Valg af løbesko


JohnJessen
 Share

Recommended Posts

Jeg skal have nye løbesko, og vil gerne have nogle som giver en god støddæmpning på asfalt. Desværre har jeg ikke været istand til at finde nogle tests som sammenligner forskellige modellers støddæmpende egenskaber.

Hvilken dæmpningsteknologi anses for den bedste idag: EVA, luft, gel eller ???

Bl.a. Adida har et støddæmperlignende system - er det noget der du'r eller er det bare et modefænomen?

Hilsen

John

Link to comment
Share on other sites

Jeg ved ikke så meget om løbesko. Men en kollega har fået lavet en test, hvori han fik at vide hvilket par sko der vil passe bedst til ham. Der er forskel på hvordan vi "vender" føderne når vi løber, så det er svært at sige hvilket par der vil passe specielt godt til dig.

Link to comment
Share on other sites

Det første du skal finde ud af er hvordan du løber:

70-75% af alle overpronerer dvs træder ind af efter nedslaget

resten løber enten neutralt eller supinerer

Overpronerer du skal du have en proneringskile, som er et hårdere stykke sål der ligger i indersiden ved hælen og typisk er farvet mærkere end resten af sålen.

Løber du neutralt eller supinerer du skal du "bare" have en god stødabsorbering, det er der ingen kiler eller lignende der afhjælper!

Om du bør vælge Air, Gel, Abzorb eller Adiprene fra henholdsvis Nike, Asics, New Balance eller Adidas kan jeg ikke kategorisk sige.

Personligt mener jeg Asics og New Balance laver virkeligt gode løbesko. Adidas kan også godt, men Nike's absorbering Air mener jeg man skal holde sig fra når skoen er til løb. Skal man bare se godt ud i skoen er Air helt fint.

Håber det gjorde dig lidt klogere

Jakkedrengen :bigsmile:

Salgsassistent i Sportmaster

Link to comment
Share on other sites

Ved ikke om du har set testen af løbesko i Tænk og Test? Den var ikke specielt rettet mod stødabsorberingen, men mere overall. Som meget ny i løbesko var den en fin guideline til mig, men måske for generel, hvis du er prof. Sig til hvis du har brug for den, så skal jeg finde ud af, hvilket nummer den var i (bladene er på biblioteket).

Dubai

Link to comment
Share on other sites

Tak for svarene.

M.h.t. pronationen, findes der så forskellige versioner af samme sko til h.h.v. overpronation og neutral? Eller er nogle mærker bare lavet til overpronerende og andre som neutrale? Hvis man overpronerer er slidet så mest udpræget på indersiden eller...?

Vedr. støddæmpningseffekten vil jeg gerne høre om nogen har kendskab til en oversigt hvor nogle gode løbeskos dæmpning er vist (måles vel i procent?).

Dæmpningen er vel også noget der kan gå for vidt, med risiko for at hælen "sejler" til gene for stabilitet m.m.

John

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville tage ind til en ordentlig løbebutik og få lavet en test før jeg investerede. Det er gratis og du er sikker på at komme derfra med en ordentlig sko.

Der er flere ting end blot pronationen at tage hensyn til, eks. din fods form og din vægt.

Personligt løber jeg udelukkende i Asics, som jeg er ganske tilfreds med. Har tidligere haft Nike, men de virkede ikke helt så behagelige. Det var nu også en billigere model, så det er ikke helt rimeligt at sammenligne.

I øvrigt kan det være en idé at checke internettet for gode tilbud, løbesko er ofte billigere i udlandet end i DK.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Det er en rigtig dårlig idé at vælge løbesko efter 'sekundære' faktorer som pris, om de er syet af børn (selv om tanken er god), om de står godt til det moderigtige løbetøj, er umiddelbart behagelige at have på osv. Man risikerer bare at få skader forårsaget af et forkert skovalg.

Start med at få foretaget en løbetest hos nogle, der har forstand på det - f.eks. Løberen, Marathon Sport eller Kaiser Sport. Undgå de gængse sportsforretninger selvom de reklamerer med, at de har stor viden på området. Det har de sjældent og i hvert fald langt fra i alle forretninger.

Selv foretrak jeg egentlig at løbe i Asics, men 'løb' ind i et problem med konstant skinnebensbetændelse forårsaget (viste det sig) af en kraftig overpronation og en forkert sko, og derfor måtte jeg opgive at træne i en periode.

Efter en løbetest hos Kaiser Sport fik jeg konstateret, at jeg overpronerede ret kraftigt og anbefalet en helt ny sko - Sauconi.

Summa summarum - gå til fagfolk, der har forstand på løb og få en specialistvurdering af behovet.

Edited by ThomasM
Link to comment
Share on other sites

Nogle der kender sådan et sted i nærheden af aalborg, hvor jeg kan få lavet sådan en tests...

Mvh Jesper Kristensen aka. laer

Fusion-forhandleren i Danmarksgade har en fysioterapeut der laver en rigtig god test. Endvidere laver de specielle indlæg til løbesko, hvis der skulle være behov for det, evt. ved skinnebensproblemer eller lignende.

Link to comment
Share on other sites

Uden at være 100% sikker så mener jeg at man kan få sådan en test foretaget hos fusion i aalborg desværre har de i modsætning til fusion sport holstebro/århus ikke nogen hjemmeside :( , men det kan jo aldrig skade og tage ind og kig

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share