Et par fundementale spørgsmål


ONEbyONE
 Share

Recommended Posts

Hej

Jeg vil mene, at jeg har søgt vidt og bredt, men har nogle spørgsmål jeg ikke synes har været helt tydeligt besvaret, dog har jeg fået god hjælp mange steder. :)

Mine spørgsmål behøver ikke at blive besvaret, hvis man ikke mener man har tid, eller synes ikke jeg har søgt ordentligt, et link vil også være udmærket, hvis det altså kan lade sig gøre.

Nu til spørgsmålene.

Jeg har efterhånden læst en del angående stofskiftet og energiindtag, og på den ene side er der ikke mange faktorer, men på den anden er der... jeg har fundet mit ligevægtsindtag... men jeg har læst nogle mærkelige ting, og lige for at sætte det på plads så spørger jeg nu:

#1 Kan det passe, at en pige på 11 år kan tabe sig med et energiindtag på 2000 kcal - 2250 kcal?

Reference: http://www.motion-online.dk/fora/index.php?showtopic=31260 (Jeg ved godt vedkommende bare har skrevet kalorier, men seriøst, spise 2 kcal om dagen!?? ;))

Hvorimod en voksen mand på 25, der vejer 90 kg, kan holde sin vægt med et energiindtag på 3000 kcal?

Refence: http://www.bodyzone.dk/forum/viewtopic.php?t=341 (Det står lige ved toppen, så man behøver ikke at læse det hele igennem og så kan man jo se der igen står kaloirer, men 3 kcal om dagen? Comeon! :P)

Så for at uddybe spørgsmålet, er der noget galt i et af de to links, eller er stofskiftet virkeligt, så "mærkeligt" at en mand på 90 kg kan holde vægten, blot han spiser 1000 kcal mere? (Det er sådan ca. morgenmad for mig og jeg får 3000 kcal om dagen for at holde min vægt på 57 kg...)

Andet spørgsmål handler så mere om indtagelsen af næringsstoffer. Jeg er blevet anbefalet, af en person jeg stoler meget på, at jeg skal indtage 1,5-2,5 g protein pr. kg legemsvægt og 40-60 g kvalitetsfedt. Her så hvad jeg går ud fra. De 40-60 g kvalitetsfedt skal vel være monoumættede eller polyumættede fedtsyrer, før det er kvalitetsfedt og de 1,5-2,5 g protein pr. kg legemsvægt skal vel være de essentielle proteiner, som kroppen netop ikke selv kan danne. Resten kulhydrater, som gerne skulle have en høj værdi, af noget jeg har glemt hvad hed :blush:.

Jeg vil lige sige jeg er meget imod nogen form for kostilskud, jeg ved godt det måske kan være dumt, men jeg har altid haft svært ved at spise pulver blandet med vand osv. især fordi jeg næsten aldrig stoler på hvad der i, selvom det sikkert er renere end sådan noget som laks, hvilket jeg spiser en masse af. (ca. 100g om dagen = 20g fedt, som jeg går ud fra er polyumættede fedtsyrer)

Nu til spørgsmålene 2 & 3.

#2 Hvilke proteiner er de "essentielle" proteiner, hvad for noget mad får jeg dem i, hvor meget skal jeg havde og hvad kan de?

#3 Som nævnt spiser jeg 100g laks om dagen, dette giver dog knap 1/3 af det fedt der skal tilføjes, jeg har tænkt på noget med nødder, er det en bedre løsning? (Jeg kan godt lide laks, skal lige tilføjes ;))

For at opsummere kort, kunne nogen så muligvis skrive en liste, eller sende et link, over hvad mad derindeholder de "rigtige" vitaminer, essentielle proteiner og umættede fedtsyrer og hvad er anbefalingerne?

Til den sidste del og de to sidste spørgsmål, jeg skal gøre det kort. :)

#4 Jeg har læst om proteiner med høj kvalitet og nogle med lav kvalitet, f.eks. har flæskesvær proteiner med meget lav kvalitet og brocolli har proteiner med meget høj kvalitet (Jeg kunne ikke lige finde mine referencer desværre) hvordan afgør jeg, som person, der ikke ved meget om fødevare generelt, hvilke proteiner der har en god kvalitet? Hvis jeg bare kigger bag på pakkerne i supermarkedet ville jeg nok tro at 89% protein på flæskesvær var bedre end 5,4% protein ved brocolli. Jeg har hørt noget om man skal finde hvor stor en del af energien proteinerne giver, men hvis jeg kender min matematik, så desto lavere energi noget du spiser har og desto lavere proteininhold det har, desto større vil kvaliteten af proteinen være... det synes jeg ikke giver nogen mening. (Jeg editer i min post senere for at sætte formlen ind)

#5 Jeg har lsæt om langsomme proteiner og kulhydrater, som man åbenbart skal have inden man sover, hvorimod man skal have hurtige om morgenen, hvis nogen kunne sende en link til hvad mad der indeholder disse, eller eventuelt skrive det op, ville det være rart. (Jeg spiser selv en god slat havre med en masse letmælk om morgenen, giver næsten 1000 kcal, men hvis det er langsomme, er det måske slet ikke så godt?)

Det var så 5 korte spørgsmål, fra en der er relativ ny i faget :P Håber på gode svar. :)

Mvh. Obo

Link to comment
Share on other sites

lige nogle hurtige svar

1 - kan kort besvare det ved at sige at man taber sig ved at indtage mindre end man forbrænder - og omvendt tager man på hvis man for mere energi ind end hvad man forbrænder.

2 - hvis du spiser varieret så behøver du ike tænke over hvilke proteiner du får ind.

3 - jeg fik heller ikke nok fedt, men jeg laver nogle oliedressinger med diverse krydderier som jeg smider over salat. derudover hælder jeg også nogle cl olie i fromage frais(der indeholder meget protein) og nogle jordbær(eller andet frugt, bananer kan også bruges) - så har du en lækker flydende ret. om du vil kalde det is, slushice, eller noget andet er op til dig :innocent:

4 - proteinet er mindre værd i flæskesvær fordi det ændre struktur rent kemisk ved opvarmning. men protein fra kød er generelt dårligere kvalitet end fra grøntsager som fx broccoli

5 - 1000kcal synes jeg er alt for meget men hvis du forbrænder det er det jo fint. man skal ikke absolut have hurtige kulhydrater, men hvis du er langsom til at stå op vil en håndfuld rosiner eller en banan nok hjælpe på det - ellers er langsom kulhydrater fine!

Link to comment
Share on other sites

lige nogle hurtige svar

1 - kan kort besvare det ved at sige at man taber sig ved at indtage mindre end man forbrænder - og omvendt tager man på hvis man for mere energi ind end hvad man forbrænder.

2 - hvis du spiser varieret så behøver du ike tænke over hvilke proteiner du får ind.

3 - jeg fik heller ikke nok fedt, men jeg laver nogle oliedressinger med diverse krydderier som jeg smider over salat. derudover hælder jeg også nogle cl olie i fromage frais(der indeholder meget protein) og nogle jordbær(eller andet frugt, bananer kan også bruges) - så har du en lækker flydende ret. om du vil kalde det is, slushice, eller noget andet er op til dig :innocent:

4 - proteinet er mindre værd i flæskesvær fordi det ændre struktur rent kemisk ved opvarmning. men protein fra kød er generelt dårligere kvalitet end fra grøntsager som fx broccoli

5 - 1000kcal synes jeg er alt for meget men hvis du forbrænder det er det jo fint. man skal ikke absolut have hurtige kulhydrater, men hvis du er langsom til at stå op vil en håndfuld rosiner eller en banan nok hjælpe på det - ellers er langsom kulhydrater fine!

Hej, tak fordi du tog dig tid til at svare. Jeg kan godt se nu, at mine spørgsmål var dårlig formulerede, hvilket nok også er grunden til du misforstod dem.

Jeg vil lige advare om, at den måde jeg skriver på oftest ses som en form for provokotaion, og jeg understreger, at jeg ikke mener at provokere nogen! :)

#1 Det jeg mente var, kan det passe, at en voksen mand på 90 kg, kan tage på ved at indtage 3000 kcal, om han træner eller ikke træner, mens en 11 årig pige kan tabe sig ved at indtage 2000-2250 kcal? Altså er det realistisk?

#2 Jeg er meget kræsen så det med at spise varieret dur ikke helt for mig, medmindre jeg skal bruge 1 time pr. måltid :P

#3 Tak :) skal jeg prøve.

#4 Er det kun pga. opvarmning? Jeg tilføjer ofte en masse jalepenos til min mad inden opvarmningen og jeg kan ikke smage dem overhovedet, er det fordi proteinerne bliver ødelagt? Forresten betyder det så at vegaterer, som ikke spiser kød er bedre stillet med alt undtagen energiindtagelsen? I så fald burde vegetarisk mand blandet med noget proteinpulver vel være en optimal løsning for enhver idrætsudøver? :P

#5 Hvad var forskellen på langsomme og hurtige kulhydrater? :P Og hvordan kan jeg se forskel? :)

Mvh. Obo

Link to comment
Share on other sites

Hej

Jeg vil mene, at jeg har søgt vidt og bredt, men har nogle spørgsmål jeg ikke synes har været helt tydeligt besvaret, dog har jeg fået god hjælp mange steder. :)

Mine spørgsmål behøver ikke at blive besvaret, hvis man ikke mener man har tid, eller synes ikke jeg har søgt ordentligt, et link vil også være udmærket, hvis det altså kan lade sig gøre.

Nu til spørgsmålene.

Jeg har efterhånden læst en del angående stofskiftet og energiindtag, og på den ene side er der ikke mange faktorer, men på den anden er der... jeg har fundet mit ligevægtsindtag... men jeg har læst nogle mærkelige ting, og lige for at sætte det på plads så spørger jeg nu:

#1 Kan det passe, at en pige på 11 år kan tabe sig med et energiindtag på 2000 kcal - 2250 kcal?

Reference: http://www.motion-online.dk/fora/index.php?showtopic=31260 (Jeg ved godt vedkommende bare har skrevet kalorier, men seriøst, spise 2 kcal om dagen!?? ;))

Hvorimod en voksen mand på 25, der vejer 90 kg, kan holde sin vægt med et energiindtag på 3000 kcal?

Refence: http://www.bodyzone.dk/forum/viewtopic.php?t=341 (Det står lige ved toppen, så man behøver ikke at læse det hele igennem og så kan man jo se der igen står kaloirer, men 3 kcal om dagen? Comeon! :P)

Så for at uddybe spørgsmålet, er der noget galt i et af de to links, eller er stofskiftet virkeligt, så "mærkeligt" at en mand på 90 kg kan holde vægten, blot han spiser 1000 kcal mere? (Det er sådan ca. morgenmad for mig og jeg får 3000 kcal om dagen for at holde min vægt på 57 kg...)

Andet spørgsmål handler så mere om indtagelsen af næringsstoffer. Jeg er blevet anbefalet, af en person jeg stoler meget på, at jeg skal indtage 1,5-2,5 g protein pr. kg legemsvægt og 40-60 g kvalitetsfedt. Her så hvad jeg går ud fra. De 40-60 g kvalitetsfedt skal vel være monoumættede eller polyumættede fedtsyrer, før det er kvalitetsfedt og de 1,5-2,5 g protein pr. kg legemsvægt skal vel være de essentielle proteiner, som kroppen netop ikke selv kan danne. Resten kulhydrater, som gerne skulle have en høj værdi, af noget jeg har glemt hvad hed :blush:.

Jeg vil lige sige jeg er meget imod nogen form for kostilskud, jeg ved godt det måske kan være dumt, men jeg har altid haft svært ved at spise pulver blandet med vand osv. især fordi jeg næsten aldrig stoler på hvad der i, selvom det sikkert er renere end sådan noget som laks, hvilket jeg spiser en masse af. (ca. 100g om dagen = 20g fedt, som jeg går ud fra er polyumættede fedtsyrer)

Nu til spørgsmålene 2 & 3.

#2 Hvilke proteiner er de "essentielle" proteiner, hvad for noget mad får jeg dem i, hvor meget skal jeg havde og hvad kan de?

#3 Som nævnt spiser jeg 100g laks om dagen, dette giver dog knap 1/3 af det fedt der skal tilføjes, jeg har tænkt på noget med nødder, er det en bedre løsning? (Jeg kan godt lide laks, skal lige tilføjes ;))

For at opsummere kort, kunne nogen så muligvis skrive en liste, eller sende et link, over hvad mad derindeholder de "rigtige" vitaminer, essentielle proteiner og umættede fedtsyrer og hvad er anbefalingerne?

Til den sidste del og de to sidste spørgsmål, jeg skal gøre det kort. :)

#4 Jeg har læst om proteiner med høj kvalitet og nogle med lav kvalitet, f.eks. har flæskesvær proteiner med meget lav kvalitet og brocolli har proteiner med meget høj kvalitet (Jeg kunne ikke lige finde mine referencer desværre) hvordan afgør jeg, som person, der ikke ved meget om fødevare generelt, hvilke proteiner der har en god kvalitet? Hvis jeg bare kigger bag på pakkerne i supermarkedet ville jeg nok tro at 89% protein på flæskesvær var bedre end 5,4% protein ved brocolli. Jeg har hørt noget om man skal finde hvor stor en del af energien proteinerne giver, men hvis jeg kender min matematik, så desto lavere energi noget du spiser har og desto lavere proteininhold det har, desto større vil kvaliteten af proteinen være... det synes jeg ikke giver nogen mening. (Jeg editer i min post senere for at sætte formlen ind)

#5 Jeg har lsæt om langsomme proteiner og kulhydrater, som man åbenbart skal have inden man sover, hvorimod man skal have hurtige om morgenen, hvis nogen kunne sende en link til hvad mad der indeholder disse, eller eventuelt skrive det op, ville det være rart. (Jeg spiser selv en god slat havre med en masse letmælk om morgenen, giver næsten 1000 kcal, men hvis det er langsomme, er det måske slet ikke så godt?)

Det var så 5 korte spørgsmål, fra en der er relativ ny i faget :P Håber på gode svar. :)

Mvh. Obo

1:

2200 kcal for en 11 årig pige for at tabe sig er måske at sætte det lidt højt. Jeg vil nok mene at man skulle ned på 1500-1700 stykker, men det afhænger hvor aktiv hun er.

2: Når vi snakker styrketræning, er de proteiner du skal stræbe efter nemlig de animalske, altså dem fra kød, mælk, æg, ost osv. Din ven som du stoler på kan du stole videre på, det er nemlig rigtigt det han siger

3: Laks eller nødder... no big difference

4: Læs nr. 2... broccoli har elendige proteiner(i træningshensyn), da det er en grøntsag altså vegetabilsk. Flæskesvær er så vidt jeg husker svinehud, som er lavet af proteinet keratin. Keratin bruges til hud, når negle m.m altså har det heller ikke den store værdi. Kød er sagen.

5: Hurtige kulhydrater er ting som sukker, hvidt brød, and the like... Langsomme kulhydrater er sådan noget som groft rugbrød, grøntsager, sukkerfri yoghurt osv.

velbekomme :)

Link to comment
Share on other sites

1:

2200 kcal for en 11 årig pige for at tabe sig er måske at sætte det lidt højt. Jeg vil nok mene at man skulle ned på 1500-1700 stykker, men det afhænger hvor aktiv hun er.

2: Når vi snakker styrketræning, er de proteiner du skal stræbe efter nemlig de animalske, altså dem fra kød, mælk, æg, ost osv. Din ven som du stoler på kan du stole videre på, det er nemlig rigtigt det han siger

3: Laks eller nødder... no big difference

4: Læs nr. 2... broccoli har elendige proteiner(i træningshensyn), da det er en grøntsag altså vegetabilsk. Flæskesvær er så vidt jeg husker svinehud, som er lavet af proteinet keratin. Keratin bruges til hud, når negle m.m altså har det heller ikke den store værdi. Kød er sagen.

5: Hurtige kulhydrater er ting som sukker, hvidt brød, and the like... Langsomme kulhydrater er sådan noget som groft rugbrød, grøntsager, sukkerfri yoghurt osv.

velbekomme :)

Mange tak.

Nu har jeg to uafhængige kilder der begge siger det samme, så jeg må være på rette vej. :)

Mvh. Obo.

Link to comment
Share on other sites

4 - proteinet er mindre værd i flæskesvær fordi det ændre struktur rent kemisk ved opvarmning. men protein fra kød er generelt dårligere kvalitet end fra grøntsager som fx broccoli

For såvidt rigtigt, denaturering af proteiner er blevet nævnt masser af gange herinde, vil bare lige minde på at proteinerne i høj grad alligevel bliver kraftig denatureret allerede i mavesækken ved at påvirke dem med sur pH - denne denatureringsproces er en del af den helt nødvendige proces i forbindelse med optagelse af de aminosyrer som proteinet indeholder (de proteolytiske enzymer fordøjelsessystemet indeholder vil helst kløve proteiner der er "foldet ud"). Jeg vil ikke sige at protein fra kød generelt er dårligere end dem fra grøntsager.

Edited by Sortiarius
Link to comment
Share on other sites

For såvidt rigtigt, denaturering af proteiner er blevet nævnt masser af gange herinde, vil bare lige minde på at proteinerne i høj grad alligevel bliver kraftig denatureret allerede i mavesækken ved at påvirke dem med sur pH - denne denatureringsproces er en del af den helt nødvendige proces i forbindelse med optagelse af de aminosyrer som proteinet indeholder (de proteolytiske enzymer fordøjelsessystemet indeholder vil helst kløve proteiner der er "foldet ud"). Jeg vil ikke sige at protein fra kød generelt er dårligere end dem fra grøntsager.

Nu er det godt nok længe siden jeg har haft biokemi eller bare biologi generelt og vil nødig lyse som en "noob" ;) men sådan som jeg forstår det du skriver, så når du opvarmer proteiner sker der følgende: Denaturering, hvor proteinerne omdannes til aminosyrer (sker det ikke via peptidbindingerne sprænges?)

Når man spiser proteiner sker der følgende: Denaturering

Så grunden til, at denaturede proteiner efter opvarmning, som således allerede er omdannet til ?aminosyrer?:P er pga. der går for lang tid inden de optages? Bliver aminosyrer "gamle" altså bliver de oxideret af luft eller noget, siden de ikke er så "gode" længere? :P

Kunne man så ikke bare købe proteinpulver, opvarme det og efterfølgende holde det afkølet med noget flydende dinitrogen, således det holdes "frisk" og kroppen ville hurtigere kunne indtage aminosyrerne uden at skulle igennem en energirig nedbrydning, så behøver man jo f.eks. ikke at få så meget sukker efter træningen?

Håber det er til at forstå, blev skrevet ret hurtigt. :)

Mvh. Obo.

Link to comment
Share on other sites

Nu er det godt nok længe siden jeg har haft biokemi eller bare biologi generelt og vil nødig lyse som en "noob" ;) men sådan som jeg forstår det du skriver, så når du opvarmer proteiner sker der følgende: Denaturering, hvor proteinerne omdannes til aminosyrer (sker det ikke via peptidbindingerne sprænges?)

Peptidkæden sprænges ikke ved denaturering, men det gør de bindinger der er med til at give proteinet sin struktur og dermed ændres proteinets struktur.

Link to comment
Share on other sites

Nu er det godt nok længe siden jeg har haft biokemi eller bare biologi generelt og vil nødig lyse som en "noob" ;) men sådan som jeg forstår det du skriver, så når du opvarmer proteiner sker der følgende: Denaturering, hvor proteinerne omdannes til aminosyrer (sker det ikke via peptidbindingerne sprænges?)

Når man spiser proteiner sker der følgende: Denaturering

Så grunden til, at denaturede proteiner efter opvarmning, som således allerede er omdannet til ?aminosyrer?:P er pga. der går for lang tid inden de optages? Bliver aminosyrer "gamle" altså bliver de oxideret af luft eller noget, siden de ikke er så "gode" længere? :P

Kunne man så ikke bare købe proteinpulver, opvarme det og efterfølgende holde det afkølet med noget flydende dinitrogen, således det holdes "frisk" og kroppen ville hurtigere kunne indtage aminosyrerne uden at skulle igennem en energirig nedbrydning, så behøver man jo f.eks. ikke at få så meget sukker efter træningen?

Håber det er til at forstå, blev skrevet ret hurtigt. :)

Mvh. Obo.

Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår hvad du spørger om.

Ved dannelse af proteiner i såvel dyr som planter sættes aminosyrer sammen til et peptid - pga. forskellige kemiske kræfter foldes peptidet herefter ofte og indtager en bestemt form. Fx kan nogle aminosyrer danne broer med hinanden indbyrdes, andre aminosyrer kan ikke lide vand og vender sig derfor ind mod midten af et protein, mens endnu andre vender sig udad mod vand.

En aminosyre består grundlæggende af en amid (NH3), sat sammen med en carboxylsyre (COOH) via et kulstofatom © der kaldes for alpha kulstof atomet. Alle kulstoffer danner 4 bindinger i organisk kemi, så mens 1 binding er tilknyttet NH3+, een binding COO-, så er 3. binding tilknyttet et brintatom og 4. aminosyrernes sidekæde. Aminosyrernes sidekæde er hvad der gør de enkelte aminosyrer unikke - disse kan være vidt forskellige.

*********H

*********|

Altså: NH3-C-COO

*********|

*********R

Hvor R angiver en sidekæde der kan være alting (bestående af H, N og C)

To sådanne strukturer kan gå sammen i det der hedder en kondensering (en reaktion hvor to stoffer går samme og der dannes vand) hvor aminen og carboxylsyren går sammen:

protein1sn.jpg + 4 x H2O

Du har nu et lille protein ("slikpindene" symboliserer sidekæden, R)

Ved opvarmning / unaturlig pH kan de bindninger der dannes mellem de to R'er brydes, spaltes, ændres whatever - imidlertid sprænges PEPTID bindingen (mellem COOH og NH3) IKKE, du får derfor ikke frie aminosyrer ved opvarmning, men proteinets struktur (konformation) kan ændres - det kan fx nedsætte eller øge optageligheden i kroppen (fordi de proteinnedbrydende enzymer, proteaserne, nedbryder peptidbindinger på forskellige måder). Det er derfor man tit og ofte snakker om at undgå al for megen denaturering (formændring) af et protein.

Ved godt det blev lidt kemisk, men håber du forstod lidt af det - at proteiner altså ikke spaltes i aminosyrer ved denaturering, men at kroppens protein-nedbrydende enzymer til gengæld spalter proteinerne (peptiderne) til frie aminosyrer. Denne proces hedder ikke denaturering men derimod proteolyse.

Edited by Sortiarius
Link to comment
Share on other sites

*suk* det lader til forummet ikke vil acceptere min notation af kemiske strukturer - jeg må lige vende tilbage på det og finde nogle billeder af det i stedet. Sorry - når man ikke kan se strukturerne orndeligt giver mit indlæg slet ikke mening :unhappy:

EDIT: Så, blev det en smule bedre

Edited by Sortiarius
Link to comment
Share on other sites

*suk* det lader til forummet ikke vil acceptere min notation af kemiske strukturer - jeg må lige vende tilbage på det og finde nogle billeder af det i stedet. Sorry - når man ikke kan se strukturerne orndeligt giver mit indlæg slet ikke mening :unhappy:

EDIT: Så, blev det en smule bedre

Det var så dagens lektion i biokemi :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår hvad du spørger om.

Ved dannelse af proteiner i såvel dyr som planter sættes aminosyrer sammen til et peptid - pga. forskellige kemiske kræfter foldes peptidet herefter ofte og indtager en bestemt form. Fx kan nogle aminosyrer danne broer med hinanden indbyrdes, andre aminosyrer kan ikke lide vand og vender sig derfor ind mod midten af et protein, mens endnu andre vender sig udad mod vand.

En aminosyre består grundlæggende af en amid (NH3), sat sammen med en carboxylsyre (COOH) via et kulstofatom © der kaldes for alpha kulstof atomet. Alle kulstoffer danner 4 bindinger i organisk kemi, så mens 1 binding er tilknyttet NH3+, een binding COO-, så er 3. binding tilknyttet et brintatom og 4. aminosyrernes sidekæde. Aminosyrernes sidekæde er hvad der gør de enkelte aminosyrer unikke - disse kan være vidt forskellige.

*********H

*********|

Altså: NH3-C-COO

*********|

*********R

Hvor R angiver en sidekæde der kan være alting (bestående af H, N og C)

To sådanne strukturer kan gå sammen i det der hedder en kondensering (en reaktion hvor to stoffer går samme og der dannes vand) hvor aminen og carboxylsyren går sammen:

protein1sn.jpg + 4 x H2O

Du har nu et lille protein ("slikpindene" symboliserer sidekæden, R)

Ved opvarmning / unaturlig pH kan de bindninger der dannes mellem de to R'er brydes, spaltes, ændres whatever - imidlertid sprænges PEPTID bindingen (mellem COOH og NH3) IKKE, du får derfor ikke frie aminosyrer ved opvarmning, men proteinets struktur (konformation) kan ændres - det kan fx nedsætte eller øge optageligheden i kroppen (fordi de proteinnedbrydende enzymer, proteaserne, nedbryder peptidbindinger på forskellige måder). Det er derfor man tit og ofte snakker om at undgå al for megen denaturering (formændring) af et protein.

Ved godt det blev lidt kemisk, men håber du forstod lidt af det - at proteiner altså ikke spaltes i aminosyrer ved denaturering, men at kroppens protein-nedbrydende enzymer til gengæld spalter proteinerne (peptiderne) til frie aminosyrer. Denne proces hedder ikke denaturering men derimod proteolyse.

Ahh ja, nu er det min egen skyld vi kom ind på dette emne :P

Angående forståelsen var den lidt svær at tygge i starten, men hjalp gevaldigt da jeg fandt min kemibog frem fra 3.g ;)

Jeg går ud fra, at så længe jeg ikke "overkoger" det kød jeg spiser, så er denatureringen af proteinerne ikke så slemt igen? Betyder det, at når jeg f.eks. køber 5 kg kød og opvarmer det hele på én gang, hver gang, så mindsker jeg også kvaliteten en smule for hver ny portion jeg laver?

Mvh. Obo. :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg går ud fra, at så længe jeg ikke "overkoger" det kød jeg spiser, så er denatureringen af proteinerne ikke så slemt igen? Betyder det, at når jeg f.eks. køber 5 kg kød og opvarmer det hele på én gang, hver gang, så mindsker jeg også kvaliteten en smule for hver ny portion jeg laver?

Mange proteiner denaturere allerede ved 50-60 grader, så denaturering kan du nok ikke undgå og genopvarmning af mad er ikke smart, men det er af hensyn til bakterier.

Link to comment
Share on other sites

#1 Kan det passe, at en pige på 11 år kan tabe sig med et energiindtag på 2000 kcal - 2250 kcal?

Som du allereden fået svaret, så er det afhængigt af hvor aktiv pigen er, men det er rigtigt nok at en pige på 11 år og som måske holder igang med idræt i skolen og med venner på sin fritid, kan tabe sig på sådan en diæt (men måske ik vildt hurtigt) hvorimod en mand på 90 kg måske ikke gør på en diæt på 3000 kcal. Også i hans tilfælde, er det afhængig af hvor aktiv han er og hvor stor del muskelmasse han har på kroppen. Muskler bruger mer energi end fedtvæv, så to personer med samme vægt, samme køn og i samme alder, kan have (stor) forskel i basalt stofskifte, hvis den ene er meget muskuløs, hvorimod den anden medst har fedt på kroppen. Desuden mindsker hvores stofskifte når vi bliver ældre end ca 20 år, da hvores krop begynder at omdanne proteinerne langsommer.

#2 Hvilke proteiner er de "essentielle" proteiner, hvad for noget mad får jeg dem i, hvor meget skal jeg havde og hvad kan de?
Tryptofan, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, valin, leucin, isoleucin. Desuden er histidin og arginin essentielle for børn.

Disse aminosyrer kan du finde i mad fra kød-riget. Hvis du bare spiser rent kød, behøver du ikke at være særlig urolig over hvis du får nok af de enkelte eller ik, så længe du dækker dit behov af protein (mellem 0,8-2,5 g/kg kroppsvægt og dag, afængig af aktivitetsnivå, helbred mm...) Hvis du spiser kød, spis på og hvis du er vegetarian, sørg for at du spiser godt med æg. Og hvis du er vegan, se til og få fat i en kostvejleder, læs selv rigtigt godt på eller spis masser af sojabønner.

#3 Som nævnt spiser jeg 100g laks om dagen, dette giver dog knap 1/3 af det fedt der skal tilføjes, jeg har tænkt på noget med nødder, er det en bedre løsning? (Jeg kan godt lide laks, skal lige tilføjes ;))

Jeg er ening med Bash... den type af fedt som man gerne skal sørge for at få spist kan du finde både i nødder og laks. Men du kan også spis f eks hørfrøn, solsikkekerner, anden fed fisk.

#4 Jeg har læst om proteiner med høj kvalitet og nogle med lav kvalitet, f.eks. har flæskesvær proteiner med meget lav kvalitet og brocolli har proteiner med meget høj kvalitet (Jeg kunne ikke lige finde mine referencer desværre) hvordan afgør jeg, som person, der ikke ved meget om fødevare generelt, hvilke proteiner der har en god kvalitet? Hvis jeg bare kigger bag på pakkerne i supermarkedet ville jeg nok tro at 89% protein på flæskesvær var bedre end 5,4% protein ved brocolli. Jeg har hørt noget om man skal finde hvor stor en del af energien proteinerne giver, men hvis jeg kender min matematik, så desto lavere energi noget du spiser har og desto lavere proteininhold det har, desto større vil kvaliteten af proteinen være... det synes jeg ikke giver nogen mening. (Jeg editer i min post senere for at sætte formlen ind)
Jeg aner ik hvad det er de mener med høj og lav kvalitet på protein i det her tilfælde... Protein i grøntsager er ikke dårlige, men da får du f eks slet ik alle de essentielle aminosyrer.

og du bliver også nød til at spise masser, før du når op til nivåer som er tilskrækkelig for din krop. Men jeg gætter på at det skal tolkes som Bash skriver, at det protein du kan finde i flæskesvær, det er hovedsaglig protein fra kollagenet. Og det har vi ik så stor glæde af, når vi skal bygge muskler.

#5 Jeg har lsæt om langsomme proteiner og kulhydrater, som man åbenbart skal have inden man sover, hvorimod man skal have hurtige om morgenen, hvis nogen kunne sende en link til hvad mad der indeholder disse, eller eventuelt skrive det op, ville det være rart. (Jeg spiser selv en god slat havre med en masse letmælk om morgenen, giver næsten 1000 kcal, men hvis det er langsomme, er det måske slet ikke så godt?)

Det var så 5 korte spørgsmål, fra en der er relativ ny i faget :P Håber på gode svar. :)

Med langsomme resp hurtige kulhydrater mener man hvordan de påvirker hvores blodsukkernivå. Og her er der lidt forskel hvad du finder i litteraturen, fordi man har målt det med lidt forskellig målmetoder. Men for ik at grave alt for dybt i det, så kan man sige at mad med monosackarider, som glukose, fruktose, galaktose mm, vil påvirke det blodsukker relativt hurtigt med en kraftig peak, for at et kort stykke tid senere falde igen. Hvorimod mad med komplexe kulhydrater i form af oligosackarider og stærkelse vil ha en lidt mer langsom effekt. Men det er også afhængig af fiberindhold og evt indtag af anden mad samtidig. Havre er en helt ok kilde til relativt langsomme kulhydrater, hvorimod mælk giver hurtige. Hvis du synes du har godt af det, ikke har problemer med træthed eller sult kort efter, så har du højst sandssynlig en god blandning. Og det der med hurtige om morgonen og langsomme om aftnen, det baseres på at kroppen ofte har tømt sine depoter under natten og vil ha dem fyldt på hurtigst muligt igen så at man skal vogne og få energi. Men igen, det er meget forskellig hvor godt man kan tåle kulhydrater af forskellig slags. Så du skal bare spis hvad du mår best af.

Edited by linis
Link to comment
Share on other sites

Hvad er det fornoget denatuerings hysteri?

At proteiner er denatuerede betyder ikke at de har en dårligere kvalitet eller er uanvendelige. Hvis man vil undgå protein denatuerer skal det tilføres intravenøst, da proteiner denatuerer i maven.

Spis de gode proteinkilder og lav være med at være bange for at opvarme jeres mad.

Dine spørgsmål er ikke fundamentale. De viser en fundamental mangel på forståelse for hvad er vigtigt for din træning og mange på forståelse af det store billede. man skal ikke hæfte sig ved detaljer når man ikke engang kender det store billede.

Er man i kcal overskud hver dag, træner man regelmæssigt (misser max 1 planlagt træning hver 3 måned) og har man en fornuftig træningsstruktur kan man derefter se på detaljerne.

Det sjove er, de mennesker der har ovenstående i orden gider ikke kigge på detaljer, for deres træning og præstation spiller max.

Godt du vil lære og sætte dig ind i tingene, men læs på det grundlæggende først.

Idrættens træningslære, exercise physiology af Mc Ardle og Katch er gode steder at starte.

Link to comment
Share on other sites

Mange tak for alle jeres svar, de har virkelig været brugbare. Selvom nogle har været hinanden modsigende i mine øjne.

Hvad er det fornoget denatuerings hysteri?

At proteiner er denatuerede betyder ikke at de har en dårligere kvalitet eller er uanvendelige. Hvis man vil undgå protein denatuerer skal det tilføres intravenøst, da proteiner denatuerer i maven.

Spis de gode proteinkilder og lav være med at være bange for at opvarme jeres mad.

Dine spørgsmål er ikke fundamentale. De viser en fundamental mangel på forståelse for hvad er vigtigt for din træning og mange på forståelse af det store billede. man skal ikke hæfte sig ved detaljer når man ikke engang kender det store billede.

Er man i kcal overskud hver dag, træner man regelmæssigt (misser max 1 planlagt træning hver 3 måned) og har man en fornuftig træningsstruktur kan man derefter se på detaljerne.

Det sjove er, de mennesker der har ovenstående i orden gider ikke kigge på detaljer, for deres træning og præstation spiller max.

Godt du vil lære og sætte dig ind i tingene, men læs på det grundlæggende først.

Idrættens træningslære, exercise physiology af Mc Ardle og Katch er gode steder at starte.

Jeg er glad for du tager dig tid til at skrive, men hvis du vil gå i detaljer med spørgsmålsformuleringer osv. kan jeg godt forsvare min overskrift.

Spørgsmålene er ikke fundementale for hverken en kostekspert eller en styrketræningsekspert, men de er meget fundementale for mig. Jeg står nemlig i den situation, at jeg vil sammensætte min egen kostplan og til det har jeg fundet mit energiindtag, spørgsmål #1 er så fordi jeg kom meget i tvivl efter at have set de to artikler og så sammenlignet mig selv, som har svært ved at holde 57 kg selvom jeg nu indtager 3000 kcal om dagen med meget lav aktivitet (dog træner jeg full body 3 gange om ugen, men ellers ligger jeg bare og dovner ;) ). Til spg. #2 og #3 er det også nødvendigt for mig at ud af hvilke mikronæringstoffer jeg skal have og hvordan jeg skal få dem. #4 og #5 var af ren nysgerrighed, for havde læst nogle snakke om dem, som noget alle i verden kendte til, så troede det var noget meget let forklaret, som jeg så kunne drage fordel af i min kostplan. Jeg håber dette retfærdiggør min overskrift for dig. ;)

Jeg prøver at finde ud af det grundlæggene, jeg troede faktisk mine spørgsmål referede til det grundlæggende, men hvis du har noget endnu mere grundlæggende må du gerne bidrage. :) Og så er jeg allerede startet på Bodyzone, hvor der er en virkelig god artikel for begyndere (selvfølgelig efter min egen vurdering) Helios guide til succes. :)

Mvh. Obo.

Link to comment
Share on other sites

Mange proteiner denaturere allerede ved 50-60 grader, så denaturering kan du nok ikke undgå og genopvarmning af mad er ikke smart, men det er af hensyn til bakterier.

Jeg genopvarmer mit kød ved temperaturer, som efter hvad jeg ved ingen bakterier har overlevet (ellers ville vi se meget mere liv på andre planeter ;))

Mvh. Obo. :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg genopvarmer mit kød ved temperaturer, som efter hvad jeg ved ingen bakterier har overlevet (ellers ville vi se meget mere liv på andre planeter ;))

Mvh. Obo. :)

Så er du desværre dårligt informeret... der er mange bakterier der kan klare opvarmning og kogning, især hvis det sker over en lang tid. Man må s g s altid regne med at der kan være bakterier i mad, og da nogle af dem kan lægge sig til at "sove" når man koger den igen men vågne når maden når mer bakterie-venlig temp, skal man alltså ikke gerne genopvarme oprepede gang. Fordi omkring temperaturer før kogning, forøger de sig, så man risikerer at de bliver fler og fler for hver gang. Dette kan du finde information om i de fleste bøger kring mikrobiologi, især dem der er skrevne for brug i hjemmet.

Og hvad du baserer at vi ville se mer liv på andre planeter hvis de ku overleve kogning, aner jeg ik... en grund til at der ik er så meget liv på andre planeter er netop at det er så varmt så at alt det vand der existerer der befinder sig som damp, hvilket gør at det bliver svært for disse bakterier at forøge sig, da det kun sker i et vist temp intervall.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share