Mystiske pulsdrop


Rhonda427
 Share

Recommended Posts

Jeg har observeret at for hver ca. 6-7. minut, så dropper min puls trods uændret intensitet ca. 15-20 pulsslag i ca. 10-15 sekunder. Det er helt klart ikke en målefejl i min pulsmåler (Polar RS800CX), idet pulsen i et sådant drop på eks. 10 sekunders varighed, falder jævnt fra eks. 160 til 140 over 5 sekunder, og derefter stiger jævnt tilbage til 160. Jeg mærker intet ubehag eller andet unormalt når droppene sker, men jeg ser dem hyppigt på pulsuret lige når det sker. I ProTrainer er det helt tydeligt at det er en helt regelmæssig begivenhed der indtræder med usvigelig sikkerhed hver 6-7. minut (intervallerne kan dog variere en smule)

Er det et normalt fænomen, eller er det noget der kan give anledning til bekymring? Skal sige at jeg er 50 år, har løbet regelmæssigt de sidste 3 år og løb mit første marathon i april 2009 på 3:44. Så jeg er i nogenlunde o.k. træningsform alderen taget i betragtning, og har et blodtryk på ca. 100/60. Så jeg tror ikke jeg lider af åreforkalkning. Fik taget hvilende EKG for tre år siden der viste at alt var normalt.

Link to comment
Share on other sites

Kan det ikke være en målefejl aligevel ? jeg oplevede en gang at min puls faldt fra 80% til 60 % når jeg løb ned af bakke. Jeg pressede mig selv mere og mere for hver tur, men den faldt kun mere af det. Så gik det op for mig at det var fordi når jeg hoppede længere, og dermed ramte hårdere ned i jorden, på vej ned af bakke, mistede føleren slag. Da jeg begyndte at løbe langsommere ned af bakke, faldt pulsen kun lidt på måleren, og jeg følte mig mindre forpustet.

Prøv at analysere hvad du ellers gør under turen, det er en mere sandsynlig forklaring.

Har aldrig hørt om at hjertet automatisk sænkede sin puls under samme belastning, og jeg har ellers arbejdet som mellemvagt (læge) på Esbjerg hjerteafdeling, og lavet cykeltest på patienter mistænkt for hjertesygdom.

Link to comment
Share on other sites

Kan det ikke være en målefejl aligevel ?

Det er jeg ret sikker på det ikke er. Troede på et tidspunkt det måske var fordi min rem var defekt, og købte så en ny. Ændrede intet.

Prøv at se vedhæftede fil "Traening.jpg", som viser de første 26 km af en 29 km tur jeg løb i lørdags. De første 18 km var relativt flade, og jeg bestræbte mig på at løbe med en nogenlunde jævn intensitet/puls. Så ingen stød, accelerationer, stop eller andet forstyrrende, men adskillige af de nævnte puls-drop.

I filen "RR-curve.jpg" har jeg zoomet ind på droppet 0:47:19.5 og sluttede 0:47:44.0. Sådan nogenlunde ser de alle sammen ud, så der er intet der tyder på at det er noget teknisk målefejlsværk. Mit hjerte vælger simpelthen at gå ned i gear i op til et halvt minut trods at den jævne belastning burde have tilsagt at hjerterytmen burde være fortsat på et stabilt kontinuerligt niveau.

Det jeg ikke helt forstår er hvorfor der ikke bliver en "regning" af betale, for i den tid hvor hjertet arbejder langsommere bør systemet få mindre blod/ilt, og derfor burde der alt andet lige være en gæld at betale tilbage!? Medmindre selvfølgelig at pulsdroppene fungerer på den måde at hjertet i drop-perioden forøger slagvolumen og dermed leverer samme mængde blod blot på færre slag.

post-12838-1245328224_thumb.jpg

post-12838-1245328410_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Fik ikke lige begge akser med, så den øverste graf forstås således:

- Den øverste røde kurve er pulsen

- Den grønne kurve med tallene er skridtlængden

- Den blå kurve er hastigheden

- Den brune kurve er terrænhøjden over havet

- Den lysegrønne er kadencen

Link to comment
Share on other sites

Jeg har primært erfaring med syge mennesker, og jeg har aldrig før hørt om dette fænomen. Hos nogle patienter har jeg set at hjertet har 2 forskellige normale rytmer, som det kan skifte imellem uden varsel. Dette fænomen er kendt, og ufarligt, men det er ikke rytmisk og forudsigeligt, som dit. Det skyldes at der er 2 adskilte steder i den knude der starter de elektriske impulser i hjertet, som begge er næsten lige aktive. Typisk er det en yngre kvinde der oplever lejlighedsvis hjertebanken, men hvor begge rytmer er normale, den ene blot hurtigere end den anden.

Jeg ved ikke om det du oplever er farligt, hvis det ellers er et reelt fænomen, og ikke en målefejl. Hvis du vil undersøge det videre, kan du evt. bede din egen læge om at henvise dig til en privatpraktiserende hjertespecialist (kardiolog). En cykeltest, hvor man måler hjerterytmen (EKG) under belastning, kan være en idè, men jeg ved ikke om det er nødvendigt, måske er det noget en hjerte specialist kan besvare uden videre, over tlf.

Et enkeltstående hjertekardiogram lavet for 3 år siden vil kun fange det mest oplagte.

Jeg er dog ikke sikker på at jeg ville have gidet besværet, hvis det var mig selv, normalt er der ikke grund til bekymring, hvis man ikke selv mærker noget til det, men man er jo altid lidt mere forsigtig på andres vegne.

Prøv evt. at gentage eksperimentet under mere kotrollerede forhold, dvs. på en kondicykel, med pulsmåler i. Hold præcis samme belastning, og se om fænomenet gentager sig. Hvis ikke, er det formentligt en teknisk fejl, evt. noget med hvordan du rammer jorden med fødderne, så bæltet hopper.

Der er iøvrigt nogle små udsving i hastigheden (blå kurve) som tilnærmelsesvis svarer til pulsvariationen, men om det er årsag eller effekt, hved jeg ikke. Det kommer du netop udenom ved at køre på en kondicykel, med fastlagt hastighed og belastninjg.

Edited by skovtrolden
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share