Vires

Medlemmer
  • Posts

    8
  • Joined

  • Last visited

Reputation Activity

  1. Like
    Vires got a reaction from Gregers TF in At ændre livsstil - en projektleder approach   
    Følgende logbog skal hjælpe mig med at holde overblik over mit kommende forløb og forhåbentlig også bidrage positvit til mit engagement. Logbogens fokus er, som titlen antyder, at ændre livsstil - og holde den. 
     
    Hvem er jeg?
    Jeg har været overvægtig hele mit liv. I nogle perioder har det fyldt utrolig meget, i andre har jeg været fuldstændig ligeglad. Jeg overspiser og har desuden en vanvittig sød tand - og et efterhånden helt vildt forbrug af cola. Min overvægt er det meste af mit liv blevet holdt i skak af motion - især styrketræning har gjort jeg har båret min overvægt pænt, men et hav af skader de seneste år har desværre sat en stopper for både min motivation og regelmæssige motion. Dette har også ført til en stor forøgning i fedtprocent og fald i muskelmasse. I forlængelse af opstarten af denne logbog vil jeg veje mig, men jeg forventer at jeg vejer 100 - 110 kg - med en gennemsnitlig muskelmasse. Samtidig lever jeg utrolig usundt - jeg spiser junkfood gennemsnitligt 2 gange ugentligt, spiser slik hver 2. dag og estimerer at jeg indtager omkring 5-8 liter cola om ugen. Det, kombineret med et stillesiddende job hvor der altid er kage - løber op i en rigtig usund livsstil. -Det eneste jeg har kørende for mig er egentlig at jeg ikke ryger.
     
    Hvorfor vil jeg ændre livsstil?
    Der findes en masse gode grunde til at ændre livsstil; type 2 diabetes, slidgigt, højt blodtryk, øget risiko for en række typer kræft, hjertekarsygdomme, depression osv. Samtidig er jeg i mit liv hvor jeg inden for nogle år vil stifte familie - hvilke vaner vil jeg give videre til mine børn? Samtidig findes der er studie som viser, at fedme kan være arveligt, hvilket kun gør det værre. Selvom disse grunde burde være nok i sig selv, så er de faktisk ikke den egentlig grund til at jeg ønsker at ændre kurs.
    Grunden til at jeg vil ændre livsstil er først og fremmest at jeg hader ikke at have selvkontrol - og at alle kan se at jeg ikke har det. Min overvægt er blevet et symbol på denne manglende selvkontrol, og jeg er ekstrem motiveret for at vise overfor mig selv og min omverden, at jeg er i kontrol. 
    Jeg kan dog ikke se mig fri for ikke også at være drevet af frygt. 2 af mine gode kammerater har i en alder af hhv. 27 og 29 fået diskusprolas, som har sat en pause for deres liv - jeg er ekstrem bange for at dette skal ske for mig, da jeg allerede 2 gange har overbelastet min ryg - sidste gang på noget så sølle som en crosstrainer. Min overvægt og usunde livsstil øger gør at jeg tænker at det kun er et spørgsmål om tid, før min ryg siger fra - og den tanker er en utrolig stærk motivationsfaktor.
     
    Hvorfor en logbog?
    Det er desværre ikke første gang jeg forsøger at ændre livsstil. Denne gang SKAL det dog være anderledes. Når jeg læser forskning og artikler fra sundhedsprofessionelle, omkring hvorfor livsstilændringer ikke lykkes, er det typisk fordi folk starter for ambitiøst ud, og laver slankekurer i stedet for livsstilsændringer. Denne gang vil jeg derfor starte meget let ud, evaluere løbende, og justere til. Da jeg til dagligt arbejder med projektledelse, er jeg her blevet meget inspireret af den agile metode. Da jeg ikke har et decideret projektteam at give status til og evaluere med - vil denne logbog tjene som dette: et værktøj jeg kan bruge til at skrive mine tanker, læringer og noter ned - samtidig med at jeg forhåbentlig også en gang imellem får input fra andre læsere.
     
    Sprint 1 - Januar 2018
    I tråd med det agile vil jeg ikke planlægge hele mit forløb eller starte med at ændre mit liv på for mange måder, som jeg tidligere har gjort. I stedet vil jeg forsøge med flere små justeringer, og evaluere  i slut januar om jeg kan justere yderligere. Jeg forestiller mig på forhånd at lave ugentlige opdateringer, men er der behov for hyppigere gør jeg bare det. I januar fastsætter jeg ikke et mål for vægttab, da jeg i første sprint vil holde fokus på nedenstående ændringer: 
    Kost
    -          Til frokoster i kantinen, skal salat / fuldkorn fylde 50 %
    -          Bestik skal ligges efter på tallerkenen, imellem hver bid, i minimum 10 sekunder
    -          Slik mv. må indtages 2 gange om ugen, i portioner af 100 gram
    -          Max 1,5 liter sodavand om ugen
    -          Spis hver 3. time
    Motion
    -          Træning 2 gange ugentligt - valgfrit.
    -          Gåtur 2 gange om ugen, +45 min
    -          Planke challenge dagligt
    -         Så vidt muligt, gå 250 skridt i timen