Hvilke vare bør købes økologisk?


the-box
 Share

Recommended Posts

Er der godt nok videnskab bag at det er sundest at købe ALLE dagligvare økologiske?

Det burde være logik, at fødevarer produceret uden brug af kemiske produkter er de sundeste..

Når det er sagt, er der selvfølgelig forskel på størrelsen af den sundhedsmæssige effekt blandt forskellige fødevarer.

Æbler f.eks er en af de vigtigste ting, at købe økologisk, da der ofte er store mængder pesticid rester i disse..

Edited by pioneer.
Link to comment
Share on other sites

Det burde være logik, at fødevarer produceret uden brug af kemiske prosukter er de sundeste..

Når det er sagt, er der selvfølgelig forskel på størrelsen af den sundhedsmæssige effekt blandt forskellige fødevarer.

Æbler f.eks er en af de vigtigste ting, at købe økologisk, da der ofte er store mængder pesticid rester i disse..

Det er i hvert fald ikke en logik jeg kan tilslutte mig. Som jeg ser det er det forkert at se på alt med godkendte tilsætningsstoffer som "kemi" og se på alle "naturlige" indholdstoffer i ubehandlede fødevarer som naturlige = gode.

Man kan ikke forholde sig til tilsætningsstoffer som en stor masse der hører under termen "kemi". I stedet bør man forholde sig til de enkelte stoffer og vurdere fordele og ulemper i brugen af disse.

Det er stort set umuligt for den enkelte at overskue, men det ændrer ikke på at det er en grov forsimpling at se på tilsætningsstoffer som af det onde, og alle naturlige forekommende stoffer som af det gode.

Edited by Sortiarius
Link to comment
Share on other sites

Det er i hvert fald ikke en logik jeg kan tilslutte mig. Som jeg ser det er det forkert at se på alt med godkendte tilsætningsstoffer som "kemi" og se på alle "naturlige" indholdstoffer i ubehandlede fødevarer som naturlige = gode.

Man kan ikke forholde sig til tilsætningsstoffer som en stor masse der hører under termen "kemi". I stedet bør man forholde sig til de enkelte stoffer og vurdere fordele og ulemper i brugen af disse.

Det er stort set umuligt for den enkelte at overskue, men det ændrer ikke på at det er en grov forsimpling at se på tilsætningsstoffer som af det onde, og alle naturlige forekommende stoffer som af det gode.

Nu ved jeg ikke præcis hvad du tænker på når du siger "tilsætningsstoffer"..?

Når der tales økologisk kontra konventionelt landbrug er den store forskel, brug af diverse pesticider.

Fodelen ved brug af pesticider, er at udbyttet kan gøres noget større..

Ulempen er at man opnår en sundhedsmæssig dårligere fødevare..

Historien har med al tydelighed vist de mange sunhedsskadelige effekter af kemiske stoffer brugt i vort miljø..

Edited by pioneer.
Link to comment
Share on other sites

Guest Slettet bruger

Der er lavet undersøgelser med økologiske mælk og økologiske tomater som viser at de har nogle sundhedsmæssige fordele, ekstra antioxidanter og flere vitaminer/mineraler.

Men man kan ikke blot konkludere at alle produkter som er fremstillet økologiske er bedre.

Link to comment
Share on other sites

Der er lavet undersøgelser med økologiske mælk og økologiske tomater som viser at de har nogle sundhedsmæssige fordele, ekstra antioxidanter og flere vitaminer/mineraler.

Men man kan ikke blot konkludere at alle produkter som er fremstillet økologiske er bedre.

Nej, man kan ikke sige at samtlige økologiske tomater er sundere end samtlige ikke-økologiske tomater.

En økologisk dyrket tomat i Italien kunne f.eks. være dyrket på så ringe jord, at en konventionel tomat fra et sted i Spanien overall set ville være sundere..

Men man kan sige at økologi generelt vil give en sundere fødevare.

Link to comment
Share on other sites

Guest Slettet bruger
Nej, man kan ikke sige at samtlige økologiske tomater er sundere end samtlige ikke-økologiske tomater.

En økologisk dyrket tomat i Italien kunne f.eks. være dyrket på så ringe jord, at en konventionel tomat fra et sted i Spanien overall set ville være sundere..

Men man kan sige at økologi generelt vil give en sundere fødevare.

Der er lavet en undersøgelse som viser at økologiske tomater indeholder flere antioxidanterne flavonoider. Det er en amerikansk undersøgelse som har kørt i 10 år om den har afprøvet alle økologiske tomater skal jeg ikke kunne sige.

Link to comment
Share on other sites

Det er i hvert fald ikke en logik jeg kan tilslutte mig. Som jeg ser det er det forkert at se på alt med godkendte tilsætningsstoffer som "kemi" og se på alle "naturlige" indholdstoffer i ubehandlede fødevarer som naturlige = gode.

Man kan ikke forholde sig til tilsætningsstoffer som en stor masse der hører under termen "kemi". I stedet bør man forholde sig til de enkelte stoffer og vurdere fordele og ulemper i brugen af disse.

Det er stort set umuligt for den enkelte at overskue, men det ændrer ikke på at det er en grov forsimpling at se på tilsætningsstoffer som af det onde, og alle naturlige forekommende stoffer som af det gode.

Pioneer taler om brug af pesticider og de rester denne brug uvægerligt medfører i de færdige produkter, du taler om tilsætningsstoffer i forarbejdede varer. Med andre ord er dit skud ikke engang på samme skive... :innocent:

Link to comment
Share on other sites

Der er lavet en undersøgelse som viser at økologiske tomater indeholder flere antioxidanterne flavonoider. Det er en amerikansk undersøgelse som har kørt i 10 år om den har afprøvet alle økologiske tomater skal jeg ikke kunne sige.

Jeg tror du misforstod min pointe lidt.. :smile:

Min kommentar var myntet på:

Men man kan ikke blot konkludere at alle produkter som er fremstillet økologiske er bedre.

Jeg brugte bare tomater som eksempel..

Link to comment
Share on other sites

Guest Slettet bruger
Jeg tror du misforstod min pointe lidt.. :smile:

Min kommentar var myntet på:

Jeg brugte bare tomater som eksempel..

Okay kan sagtens være jeg gjorde :wink:

Men man kan sige at økologi generelt vil give en sundere fødevare.

Har du noget forskningsmæssig belæg for dette? Jeg tager tomater og mælk frem som gode eksempler på økologiske varer, som der er lavet undersøgelser på hvor det har været til økologiens fordel.

Jeg mener ikke, at man kan sige at økologi generelt er en sundere fødevare før der er lavet flere positive undersøgelser som underbygger det.

Jeg synes at det er fair nok at man selv tror på at det er sundere, det kan jeg selv være fristet til at tro :innocent:

Så ved ikke om vi er så uenige :wink:

Edited by SNF
Link to comment
Share on other sites

Okay kan sagtens være jeg gjorde :wink:

Har du noget forskningsmæssig belæg for dette? Jeg tager tomater og mælk frem som gode eksempler på økologiske varer, som der er lavet undersøgelser på hvor det har været til økologiens fordel.

Jeg mener ikke, at man kan sige at økologi generelt er en sundere fødevare før der er lavet flere positive undersøgelser som underbygger det.

Jeg synes at det er fair nok at man selv tror på at det er sundere, det kan jeg selv være fristet til at tro :innocent:

Så ved ikke om vi er så uenige :wink:

Så er vi nok lidt uenige jo :smile:

Her er et par undersøgelser, som alle underbygger at økologiske fødevarer er sundere (ikke bare tomater og mælk)

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/h...icle2753446.ece

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?c...pt=AbstractPlus

http://www.foejo.dk/enyt2/enyt/feb05/sundhed.html

I det hele taget er der utallige forsøg som viser at økologiske fødevarer er sundere end konventionelle.

Kender du til ordentlige studier, som viser at konventionelle, er sundere end økologiske?

Nogen gange kunne jeg godt ønske, at folk tænkte lidt over tingenes sammenhæng, istedet for at ville have alt dokumenteret, til fuldstændighed, af undersøgelser..

Edited by pioneer.
Link to comment
Share on other sites

Guest Slettet bruger
Nogen gange kunne jeg godt ønske, at folk tænkte lidt over tingenes sammenhæng, istedet for at ville have alt dokumenteret, til fuldstændighed, af undersøgelser..

Selvfølgelig er det fristende at blot følge ens intuition, men der kan vil ikke være noget galt i at vi bygger det på dokumenterede undersøgelser. Hvad skulle vi ellers tage udgangspunkt i?

Link to comment
Share on other sites

Selvfølgelig er det fristende at blot følge ens intuition, men der kan vil ikke være noget galt i at vi bygger det på dokumenterede undersøgelser. Hvad skulle vi ellers tage udgangspunkt i?

jojo..

Nu er det jo bare sådan at et perfekt, veldokumenteret studie, af "økologisk vs. kemisk fremstillede fødevarers effekt på den menneskelige organisme" ikke lige sådan kan lade sig gøre, da det i bund og grund ville kræve et omfattende livslangt studie.

Link to comment
Share on other sites

Pioneer taler om brug af pesticider og de rester denne brug uvægerligt medfører i de færdige produkter, du taler om tilsætningsstoffer i forarbejdede varer. Med andre ord er dit skud ikke engang på samme skive... :innocent:
Det burde være logik, at fødevarer produceret uden brug af kemiske produkter er de sundeste..

Måske du skulle læse indlæggene en gang til, eller bare kommentere på hvad jeg skriver, i stedet for at komme med et bud på din tolkning af pioneers post.

Pioneer skrev at det burde være logik, at fødevarer produceret uden brug af "kemiske produkter" er de sundeste. Sidst jeg tjekkede handlede økologi ikke blot om pesticider men også om brugen af tilsætningsstoffer som fx konserveringsmidler eller andre stoffer af fx E-klassen.

Link to comment
Share on other sites

Nu ved jeg ikke præcis hvad du tænker på når du siger "tilsætningsstoffer"..?

Når der tales økologisk kontra konventionelt landbrug er den store forskel, brug af diverse pesticider.

Fodelen ved brug af pesticider, er at udbyttet kan gøres noget større..

Ulempen er at man opnår en sundhedsmæssig dårligere fødevare..

Historien har med al tydelighed vist de mange sunhedsskadelige effekter af kemiske stoffer brugt i vort miljø..

Jeg snakker ikke om pesticider, jeg snakker om brugen af kemiske stoffer og en fødevares sundhed. Jeg mener det er en grel forsimpling af tingene at sige at alt hvad der er tilsat kemiske stoffer er mindre sundt end de "naturlige". Jeg mener man bør forholde sig til de enkelte stoffer i stedet for blot at generalisere og sige at alt økologisk er godt, og alt kunstigt modificeret er skidt.

Jeg er ikke anti-økologisk hvad angår mine valg af fødevarer og vil derfor ikke side og argumentere for hvorfor man ikke skal købe økologisk, siger blot at man bør forholde sig mere nuanceret til tingene. Et eksempel kunne være konserveringsmidler der virker fungicidt - her kunne tilsætningen af sådanne konserveringsmidler fx forestilles at hæmme dannelsen af de carcinogene aflatoxiner fra aspergillusslægten af svampe.

Om det så kan opveje andre risici ved brugen af stoffet vil jeg ikke gå ind og vurdere da jeg ikke ligefrem er ekspert på området, prøver bare at sige at billedet for mig at se ikke er så sort og hvidt.

Edited by Sortiarius
Link to comment
Share on other sites

Nu vi snakker om pesticider, så har alun en liste liggende med pesticidindhold i forskellige madvarer. http://www.alun.dk/sund-Hvordan-du-kan-undgaa-pesticider.asp

Alun.dk er nok en af de mest uheldige danske sites at linke til hvad angår faglig seriøsitet og normal videnskabelig praksis - hans pseudovidenskab og lemfældige omgang med ord har vidst været diskuteret herinde før.

Link to comment
Share on other sites

Alun.dk er nok en af de mest uheldige danske sites at linke til hvad angår faglig seriøsitet og normal videnskabelig praksis - hans pseudovidenskab og lemfældige omgang med ord har vidst været diskuteret herinde før.

Ja det ved jeg.. Men prøv da at kigge på listen alligevel istedet for at boykotte alt fra ham. han skrivre desuden baggrunden for listen - Så kan du jo selv vurdere om du synes den er i orden

Link to comment
Share on other sites

Ja det ved jeg.. Men prøv da at kigge på listen alligevel istedet for at boykotte alt fra ham. han skrivre desuden baggrunden for listen - Så kan du jo selv vurdere om du synes den er i orden

Jo, men nu har jeg personligt i hvert fald ikke mulighed til at forholde mig kvalificeret til den artikel da ganske enkelt ikke ved noget som helst om fødevarers toksikologi.

Til gengæld kan jeg ikke forstå hvorfor man vil søge efter information på et site der den dag idag stadig hoster ukorrekte artikler der blander facts med fantasi og evidens med ønsker i en grad der gør at det selv for den erfarne er svært at regne ud hvad der er fup og fakta, og hvor forfatteren i øvrigt konsekvent selv nægter at svare på kritik af artiklerne. Til det findes der mange andre seriøse sites, så synes personligt at man skal gribe enhver chance man har for at dementere den side når den bliver nævnt på andre seriøse sites. Men det er bare min holdning - ved at linke risikerer man i hvert fald at der kommer tonsvis af folk ind på siden der ikke har mulighed for at skelne mellem Alun Biggarts fantasi og virkelighed.

Edited by Sortiarius
Link to comment
Share on other sites

Måske du skulle læse indlæggene en gang til, eller bare kommentere på hvad jeg skriver, i stedet for at komme med et bud på din tolkning af pioneers post.

Pioneer skrev at det burde være logik, at fødevarer produceret uden brug af "kemiske produkter" er de sundeste. Sidst jeg tjekkede handlede økologi ikke blot om pesticider men også om brugen af tilsætningsstoffer som fx konserveringsmidler eller andre stoffer af fx E-klassen.

Man kan altid tolke en sætning forskelligt ja..

Men udfra hvad jeg mente, er det nu pugilist som har tolket mit indlæg korekt :smile:

Når jeg taler om produktion af en fødevare taler jeg her om den primære produktion af en "oprindelig" fødevare.

Og ikke sekundære forarbejdede fødevarer. (Som jeg iøvrigt personligt ikke spiser)

Jeg snakker ikke om pesticider, jeg snakker om brugen af kemiske stoffer og en fødevares sundhed. Jeg mener det er en grel forsimpling af tingene at sige at alt hvad der er tilsat kemiske stoffer er mindre sundt end de "naturlige". Jeg mener man bør forholde sig til de enkelte stoffer i stedet for blot at generalisere og sige at alt økologisk er godt, og alt kunstigt modificeret er skidt.

Jeg er ikke anti-økologisk hvad angår mine valg af fødevarer og vil derfor ikke side og argumentere for hvorfor man ikke skal købe økologisk, siger blot at man bør forholde sig mere nuanceret til tingene. Et eksempel kunne være konserveringsmidler der virker fungicidt - her kunne tilsætningen af sådanne konserveringsmidler fx forestilles at hæmme dannelsen af de carcinogene aflatoxiner fra aspergillusslægten af svampe.

Om det så kan opveje andre risici ved brugen af stoffet vil jeg ikke gå ind og vurdere da jeg ikke ligefrem er ekspert på området, prøver bare at sige at billedet for mig at se ikke er så sort og hvidt.

I langt de fleste tilfælde af svampeangreb, vil man kunne opdage det ved at kigge på den aktuelle fødevare.

Aflatoxiner må jo nok betegnes som de farligste mycotoxiner. Men ved at undgå paranødder jordnødder og majs. Har man nedsat sin rissiko for at blive forgiftet af dette markant.

Problemer med aflatoxiner kan også forekomme ved opbevaring af diverse kornsorter, men her handler det nok mere om korrekt opbevaring.

Jeg vil mene at tilsætning af kemiske tilsætningsstoffer i så godt som alle tilfælde, langt fra vil være den mest optimale løsning, set i sundhedsøjemed..

Edited by pioneer.
Link to comment
Share on other sites

...............

I langt de fleste tilfælde af svampeangreb, vil man kunne opdage det ved at kigge på den aktuelle fødevare.

Aflatoxiner må jo nok betegnes som de farligste mycotoxiner. Men man kan ved at undgå paranødder jordnødder og majs. Har man nedsat sin rissiko for at blive forgiftet af dette markant.

Problemer med aflatoxiner kan også forekomme ved opbevaring af diverse kornsorter, men her handler det nok mere om korrekt opbevaring.

..........

Og dermed er det hele vist ikke så sort - hvidt længere :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Og dermed er det hele vist ikke så sort - hvidt længere :tongue:

Jeg har aldrig sagt, at det hele er sort -hvidt..

Det er der aldrig noget som er..

Men jeg vil stadig holde fast i, at de positive effekter ved økologi langt overgår de negative..

Nu kan man hurtigt blive lidt forskrækket når man taler aflatoxiner.

Mycotoxiner har altid været et modargument som bliver trukket frem, når man taler økologi.

Men så er det altså heller ikke et større problem. Direkte forgiftning ses uhyre sjældent.

Og så skal man lige huske på at aflatoxiner findes både i konventionelle og økologiske fødevarer.

Og der findes ikke noget mirakkel-tilsætningsstof, som kan tilsættes for at undgå det...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share