Ebbesen

Medlemmer
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Ebbesen

  1. Hvorvidt du er klar til september eller ej, er et åbent spørgsmål.

    MAN kan sagtens blive klar til at spille håndbold på højt niveau efter ca 6 mdr, men det er altså individuelt hvor godt genoptræningen går. Derfor er du nødt til at have kontakt til en fornuftig behandler - måske gennem din klub??? Som kender til problematikken og har erfaring med genoptræning.

    Når det så er sagt så syntes jeg du, i første omgang, skal begrænse dig lidt med hensyn til hvilken sport du vil dyrke! Serie 5 fodbold er ikke nødvendigvis det bedste for dit knæ - sidst jeg kiggede var det ikke alle tacklinger der var lige pæne....

    Derudover så skal du være klar over at dine hase muskler er temmelig vigtige for din knæ funktion. De fleste får relativt nemt gang i quadriceps igen, men hase musklerne er meget styrende for din knæstabilitet. Du er formentlig også blevet udsat for en del øvelser der rammer haserne?!

    Nå men lige til sidst: Når du skal genoptræne til håndbold så skal du huske at meget af sporten foregår i højt tempo, derfor er det vigtigt at du før du begynder igen kan foretage dig bevægelser i højt tempo! Dvs. et-benshop i alle retninger med stop og finde balancen. Hoppe op på en trampolin (ell. lign) og så finde balancen på et ben osv. osv. Det er nogle af de ting du skal kunne før du begynder igen.

    Så hav kontakt til en Behandler. Sæt dig et mål feks at kunne træne fuldt med igen til slutningen af Juli eller hvornår i har opstart. Og spil kampe til Medio september. Sørg for at du kan koncentrere dig om dit knæ dvs lad være at være i dårlig form eller gå på druk hele sommeren. Hold din kaste træning ved lige osv.

    Held og lykke Med det.

    Gribben :smile:

    Vil lige smide et par kommentar på indlægget:

    Efter 6 mdr. er muskelkraften endnu ikke fuldt ud rehabiliteret og den sensoriske del af korsbåndet er heller ikke optimal!

    På de danske sygehuse anbefales det at man første genoptager kampsport(fodbold, håndbold) efter 9 mdr. og løbertræning + ect. Efter 6 mdr.

    Statistisk set er resultaterne efter at vende tilbage til elite idræt ikke for gode!

    Under 50% har chancen for at vende tilbage til idræt på samme niveau, selvom nyere undersøgelser viser at folk med rekonstruktion vha. tractus iliotibialis har 66% for at vende tilbage.

    Hvis man kigger senfølger af isoleret forreste korsbåndslæsion har man en forøget risiko(10-15 gange), hvilket jeg også mener man skal tage højde for.

    Råd til genoptræning:

    Det vigtigste ved genoptræningen til kontaktsportsgrene er proprioceptivtræning.

    Køb et vippebræt og stå så meget som muligt på det :smile::smile::smile:

    Undersøgelser viser at regelmæssig proprioceptivtræning(vippebræt) nedsætter mere end syv gange risikoen for korsbåndskader!

  2. Hej derude.

    Jeg har hørt at det er en god ide at trække navlen ind, når man laver mave øvelser. Har hørt at specielt kvinder kan tabe bækkendet hvis de ikke gør det. Er det rigtigt, eller hjælper det på nogen måde at trække navlen ind?

    Mvh Rasmus

    Ja det er et af grundprincipperne i Pilates!

    Når man trækker ”navlen ind” aktivere man de transversal gående mavemuskler!

  3. Hey folkens.

    Sagen er den at jeg d. 15/1 i år blev opereret og fik et nyt korsbånd i højre knæ. Jeg er efterhånden ved at være rigtig godt træt af ikke at kunne spille fodbold og håndbold. Så mit spørgsmål er til jer der har haft ødelagt et korsbånd, hvor lang tid gik der inden i startede på sport igen? her menes der primært ting som håndbold og fodbold.

    På forhånd tak, GH :smile:

    Realistisk 12 mdr. men hvis du træner rigtig godt og fornuftigt så kan det vel lade sig gøre efter 6 mdr. Hvad niveau vil du gerne spille på?

  4. Jeg er en pige på 17 og jeg fik foretaget en korsbåndsoperation for 2 dage siden. Jeg har været sengeliggende lige siden jeg kom hjem fra hospitalet samme dag som jeg blev opereret, kan det passe? Jeg har kun været oppe og støtte på benet ganske kort ellers har jeg kun lavet ganske få genoptræningsøvelser liggende i sengen. Hvor lang tid går der før man kan gå sådan nogenlunde på benet, selvfølgelig med krykker?

    Mine anbefalinger:

    De første par dage. (1-4 postop.)

    Brug af is efter behov. Vejledning ca. 15-20 min hver anden time!

    Brug den kompressionbind, som du havde fået på efter operationen, ind til dag 3-4. Derefter efter behov!

    Og angående træningsmængden er det i mine øjne bare vigtig at du får lavet de passiv udstrækningsøvelser for knæet og så forsøger at gå lidt rundt på de stokke. Du skal forsøge at være meget bevist om at strække benet helt ud under gang.

    Du må have fuld vægtbæring på det opereret ben samt gå med stokke!

    Og jeg vil mene at du har fået tid hos en fys omkring 14 dage fra operationsdagen!

    Der vil du blive vurderet og bestem hvad og hvordan du skal genoptræne dit knæ.

    Lige et spørgsmål har du ikke været til et præinformationsmøde inden operationen?

  5. VO2 Max kan bestemme ud fra flere forskellige parametre men den mest sikre er Douglas sække metoden, hvor man måler udnytningsgraden af O2.

    Men ellers kan det beregnes ud fra nogle mere indirekte metoder som:

    To arbejdsintensiteter på ergometercykel. Anden intensitet er højere en første men begge er submaximale.

    To gange arbejdspuls svarende til steady state.

    De to arbejdspulser forbindes til skæring med maksimalpulsen.

    Den arbejdsintensitet som svarer til maksimalpulsen er den maksimale arbejdsintensitet og den aflæses.

    Ud fra kendt nyttevirkning ved ergometercykling har man samtidig den maksimale iltoptagelse og mangler nu kun vægten for at beregne konditallet.

    Shuttle run løbetest med løbedistancer delt op i 20 m intervaller.

    Løbehastigheden(arbejdsintensiteten) øges hvert min.

    Man fortsætter med testen ind til man ikke kan følge de angivne hastighedskrav.

    Man slutter således i en tilstand som er nær ved maximal arbejdsintensitet.

    Løbehastigheden og antal intervaller med denne løbehastighed viser signifikant korrelation med den direkte bestemmelse af kondital ved måling af maksimal iltoptagelse ( douglassæk )

    Derfor kan man estimere et kondital beregnet ud fra tidspunktet man går ud af testen.

  6. Læste lige noget fysiologi igennem for egen interesse skyld og faldt over et forsøg(båre forsøget) og kunne ikke helt forstå det!

    Forsøget handler om at man ligger en forsøgsperson ned på en båre i en vinkel på 45 grader – efter noget tid ville han besvime og senere hen dø – men hvorfor?

    Har overvejet om det er noget med at blodforsyningen til hjernen bliver reduceret eller hva?

    Men håber jeg kan få en god bevarelse så min nysgerrighed kan blive stillet? :)

  7. Læs mit indlæg igen, jeg skriver ikke at hypertension ikke indeholder et arveligt element (faktisk lige det modsatte), blot at der ikke findes enkelte eller flere gener der direkte går ind og bestemmer blodtrykket, netop fordi essentiel hypertension altid er multifaktorielt.

    Ok… var lidt for hurtig på aftrækkeren :bigsmile:

  8. Ikke endnu desværre :smile:, men har skrevet det der tilsvarer min bacheloropgave rundt omkring hypertension.

    Lige to ting der bør pointeres. Der er ikke et gen (eller flere) der direkte disponerer for forhøjet blodtryk, men der er en arvelig komponent. Puls har indvirkning på blodtrykket ja, men højere puls giver ikke nødvendigvis højere blodtryk.

    Sv. 'Sortiarius'

    Angående omkring om der er en direkte disponerer for forhøjet blodtryk, viser nyere forskning at hypertension faktisk kan være arveligt! Folk en speciel type gen har større tildens for hypertension.

    Når vi snakker om puls er det jo kun interessant at snakke om hvile pulsen! Ens max puls kan ej trænes men til gengæld hvis ens hvile puls falder, falder blodtrykket også og omvendt!

  9. Det må være en slåfejl. Oftest sporer patella lat. pga vastus lateralis' laterale træk hvorfor især vastus medialis bør trænes, ikke lateralis

    HEhe ja det er min fejl!

    Tag eventuelt og brug et genoptræningsprogram for en korsbånds operation for hvordan du kan genoptræner m. Vastus medialis...

    Ebbesen

  10. * Menisken kommer i en udsat position i bunden af squattet.

    * Der er ikke BEVIST en hypertrofisk fordel ved at squatte dybt.

    * Argumentet med at bremse bevægelsen i hoften i stedet for knæet ikke er så relevant. Det ville det være, hvis det var et "chok" som når man hopper, men i en kontrolleret bevægelse risikerer man ikke overbelastning.

    SV. Monster

    Interessant debat!

    Angående knæproblematikken er det lidt noget vrøvl angående menisken så længe dine knæ peger sammen retning som dine fødder er der ingen chance for at der sker en rotation i knæet under udførelse… Selvfølgelig er der stor belastning på kroppen og derfor er det altid vigtig ikke at køre så tungt i denne øvelse.

    Rent anatomisk og fysiologisk er det bedst at komme så langt ned som muligt! Jeg bygger denne påstand på mængden af tværbroer som bliver brugt bliver flere jo længere spændingen i musklen bliver.

    MVH EBBESEN

  11. Sv. Bayliss

    Vil mene at din diagnose er Patellae Chondromalacia og jeg vil mene at du skal genoptræne især m. Vastus laterale.

    Alternativ træning ville være træning på vippebræt.

    MVH Ebbesen

  12. Sv. larsbo

    Lige på par kommentar angående blodtrykket.

    Kroppens blodtryk er bestemt efter hvor meget blod hjertet sender ud pr. min. Og den samlet modstand i blodkarrene. Der kan som før nævnt være flere gode grunde til at dit eventuelle forhøjet blodtryk – en af dem kunne være det arvelige gen! Du nævner selv at både din mor og far har forhøjet blodtryk. Der er tildens til at forhøjet blodtryk er arveligt.

    En anden grund kunne være din trænings tilstand – Overtræning er skyld i forhøjet blodtryk da din hvile puls bl.a. stiger. Puls har direkte indvirkning på minutvolumen.

    Tilsidst er der som nævnt måle som dit blodtryk blev målt på men dette er vist blevet uddebatteret i denne tråd.