dills

Medlemmer
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by dills

  1. Linis, mange tak for det udførlige svar. Lige et hurtigt spørgsmål: Hvad er årsagen til, at du fraråder intensiv cardio i perioder med 50-70 mg prednisolon? Handler det også om problematikken vedr. mine sener og leds styrke? Jeg spørger, fordi jeg ellers netop ofte kører rimelig intensiv intervaltræning (løB), når jeg tager de helt høje doser. Bliver nemlig meget rastløs af dem, og synes hård cardio plejer at være en fin ventil til at komme af med noget af den overskydende energi...

    Friche, fedt lige at få et nyt perspektiv fra en anden insider, tak.

    Og Peter, jeg tager selvfølgelig ikke ukritisk mod råd fra "gud og hver mand", men fint nok du siger det. Hvordan skal "højintense aerobe sessioner" forstås i den her sammenhæng, og hvorfor tænker du, at det kunne være en god idé?

  2. Tak for svaret, Incognito.

    Linis, selvfølgelig: det er minimal change disease - dog har mit sygdomsforløb gennem årene afveget en del fra normen med ret hyppige tilbagefald, selv ved ikke helt lave doser. Siden 1996 har jeg taget prednisolon hver dag, men i stærkt varierende doser - ofte mellem 7,5 mg (hvilket også er det laveste jeg har været på) og 20 mg, og mindre ofte mellem 20 mg og op til 50-70 mg...

    Tak for jeres hjælp.

  3. Tak for hurtige svar.

    Jeg kiggede på abstracts'ne til de artikler, du fandt, Mauchenberg. Der lyder unægteligt ikke særlig rart. Men jeg er nu mest interesseret i at høre, om der er nogen herinde, der har konkret erfaring med, hvilke virkninger langvaring prednisolonbehandling har på folk, der styrketræner. Men tak for links'ne alligevel.

    Sortiarius og Elvirus: ja, min egen tanke har netop også været, at styrketræning måske i et vist omfang ligefrem kunne modvirke svækkelsen af sener og muskler. Kalkindholdet i mine knogler er i hvert fald blevet en lille smule bedre, efter jeg er begyndt at styrketræne (gået fra det allernederste af normalområdet til omkring lidt under midten af normalområdet).

    Incognito, hvis du læser dette, må du meget gerne lige give dine eventuelle kommentarer med.

  4. Hey folkens...

    Jeg har styrketrænet et stykke tid og og synes jeg har oplevet en ok fremgang. På grund af en auto-immun sygdom har jeg desuden i mange år været i behandling med prednisolon, som er et syntetisk cortisol-præparat. I perioder, hvor jeg har taget høje doser, har jeg oplevet en vis nedgang i styrke og muskelmasse (hvilket jeg har tilskrevet stoffets katabole virkning), men ellers synes jeg ikke, jeg har oplevet nogen gener.

    Ved min sidste ambulante kontrol på Rigshospitalet nævnte jeg så, at jeg styrketræner, og blev så lidt overrasket over lægens reaktion: Hun frarådede mig kraftigt at styrketræne, fordi hun mente, at der var alt for stor risiko for, at jeg kunne komme til at brække mine sener. Jeg har siden søgt på nettet, men kan intet finde om styrketræning under prednisolonbehandling...

    Der er vel ikke tilfældigvis nogle læger eller medicinstuderende herinde, der er i stand til at kommentere min læges råd? Har hun ret? Og er der andet end dét med senerne, som jeg skal være opmærksom på?

    Håber der er nogen, der kan hjælpe...

  5. Cool, det er sgu pænt af dig. Jeg regner med at kigge ned i The Gym i første omgang, men det kan godt være, jeg alligevel gerne vil tage mod tilbudet. Sender dig en PM, hvis det er.

    Forresten, til de af jer, der kender The Gym: I FDK kan jeg ikke øge vægten med mindre end 2,5 kilo, men det bliver hurtigt en for stejl progression, i hvert fald når det gælder skulder- og bænkpres. Skulle gerne have så små plates, at jeg kan nøjes med at sætte et ekstra halvt kilo på i hver side - har de så små plates i The Gym?

  6. Du kan sakm sagtens få noget ud af squats selv om du ikke kører lowbar og kigger ned i jorden :wink:

    Det er jeg med på, ser ingen grund til, at der kun skulle være én måde at squatte på. Men tænker også, at jeg som begynder bør vælge én teknik at lære til at starte med. Og nu er det jo så Rippetoe's program jeg har valgt som mit udgangspunkt - hvis jeg havde valgt at program, der kørte med high bar squats, ville jeg heller ikke være helt tilfreds med, at instruktørerne i mit center mere eller mindre insisterede på, at low bar var vejen frem. Dermed ikke sagt, at jeg ikke senere hen vil have lyst til at eksperimentere med teknikken. Jeg synes bare det er lidt af en jungle at finde rundt i både de mange øvelsestyper, og de mange variationer i teknik, man tilsyneladende kan bruge inden for de enkelte øvelser. Derfor har jeg valgt et relativt simpelt program, som om ikke andet vel kan lægge et godt fundament for mig.

    Teddy, ja, jeg har faktisk lige bestilt Starting Strength dvd'en hjem!

  7. Tak for jeres svar.

    Ptpoul, jeg er med på, at Rippetoe ikke er den endegyldige autoritet. Men når nu det er hans program, jeg følger, synes jeg det ville være fedest at gøre det 100%, dvs. også bruge den specifikke teknik han foreslår.

    Linis, tak for anbefalingen. Mente at kunne huske, jeg før havde læst om et godt center på Østerbro herinde. Kunne bare ikke finde det i centerguiden - det var The Gym! Jeg undersøger mulighederne.

  8. Hej

    Jeg købte for kort tid siden Mark Rippetoe's bog, Starting Srength, og begyndte programmet i sidste uge. Bogen har meget udførlige beskrivelser af de korrekte teknikker for de forskellige løft, men jeg synes sgu det er svært at lære det ordentlig fra en bog - har på fornemmelsen, at min form er relativt dårlig, især når jeg squatter. Jeg træner i Fitnessdk og har fået noget instruktion af deres instruktører, men jeg må indrømmme, at jeg ikke helt har tillid til dem - den teknik de bruger er på en del punkter forskellig fra den, Rippetoe anvender. Derfor ville jeg høre, om der nogen herinde, der kender et godt center eller en klub i Københavnsområdet, hvor jeg har mulighed for at lære korrekt form fra bunden?

  9. Tak for svaret.

    PT får jeg 17,5 mg prednisolon om dagen, men for 3 måneder siden fik jeg 50 mg dagligt, og for 2 måneder siden omkring 30 mg. Da jeg oplevede styrketabet for en måneds tid siden, var jeg lige blevet trappet ned fra 25 til 20 mg.

    Det der undrer mig er bare, at jeg har været i prednisolonbehandling al den tid jeg har styrketrænet (og de 11 forudgående år også), så jeg synes jeg plejer at have en nogenlunde fornemmelse for, hvordan det påvirker min krop. Jeg har tidligere forsøgt at snakke med lægerne om min styrketræning, men de har helt frarådet det - men de fraråder stort set alting ud fra et forsigtighedsprincip, og jeg har fra andre end mine egne læger hørt, at styrketræning på prednisolon er fint nok, når bare man ikke går helt ned i det allerlaveste rep. område. Generelt har jeg gennem årene lært at følge min egen næse, da de udmeldinger jeg får fra lægerne i allerhøjeste grad afhænger af, hvilken ny læge i rækken Riget prakker mig på til det givne ambulante kontrolbesøg...

    Hvad angår kost, mener jeg, at jeg spiser ret sundt: får godt med protein, godt med grøntsager, flest komplekse kulhydrater, meget lidt sukker, kun lidt animalsk fedt, men til gengæld en del sund fedt gennem især fisk og nødder...

  10. Hej alle

    Jeg har styrketrænet i et år og nogle måneder og oplevet en pæn fremgang. Relativt set i hvert fald - jeg er i kronisk behandling med et cortison-præparat, så var ekstremt afpillet (hvad angår muskelmasse), da jeg startede. Men det lykkedes mig da at tage en 5-6 kilo muskelmasse på samtidig med, at jeg smed omkring et kilo fedt.

    Men her for en måneds tid siden skete der noget underligt, da jeg var ovre for at træne bryst: efter en hurtig opvarmning ville jeg tage nogle dips, som jeg plejer at starte med, men jeg kunne kun tage 3, hvor jeg plejer at kunne tage omkring 10. Jeg prøvede istedet at køre lidt bænk, men måtte også her konstatere, at jeg slet, slet ikke kunne leve op til min almindelige standard. Jeg slog det hen og tænkte, at det var et eller andet kortvarigt, midlertidigt problem.

    Men ak. Jeg har holdt længere pause med brysttræningen, men det er ikke blevet bedre.

    Det er især min højre side, den er helt gal med: Min højre arm/for-skulder/brystmuskel går kold meget hurtigt (jeg er højrehåndet, så almindeligvis er det min stærke side) og det føles også som om jeg har meget dårlig 'kontakt' til de muskler; kan i hvert fald ikke mærke dem på samme måde, som jeg plejer. Det gælder selv, når jeg tager armbøjninger, hvor jeg plejer at kunne tage 20+ i træk, men kun kan tage omtrent 8-10 nu.

    Hvad kan der være sket? Jeg tænker selv, at jeg måske har overtrænet? I de sidste par måneder har jeg fået relativt høje doser cortison, hvilket netop gør, at jeg bliver i stand til at overtræne uden rigtig at mærke nogle signaler fra kroppen om det. Er der nogle medicinstudernende eller lignende, der kan sige, om det kan have noget med det at gøre? Det skal i øvrigt lige siges, at jeg også er gået ned i øvelser for andre muskelgrupper end bryst, men ikke nær så meget dog - omkring 10% vil jeg tro.

    Hvis der er nogen, der har den fjerneste anelse om, hvad der kan være galt, vil jeg være meget glad for at høre om det.

  11. Først og fremmest mange tak for svarene allesammen!

    Nogle stykker har efterlyst en eksplicitering af, hvad formålet med de daglige armbøjninger skulle være:

    - én grund er, at jeg for lidt tid siden fik anbefalet af en fysioterapeutstuderende at supplere min vægttræning med armbøjninger. Det skyldes, at jeg er forholds€vis hypermobil i skulderleddene, og han mente altså, at armbøjninger var rigtig gode til at stabilisere disse led. Desværre fik jeg ikke spurgt videre ind til, hvor ofte han mente, jeg skulle tage armbøjninger (sludrede bare med ham til en julefrokost, så det var på ingen måde en faglig samtale eller noget)... Så det er ikke fordi jeg føler jeg er stagneret i vægttræningen eller forsøger at puste lidt nyt liv i min bænkpres-træning på denne her måde..

    - en anden grund er ganske enkelt, at jeg godt kan blive lidt rastløs henad aftenen, når jeg sidder i min lejlighed og læser - og så er armbøjninger bare en rigtig nem måde lige at få brændt lidt krudt af på.

    Jeg er i øvrigt ikke sådan heeeelt nybegynder. Har vægttrænet i godt et år og har taget ca. 6 kilo på i den tid. I al den tid har jeg desuden taget relativt store doser af et syntetisk fremstillet cortisol-præparat (som led i behandling mod en autoimmun sygdom), så min krop befinder sig i en lidt kunstig, stresset og hyperaktiv tilstand, hvad end jeg træner meget, lidt, eller slet ikke. Så jeg er egentlig ikke specielt bekymret for at komme til at "stresse" min krop for meget - er selvfølgelig bare heller ikke særlig interesseret i, at armbøjningerne ligefrem skal komme til hindre mine muskler i at vokse...

    Med mindre nogle af jer har noget at tilføje på baggrund af ovenstående, tror jeg bare jeg vil prøve mig lidt frem på baggrund af jeres svar. I første omgang forestiller jeg mig et kompromis mellem at tage nogle ekstra armbøjninger ind imellem, men samtidig også bare komme noget af rastløsheden til livs med lidt god, gammeldags kardio, hvilket sgu nok heller ikke er helt tosset her efter en lang, sjov og våd december.

  12. Hey folkens..

    Jeg har blot et enkelt spørgsmål vedr. hensigtsmæssigheden af at tage armbøjninger hver dag, når jeg samtidig kører et to-split-program 4 dage om ugen - jeg er i tvivl om, hvorvidt 3 sæt armbøjninger om dagen (af max rep., som PT er ca. 20) vil influere for meget på restitutionen fra mine egentlige træningsdage i fitnesscentret? Får mine triceps og brystmuskler for lidt hvile og dermed mulighed for at vokse, hvis jeg tager de 3 sæt armbøjninger om dagen? Eller er armbøjningerne en så "uskyldig" tilføjelse, at de ikke forstyrrer restitutionen fra selve vægttræningen særligt i det store regnskab?

    Håber spørgsmålet giver mening, ellers må I bare stille uddybende spørgsmål...

    På forhånd tak for svarene.