NORAH

Medlemmer
  • Posts

    1,061
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by NORAH

  1. Din "under"skrift fangede mig totalt JB....

    nu er det jo mit daglige arbejde at mærke på disse prostata og vil egentlig gerne vide om der er evidens bag din logbogs titel? Måske nogle af mine patienter ville tage undersøgelsen lettere hvis jeg informerede dem om denne "bivirkning"!

  2. Q 4thumbup.gif

    Kunne læse i deres regler at civilister slet ikke må gå med oppakning - så det giver nok helt sig selv med et par gode løbesko eller to bigsmile.gif

    Det med uldsokkerne må prøves - har aldrig haft andet end løbesokker på når jeg har powerwalket - men så har 30-35 km om dagen også været fodelt på 3 ture hvorfor det måske ikke har betydet noget?

  3. Blackmoore og jeg har før flirtet med tanken om at nappe en Nijmegen på et tidspunkt. Det ligger stadig og lurer på 'to do'-listen. Har en kammerat der har gået den mange gange (15 eller mere), og han anbefaler det stærkt, ikke mindst pga. helhedsoplevelsen (det sociale, festerne, stemningen m.v.)

    For selve marchtræningen er jo som så meget andet; træn og du skal sejre.

    Jeg lytter lige med på sidelinjen, for bliver der først stemning, så skal jeg ikke udelukke at jeg kunne blive grebet.

    Nu da Blackmoore joiner... er du så game innocent.gif

    Så tæller vi indtil videre 2 "piger" + 2 drenge

    ... der må være flere!!!?

    (har nok en pige til op i ærmet... så drenge .. kom nu tongue.gif )

  4. Jeg gik Nijmegen, da jeg var i forsvaret. En fed, men ufattelig katabolsk oplevelse.

    Husk uldsokker (aldrig bomuld)

    Husk zinksalve

    Husk tensoplast

    Så er I godt gående alle fire dage.

    Hvorfor uldsokker??

    Jeg bekymre mig noget over hvilke sko jeg skal til at machere i... nogen råd?

  5. Det kan da umuligt være træningens skyld, at manden spiser hjemme hos sine forældre?? Det lugter da af, af han har lidt andre issues at rode med..

    tjaaa.. det er der sikkert også men primært har hans konstante hang til træning resulteret i at nogle af de få meningsfulde forhold han har tilbage er med hans forældre! Så kan man altid diskutere hans valg af kærester og deres manglende forståelse for træningen ...

    Har kendt manden i alle år jeg har trænet og han er bare blevet mere og mere opgivende omkring et normalt forhold da han ikke ønsker at slække på træningen og nu er han efterhånden ved at være noge en alder ar jeg tror der er endnu mindre forståelse for det... så er ikke lovende!

  6. Klicherne findes altså også...

    Kender en BB'er som er midt i fyerne og i ret habil str. 120-130 - han har aldrig fået et forhold til at fungere pga træning og livsstil... han spiser fortsat dagligt hjemme hos hans forældre efter job!!

    ... sgu ikke en sport der er det værd nonono.gif

  7. Stemning kan vi sagtens skabe undervejs... det er vel bare en heavy metal trøje på og så et par højtaler med Ramstein laugh.gif

    Jeg er som sagt game... og arbejder lige på at lokke nogle andre herunder måske Kragen superman.gif

  8. Ved der er ret mange her på MOL der powerwalker... jeg havde tænkt mig i det nye år at gøre det lidt mere officielt i form af deltage i nogle marcher!

    Tænkter derfor om der kunne være basis for en MOL march klub?

    Er ret lun på både hærvejensmarch som nijmegen march og var lidt nysgerrig efter om der kunne være andre som var frisk?? Herunder selvfølgelig nogle mindre marcher først smile.gif

  9. Jeg har efterhånden set mange patienter med lignende sygehistorie på min afdeling....

    Det du beskriver lyder som klassiske neurologisk påvirkning med lavt blodtryk (samt evt. vaslavas som nævnt ovenfor) men det er altid en god ide at udelukke evt. hjertesygdom!

    Det vi som ofte gør er at give personer 2-3 døgn med Holter-monitorering evt kontinuerlig blodtryksmåling som sekundær mulighed! Så beder vi folk om at foretage de ting som fremprovokere svimmelhed og besvimmelse de næste par dage, hvorefter man gennemgår optagelser for evt. hjertepåvirkning/blodtryksfald...

    Din egen læge vil kun henvise til dette men du skal indstille dig på længere ventetid!

  10. Jeg ville IKKE gå til læge pga. at du har observeret enkelt episode med høj puls!

    Mange ting kan udløse hurtig puls (også over den estimeret maksimal puls) - det som skal bringe dig til læge er hvis du bliver dårlig eks. at dit blodtryk falder, hjertet slår uregelmæssig eller det trykker/spænder i brystet ... så er det :1112:

    Men ellers kan det være du er overtrænet eller mere sandsynligt kan være at du får en atrieflimmer (forkammerflimmer) udløst af enkelt bradykardi episode (episode hvor din puls bliver meget lav hvorfor dit hjerte bliver efterfølgende overaktivt) - så måske du har paroxystisk atrieflimmmer??! Hvilket man ikke behandler hos unge raske personer som er cirkulatorisk stabile og symptomfrie :smile:

  11. Aften/nat i Næstved

    Sjovt som ens kompetencer stiger når behovet er stort nok. Når jeg startede her i Næstved, hed det "siden vi ikke har et mellemvagtslag, må man som lægevikar ikke gå i weekend- eller aften/nattevagt - beklager". Så jeg kunne så "glæde mig" til et kedeligt 8-16 arbejde :gal: Jeg er indtil videre én af dem som faktisk godt kan lide at arbejdstiderne er lidt skæve, så jeg pludselig har fri når næsten ingen anden har det osv.

    Nå, samme dag som jeg startede, fik jeg så at vide at der var alt for stor mangel på personale som måtte gå i vagt - og pludselig måtte jeg gå i weekendvagt "siden der jo trods alt er meget andet personale her også i dagtimerne en lørdag, søndag" :smile: Fint nok, så kunne man også få lidt ekstra penge og få lidt fri i hverdagene ind imellem.

    Men her til september måned var der endnu mere krise og i dag havde de intet andet valg end at få en stud med ind som vagt. Så her sidder jeg nu :smile: Dog er der lukket for akutte patienter, siden spasseren er på arbejde :tongue: Heldigvis er der nu sådanne ting som "selvhenvendere", så jeg keder mig ikke alligevel :bigsmile:

    .. du er jo næste også læge - du måtte gerne rode lidt med mine tarme :wub: sikker på du kunne gøre det ganske fornuftigt :blink:

  12. Ved rygestop...

    20 min efter: Blodtryk og puls normaliseres, og blodcirkulationen øges.

    8 timer efter: Indholdet af kulilte i blodet er halveret, og din kondition forbedres.

    24 timer efter: Risikoen for blodprop i hjertet mindskes.

    48 timer efter: Kulilten i blodet er væk. Lugte- og smagssans begynder at blive normal. 4 uger efter: Hoste og åndenød forsvinder. Lungerne er bedre til at bekæmpe infektioner.

    1 år efter: Risikoen for at få hjertesygdomme er halveret.

    5 år efter: Risikoen for at få en hjerte-kar-sygdom er næsten den samme som for én, der aldrig har røget.

    10 år efter: Risikoen for lungekræft er faldet med 50 %.

    15 år efter: Risikoen for at få lungekræft er næsten den samme som for dem, der aldrig har røget.

    ... og nej - ingen øvelser hjælper på at få lungerne hurtigere i form!

    Tjek evt. http://www.xhale.dk/forside.asp

  13. Sorry Linis

    Uden-om-din-træning-snak....

    Tak for den uddybende forklaring :smile:

    Jeg er interesseret i B12 og jern sammenhæng bl.a., fordi min mor lider af perniciøs anæmi - hun har altid haft mega lavt hæmoglobin, men aldrig de andre symptomer, som du beskriver. De har brugt ca. et år med alle mulige undersøgelser på Gentofte, før de fandt ud af, at det er B12 hun ikke kunne optage, selvom hun fik tilskud. Nu får hun så injektioner hver 3. måned, og hendes tal gik også op efter første gang, men så holdt behandlingen op med at virke. Og ingen ved, hvad hun så skal gøre.

    Alle pt.'er forskellige - nogle får anæmi før andre symptomer og omvendt (men vægt på det sidste)

    Ikke særligt imponerende at det tog dem et helt år?? Normale blodprøver for anæmiudregning inkl. jo netop ovennævnt som perifer udstrygning af blod der vil give prej og defekt B12/folinsyre metabolisme!

    Går ud fra hun er blevet udredt for evt. cøliaki eller anden tyndtarmslidelse i kølvandet på alle de test som fået lavet knoglemarsbiopsi for at udlukke anden ætiologi til anæmien!

    Ad andre omveje har jeg hørt og efterfølgende læst nogle studier om noget, der hedder MTHFR gen, hvilket betyder, at man ikke omsætter B12 og folinsyre korrekt, hvilket efterhånden resulterer i forhøjede niveauer af homocystein i blodet, som så giver øget risiko for hjertekarsygdomme mv.

    Hvis man så supplementerer med L-5-MTH form af folinsyre (tror jeg nok, det hedder..), så behøver man ikke den ko-faktor, der skal til for at omsætte folinsyre i leveren, samt en intrinsic factor til B12.

    Ovenstående er min lægmandsforklaring, som jeg har forstået det - så jeg vil med glæde lære mere om emnet, hvis du kender til det?

    Ang. MTHFR genet... puuuhh.... stykke tid siden jeg læste om det, men mener at kunne huske at hvis du har defekt i netop dette gen så kan det resultere i hyperhomocystæmi og i endnu mere udtalt grad hvis du har folinsyre mangel.

    Det vil altså sige hvis du får konstateret forhøjet homocystæmi ved blodprøve som er mere end blot marginalt forhøjet og dette ikke andres ved folinsyretilskud, så skl du mistænke mutation i MTHFR-genet og overveje gentest.

    ... hold mig nu ikke fast på det - men mener det er helt op til 30 % af alle som har defekt i dette gen i mere eller mindre udtalt grad og i forskellige varianter.

    Hvad min "eksamenshjerne" fortæller mig er at men vist nok kan supplere med helt almindeligt folinsyre i større doser for at rette delvist op på denne defekt!

    Mener ikke det har så meget med B12 at gøre som folinsyre? Men det har en hel del at gøre med eks. faktor V leiden mutation eller andre tilstande hvor du har større tendens til at danne blodpropper.

    Altså - det er således ikke genet som er skyld i folinsyremangel men en kombination af folinsyremangel + gendefekt som kan resultere i markant forhøjet homocystein i blodet. Derfor bør en sådanne defekt heller ikke spæde yderligt til din mors anæmi men kan evt. sløre en evt. homocysteintest for at se på niveauet af B12 i omløb.... (ikke spor forvirrende :tongue: )

    Men hvis din mor allerede har en sygdom i form af perniciøs anæmi så kunne der måske tænkes at være andre ting som ikke fungere som de skal! Ting som endnu ikke er konstateret (eks. tyndtarmssygdom?)

    Når alt det her er skrevet så vær opmærksom på at man ikke ukritisk skal "dope" folk op på B12 og folinsyre - kan huske vores underviser i gastro fortalte at hvis man netop havde sådanne en effekt så tydede undersøgelser på at det kunne fremprovokere kræft i tarmen såfremt man supplere med alt for meget B-vitamin.

    Og alt det her bliver jeg 110% ALDRIG hørt i til eksamen.. ØV :dry:

  14. Dagens opture:

    1. Afdelingslægen bad mig flexe guns under frokostpausen! :laugh:

    2. Jeg har lært en ny slags sutur, som blev godkendt på første forsøg :yo:

    3. En pige i SATS nørrebro faldt af løbebåndet fordi hun gloede sådan når jeg trænede DB rows :w00t:

    Griner :laugh:

    .. sjovt - det er altid et hit hos de mandlige kollegaer at man har muskler!

    - mindes også en morgenkonf. der endte med at næsten samtlige tilstedeværende skulle mærke på mine brystmuskler :blink:

    p.s. Hvad render du egentligt rundt med i kittellommen på vagt? Nogle gode håndbøger til kirurgi?

  15. Bogs skrev:
    Hey Linis,

    Fed træning med dig i IK sidst :bigsmile: Do it again sometime soon?

    Mht dit hb/jern - har du fået tjekket dine B12 tal?

    Stort knus

    Hvis man mistænker B12 mangel så må man også mistænke B6 som folinsyre :smile:

    Dette kræver dog næsten man er vegetar eller gammel af dage...

    Man kan desværre ikke rigtigt stole på B-12 måling i blodet, og bør i stedet måle plasma-homocystein samt plasma-methylmalonat , hvilket bedre kan fortælle dig om du omsætter vitaminerne.

    Hvis man måler forhøjet værdier af de to førnævnte er det ensbetydende med mangel på trods ellers normal serum værdierne for B12 og folinsyre.

    Når det så er sagt så er det sjældent man ser B12 mangel i form af anæmi som det første tegn --> før dette kommer ofte neurologiske symptomer i form af udtalt træthed(tunge muskler), føleforstyrrelser evt neuropatier med smerter under forsålerne/følelse af at gå på pinde.

    BLOT TIL INFO :secret:

    .. og glad for at I kan lide min gulerod :w00t:

  16. Det er da egentlig også bare en god ting - jeg studsede selv over hvor glade de var for at bruge a-punktur, ofte KUN med henblik på Hb bestemmelse... ikke så meget for evt komplikations skyld, men fordi det trods alt kan genere patienter mere (mange for jo en vasovagal reaktion efter sådan én) og så tænker jeg at det må være en lidt mere kostsam procedure. Selv om en Hb fra prik i fingren ikke er akkurat, så giver den jo en fingerpegning ihf.

    .. ellers den god gamle og helt gratis metode med blege slimhinder :wink:

    Misslaw... ja - hgb = hæmoglobin = blodprocent