Morten Støve

Medlemmer
  • Posts

    22
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Morten Støve

  1. Afvent endelig diagnose og evt. behandlingsmuligheder.

    Hvis menisken ryger helt (meget sjældent) eller fjernes helt ved operation(igen meget meget sjældent) ser vi øget forekomst af slidgigt selv hos yngre folk efter ca. 10 år, hvorfor det ikke anbefales med tung styrketræning på den måde.

    Men slå koldt vand i blodet og afvent diagnose og evt. behandlingsmuligehder + genoptræning inden du får stress over din styrketræning.

    Morten, Fysioterapeut

  2. Med al respekt for dette forum og de mange gode råd som folk får herind, så kunne man ønske at man også er lydhør overfor fagfolk og deres ekspertise.

    Det er super fint med personlige erfaringer men drengen med smerter i knæet har behov for grundig faglig vejledning og ikke personlige husråd.

    Og nej man scanner ikke et knæ akut med mindre man har mistanke om komplicerede brud eller kraftige læsioner som truer funktionen i knæet..

    Det er spild af penge, når en undersøgelse hurtigt vil kunne afsløre langt de fleste menisk og ACL (forreste korsbånd) skader.

    Og nej, selvfølgelig ved din praktisrende læge noget om knæskader, det er sku da ikke for sjov at vi læser i flere år.

    Konstruktive råd frem for ubrugelige oplysninger.... :)

    Og det sker nu ofte at knæ hæver voldsomt op også efter små skader. Også i lang tid efter skaden, det fortæller ikke nødvendigvis noget om skadens omfang.

    M.V.H.

    Morten Støve, Fysioterapeut

  3. Ro og aflastning så hævelsen falder til ro, men brug gerne benet i det omfang at det ikke forværer hævelsen i flere timer. meget hævelse gør undersøgelsen sværre at udføre.

    Og det er nu sjældent nødvendigt at scanne et knæ som den første undersøgelse, det er at skyde myg med kanoner. En grundig undersøgelser fortæller typisk mindst lige så meget som en scanning.

    Morten Støve, Fysioterapeut

  4. Hej Danni

    Helt klart den rigtige vej med den specielle sål. men det tyder lidt på at din muskel overbelastes pga. nedsat styrke og udholdenhed efter en så langvarig skade. en anden mulighed er også nedsat blodforsyning som påvirker udholdenheden, men det er mindre sandsynligt end det første forslag lige umiddelbart.. der er ikke andet for end at starte meget langsomt op med løbetræningen og så give det en chance....

    Morten, Fysioterapeut

  5. Hvis man nu leder litteraturen lidt igennem er der faktisk temmeligt meget forskning på dette område.

    Ingen studier frårader æg i den daglige kost, men fremhæver, at der ses statistisk significante forskelle i LDL niveau ved personer som spiser store mængder æg + 5-7 om ugen, specielt ved diabetikkere..

    Der ses også en påvirkning fra type A til type B LDL som danner større molekyler ved indtag af æg... :(

    Æggehvide har den højeste koncentration af LDL af alle fødevarer.. af naturlig respekt for det bør man nok søge andre protein kilder end 3-9 æg om dagen. spec. taget den høje fedtprocent i betragtning også.. :)

    Bare for at nævne de nyeste reviews.......... af mange!

    Handb Exp Pharmacol. 2005;(170):195-213.

    Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006 Jan;9(1):8-12.

    Ther Umsch. 2005 Sep;62(9):611-3.

    Morten Støve, fysioterapeut

  6. Du skal have militært ID for at kunne få adgang til forhindringsbanerne, og med mindre du er uvenner med dit heldbred kræver det grundig instruktion og lang tids øvelse for at mestre teknikkerne. Der sker RIGTIGT mange skader på forhindringsbanen også for meget erfarne folk........

    Når det så er sagt er det fantastisk træning.......

    Morten Støve, Fysioterapeut

  7. Cykling, svønming, let styrktræning. ok at det provokerer smerterne hvis de falder til ro indenfor 2 timer efter træning. undgå vrid med og uden vægtbelastning.

    Morten, Fysioterapuet

  8. Tag en stor træningsbold. placer den på vægen og placer dig med ryggen til bolden så den støtter dig lavt i lænden. sæt føderne lidt frem, og gå så langsomt lidt ned i knæ. husk lidt ad gangen og maks. til dine lår er vandrette... god øvelse til følger efter prolaps.

    Morten Støve, Fysioterapeut

  9. Grib fat i en Fys, så du kommer ordentligt igang. det behøver ikke nødvendigvis være super kompliceret men overbelastningsskader har det med at titte frem igen hvis ikke man gør det ordentligt.

    Morten, Fysioterapeut

  10. DOMS er en inflamatorisk process, nye studier tyder på at DOMS ikke kommer fra muskelvæv men at det er en reaktion fra fascien omkring musklen. Den eneste valide og reliable måde at fremprovokere DOMS er excentrisk muskelarbejde, hvorfor der også vil være forskel i oplevelsen af DOMS efter hver enkelt træningspas.

    Jeg tvivler stadig på at din hypotese om at fravær af protein i kosten kan udskyde DOMS, for kroppen skal nok sørge for at dække dit basale protein behov. Jeg går ikke ud fra at du faster i dagene op til træningen og dagene efter.

    Det ser heller ikke ud til at protein kan påvirke den akutte inflamation i denne grad under alle omstændigheder..

    Morten Støve, Fysioterapeut

  11. Det ser ud til at der er en sammenhæng mellem indtag af protein, kulhydrat og fedt efter træning og en hurtigere og mere effektiv restitution. Men om du helt kan undgå DOMS tror jeg ikke at man kan finde belæg for i litteraturen. Specielt fordi mængderne som er nødvendig for denne forøgede restituton er mindre end hvad de fleste indtager efter træning alligevel.

    Du har sikkert også oplevet at der ikke altid er sammenhæng mellem træningspasset/intensiteten og DOMS, desværre kender jeg ikke til publicerede studier som formår at forudsige effekten af det enkelte træningspas i forhold til DOMS.

    Morten Støve, Fysioterapeut

  12. God eftermiddag!

    Jeg læser ofte debatindlæg på denne side for hyggens skyld, og oplever alt for tit at man i god vilje taler over hovedet på den man forsøger at hjælpe.

    Jeg ser tit nybegyndere spørge om gode råd på debatten, og undskyld mig meget men så hjælper det ikke specielt meget at få kastet fagudtryk og mystiske øvelses navne i hovedet!!

    Folk deltager vel i debatten for at hjælpe og måske blive klogere, men tænk lidt på modtageren inden i langer ud med fornemme fagudtryk og mystiske navne på mærkelige øvelser, det bidrager bare til endnu større forvirring..

    Men ellers er det fedt at se at man ofte kan regne med gode informationer på denne debat..

    M.V.H

    Morten Støve, Fysioterapeut

  13. Hvis du vil dyrke styrketræning som sport, er det måske lige agressivt nok at køre 3 gange 6. det er simpelthen for tungt i starten, specielt for en knægt på kun 15 år. Det handler ikke om hvor mange kg man løfter men den samlede træningsbelastning.

    Dine led og muskler er stadig under udvikling så du børe starte i retningen 3 gange 12-15 gentagelser. Det giver også resultater, men er meget mere skånsomt overfor dine led.

    mvh.

    Morten Støve, Fysioterapeut

  14. Interessant dilema.

    Den nyeste forskning viser at der ikke findes kronisk inflamation, processen brænder ud efter ca. en uge, med mindre at den bliver provokeret igen, hvorefter den så starter op igen.

    Hvis du har haft dette problem i så lang tid skyldes det sikkert at du gentagne gange irriterer det samme skadede væv, hvorfor man må gå ud fra at det sandynligt er en slimsæk eller sene problematik.

    Morten Støve, Fysioterapeut

  15. Viden skader aldrig, men når du starter på fys studiet (regner med at du er optaget da dette er temmeligt svært) starter i med 100 kmt og hvis du har lidt baggrundsviden, kan det måske hjælpe dig de første uger, men tag ikk fejl af at niveauet på studiet meget hurtigt overstiger alt du selv kan købe dig til på det private marked.

    Mit råd, spar dine penge og sæt dig istedet evt. lidt i fysiologi og anatomi inden du starter, for det går stærkt fra starten..

    Morten Støve, Fysioterapeut

  16. Tja.. ultarlyd og laser har måske en effekt på ophelingsprocessen (vi kan ikke bevise det) men vi har typisk god respons af at bruge disse former for behandling. Rent fysiologisk påvirker laser og ultralyd stort set de samme mekanismer.

    Med hensyn til protein rig kost, så får langt hovedparten af os danskere rigeligt protein i kosten.. ophelingsprocessen i en overbelastningsskade er heller ikke helt det samme som muskelopbygningsprocessen ved alm styrketræning..

    Morten Støve, Fysioterapeut

  17. Spændende emne..

    Som cand. scient. har man en større teoretisk fysiologisk viden omkring arbejdsbelastning/træningsfysiologi.

    Som fysioterapeut har du en grundlæggende fysiologisk viden kombineret med en omfattende anatomisk viden. Under fys uddannelsen er der fokus på behandling og ikke specifik elitetræning.

    Du har ret i at mange fodbold og håndboldklubber bruger fysser som behandlere, men også som fysiske trænere... kender selv en del...

    Hvis du vil indenfor elite sport SKAL du have en teoretisk viden som du kan troppe op med, og der er kun 2 valg. cand. scient eller fysioterapeut.

    M.V.H

    Morten Støve, fysioterapeut