malin

Medlemmer
  • Posts

    58
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by malin

  1. Husk på, at Chondromalacia ikke er en betegnelse for specifikke symptomer med en specifik årsag. Nogen mener som nævnt, at betegnelsen helt bør droppes.

    Derfor er det også svært at sige noget om, hvad der er den rigtige behandling for dig. Ud fra de erfaringer, som folk fortæller om her i tråden, og hvad jeg i øvrigt finder logisk, så tror jeg på rolig optræning af lårmusklerne til at aflaste knæleddet. Men træning der belaster knæet væsentligt (løb, squads, leg extensions etc.), eller som forværrer smerterne væsentligt, ville jeg personligt holde mig fra.

    Personlig update:

    Jeg har haft CP i tre år nu, og har det stadig. Jeg er ikke plaget af smerter, men kan godt mærke ømhed i knæene når jeg går på trapper f.eks. Jeg holder mig fra aktiviteter, der belaster knæene nævneværdigt, men føler mig ikke hæmmet i hverdagen.

    Hen over vinteren har jeg ladet cyklen stå. Efter et par måneder mærkede jeg en forværring i knæene. Som om ubehaget var lettere at fremprovokere. Efter jeg har fundet cyklen frem igen går det bedre.

  2. Artiklen jeg omtaler ligger under Cp tråden.

    Den hæfter sig blandt i at Cp er en forældet term fra 1960erne.

    Tilstandens korrekte term er "anterior knee pain" som endeligt bare betyder smerter på forsiden af knæet.

    Herunder ligger en masse mere præcise diagnoser som er fra lidt nyere forskning.

    Det er meget typisk at man som motionist går til lægen for at få hjælp men ender med en dårlig vejledning fordi lægerne ikke har tilstrækkelig viden i forhold til idræts skader.

    Ok, tak for opklaringen. Det gør det lidt lettere at søge relevant viden.

  3. Jeg er ikke læge og kan kun videreformidle, hvad jeg selv har fået at vide af de 4 læger og 1 fysioterapeut jeg har konsulteret med min CP. Endvidere har jeg læst en del artikler af varierende troværdighed, samt forhørt mig hos andre CP patienter om deres erfaringer. Hvis det ikke skulle være godt nok til at jeg kan tillade mig, at videregive de ting jeg har lært, ja så beklager jeg meget.

    Når jeg siger, at jeg har oplevet bred enighed om at cykling og svømning er gavnligt, så er det fordi samtlige af disse kilder har anbefalet det. Et par stykker har anbefalet andre træningsformer her ud over, men her har rådene varieret meget. Jeg har vist aldrig påstået, at disse råd er nogen hellig gral, men tager jeg fejl i at det er de mest gængse anbefalinger?

    Jeg er ikke klar over hvilken artikel der henvises til, men jeg - og formodentlig også topic starter - er også mere interesseret i konkrete anbefalinger. :smile:

    Mht. evt. betændelse, så må det være op til en læge at stille en diagnose. Igen videreformidler jeg kun mine egne erfaringer - og for mig virkede Ibuprofen.

    Der er bred enig om at brokke sig en masse over problemerne. Min fulde sympati.... jeg er selv skadet på 3 år, men har kun set en kommenter der forhold sig til de artikler og overvejelser jeg har postet.

    Bred enighed... af hvem? Der var engang bred enighed om at jorden var flad...

    Har du læst min artikel malin. Jeg synes dit svar er temmelig uovervejet...

    betændelse i knæene? hvor... der er meget lidt forskning der viser at ipuprofen er vejen frem ved f.eks. patella tendinitis...

  4. Vi er flere, der døjer med chondromalacia herinde. Se denne tråd om emnet: http://www.motion-online.dk/fora/index.php?showtopic=47194 (med tiden er den blevet MOL's kontinuerlige tråd om chondromalacia).

    Som det fremgår af tråden, så er der tvivl/uenighed omkring, hvordan chondromalacia-patienter bør træne benmusklerne, for at aflaste knæene. Der er dog bred enighed om, at cykling med let-medium belastning og max 90 pedalslag pr. minut, samt svømning (ikke brystsvømning) er gavnligt.

    Med mine egne erfaringer, vil jeg anbefale at undgå løb og tung squat/benpres. Jeg er selv blevet anbefalet crosstrainer og let vægttræning, hvilket jeg snart vil forsøge mig med.

    En god tommelfingerregel er, at hvis en aktivitet fører til smerteforværring under udførslen eller bagefter, så stop. Prøv evt. med mindre belastning, eller prøv noget helt andet. Som flere fortæller i ovennævnte tråd, så kan du forværre din chondromalacia voldsomt, hvis du ikke lytter til din krops signaler.

    I begyndelsen af mit sygdomsforløb med chondromalacia, havde jeg også noget betændelse i knæene. Hvis du også har det, så skal det selvfølgelig behandles. Dette kan gøres med ro og hvile, samt 3 x 200 mg ibuprofen dagligt i 8-10 dage. Nogen melder også om gode resultater af akupunktur.

    Sidst, men ikke mindst: Bliv diagnosticeret korrekt af en ortopæd! Få en henvisning fra din læge.

  5. Tak for svaret. :smile:

    Jeg har ingen faglig viden om emnet, men har bare læst på nettet og talt med min læge/ortopæd. Der er tilsyneladende meget delte meninger om, hvad man kan indlade sig på i forbindelse med genoptræning. Det eneste råd der går igen er stort set, at cykling og svømning (ikke brystsvømning) er gavnligt/uskadeligt.

    Det ville passe mig glimrende, også at squatte og evt. dødløfte med lav vægt. Har undladt det ind til videre, og mens min skade ganske vist ikke er blevet forværret, så er der heller ingen forbedring sket.

    Ergo er det tid til at prøve noget nyt, synes jeg.

  6. Jeg har i flere år haft problemer med mine knæ, pga. chondromalacia, som jeg også har skrevet om i denne tråd i skade-forummet.

    Mål med træningen

    Jeg vil gerne optræne mine lårmuskler, sådan at jeg kan aflaste knæleddet i dagligdagen. Sekundært vil jeg gerne øge muskelmassen på lårene, som er mindsket da jeg generelt har skånet benene meget.

    I den nævnte skadetråd er der grufulde historier om, hvor galt det kan gå, hvis man som chondromalacia-patient træner sine ben forkert. Det siger sig selv, at jeg ikke er interesseret i at forværre skaden eller blive handicappet, så jeg kan ikke bare prøve mig frem med diverse træningsmetoder.

    Duer crosstraineren til denne optræning af knæene, og hvordan er effektiviteten sammenlignet med cykling?

    Jeg synes kondicyklen er dødsyg, så noget variation ville være meget motiverende. :smile:

  7. Hej phh

    Tak fordi du deler din historie med os andre.

    Hvis du skal se tilbage, hvad ville du så have gjort anderledes for at undgå den forværring af dine knæproblemer? Ville du have holdt dig i ro, eller er der noget andet, der måske kunne have "reddet dig" fra din nuværende situation?

    Vi vil selvfølgelig allesammen gerne undgå, at vores CP bliver værre - det skulle jo helst gå den anden vej. :smile:

  8. Ja, det er godt nok spændende nyt. Min egen fornemmelse er også, at det er vigtigt at få trænet lårmusklerne tilpas, sådan at de kan aflaste knæleddet mest muligt.

    Det kontroversielle, set fra mit personlige synspunkt er, at man også skulle kunne træne ben på måder, der ellers regnes for belastende for knæene, uden at kny (løb og håndbold sender rigtig mange folk til lægen med træningsrelateret knæ-vrøvl). Det duer jo trods alt ikke, hvis brusken ikke knæet ikke får mulighed for at regenerere.

    Min ortopædkirurg sagde, at lidelsen før eller siden gik i sig selv igen, med ordene: "Vi ved faktisk ikke, hvad der forårsager dette problem. Det eneste der er sikkert er, at du bliver rask igen." Men han sagde også at det statistisk set tager 1,5 - 6 år. I den tid burde man kunne træne sig ud af mange problemer, tænker jeg - så måske der er noget om snakken.

  9. Interessant indlæg, Nitusch. Frygteligt, at du er blevet fejlopereret m.m. Det vækker bekymring! :4whistling:

    Din ortopædkirurgs anbefalinger stritter jo direkte imod, min egen ortopædkirurg og læges anbefalinger, samt hvad jeg har kunnet læse mig til (http://www.sportnetdoc.dk/injury/08-17.htm). Jeg tænker særligt på anbefalingen om, at det skulle være hensigtsmæssigt at løbetræne - tilmed bedre end cykling.

    Jeg er særdeles lydhør, hvad angår tips til mere effektiv genoptræning, men det er virkelig nyt for mig at høre, at løb ikke er noget man skal holde sig fra. Kan det underbygges med andet end, at cykling er mindre effektivt til træning af hele låret? Jeg synes det virker logisk, at løb er hårdere for knæet end f.eks. cykling, og således mindre egnet til genoptræning oven på en skade, i starten af forløbet, men jeg er på ingen måde ekspert.

    Noget andet er, at en træningsaktivitet kan være mere eller mindre smertefuld at gennemføre, mens den står på, hvilket man enten kan ignorere eller medicinere imod. Det samme gælder for så vidt for smerter i knæene, der kommer senere som følge af træningen. Men jeg var af opfattelsen, at smerten var et tegn på, at man var i gang med noget forkert; at man bør gøre noget anderledes. Er det forkert? Man skulle jo nødigt forværre skaden i forsøget på at genoptræne, mener jeg. :smile:

  10. Er isolat værd at investere i, frem for billigere valleproteinpulver? Det er klart, at der vil være mere rent kvalitetsprotein pr. gram i isolatet, men gør det en stor nok forskel til at være de ekstra penge værd?

    Hvad er jeres oplevelse af den sag?

  11. @Golferen:

    Jeg kan sagtens genkende din frustration, såvel som dine symptomer. Det lyder dog som om du er lidt mere plaget af smerter, end jeg selv er. Jeg har aldrig decideret ondt, men meget moderat smerte og ømhed/irritation.

    Ang. træning af lår

    Stærke lår kan aflaste knæene, men hvordan man træner lårene er ikke ligegyldigt. Jeg har lært, at kun cykling og svømning duer, hvis man skal undgå at forværre problemet og/eller smerterne. Cykling i lavt gear, med max 90 rpm. Svømning må ikke være brystsvømning.

    Til gengæld gad jeg godt vide: Hvor længe skal man cykle for at opnå bedst mulig træning af lårene, hvor man samtidig undgår problemer med knæene? Nogen erfaringer?

  12. Flere erfaringer, er stadig mere end velkomne! :smile:

    Personlig update

    Jeg har stadig lidt smerte/ømhed i knæene, som kommer og går. Jeg oplever ikke, at det gør det værre eller bedre at holde mig i ro, eller bruge knæene uden videre hensyn. Det er tilsyneladende det samme uanset hvad.

    Overvejer i det stille, at begynde at træne lårmusklerne med vægte, for at aflaste knæleddet på sigt, når musklerne er blevet stærkere. Men lægerne fraråder det, så jeg er lidt i tvivl, selvom jeg oplever, at belastning og hvile kommer ud på ét mht. smerter og ømhed.

  13. Du kan selv udregne det ved at bruge denne formel:;

    Arm i cm X biceps curl : 1000 = cm pr md. overarmen vokser

    eks.

    35 cm x 3x10 : 1000 = 1.05 cm pr. md.

    Joker du med os? Det kan da umuligt generaliseres på den måde. Hvad nu hvis man kører sine curls med for lav vægt? Hvad med faktorer i kosten? Hvad med genetiske dispositioner? :smile:

  14. Jeg vil lige komme med en opdatering. Har nu døjet med chondromalacia i 1 år.

    Der er ingen tegn på bedring. Ubehaget er pt. nøjagtig som for 1 år siden, da problemet opstod. Dog har jeg i perioder været helt eller delvist smertefri. Det går lidt op og ned, kan man sige, uden at jeg kan pege på en plausibel årsag.

    Jeg har droppet Glucosamin-tabletterne igen, da det ingen effekt havde på ubehaget i mine knæ, efter et par måneders behandling. Det var også et skud i tågen, da der ikke er nogen dokumenteret effekt på chondromalacia - dog heller ikke det modsatte (en større dansk undersøgelse er undervejs).

    Tager pt. fiskeolie og hørfrøolie som kosttilskud, men kan ikke sige, hvor vidt det har nogen effekt på knæene. Men det er jo sundt under alle omstændigheder. :smile:

    SPØRGSMÅL:

    Hvilke øvelser har I haft gavn af at udføre?

    Flere har nævnt statiske øvelser. Hvilke? Og hvad skulle de gavne?

  15. Til det daglige program ser jeg ikke en nødvendighed i at have en hjælper. Man når jo først max den sidste dag, og max skal jo være efter hvad man lige akkurat kan klare at løfte selv.

    Er selv lige startet på HST.

    Jeg har forstået det sådan, at man bygger op til sit 15 rep max i første cyklus, men hvad så derefter? Tror også det er dette spørgsmål, der evt. skaber forvirringen hos ja197777. Laver man en ny max-test i begyndelsen af hver eneste cyklus - eller skubber man bare sin max vægt op, til hver træning?