KLO

Medlemmer
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by KLO

  1. Hej :)

    Ér der nogen derude der sidder med nogle tips til øvelser der giver "længere" lægmuskulatur?

    Jeg kan simpelthen ikke squatte/sætte mig på hug uden at gå på tæer, dette skaber lidt problemer med div store øvelser.

    Da jeg var barn gik jeg i en årrække på tæer - ved ikke om det sådan har affekteret noget ? :P

    vh

    EMTH :o)

    Jeg tror du skal forsøge med intensiv udspænding indledningsvis. Her skal du huske at udspænde både mm. gastrocnemius (øvre lægmuskel) og mm. Soleus (nedre lægmuskel). Prøv at udspænde 3x pr. dag (morgen, middag, aften) i 1,5 min. pr. gang...

    Er nogle billeder på det her link....http://www.gomotion.dk/pe1.asp?p_id=262. Fokuser på de 2 øvelser der står "Stående frit" ved.

    Hjælper det ikke, kan det være noget biomekanisk i dine fødders knogler, som sætter begrænsningen i bevægeudslaget. Her er mobilisering af leddene i foden nødvendig og du er måske så heldig at kende en fysioterpeut (eller studerende) der vil hjælpe dig!

    klo

  2. Mange tak for svaret. Så bør jeg måske bare holde mig til svømning og cykling, som den eneste træning til benene?

    Ja primært, men prøv dig også frem med ben-øvelser hvor du ikke kommer for langt ud i yderstillinger med knæet....men vigtigst af alt er at du indledende ikke belaster for meget med KG. Evt. prøv at arbejde fra 20 RM og se hvordan knæet reagerer og gå gradvis op i Kg og ned i RM.

    Held og lykke

  3. Det er svært at svare på, men jeg håber det. Det er en bruskbeskadigelse bag på knæskallen, hvor brusken skal hele. Umuligt at sige, hvor lang tid det tager, men det går bedre og bedre.

    Sagen er, at det efterhånden er tydeligt at jeg udelukkende har trænet overkrop i de sidste måneder, så min krop fremstår ikke så harmonisk som den kunne.

    Hvis der findes nogle benøvelser, som ikke belaster knæene, burde skaden ikke forværres. Burde en øvelse som Seated calf extension f.eks. ikke være ufarlig?

    Er enig i at du bør være tålmodig og forsigtig, så du giver bruskskaden tid til at hele mest hensigtsmæssigt. Brusk indeholder ikke kar/nerver og er derfor henvist til at ernære sig ved diffusion (transport til/fra) fra omgivelserne = den væsketransport, der fremkommer som resultat af bevægelser.

    I forhold til træningen fandt jeg lidt der kunne være relevant:

    "Hvis træningen på den anden side er for hård eller uhensigtsmæssig set

    fra et biomekanisk synspunkt kan brusken blive tyndere og blødere, og

    proteoglykanindholdet falder, samtidig med at der kan ske en nedsættelse

    i antallet af kondrocytter. Selv en mindre bruskskade kan accelerere

    denne proces og dermed starte en ond cirkel med degeneration af brusk.

    Brusk har en begrænset kapacitet for heling på grund af dens langsomme

    metabolisme, og måske derfor kan træning øge mikrotraumerne i brusken

    og initiere osteoartroseprocessen (slidgigtsudviklingen)"

    Quote fra: Idrætsskadebogen s. 47 (http://forlag.fadl.dk/sample/87-7749-320-1/IDAETSSKADE001-254.pdf)

    Derfor et forslag: Styrketræning af benene hvor du undgår yderpositioner og eksplosive øvelser der laver masser af bevægelse omkring knæleddet. (obs belastning f.eks. 12-15 RM)

    Seated calf extensions udføres som regel med knæet bøjet omkring 90grader, hvor det biomekanisk er mere optimalt med lægtræning med strakte knæ, da ledbrusken bagpå knæskallen ikke vil være så komprimeret.

    Held og lykke med det

    Klo

  4. Er snart færdig som fysioterapeut og har i min sidste praktik beskæftiget mig meget med korsbåndspatienter som dig. Jeg anbefaler dig ikke, at optage kontaktsport som fodbold endnu. Selvom du føler dig stabil omkring knæet og nu træner dynamisk i højt tempo og er nået langt i din genoptræning mht. muskelkraften/stabiliteten omkring knæet, så er dit nye korsbånd endnu ikke helet 100% de steder hvor kirugen har fastgjort det. Derfor anbefaler man 12 mdr. pause fra kontaktsport, da ophelingstiden er ret lang.

    Ang. om du bør SELV-træne med løb, bold og skud, så er det altid en individuel vurderingssag, men som der tidligere er sagt, så er det vigtigste at du mærker efter hvordan knæet reagerer på træningen og tilpasser dig efter dette. Det vigtigste er bare, at du indtil ca. 12 mdr. træner i kontrollerede omgivelser, hvor du selv kan styre tingene, da spil med andre vil kunne skabe situationer, der kan vise sig uhensigstmæssige for dit knæ i det hele taget!

    Så tålmodighed er det vigtigste for dig lige nu og så klø på med de øvelser du har fået af fyssen. Det betaler sig i sidste ende.

    Held og lykke med det.