Preben

Medlemmer
  • Posts

    15
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Preben

  1. Jeg kan kun tilslutte mig at intervaller eller fartleg er langt det vigtigste. Træner selv 3 x 6 km om ugen, alle som fartleg eller med indlagte intervaller. f.eks:

    mandag: 6 km. med indlagt 2 x 1000 m og 2 x 500 m. ca. 400 m jog imellem.

    tirsdag : Fri

    Onsdag : Fri

    Torsdag : 6 km med indlagt 6 x 400 m. Jog imellem. Evt. stigningsløb inden eller efter.

    Fredag : Fri

    Lørdag: 6 km med indlagt 20 x 100 m. Jog imellem.

    søndag: Fri

    På fridagene laver jeg som regel intet motion, men man kan med fordel fylde lidt op med anden konditionstræning nogle af dagene. F.eks. Inlinerul, Cykling, Svømning, Roning. Moderat styrketræning på fridagene eller træningsdagene vil også være en god ide. Løb et "testløb" et par gange om måneden på f.eks. 2, 2½, 3 eller 4 km. I konkurrence vil du som regel kunne holde det samme tempo på 5 km.

    Jeg træner sådan i øjeblikket. Var i form til 22 min. i vinters og kan nu efter 4-5 måneders træning på denne måde løbe omkring 18.30 på 5 km. De lange ture kan være udemærket til at bygge konditionen op, men jeg bliver skadet af dem, så her vil jeg bruge alternativ konditionstræning. På sammen måde skal man som urutineret løber også lærer hvad der virker og hvad man kan blive skadet af. Det er meget forskelligt hvad man kan tåle at træne. Lær at lyt til din krop og juster din træning herefter og husk 10 % reglen.

    Preben

  2. Hej Søren

    Takker for råd og inspiration. De pricipper du løber / træner ud fra er uden tvivl også en god cooktail, hvilket dine flotte resultater også vidner om. For mit eget vedkommende har jeg en masse uopfyldte ambitioner / mål med mit løb, som jeg aldrig har fået opfyldt. Derfor er det svært at holde igen nu hvor det måske langt om længe viser sig at gå ( løbe ) uden skader. Jeg har derfor meget focus på netop træningsmængden i øjeblikket. Min form er til væsentlig mere træning, men jeg må for alt i verden ikke løbe mere end jeg gør i øjeblikket. Heldigvis er der nu også gået sport i at holde det under 20 km. om ugen. Det ville da være lidt sjovt at løbe nogle fornuftige tider på så lille en træningsmængde. Skal der yderligere tryk på formen i fremtiden, vil jeg ligesom dig bruge andre idrætsgrene. Måske vil jeg dog indføre en 4. løbedag, dog ikke intervaller, men en alm. tur i frisk tempo. Det bliver dog tidligst næste år, hvis alt går vel.

    Jeg har også nogle gamle pr´s på 800 og 1500 meter, som også trænger til lidt nyt liv.

    2.11.1 på 800 meter.

    4.26.8 på 1500 meter.

    Jeg mener selv at jeg kan komme ned på omkring 2.05 og under 4.20 i løbet af et par år, hvis min nuværende træning viderebygges uden jeg bliver skadet. Mine gamle pr´s fra ungdommen er langt fra det jeg ville have kunnet løbe uden skader dengang og der er da stadig lidt fart i benene :-)

    Målet for 5 km er på sigt under 17 min, men det bliver sikkert også tidligst næste år.

    Og så til alle jer unge der følger med i denne tråd. Lyt til os "gamles" råd og find så en træningsstil som passer til jeres temperament og risiko for skader. Hvis jeg havde trænet som jeg gør idag for 20 år siden var jeg blevet god dengang. Men dengang kunne det næsten ikke blive vildt nok og min træningsmængde svingede kolosalt fra ingenting til alt for meget. Trænerne var desværre heller ikke så kloge på kvalitetstræning, så mange gange blev vi sat til at løbe alt for store mængder og for lange ture. Jeg holdt derfor hurtigt op med at følge træningsprogrammerne, da mine ben ikke kunne holde til det. Jeg var desværre heller ikke i stand til at lave et godt program til mig selv, som tog hensyn til mine styrker og svagheder. Det var sjovt at løbe dengang, men det kunne have været sjovere, for hvem vil ikke gerne løbe hurtigere. Selv de mest afslappede motionister jeg kender går da lidt op hvor hurtigt de løber på en 10 km eller hvad distance de nu løber. Nuvel, der skal nok findes et par stykker som hårdnakket benægter og siger de er helt ligeglade. Løb gør også mig glad og hurtigt løb gør mig lige den smule gladere :-)

    Preben

  3. Hej

    Jeg har fulgt lidt med i denne tråd og kan kun bekræfte hvad flere allerede har været inde på og forskningsresultaterne peger på, nemlig at forholdsvis intensiv træning giver langt den bedste cost/benifit.

    Jeg har efterhånden været med i atletikkens verden i mange år, men aldrig rigtig drevet det til noget pga. skader. I lange perioder har jeg været en ganske almindelig motionist der løb mine 2 - 4 gange 5 km. om ugen, bare for at holde formen. På en god dag har jeg gennem de senere år måske været i stand til at løbe omkring 20.00 på en 5 km og i mine unge dage 18-19 min., men det har nu heller aldrig været min favoritdistance, jeg har altid været glad for 400 meteren uden dog at have præsteret noget særligt ( 54 s. i mine "unge" dage, selv om jeg på et tidspunkt var i form til 52 s., men bare ikke fik den løbet )

    Gennem de seneste 3-4 måneder er jeg begyndt et nyt træningsprincip og det ser ud til at virke. Jeg løber kun 3 gange om ugen, men alle "ture" er delt op i intervaltræning med jog imellem rykkene. Hele vinteren løb jeg næsten ikke, så min medbragte grundform var absolut ikke værd at tale om. Jeg har selvfølgelig noget teknik og erfaring pga. de mange år med løbetræning On/off.

    Min uge kunne typisk se sådan ud lige nu:

    Mandag. Fri

    Tirsdag. Fri eller 30 min. moderat inlinerul/cykling

    Onsdag 6 km. med indlagt 6 X 1 min. i højt tempo. Jog imellem.

    Torsdag Fri

    Fredag 6 km. med indlagt 20 X ca. 100 m. i højt tempo.

    Lørdag Fri

    Søndag 6 Km med indlagt 2 x 1000 m. og 2 x 500 m. i højt tempo.

    Mine foreløbige erfaringer er meget lovende. Jeg regner ikke med at det bliver noget problem at komme under 18.00 på en 5 km. i løbet af sommeren. Mine typiske skadesproblemer ser heller ikke ud til at blomstre op denne gang. 18 km/ugen fordelt på 3 gange giver gode betingelser for fuld restitution. jeg kender masser af folk der løber over 50 km. om ugen og har svært ved at komme under 40 min. på en 10 km, så med en meget mindre træningsmængde kan man altså komme betydeligt længere ned, hvis træningen er intensiv nok og delvis foregår i et relativt højt tempo. Jeg laver ikke det samme fra uge til uge, men variationer over samme "tema". Ca. en gang om måneden løber jeg et 2 km. testløb på grussti og her har tiderne været 7.23 7.03 og 6.51. Jeg har ikke løbet dem max, men tæt på. Det skal blive spændende at se hvor grænsen går med de 3 gange/uge, men foreløbig tyder alt altså på at denne træningsform virker særdeles godt i forhold til insatsen. Jeg varmer op 1 - 1½ km. hver gang inden jeg begynder at lege. De første ryk går næsten altid lige en smule langsommere for at passe på benene.

    Preben

    P.S. Jeg er snart 38

  4. Motionsudstyr, Sælges komplet motionsudstyr pga. flytning. Alt er nyt eller nyere og i god stand. Sælges samlet. God kvalitet som holder.

    - York Powerstation 3000 med ekstra tilbehør.

    - 110 kg. Hammer vægtsæt.

    - 2 x 10 kg. Maxfit håndvægte.

    - AB Slider.

    - Wisesport Romaskine.

    - Cardio Fitness rygtræner.

    - Amysa motionscykel.

    - Fitnessbold + underlag

    Samlet pris 5000,-

    kan afhentes i Odense C.

    Kontakt: Preben Jensen

    Tlf. 28608778

    email: [email protected]

    post-1994-1180278259_thumb.jpg

  5. Jeg har selv døjet meget med knasende knæ og smerter i knæet. Efter en undersøgelse viste det sig at jeg har en bygningsfejl i knæet, således at knæet belastes noget mere end almindeligt. Faktisk burde jeg efter speciellægens udsagn slet ikke kunne dyrke sport med den bygningsfejl. Det er nu over 10 år siden at jeg fik lavet den undersøgelse og de efterfølgende 7 år har jeg løbet og styrketrænet on/off med tilbagevendende problemer. De sidste 3 år har jeg dagligt indtaget kosttilskudene Glycosamin, Chondroitin, MSM og fiskeolie. For mig gjorde det en kæmpe forskel, i dag kan jeg næsten træne det jeg vil, men passer selvfølgelig på med de kritiske øvelser.

    De er nu de færreste som render rundt med bygningsfejl i knæene, det er til gengæld meget almindeligt med lidt løst eller perforeret brusk under knæskallen. Det kan opstå ved fald/vrid eller vedvarende belastning på knæene. Er man ung som du, er der en god chance for at kroppen heler brusken op efter nogen tid ( Det kan godt tage mange måneder eller flere år )

    Der er tilsyneladende mange som har knasende led i rigtig mange år uden egenlige problemer deraf. Knasende knæ og slidgidt er ikke det samme, men hvis brusken under knæskallen er beskadiget er der på sigt en forøget risiko for udvikling af slidgigt. Smerter skal man altid tage alvorligt hvad enten det knaser eller ej.

    Preben

  6. hej CoqRouge

    Ærgeligt med skaden, men mon dog ikke det bare er en mindre fiberoverrivning.

    For en sportshybrid som dig vil der sikkert meget snart vise sig en vej tilbage til træningens mange glæder. Selv tror jeg meget på at det er vigtigt at holde dampen oppe, men selvfølgelig med et par store elefantøre til at lytte til kroppen og træning med lav intensitet.

    Det er ligeledes min erfaring at det er svært at overføre den mere "isolerede" træning til diverse boldspil m.v. , men ophelingen i skadestilfælde er selvfølgelig svært begunstiget når man er lidt i form.

    Måske er den største fjende i sådanne tilfælde i virkeligheden det mentale og måske er det den kamp som skal vindes nu for hurtigts muligt at få bukt med din skade. Anyway lidt spredte hagl herfra. vilje og hoved til -

    preben

  7. Jeg havde en rest Udo´s stående i køleskabet i 3-4 måneder og den smagte faktisk ok stadigvæk ( taget ren på ske ) . Så hvis i er konsekvente og kun tager Udo´s ud af køleskabet i den tid det tager at tappe doseringen, mener jeg bestemt ikke det er noget problem med holdbarheden ved 1 spiseske pr. dag.

    Preben

  8. En af mine kollegaer påstår at store doser C-vitamin giver en forøget risiko for slidgigt og at det skulle have været fremme i medierne for nogle år siden.

    En af hans tidligere træningskammerater skulle tilmed havde pådraget sig denne uheldige sygdom !!!!!!!

    Jeg mente det måtte være noget sludder, da jeg absolut intet har hørt/læst om dette. Hvad siger i ???

  9. Jeg har fået min kæreste i gang med styrketræning og hun klør på med stort mod og går bestemt ikke af vejen for nogle ( gode ) øvelser.

    Nu er der bare det at hun har hypermobile led og selv om hun ikke generes af det i dagligdagen er der jo sikkert væsentlige ting at være opmærksom på.

    Hun har spurgt sin fys. , men ikke rigtigt fået noget tilfredsstillende svar.

    Derfor træner hun nu efter fornemmelse og med enkle regler om ikke at overstrække nogle led, samt undgå voldsomme bevægelser i ydrestillinger.

    sidder nogle af jer inde med lidt relevant viden eller henvisninger til litt. m.v. ?

    Det skal siges at hun er 30 år og er totalt nybegynder, samt vejer 5-10 kg "for meget" . Hun ønsker at træne en slags "full body" 2 gange om ugen, evt. suppleret med øvelser som kan laves hjemme. Og så er hun absolut ikke bleg for at kaste sig over både squat og bænkpres, hvis hun ellers kan holde til det.

  10. Jeg havde netop afsluttet et langt indlæg i "hvem er MIkkel Sand" om en telefonsamtale jeg havde med GETBIG for ca. 14 dage siden.

    Anyway min pointe var at jeg ikke mente at GETBIG kunne havde noget direkte med MS at gøre eller brugte ham som "reklame" i deres markedsføring, da dette jo selvfølgelig ellers ville været kommet frem.

    At de nævnte ham til mig har derfor været et enkelstående og ligegyldigt tilfælde og det er derfor godt at GETBIG nu er renset for alverdens påstande.

    Til dig MS vil jeg sige at du virkelig har været til stor inspiration og selv om dine resultater var lige lovligt imponerende, er jeg stadigvæk af den opfattelse at man kan nå langt med selvdisiplin, fornuftig kost og træning og stor tålmodighed.

    Jeg håber at du ligesom os har lært meget af denne sag og at du fremover vil sætte en ære i at holde dig til sandheden.

    Bortset fra det er det jo stadigvæk imponerende hvor meget du ved eller er istand til at indsamle af viden. Jeg vil derfor dels opfordre dig til selv at sige undskyld og dels at oprette en ærlig profil hvor du videre kan deltage i den evige debat om træning, anatomi og ernæring.

  11. På flere seriøse hjemmesider står der at man passe på med for meget E-vitamin, da det ifølge flere videnskabelige undersøgelser skulle øge risikoen for indre blødninger og dermed også hjerneblødninger. Ligeledes skulle C-vitamin i almindelige doser dagligt være problematisk da det øger jernoptagelsen og dermed er der på længere sigt risiko for for højt jernniveau. Omkring antioxidanter fremgår det også flere steder at for mange af dem giver den modsatte effekt, og dermed også skulle være skadelige. Nu er det her ikke ligefrem mit "emne" , så om disse problemer kun gælder for særligt udsatte eller dem over 80 aner jeg ikke, men måske er der nogle af jer der ved lidt mere om det ???

    Som almindelig bruger er det i hvert fald svært at vide hvad man skal tro på for den ene dag er antioxidanter lovpriste og den næste dag skal du passe på ikke at få for mange.

  12. Hej Insaniac

    Håber du er kommet godt i gang med træningen, og at denne forløber nogenlunde problemløst.

    Der kan meget vel gemme sig et par minutter i din løbestil, da mange desværre ikke løber løbeøkonomisk optimalt. For at løbe en god 10 km. gælder det om at holde tyngdepunktet rimeligt lavt og undgå at "hoppe" og undgå at tage for lange skridt. Selv ændrede jeg en del på min egen løbestil efter jeg for nogle år siden begyndte at løbe på inlinerulleskøjter, hvor det jo selv sagt ikke er optimalt at løfte skøjterne mere end højst nødvendigt. Denne soleklare erfaring medførte at jeg begyndte at tænke en del over min løbestil.

    Jeg fandt ud af at ved at gøre mit løb mere glidende med kortere skridt, og lavt og en lille smule fremadrettet tyngdepunkt, var der meget at hente.

    Eneste ulempe var/er at det sker at jeg falder over selv små flisekanter på fortove hvis jeg ikke lige er opmærksom.

    For mit vedkommende betød det en forbedring på 2-4 min. på 10 km. , men min løbeøkonomi var heller ikke god. Belastningen/skadesrisikoen er heller ikke nær så stor, hvilket i mit tilfælde har været rart for mine skindeben.

    Ændring af løbestil/løbeøkonomi kommer dog ikke lige fra dag til dag. Hvis du beslutter dig for at arbejde med din løbestil skal du være indstillet på at der sagtens kan gå en måned inden det føles naturligt og forbedringerne for alvor kommer.

    Din løbestil skal dog frem for alt føles naturlig og måske er den både god og økonomisk i forvejen, men så kan andre jo måske få lyst til at eksperimentere.

    10 km. på 50 min. er et rimeligt udgangspunkt uden dog at være hverken nemt eller det der ligner, så du får helt sikkert din sag for, for mon ikke ham den gamle ikke også tager sig sammen og giver dig kamp til stregen.

    Et godt fif til at forcere og få det optimale ud af formen er at indlægge intervaller og/eller fartleg 1-2 gange om ugen.

    Derved vender du din krop til at løbe afslappet i et højt tempo og får banket pulsen helt op under taget. Rigtigt gjordt vil det give dig noget tempoudholdenhed og ikke mindst en fartresource som du sikkert kan snyde din far med.

    Taktiske overvejelser skal du selvfølgelig også medtage. Find dine egne styrker og din fars svagheder. Er du f.eks god til at rykke ned ad bakke, hvilket din fars "gamle" ben sikkert ikke er, så brug det, men pas på ikke at brænde alt krudtet af på de første 3 km, for er der noget man kan så er det at gå ganske kold også på en 10ér. Er du i tvivl om din formåen så hæng på ham hele vejen og giv ham baghjul i spurten, hvis du da er hurtigst. ?

    Med hensyn til træningen i øvrigt, så pas på ikke at løbe for mange km. i starten og du skal heller ikke drøne ud og lave intervaltræning flere gange om ugen nu. Start med 20 km. om ugen og byg langsomt op ved at ændre højst en ting per uge. Selv om alt skulle gå problemløst er der ingen grund til på noget tidspunkt at træne over 50 km/ugen.

    Jeg taler af erfaring, da jeg har haft mange problemer med småskader, men ved optimal og alligevel skånsom træning har jeg løbet 10 km. på 36 min ved højst 25 km træning om ugen.

    Håber du fik lidt mere inspiration.