Pernille

Medlemmer
  • Posts

    7
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Pernille

  1. Hej

    Som ex-højdespringer på eliteplan, kan jeg fortælle at samtlige trænere indenfor Dansk Atletik (inklusive landstræneren)arbejder udfra maximal styrketræning med efterfølgende spring-træning for at overføre styrken, når de skal øge eksplosiviteten hos en sprinter eller en springer...

    Jeg vil tillade mig at påstå, at de i høj grad vil FRARÅDE dig at lave statisk træning hvis eksplosivitet er dit fysiske mål. Det gør faktisk det stik modsatte..

    Den maximale styrketræning handler i første omgang om at aktivere flere fibre hvorved du bliver stærkere, og den eksplosive træning (spring, gerne serier blandet ind i styrketræningen mellem sættene af styrkeøvelserne eller ved at øge hastigheden af bevægelsen tilbage til udgangsstillingen fx) der tilføjes sidenhen fremmer overførslen af den opnåede styrke til hop/acceleration.

    P

  2. Hej

    Har du gode sko? (fx skiftet til nye for nyligt, som måske ikke er gode eller gamle udtrådte?)

    Har du øget din træningsmængde for nylig? - så kunne det være overbelastning?

    Har du fået lavet en løbestilsanalyse i forb m skokøb, så su får købt de rigtige sko, der støtter de rigtige steder? -ellers kunne det være en kombination af overbelastning og en fodstilling der disponerer dig for en spidsbelastning af visse steder

    Strækker du ud? - i en optræningsfase vil musklerne typisk blive stive og stramme (de mest brugte af dem). Det kan resultere i at du faktisk ændrer belastningen af din fod og dit knæ, fordi trækket fra musklerne og senerne bliver anderledes.

    Smerter under knæskallen (patella-senen eller senen fra Tractus iliotibialis (en flad sene på ydersiden af låret), der hæfter på knotten under knæet ude på ydersiden) skyldes ofte inflammation i senen der hvor den sidder fast på knoglen. Snenen er overbelastet fordi musklen trækker for hårdt eller skævt. Så udspænding af Tractus (ydersiden af låret), forlår, baller og hoftebøjere er særlig vigtig.

    Du skriver du ikke har hvilesmerter, hvorfor en almindelig, ikke voldsom inflammation (betændelse efter en vævsskade) nok er det du har. Den forsvinder af sig selv såfremt årsagen til at den opstod ikke er tilstede længere. Så vigtigt at finde frem til den. Derfor spørgsmålene i starten..

    Måske forsvinder det af sig selv, hjulpet på vej af lidt reduktion i træningen og fx brug af is efter træning. Måske er det starten på en langvarig ting. Jeg ville opsøge en fys eller lignende, der kan hjælpe med at finde årsagen, så du sparer tid med at have ondt. Og lad dig ikke spise af med lidt ultralyd og massage... Sørg for at vedkommende undersøger fodstilling osv.

    Pernille, fysioterapeut

  3. Jeg tror mange af teknikproblemerne i dødløft skyldes at vægten kommer for langt frem på fødderne, så har man nemlig tendens til at løfte for meget med ryggen.

    Har du vægten på hælene under hele løftet, så kan du rejse dig med ret ryg og uden at stangen karambolerer med skinneben eller knæ på vej op. Prøv evt at vende den ene hån , så håndryggen vender ind mod dine ben (husk at skifte hvilken hånd). Jeg har selv en noget stiv og ufleksibel ryg, men mærker ikke noget når jeg kører på den måde....ikke andet end at jeg har fået trænet mine rygmuskler også. Sumodødløft synes jeg bare går mere i ballerne, så vel en god variation. Vælger du altid én af dem, går du glip af det gode udbytte, den anden giver, så min holdning er : skift mellem beslægtede øvelser, så bliver du stærkest...-og flottest!

    En anden grund kunne også være at du har for korte lægge, hvorfor du runder i ryggen for at komme helt ned (eller løfter hælene) men så ved du det allerede, fra når du laver squat..Og så er der kun én ting, der hjælper...-smidighed!

    Pernille

  4. Hej

    Selvfølgelig er der øvelser og træning for hende. Du skriver hun har ondt, men det lyder ikke til at hun ikke MÅ træne ryggen eller ligge på lænden... Hmnn...måske er din søster så nødt til at indstille sig på at det ikke kan blive helt smertefrit.

    Som fys og personlig træner foreslår jeg coreball, i begynderudgaven. Dvs find et hold hvor hun kan gå til stabilitetstræning der foregår på bold. Mange af øvelserne vil foregå hvilende på bolden, siddende eller liggende med benene på bolden. Stabilitetstræningen vil styrke alle de små muskler der ligger rundt om rygsøjlen, hvilket vil gøre hende stærkere og mere stabil. De fleste får færre smerter og bliver i stand til at træne almindelig styrketræning og konditionstræning (også løB).

    Alternativt kunne hun træne Pilates, det gør stort set det samme, foregår bare sjældent på en bold og ofte meget liggende på ryggen.

    Begge dele er træningsformer man bruger til folk der har haft diskusprolaps og lignende, og det virker!!

    Evt kunne hun gå til det på en fys-klinik, så er hun sikker på at de ved hvad de gør..

    Pernille

  5. Hej!

    Jeg undrer mig over at min puls altid er så høj. I løbet af dagen, selvom jeg sidder ned og arbejder, kan den snildt runde 90 og også 100, hvis jeg sidder og skriver fx. Den kommer sjælden under 75 i dagtimerne, og jeg har prøvet at måle den natten igennem, da ligger den mellem 60 & 110 med et gennemsnit på 83..! Liggende stille om aftenen kan den komme ned under 60.

    Jeg er i ok form (i forhold til folk der ikke træner konditionstræning) og har fået målt et kondital på 47 (30 år gammel).

    Jeg laver ikke målrettet konditionstræning nu, men har været eliteidrætsudøver gennem 15 år og da var pulsen også høj for det meste. For en måned siden løb jeg til DHL de 5 km på 27 minutter med en gennemsnitspuls på 194 (maxpuls ca 205) og jo, det var sgu da hårdt, men jeg kom da igennem uden at kaste op eller lignende.. Og den runder gerne 140 ved hurtig gang uden at jeg vel og mærke føler mig forpustet.

    Hva´..æ... er det noget andre kan nikke genkendende til eller har erfaring med?

    Jeg har selv tænkt på for højt stofskifte men har ingen af de andre symptomer... Jeg har også tænkt på om det er hjertet, der kører i overgear, men så gør det det jo faktisk konsekvent og har gjort det i.....20 år eller lign. Jeg har indtryk af at de fleste hjertearytmier kommer i anfald...

    Pernille

  6. Hej Gregers

    Stå på en kant med forfoden, så hælen svæver frit (1 ben af gangen). Brug enten en fri vægtstang eller 1-2 håndvægte (afhængig af din balance) og skub dig fra under vandret (med hælen) og op på tå. Den virker og du får trænet musklen i hele dens bevægebane, dvs du bliver homogent stærk i hele musklen. Den er balancemæssigt givende, da du bruger fodled især til at holde balancen. Desuden arbejder du med egen kropsvægt hvorfor den ekstra vægt du skal tilføje nok ikke er så stor.

    Du kan lave dem i almindeligt ens tempo op-ned. (=koncentrisk muskeltræning,det er den de fleste laver)

    Du kan også lave dem hvor du starter på tå og så langsomt styrer bevægelsen ned, fx mens du tæller til 5. Denne type er særlig belastende, hvorfor du nok skal bruge en lettere vægt (i starten måske kun kropsvægt). (=ekcentrisk muskeltræning, hårdere for vævet, fordi musklen trækker sig sammen mens den langsomt strækkes, men skulle kunne give et hurtigere styrkeudbytte)

    Kombiner evt med dynamiske øvelser, hvor du fx hopper med næsten stive knæ, så bevægelsen primært foregår i fodleddet. Almindelig balancetræning, hvor du står på et blødt underlag med bare tæer er også en god variation, som vil hjælpe med at skabe bedre koordinering mellem musklerne i hele underbenet.

    Stor variation giver bedre træning, så skift mellem øvelserne. PAS PÅ du ikke overbelaster, især med for meget ekcentrisk træning.

    Start med 3x12 fx med lette vægte/ingen vægt og lav over månederne færre gentagelser og flere serier med tiltagende vægt. Så vænner du senerne til belastningen, så du ikke får irritation i dem som følge af overbelastning.

    Håber det kan bruges:-)

    Mvh Pernille, personlig træner