Ivan Hansen

Medlemmer
  • Posts

    122
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Ivan Hansen

  1. Vil generelt anbefale at du tager en uddannelse, hvor der er en lærer/underviser der kan forklare indholdet. Det er svært bare at læse sig til viden, der vil altid dukke ting op man ikke helt kan forstå eller se sammenhængen i og her kommer en underviser ind i billedet.

    Der er flere muligheder for den slag uddannelser herhjemme.

  2. Længe siden jeg har været på forum, men er glad for at Antaeus stadig er der til holde debatten på sporet :)

    Nu har jeg gennem snart 30 år fulgt ernæringsdebatten i DK (og i udlandet, dog ikke så intensivt) og jeg har lært en vigtig ting: Jævnligt dukker der "vilde" overskrifter op i medierne, som modsiger al nuværende viden om sund kost.

    ALLE gange indtil nu, har det været journalister som ser mulighed for at undergrave gældende råd om sundhed og fremme holdningen: "Det er lige meget alt sammen, for du dør af det alligevel, så fortsæt med at være overvægtig, inaktiv, ryge 40 smøger om dagen og vælt dig rundt i flødeboller og medisterpølse og grin af alle helsefanatikerne."

    Ligeledes findes der læger som gerne vil skabe overskrifter for sig selv og som gerne går i medierne og udtaler sig om ting, de ikke helt er eksperter i (men borgeren som ser ham på TV eller i en avis, ved lige så lidt om emnet og tager derfor vedkommendes ord for gode varer, simpelthen fordi han har en læge titel).

    Vi skal som borgere være opmærksomme på, at en lægetitel ikke er ensbetydende med at man så automatisk er ekspert i alting. Du kan sagtens være en dygtig kirurg uden at vide en dyt om ernæring og vise-versa.

    Så mit råd er: Brug din sunde fornuft næste gang der kommer en "vild" overskrift om at det sundhedsskadeligt at spise økologiske grøntsager. Hvis overskriften modsiger konsensus, så undersøg det grundigt inden du hopper med på vognen.

    Angående Carsten Vagn Hansen og andre alternative med lægetitler eller ej, så træd varsomt. De har deres religion og de gange jeg har spurgt ind til, hvor de har deres påstande fra, så kan de ikke svare, men er blot overbeviste om at sådan er det. Det duer ikke for mig. Hvis du vil tages alvorligt, så kom med henvisninger til hvor du har dine påstande fra (studier etc.)

    Til Jan Projekt Smørhul: "Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger."

    Ovenstående udtalelse forvirrer mig lidt. Skal det forstås sådan at du fravælger de videnskabelig studier når du udtaler dig om ernæring???

    Nu vil jeg nappe en proteinshake og en vitaminpille :)

  3. Hej derude, længe siden jeg har været aktiv, men er lidt bekymret over hvad budskabet i denne tråd kan ende med at blive.

    Ja fruktose tilsat i store mængder i slik eller sodavand er ikke sundt (intet nyt under solen, industrielt fremstillede og raffinerede fødevarer er generelt ikke sunde :).

    Men det betyder ikke det kan sammenlignes med at spise frisk frugt, der indeholder både fibrer, vitaminer, bioflavonoider. Kort opslag på kosttabellen fortæller der er 5,86 g. fruktose pr. 100 g dansk æble.

    I juice er sukkeret fra frugten koncentreret plus der i mange tilfælde tilsættes ekstra sukker, så der skal man være opmærksom på mængden der indtages.

    Mit budskab er: Spist trygt masser af frugt og fortsæt med at begrænse indtaget sukkerholdige fødevarer med enten HFCS, glukosesirup eller alm. sukker.

    Det står jeg ved, til de viser mig et studie, hvor det er skadeligt at spise 1 kg frisk frugt pga. fruktose indholdet. Det er den samlede pakke af mad du spiser der er vigtig!

    Vil du vide mere om HFCS så kan Wikipedia anbefales :)

    "Since its introduction, HFCS has begun to replace sugar in various processed foods in the USA [8][9] The main reasons for this switch are:[10]

    HFCS is somewhat cheaper in the United States as a result of a combination of corn subsidies and sugar tariffs/quotas.[11]

    Since the mid-90s US Federal subsidies to corn growers have amounted to $40 billion.[12]

    HFCS is easier to blend and transport because it is a liquid.[13]"

  4. Jeg er officer i forsvaret og tidligere idrætsofficer.

    Du kan jo prøve det program jeg har lavet til det hold der skal til Afghanistan til FEB 09. Garanterer for at du kommer i bedre form :)

    Mandag: Styrketræning med fokus på at kunne løfte egen kropsvægt (chinups, enarmsarmstrækkere, etbens squat, kettlebell træning etc.)

    Tirsdag: Interval 60/60 x 12

    Onsdag: Styrketræning

    Torsdag: Interval 4+2 x 6

    Fredag: Styrketræning

    Lørdag: Lang tur, 30-60 min med 80% af vo2max

    Søndag: Hviledag

    Husk at som soldat er det ikke nok, du kan løbe langt og hurtigt, du skal fanme også kunne løfte dig selv med ca. 15 kg udstyr ind gennem vinduer og over væggen til en compound i Afghanistan. Så der skal fokuseres lige så meget på funktionel styrketræning, dvs. evnen til at lave eksplosive bevægelser og tumle sin egen kropsvægt.

    Derudover vil du også kunne øge din løbehastighed ved at tabe dig et par kg. Så hvis du har mulighed for det (kender jo ikke din fedtprocent :), så bør du kigge på det også.

    Til de øvrige læsere i forum, dette er ikke den eneste måde at træne på, blot et afprøvet eksempel, så har ikke tænkt mig at kaste mig ud i en debat om hvor vidt andre træningsformer ville være bedre.

    Angående styrketræning, så brug selv hovedet, har ikke tid til at lave et program også.

    Sidst men ikke mindst, klem røvballerne sammen og giv den gas, gammelt og altid gældende princip :)

    Held og lykke!!!

  5. Blot et par løse tanker..

    1. Fordi man tillægger sig fedt fri masse, betyder det ikke at der nødvendigvis er tale om muskelmasse - hos begyndere ses især en stigning i bla. blodvolumen, glycogen depoter osv.

    2. Selv hvis det viser sig at være muligt at gaine en lille smule muskelmasse imens man cutter, så har det næppe den store indflydelse på den approach der er hensigtsmæssig at benytte.

    3. Ligegyldigt hvilke spekulationer man laver på området, så bør man ihvertfald have in mente, at loven om thermodynamik gælder (især den første lov er vigtig: "energy cannot be created or destroyed; rather, the amount of energy lost in a steady state process cannot be greater than the amount of energy gained") - det vil sige at Kcal tæller - og hvis du foreksempel er i kcalunderskud, så vil du tabe kropsmasse og visa versus.

    Mvh

    Helio

    Absolut relevante tanker. Jeg tænker blot at der næppe er den store stigning i blodvolumen for en person der primært træner vægttræning. Øgning i blodvolumen sker normalt primært for personer der træner relativ hård kredsløbstræning.

    Men du har ret i, at jeg burde nøjes med at bruge begrebet FFM, da det er nok mere relevant i denne sammenhæng end muskelmasse, da jeg jo ikke har kunne måle på musklernes tværsnitsareal, men kun på FFM via vægt og måling af fedtprocent.

  6. Jeg mener ikke man kan øge sin muskelmasse og SAMTIDIG tabe fedt. Når I skriver om at I har set nogle der har gjort dette, er det jo ikke ensbetydende med at det er sket SAMTIDIGT. Taber man f.eks. 5 kilo fedt og tager 2 kilo muskler på over to måneder er det ikke ensbetydende med at det er sket samtidig. Selvom man er på diæt og taber fedt, er der stadig tidspunkter hvor man er i kalorieoverskud, f.eks. lige efter et måltid. Omvendt er man f.eks. i underskud om natten, hvilke betyder at man er i overskud på nogle tidspunkter på dagen og i underskud på andre tidspunkter. Derfor kan man godt tabe sige og øge sin muskelmasse over en periode på f.eks. 3 måneder, det er bare ikke sket SAMTIDIG.

    OK, hvis vi skal ned og fluekneppe i millisekunder, så har du ret, men jeg tillader mig at mene, at det kun har en teoretisk relevans.

    Jeg tillod mig at forudsætte, at de fleste normale mennesker ville være interesseret i at finde ud af om de over en længere periode (læs uger til måneder) ville kunne smide fedt og øge muskelmassen. Undskylder at jeg ikke lavede det til et doktordisputat, hvor alle mulige og umulige forudsætninger blev nævnt :tongue:

  7. Jeg prøver lige igen :smile:

    Jeg har set personer gå 5 kg ned i vægt samtidig med at de har øget deres FFM med f.eks. 2 kg.

    Dvs. de har tabt 7 kg fedt og øget med 2 kg muskelmasse i samme periode. Jeg tænker det var det der blev spurgt om og derfor mener jeg det er muligt, også i en grad udover det faktum, at en øgning i FFM automatisk vil medføre en lavere fedtprocent.

    Til ptpoul; tak for roserne :tongue:

  8. Vil gøre det kort - jo det er muligt at øge FFM og gå ned i fedtprocent samtidigt.

    Da jeg arbejdede med personlig træning har jeg set det flere gange, både på motionister og enkelte konkurrenceatleter og det uden brug af AAS. Det er dog min erfaring at det er langt sværere at gøre for personer der har trænet længe og relativt let for personer der lige er startet med at træne.

    Det kræver selvfølgelige en god kost- og træningsplan.

  9. Godt initiativ og meget brugervenlig.

    Jeg ender dog med et ligevægtsindtag på ca. 17500 kJ, selvom jeg sidder på den flade det meste af dagen og kun træner en time daglig.

    Synes tallet virker overraskende højt, men måske jeg burde prøve at monitorere mit daglige kalorie indtag i en periode, har nemlig en fornemmelse af at jeg indtager langt mindre.

  10. Selvfølgelig skal man passe på med flydende kalorier, hvis man har et problem med at holde vægten under kontrol.

    Jeg personligt synes også at energiindholdet i ren frugtjuice er for højt. Men et tip kunne være at blade 1/3 juice op med 2/3 danskvand. Det giver et ganske lækkert alternativ til kunstige sødemidler, som man godt kan blive lidt træt af i længden.

    Til SAS. Har du en henvisning til at æbeljuice primært skulle indeholde frugtsukker. Jeg synes at kunne huske at der primært er glukose i frugt og forbavsende lidt frugtsukker, i modsætning til hvad de fleste tror. Correct me if I'm wrong :)

  11. Sad lige og læste om jeres poseringskursus, syntes det lyder som et godt koncept..

    Men er lidt forvirret omkring de forskellige konkurrencer man kan stille op til, nogle som kan hjælpe med det? altså med forklaring på hvad de forskellige konkurrencer er, og hvad dommerne går op i i de forskellige, har efterhånden hørt om nogle forskellige med ved ikke helt hvad de indeholder..

    Håber det er det rigtige sted at sprørge, tænkte bare nu er de fleste af jer jo nogle som stiller op enten til det ene eller andet..

    VH

    Peter

    Kig ind på DBFF og se beskrivelsen af de forskellige klasser. Det er vist det nemmeste for alle parter :wink:

    Men overordnet deles klasserne op i:

    Atletic fitness

    Body fitness

    Bodybuilding

  12. Hej Morten

    God artikel.

    Måske man også kunne lave en for de lidt mere hardcore trænende, men som endnu ikke kan løfte klædeskabe og dobbeltsenge :laugh:

    Alle har vel prøvet at strande et sted uden et træningscenter indenfor rækkevidde.

    Jeg var jo i Somaliland og arbejde i 6 mdr. så fandt da på nogle ret syrede øvelser på tomme ølkasser, stiger og tagrender :blink:

  13. Jeg vil også gerne takke for et super initiativ og et godt arrangement. Også en stor tak til Michael og Co. for at gide bruge hele deres søndag på alle os "tosser". :4thumbup: :4thumbup:

    Synes de gjorde sig store anstrengleser for, at alle fik noget positivt og konstruktivt med hjem.

    Mht. tilbagemelding så har jeg dog et par ting, som man kunne overveje til næste gang (som den optimist jeg er, regner jeg selvfølgelig med, at der bliver en næste gang :)

    I stedet for at træne standardposeringer en klasse ad gangen, så kunne man dele deltagerne op i 2 lige store klasser, så den ene halvdel kunne se på den anden og så bare nøjes med kun at fokusere på standardposeringer, uden at fokusere på den enkeltes fysik.

    Overvejede også en model med at alle trænede poseringer samtidigt, men tror at man lærer meget af at se hvad andre gør rigtigt og forkert.

    Derefter kunne man tage en enkelte op og give personlig kritik og vejledning.

    Jeg personligt synes nemlig at eftermiddagens program blev lidt langtrukkent, måske især fordi at jeg var sidste mand til personlig kritik og da var kl. 18 og alle andre var smuttet :cry3: (Eller også må i have nogle tudekiks med i posen med godter :)

    I den forbindelse med poseringer og bedømmele af fysik, ville et videokamera jo være guld. Jeg tror at man bedre ville kunne forstå poseringer m.m., hvis de havde sig selv på video sammen med andre atleter. Mon ikke nogle af deltagerne er i besiddelse af et sådan. Efterfølgende kunne det jo distribueres pr. dvd til de interesserede.

    Jeg havde medbragt mit kamera, men fik et indtryk af at stemningen ikke lige var til billeder, så endte med ikke at tage nogen.

    Hvad siger I andre til billeder alternativt video næste gang??

  14. hej

    har besluttet mig for at tage uddannelsen som fitnessintruktør, men kan ikke helt finde en der passer mig.

    bor nemlig i sønderjylland, så det ville være rart hvis der findes en der varer en uge og ikke 4 x weekend.

    har fået logi mulighed i hvidovre.

    kunne være fedt hvis nogen kendte et sted???!!!

    på forhånd tak

    morten

    Jeg ved ikke om der eksisterer uddannelser på en uge, men hvis der gør, ka jeg ikke tro niveauet kan være særlig højt. Hvorfor??? Fordi den mængde af lektier og læsestof der i bl.a. anatomi og fysiologi er ret betragtelig og jeg har endnu ikke mødt en person, der kunne lære alle kroppens muskler på latin udenad på en uge, og jeg har undervist i branchen i 10 år.

    Hvis du går rundt og tror at en fitness uddannelse "bare lige er noget man tager" så vil du blive grumt overrasket. Der er faktisk en beragtelig dumpeprocent på uddannelserne, og alle elever piver over mængden af stof de skal nå igennem.

    Så med mindre du allerede har en idrætsuddannelse eller tilsvarende, så vælg en uddannelse over lidt længere tid, så du får tid til at læse lektier og få det til at sidde fast. Hvis du allerede er idrætsuddannet, hva skal du så med uddannelsen??

    Håber rådet kan bruges.

  15. Min kæreste oplever også tit at hankønnet liiiige skal komme med gode råd og smarte bemærkninger. Hun plejer at sætte dem på plads ved spørge om hvorfor, at de mener at deres råd skulle virke bedre, for så derefter at gennemhulle deres argumentation fuldstændig, gerne i andres påhør. Det virker jo ligesom ikke så macho at blive sat til vægs af en tøs der ved mere om træning og anatomi end de selv gør.

    Det har dog af en eller anden årsag givet ro, efter at vi har trænet sammen et par gange :w00t:

    Et andet trick er at træne med egen musik, det har jeg selv i perioder brugt, hvis jeg har trænet i centre hvor folk hele tiden skulle spørge om dit og dat. Vil gerne forklare, MEN EFTER træning tak :devil:

    Ellers vil jeg blot give det gode råd videre, at man når man henvender sig, gør det høfligt og starter med at spørge om hvorfor de udfører øvelsen som de gør, måske de lavede et eller andet specifikt, som man bare aldrig har hørt om. Derefter kan man spørge om de vil høre nogle råd, hvis svaret er nej, så er det jo fint nok.

    Blander mig normalt ikke i folks træning, men når man ser folk lave dødløft med stive ben og krum ryg, så synes jeg sq det er uansvarligt ikke at gribe ind. Hvis de bagefter vælger at fortsætte i samme stil, så har man dog forsøgt.

    Ved ikke om det kunne bruges, men har jo dog forsøgt :tongue:

  16. Ja. Det er bare sjældent det vil forekomme. Det kan være tilfældet hos svært syge personer, hvor proteinindtaget ikke kan øges tilstrækkeligt. Men er energibehovet dækket og der ikke er hormonelle problemer vil der kun forekomme negativ N-balance, over et vist tidsinterval, ved et for lavt proteinindtag i forhold til behov.

    Eks. en alm. person som ikke er specielt aktiv er vægtstabil ved 80kg uden ændringer i kropssammensætningen. Han er derfor per definition i N-balance. Vi siger hans energibehov er 12MJ og derved vil hans proteinbehov være 80gram. Han vil udskille en mængde N som vil tilsvare 80gram protein (12,8g N). Øger han proteinindtaget til 100gram ved samme energiindtag vil han udskille N tilsvarende til 100gram protein(16g N). Øger han energiindtaget til 13MJ stadig med 80gram protein vil han udskille mindre N da han herved kommer i positiv N-balance (måske 11,5g N). Indtager han kun 11MJ energi og 80gram protein vil han komme negativ N-balance og udskille mere N (måske 13,5). Dette vil vare i en periode til han opnår nyt ligevægtsindtag og igen kommer i N-balance.

    Håber ikke det blev for forvirrende.

    Nej god forklaring, som måske blot skulle have været bragt lidt tidligere i debatten :tongue:

  17. Ivan- Jeg synes 35% lyder af ret lidt, måske et skidt mærke. Dem jeg bruger (Lekaform) indeholder betydeligt mere n-3 fedtsyrer. Men uden betydning for dit gode indlæg, synes blot man skal være opmærksom på sammenligne pris med det reele indhold af de forskellige n-3 fedtsyrer for at få mest for pengene.

    Tak for roserne og ja burde nok have nævnt forskellen på produkterne og er enig i at man bør sammenligne. Men syntes ren fiskeolie var et godt udgangsppunkt.

    Fiskeoliekapsler fra Netto er omkring 20,- for 120 kapsler á 500 mg ren fiskeolie. Så det virker stadig

    som et ok køb. :wink:

  18. Overskydende N i urinen, altså udskilt, vil ifølge dit eget tidligere indlæg "B = I – (U+F+S)" vise en negativ N-balance, altså man mister LBM.

    OK jeg tror jeg er med, det er ren matematik.

    Negativ nitrogenbalance er, at der udskilles mere N end der indtages uanset om det rent faktisk betyder at proteinindtaget er megahøjt. Så selv om der er protein nok til kroppens anabole processer, så udskiller jeg stadig N og er derfor stadig i negativ balance.

    Så hvis det er forstået korrekt, så er negativ balance ikke nødvendigvis et tegn på proteinunderskud men kan lige så godt være et tegn på proteinoverskud??

  19. Den vil aldrig kunne genbruge det 100% af flere grunde. Ellers ville proetein jo ikke være nødvendigt for voksne i vægtbalance. Hvis du ingen protein indtager er det klart at din N-balance er negativ, igen fordi der altid udskilles N.

    Ja det kan jeg godt se, ikke videre gennemtænkt argument fra min side :blush:

    Så dit budskab er, at der findes ingen umiddelbar og "let" måde at se om man rent faktisk er i positiv nitrogenbalance?

    Betyder det så at eneste tommelfingerregel er at indtage x-antal gram/kg/dag og fordele dem på dagens måltider og så håbe at det rækker?

  20. Nej, det er forkert. Du udskiller altid N i din urin, udtaget der er noget galt. Hvis du indtager 15gram N dagligt uden ændringer i kropsvægt eller kropssammensætning, vil du udskille 15gram N dagligt. Hvis du så træner og kun udskiller 12gram N dagligt tyder det på at der opbygges LBM for de 3gram der tilbageholdes i kroppen.

    Så hvis jeg slet ikke får protein i min kost men ellers er dækket i energibehov, så vil kroppen stadig vælge at udskille N og ikke genbruge det??

  21. ikke helt faktisk....hvis du fx lever på en diæt der i høj grad består af protein, vil du bruge disse som energikilde og udskille N.

    Lige præcis...og det interessante er også....hvor stor skal den være for at de anabole processer kører optimalt???

    Ja ok, havde lige glemt eskimoer :w00t:

    Og ja, kroppen vil sikre sig energi før proteinsyntese, men den diskussion er vel igen kun interessant hvis man er i generelt energiunderskud eller skal dække sit energibehov ved at nedbryde protein (eskimoer og KZ fanger :).

    Så bundlinien må vel stadig være, at hvis jeg i min kost har et tilstrækkeligt højt energiindtag sikret fra fedt og kulhydrat, så må overskydende N i bl.a. urin jo stadig være et tegn på, at jeg har indtaget nok protein til at der er overskud af N og at dette overskud i princippet ikke behøver at være vildt højt?

    Under disse forudsætninger vil jeg mene, at et tilstrækkeligt indtag er protein til optimal udnyttelse af N i de anabole processer må være at der lige præcis er et lille overskud af N der kan udskille i f.eks. urin.