martin kreutzer

Medlemmer
  • Posts

    44
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by martin kreutzer

  1. øhbøh, jeg ved slet ikke, hvorfor jeg formulerede mig så kategorisk. Hvad jeg mente var:

    Bortset fra det er jeg helt enig i, at en mere udspilet kulsyremave i hvert fald i teorien kan resultere i lidt ekstra mæthedsværdi af drikken.

    Og i forhold til dette vil jeg gætte på, at en kulsyresprudlende cola mætter bedre end et fladt glas saftevand.

    Men det er ret ufunderet gætværk, og begge dele (inkl. øl) mætter beviseligt (=dokumenteret i videnskabelige undersøgelser) dårligt.

    Hilsen

    Martin

  2. "Er det bare mig, eller er det ikke lidt et langt trin fra "at fylde mavesækken ud og give mæthedsfornemmelse" til "at slanke" ? Jeg forstår ikke Pers udtalelse som at du bliver slank af boblerne i øl, men at boblerne i øl gør at du hurtigere føler dig mæt end hvis du drikker vin og dermed spiser mindre."

    Tror i ikke bare, at vi må acceptere, at Pers udtalelser/fortolkninger i EkstraBladet primært tjener underholdningen. I den forstand er han nærmest tvunget til at ekstrapolere forskningsnyhederne til lidt mere spændende "sandheder".

    Bortset fra det er jeg helt enig i, at en mere udspilet kulsyremave nødvendigvis resulterer i et lavere kalorieindtag.

    Hilsen

    Martin

  3. Hej

    Jeg sidder og brygger på et lille basisprogram til løbere (5 km til maraton) og vil mægtig gerne have jeres input.

    Målgruppen: Kvinder, uvante med styrketræning, der ikke ønsker større muskler, men øget styrke

    Tidsforbrug: 2 x uge med maksimalt 6-7 øvelser

    Jeg forestiller mig følgende, og her må i gerne korrigere mig:

    Opvarmning med 5-10 min ergometerroning efterfulgt af de 6-7 øvelser med 20-25 gentagelser.

    Herefter:

    Eksplosiv træning med få gentagelser (5-8) i tre sæt adskilt af 1/2-1 minuts pause.

    Følgende øvelser og rækkefølge:

    Squat med fri vægt, 3 x 5-8 gentagelser

    Sigter mod: Lårens forside, hase, balle + stabiliserende muskler

    Mavebøjninger med låste fødder, 3 x 12-15

    Sigter mod: Lige mavemuskler + hoftebøjer

    Rygstrækninger, 3 x 12-15

    Sigter mod: Lændemuskulaturen

    Dødløft, 3 x 5-8 gentagelser

    Sigter mod: Lårens forside, hase, balle + stabiliserende muskler

    Mavebøjninger, frie fødder, 3 x 12-15

    Sigter mod: Lige mavemuskler

    Bænkpres, 3 x 5-8

    Sigter mod: Bryst, skulder, triceps.

    Mine spørgsmål til jer:

    1. Virker rækkefølgen og øvelsesudvalget fornuftigt?

    2. Er det realistisk/sikkert at sætte utrænede kvinder til at træne eksplosivt?

    3. Andet?

    De bedste hilsner

    Martin

  4. Jeg er faktisk ved at skrive en artikel om fordelene ved at styrketræne bl.a. mht. bevarelse af muskelstyrke/mobilitet op i den høje alder. Testen skulle gerne fungere som en slags selvtest "hvor stærk er jeg (råstyrke) i forhold til kvinder på min alder" og konklusionen meget gerne noget a la "du (på 40) har styrke som en 70årig. Du bør seriøst overveje at begynde at træne dine muskler".

    Det er altså ikke min søster jeg dyster med :-)

    Anyone? Og helst lidt mere venlige øvelser end én-arms pullups. Den tror jeg ikke fungerer for målgruppen :-)

    Hilsen

    Martin

  5. tak, jeg er godt klar over at der er en masse faktorer der spiller ind, og at en test altid beror på forskellige usikkerhedsmomenter.

    Det jeg søger svar på er:

    Jeg har kvinden x på y år, der gerne vil vide om hun er almideligt stærk eller svagere/stærkere end sine medsøstre. Findes der en simpel test hun kan udføre, uden at hun behøver gå i fitnesscenter og dyrke bænkpres og sammenligne vægtlodder. Mere sådan en standardiseret forskningssag a la "kvinder på 20 år kan forventes at kunne holde en 1 liters flaske ud fra kroppen i strakt arm i xy sekunder".

    Hilsen

    Martin

  6. Er der nogen her der kender til en god styrketest, der simpelt afdækker hvor stærk man er i forhold til andre, fx kvinder fra 30-39 år eller lignende. Jeg tænker på en pendant til de mange konditionstests (Coopers løbetest, Harvards steptest m.fl.) der simpelt afdækker min styrke i forhold til en reference. Jeg kan ikke selv finde nogen. Er der nogen af jer der kender en? Det skal primært være en test for almindelig dødelige, og gerne noget a la:

    Lav så mange armstrækkere du kan.

    Resultat: Over 5 godt, under 5 skidt .... eller hvad ved jeg

    Hilsen

    Martin

  7. For lige at bakke Stubbe op kan jeg supplere med at nogle af mine kollegaer bl.a. har dokumenteret at GI på sammensat mad er fuldstændig utilregnelig. LIgesom GI på fødevarer fra et land ikke passer på andre lande, dvs. dansk hvede og US hvede er forskellige, danske og hollandske æbler ligeså osv. Og der foreligger kun få danske GI data, så alene det begrænser systemets brugbarhed.

    Hilsen

    Martin Kreutzer

  8. Mit bedste forslag (som tidligere arrangør af løbet m.m.) er at slappe af og spise hvad du har lyst til. Sigt efter en varieret kost der både indeholder fedt, kulhydrat og protein. Jeg ville desuden drikke en svag energidrik for kulhydrat, væske og mineralforsyningen. Et godt eksempel på coolnes var Chris Norre Madsen der for tre år siden deltog og LØB på mtb.ruten i 24timer. Han nåede sammenlagt op på 146 terræn-km. Aftensmaden efter de første 60 km: Pasta i flødesauce + et par glas rødvin. Som han sagde "jeg synes jeg har fortjent det!".

    De bedste hilsner

    Martin

  9. Helt i orden :-). Om end vi for at være helt korrekte bør diskutere den optimale fordeling af næringsstofferne (i og med at der er ca. 10% vand i en normal energibar). I givet fald skulle Mortens og mine fordelinger være ca. 10% lavere.

    Anyway, jeg tror du har ret Morten. Og de ultraløbere jeg har diskuteret konkurrencekost med er faktisk tilhængere af en rimelig repræsentation af de tre næringsstoffer. Særligt protein har deres fokus, men også fedt (nogle af deres forklaringer er dog ganske uvidenskabelige, men ikke desto mindre interessante).

    m

  10. interessante betragtninger, Morten. Om end 10 gram fedt pr. 100 g forekommer mig ret højt ret højt. Og en proteinmængde på 20 g er ligeledes ret høj. Ingen af markedets barer kommer i nærheden af din fordeling, men Powerbar (15 g protein, 65 g kulhydrat, 3,1 g fedt) er lidt derhen af bortset fra fedtet, modsat High5, Maxim og Leppin, der kører den proteinfattige stil.

  11. Hej

    Jeg sidder netop og studerer litteraturen på området for at finde ud af hvad der egentlig bør karakterisere den perfekte energibar til udholdenhedstræning. Lad os se bort fra energidrik, shots og smørrebrød, men i stedet vurdere en bar der kan tages med i baglommen, fx på mountainbiketuren. Hvad bør den ideelt set indeholde ud fra et ernæringssynspunkt?

    Traditionelt siger man: Masser af kulhydrat. Men undersøgelser indikerer at protein i baren kan fremme kulhydratoptagelsen, koncentrationsevnen og evt. tjene som muskelbevarende brændstof. Eller evt. fremme restitutionen efter træning. Og hvad med fedtindholdet - bør det være mindst muligt? Og fibre bandlyst?

    Ser man på markedets barer er filosofien ret forskellig:

    Maxim: Fed og kulhydratrig

    High5: Proteinfattig, fiberfattig, fedtfattig (hvis den ikke har chokoladeovertræk)

    Powerbar: Meget proteinrig, minimum af mættede fedtsyrer.

    Hvad siger i: Hvordan bør den perfekte bar være sammensat?

    Hilsen

    Martin

  12. I al sin enkelthed:

    Under 18,5

    Værdien indikerer at du er undervægtig.

    Der kan være mange årsager til, at du vejer mindre end testen anbefaler. Dyrker du meget udholdenhedsidræt, f.eks. maratonløb og langdistancecykling kan det være én af forklaringerne. En anden kan være at du spiser for lidt, evt. i kombination med en lav grad af fysisk aktivitet, der betyder, at du har en meget lille muskelmasse.

    Er du undervægtig og gerne vil tage på, kan du prøve at ændre dine kostvaner. Et større indtag af energirig kost vil kunne få din vægt til at stige. Hvis du samtidig dyrker motion, især styrketræning, vil de ekstra kalorier omdannes til muskler i stedet for fedt.

    Har du tabt dig meget på kort tid, uden nogen synlig grund, bør du kontakte din læge.

    18,5 - 24,9

    Din vægt er helt normal!

    Selvom du vejer din normalvægt, er der vigtigt at være opmærksom på, hvad du spiser og om du får nok motion. En sund livsstil vil ikke kun hjælpe dig til at holde vægten, men også styrke dit legeme og give dig mere energi.

  13. Øv, det var da irriterende at se BMI-teksterne fra Sundhed.dk citeret, for der er blevet sakset en del i det oprindelige oplæg, som jeg leverede til hjemmesiden. BMI er et elendigt mål og resultatet kræver derfor en del forbehold. Siden i ikke får det på hjemmesiden får i lige det originale svar her:Overvægtig

    BMI 25 - 29.9: Ifølge de gængse tabeller er du overvægtig. Det kan skyldes for meget fedt, men også en større muskelmasse, end hvad der er normalt. Især idrætsatleter og personer med tungt fysisk arbejde har en tendens til at blive fejlvurderet ud fra BMI-kriterierne.

    Er du overvægtig pga. for meget fedt på kroppen vil vi anbefale, at du gør noget ved det. Med din overvægt belaster du nemlig hele tiden din krop mere end hvad godt er. Du øger desuden risikoen for at få for højt blodtryk, diabetes, åreforkalkning og ledskader på fx knæ og ankler. Taber du dig falder risikoen for de nævnte følgesygdomme markant.

    Overvægt skyldes i de fleste tilfælde dårlige kost- og motionsvaner. For at tabe vægt, skal du ændre dine spisevaner og finde en måde at få rørt dig, som du synes er sjov. Det behøver ikke nødvendigvis at være løbetræning, men kunne også være dans eller en rask gåtur i skoven.

    Påbegynder du en slankekur, er det vigtigt, at du på forhånd har fundet ud af, hvor meget du vil tabe dig, og hvornår du vil have nået dit mål. Undgå for skrappe slankekurer, idet de er usunde og tit fører til, at din vægt øges på længere sigt. Et vægttab på ½-1 kg om ugen er passende. Du kan evt. sætte dig delmål og belønne dig selv når du har nået dem. Det er dog ikke nogen god ide, hvis gevinsten er mad eller en flaske vin!

    BMI 30 - ?: Du er meget overvægtig. Med mindre du er bodybuilder eller styrkeløfter er det sandsynligt, at du er for fed.

    Er du overvægtig pga. for meget fedt på kroppen vil vi anbefale, at du gør noget ved det. Med din overvægt belaster du nemlig hele tiden din krop mere end hvad godt er. Du øger desuden risikoen for at få for højt blodtryk, diabetes, åreforkalkning og ledskader på fx knæ og ankler. Taber du dig falder risikoen for de nævnte følgesygdomme markant.

    Overvægt skyldes i de fleste tilfælde dårlige kost- og motionsvaner. For at tabe vægt, skal du ændre dine spisevaner og finde en måde at få rørt dig, som du synes er sjov. Det behøver ikke nødvendigvis at være løbetræning, men kunne også være dans eller en rask gåtur i skoven. Men det er sikkert en god ide at tale med din læge først, så du kan få hjælp til projektet. Nogle apoteker tilbyder selv slankekurser eller kan oplyse dig om, hvor der afholdes slankekurser.

    Inden du påbegynder slankekuren, er det vigtigt, at du finder ud af, hvor meget du vil tabe dig, og hvornår du vil have nået dit mål. Undgå for skrappe slankekurer, idet de er usunde og tit fører til, at din vægt øges på længere sigt. Et vægttab på ½-1 kg om ugen er passende. Du kan evt. sætte dig delmål og belønne dig selv, når du har nået dem. Det er dog ikke nogen god ide, hvis gevinsten er mad eller en flaske vin!

    Det findes i dag et lægemiddel, som bevirker at kroppen optager mindre af den fedt, du spiser. Du skal dog samtidig spise fedtfattig kost for at undgå at få fedtdiarre. Dette og lægemidler, der nedsætter appetitten, er receptpligtige.

    De bedste hilsner

    Martin

  14. "Jeg har på fornemmelsen, at de elektrisk målere blot udregner en fedtprocent ud fra de ting man taster ind: Højde, vægt, alder etc."

    Det er næsten rigtigt, for disse data indgår i beregningen. Integrering af musklernes ledningsevne i formlen er prikken over i´et der gør bioimpedans lidt mere præcis, men stadig yderst mangelfuld.

  15. at hvis man gør overvægten til så stort et problem, at det stresser og irriterer konstant, så kan det til en vis grad være sundere at lære at acceptere sin tilstand. Stress tegner sig for stort set de samme symptomer/gener, som fedme.

    m

  16. korrekt, et lille spæklag bør ikke være farligt. Det er umuligt at sætte tal på den øgede risiko for enkeltpersoner. Der til har kostens sammensætning, fedtets placering, den fysiske aktivitet, genetisk disponering og meget andet for stor indflydelse.

    En tommelfingerregel kunne være:

    Så lidt fedt på maven, som muligt, uden at det går ud over den generelle livskvalitet.

    Hilsen

    Martin

  17. Hvis man foreslog "folket", at de blot førte et dagligt kalorieregnskab, så ville det hele jo ikke være så svært og jeg tror at alle så ville forstå, hvad det drejede sig om. Jeg mener Fru Jensen er jo vant til at afstemme sin checkbog og der er ikke den store forskel på det og at afstemme dagligt / ugentligt kalorieforbrug kontra kalorieindtag. Og mon så ikke folk selv meget hurtigt ville gennemskue, at de får mest for "kaloriepengene" ved at købe grøntsager fremfor kager (lige som det er billigere at handle på tilbud)?

    Ivan, jeg er stort set enig med dig, men ovenstående, besnærende enkle løsning er på inge måde udtryk for nytænkning, men gamle principper, der virker for motiverede individer, men ikke for de umotiverede. Spørgsmålet er:

    Hvad gør vi med folk der ikke orker at fokusere så meget på kosten og ikke kan afsætte tid til mere end maksimalt tre timers ugentlig træning?

    m

  18. Den eneste måde man kan tabe sig på er ved energi underskud, hvorfor så ikke lære dem at motion bruger kcal, og derfor vil det i sammenhæng med en sund kost kunne give et underskud, der giver tab af fedtmasse.

    Det diskutable i dit udsagn er, hvor vidt motion fremmer vægttabet når det kombineres med en ad libitum sund kost. Ingen tvivl om at der opnås øget vægttab ved kalorierestriktion + motion sammenlignet med identisk kalorierestriktion. Men hvis vi nu lader folk spise frit (indenfor abefalede, sunde rammer) - vil de så kompensere for motionen ved at spise mere?

    Ringen er sluttet ;)

  19. Det var da utroligt!

    Jeg skriver jo netop:

    "Man kan med succes indlede et vægttab med en skrap diæt a la pulver, og efterfølgende vedligeholde den nye kropsvægt via kost og motion, herunder kosten efter ad libitum princippet (med omtanke)."

    fordi jeg mener at en pulverkur aldrig må stå alene,men kan bruges til at initiere et vægttab. Eftrefølgende skal man hjælpe den slankere person til at skabe en tilværelse/livsstil, der harmonerer med resten af livet og ønsket om at vedligeholde vægttabet

    Den køber jeg ikke helt. Man så f.eks. den udsendelse med "Livet er fedt", hvor de alle kom på en skrap diæt (dog ikke pulver, men reduceret kaloriemængde) og dyrkede motion under deres ophold på en eller anden højskole. Alle deltagerne tabte sig på baggrund af kalorieunderskuddet, men efterfølgende er der kun en, der holder den sunde livsstil. De kan ikke selv finde ud af at sammensætte deres kost, og de falder hele tiden i. Præcis! det er jo netop pointen ved ikke at slippe dem efter endt højskoleophold/pulverkur m.m.

    m

  20. Du har ret i at tråden er ved at være ret mudret. Årsagener nok, at den startede som en harmdirrende kritik af PBM som person og siden har bevæget sig i utallige retninger.

    Jeg mener og nok at jeg har givet udtryk for og illustreret følgende:

    -Motion er ok ifm. vægttab.

    -Motion er ikke et krav ifm. vægttab.

    -Stofskiftet bliver ikke lig nul fordi 15 - 25% af et vægttab består af mager legemsmasse.

    -Man kan med succes indlede et vægttab med en skrap diæt a la pulver, og efterfølgende vedligeholde den nye kropsvægt via kost og motion, herunder kosten efter ad libitum princippet (med omtanke).

    -Mennesker er forskellige - det samme bør tilgangen til deres problemer.

    De bedste hilsner

    Martin

  21. Nå, man vågner og finder ud af at Claus og Jørgen har været oppe at skændes!

    Jeg vil lige svare på det spørgsmål der blev stillet mig af Jørgen:

    Sp. Mener du stadig at fitnessmiljøet er gennemsyret af spiseforstyrrede individer?

    Sv. Ja, men der er også mange der ikke er. Og mange kan jo så igen udlægges som mere end 50% - som i selv definerede begrebet "mange" i en tidligere sammenhæng.

    Med hensyn til jer to, Claus og Jørgen, så vil jeg ikke blande mig i jeres "duel", men blot lige anføre, at jeg kalder fedme for fedme, også når jeg bruger begrebet overfor overvægtige personer. Nogle af dem kalder sig selv fede, men jeg nøjes med overvægt, bl.a. også fordi "fed" kræver nøje kundskab til deres kropssammensætning, mens overvægt kan defineres ud fra højde/vægt forholdet.

    Og så tror jeg, nej, jeg ved, at man godt kan have udbytte af en pulverkur eller anden skrap diæt til at smide nogle kg. Det centale er blot, hvordan der følges op på det etablerede vægttab. Her kommer motion, kost og livsstilsomlægning ind i billedet.

    Motion og vægttab? Tja, jeg har lige haft 35 personer til at smide gennemnsnitligt 12,5 kg på 8 uger ved reduceret motion!

    En sidste ting: PBM lever ike i en verden af svært fede mennesker. Jeg tror nærmere at han konklusioner og betragtninger relaterer sig til overvægtige mennesker med BMI 27 - 35.

    Hilsen

    Martin