Praetories

Medlemmer
  • Posts

    7
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Praetories

  1. Hold nu op med at komme og sprede de myter om "urmennesket", det holder slet slet ikke i praksis. Ligesom den med specielt tilpasset sko heller ikke holder, med mindre du har unormale fødder. (Lilletå på hælen = :laugh: ?)

    Hvis barfodsløb overhovedet har nogle fordele, så kan det ikke være af signifikant betydning, hverken for elite løbere eller begyndere. Fødderne tilpasser sig efter længere tids træning, ligesom sener og led tilpasser sig efter træningsmængde osv.

    I øvrigt foretrækker jeg at have så lidt hårdt hud som overhovedet muligt, det er ikke specielt sjovt at have skorper af hårdt hud, ligesom nogle løbere har på grund af forkert fodtøj.

    Fodtøjet kan have betydning, mest når det kommer til forebyggelse af hård hud. Den med skader og andet sjovt hopper jeg ikke direkte på, det er et spørgsmål om tilvænning. Men et par sko med bedere stød absorbering er nu hvad jeg selv foretrækker, fordi jeg kommer ikke langt i mine sikkerhedssko, før det gør ondt et eller andet sted. :laugh:

    Det med det direkte skulle forebygge skader med "ordenligt fodtøj" passer ikke altid, og er i høj grad markedsførings trick. Det er jo bemærkelsesværdigt at de selv samme personer som påstår det, ikke kan begrunde det ordenligt, eller selv er folk som forsøger sælge dig et par sko. :nonono: De tilfælde hvor det kan være rigtigt, er hos folk der har skader, eller har dårligt helet skader, eller unormale fødder/led, whatever...

    Hvilke rygter? Holder slet ikke i praksis? Du bliver ligesom nød til at uddybe det mere.

    "Fødderne tilpasser sig efter længere tids træning, ligesom sener og led tilpasser sig efter træningsmængde osv."

    Fødderne, ligesom hvilken anden del af kroppen, ændrer sig jo ikke blot efter en træningsmængde, men også hvilken træning. Læs mine tidligere indlæg.

  2. Så vidt jeg ved har man ikke dokumentation for, at urmennesket ikke havde skader på knæ, ryg og nakke/skuldre. Måske du har noget du vil dele med os andre?? Gennemsnitsalderen for et urmenneske var 30 år. Dårlig kost, dårligt arbejdsmiljø (herunder jagt på bare fødder (læs: nedslidning)) , ingen vaccine, ingen pencillin, osv. Jeg tror snare at alle skaderne kommer fordi vi først begynder med at løbe når vi er 20-25år gamle. Vi er for utålmodige, vi træner ikke struktureret nok i vores træningsplanlægning og specielt i UDFØRELSEN af denne plan. Hvem har ikke hørt om den lidt overvægtige der nu vil løbe marathon? "20-30 uger, det er da ikke noget problem, det er der mange andre der har gjort" Så kom julen og nytåret (læs: ingen træning). Så kom skiferien (læs: ingen træning). Uge 8. 12 uger til Copenhagen Marathon. Jeg hopper lige med på Spartas træning. Lang tur 20-25km. Blev sku lidt øm i knæene. Det skal bare løbes væk. Bum skadet! KLASSISK.

    En ting giver jeg dig fuldstændig ret i! Langt de fleste skader er selvforskyldt pga. forkert progression i træningen. Men ikke alle.

    Og hvad har den dårlige kost og mangel på vacciner at gøre med snakken om ingen sko på fødderne vs. sko på fødderne? Vi ved i dag at urmennesket ikke blev gammelt hovedsagelig pga. manglende lægevidenskab og sult, ikke nedslidning. Men lad os lege med tanken...

    Hvis at de virkelig var plaget at eks. knæskader fremkommet pga. mangel på fodtøj, hvordan skulle de så kunne blive 30 år? De arbejdede mere end vi gør, fra meget tidlig alder, så hvordan skulle de så kunne fange mad? De ville i løbet af ingen tid været plaget af så mange skader i fødder, knæ, hofte og ryg at de ikke ville være i stand til at kunne bevæge sig, og med den allerede store mangel på mad ville de alle have været døet af sult?

    Desuden har jeg læst om adskillige eksempler hvor trænere har fået skoene af deres klienter, og alene det har fjernet deres eks. knæproblemer.

  3. Argumentet med urmennesker kan ikke bruges til særligt meget IMHO.

    urmenneskerne skulle heller ikke løbe på asfalt og andet hårdt underlag hele tiden. Urmenneskerne må desuden formodes ikke at have løbet for sjov eller for at komme i form. De har vel som dyr kun løbet for at fange et bytte eller undslippe en fjende.

    Og hvorfor kan dette argument ikke bruges? Vores biologi er stort set uforandret siden, så vidt jeg er orienteret?

    Urmennesket har nemlig jaget for at få føde, og det må derfor formodes at de løb/gik en helt del mere end selv den hardcore løber i dagens Danmark. Stederne hvor de løb, har du helt ret i ikke var på asfalt, men hvad med stenunderlag og frosne vintere? Desuden kender jeg adskillige, ligesom så mange andre, som har fået skader ved at løbe i skoven, skoven som urmenneskerne højt sandsynligt brugte det meste af deres jæger tid i UDEN sko.

  4. Hej Allesammen

    Jeg ville meget gerne starte denne her tråd om barfodsløb. Barfodløb interessere mig meget, efter jeg læste at et nyt studie fra det store tidskrift nature, fandt at denne løbe stil var bedre fra kroppen.

    Læste det her

    Jeg vil meget gerne have jeres mening om dette, samt hvilke erfaringer i har gjort jer?

    Jeg læste også inde på alun.dk at Eksperten i barfods løb med det sjove navn "barefoot ted" kommer til danmark, nogen der ved mere om ham, synes at han lyder sjov, og det kunne måske være noget for mig, som lige er startet op med barfodsløb...

    Linket til foredraget

    Fortæl fortæl :)

    "Barfosløb" er helt klart sundere end træning med sko. Den overdrevede beskyttelse og stabilitet en sko giver en fod, er med til at gøre foden svagere. Fodens mange muskler bliver simpelthen forsømt i det at de aldrig bliver udfordret.

    Tænk over det? Havde det virkelig været nødvendigt for os at have sko, var vi nok ikke udstyret med de føder som vi er, og det samme kan siges om træning med/eller uden handsker. Og hvis dette ikke er tilfældet, hvorfor er det så at så mange mennesker får ondt i knæ, ryg, og sågår nakke/skuldre området når de begynder at løbe? (også folk som har brugt mange penge på gode løbesko) I så fald er det synd for urmennesket som måtte leve af jagt uden "nike shox", sikke knæ problemer de må have haft dengang.

    Men der går nok et godt stykke tid før det bliver alment godkendt, idet at alle skofirmaer vil gøre mere eller mindre alt hvad der står i deres magt, for at denne løbeform ikke bliver stemplet som sund.

  5. Jeg har faktisk også problemer med foden når jeg løber, ved ikke om det normalt.. men når jeg løber i et stykke tid, kan de godt ske at mit ben bliver Stivt.. imellem hæl og tåerne, bliver området med stift, og svært at bøje hvilket også holde mig tilbage i at løbe langt...

    men vis jeg ikke kan tabe mig i vægt på den måde, hvad kan jeg eller lave?

    Jeg vil klart anbefale dig at gøre noget ved problemet istedet for at smutte udenom. Få fikset dine ben uanset om du holder fast i løb eller ej!

    Jeg vidste ikke du gerne ville tabe dig. To ting ting er så vigtige at de skal stå for sig selv:

    - Kost

    - Træning

    Jeg går udfra at du har styr på kosten? Der er ikke noget værre end at spendere mange timers hårdt arbejde på træning, for så at se resultaterne stå stille pga. dårlig kost. Men hvad træningen angår er der flere muligheder:

    - Svømning

    - Cykling

    - Kropsvægt træning

    - Sjipning

    - Diverse sport hold

    Det er næsten kun fantasien der sætter grænser. Det vigtigste er at finde noget du bliver bidt af, og så holde fast i det :)

  6. Hej nu har jeg kigget lidt rundt på nettet omkring Isometrisk træning...

    jeg ved så meget at der sker en anaerob forbrændig i musklerne.

    Det skulle gavne udholdenheden i musklerne. Men forstår ikke helt, hvorfor/hvordan det virker?

    Er det fordi at kroppen tvinger musklerne til at kunne optage mere ilt og glucose? Altså ligesom at kroppen tvinger musklerne til at blive større efter dynamisk træning, så den nemmer kan holde til det næste gang det møder en tilsvarende belastning?

    Eller er jeg fuldstændig ude i hampen?

    Hej :)

    Isometric træning behøver ikke forbedre din udholdenhed i musklen, da et isometrisk sæt ikke behøver vare længere end få sekunder. Men længere sæt kan bruges både til at give dine muskler udholdenhed, men i den grad også som supplement til hypertrofi træningen.

    Desuden er det meget brugt, at bruge isometrisk træning omkring ens "sticking-points" i diverse løft. Her er et nogle retningslinjer:

    - Sørg for at skabe så stor spænding over musklen som muligt.

    - Brug mindst forskellige 3 positioner i det enkelte løft - gerne 6.

    - Hold god pause mellem sættene.

    - Brug ikke mere end 10% af et træningsprogram tid på isometic træning.

    - Brug derfor altid isometic træning sammen med dynamic træning.

    Bliver isometric træning brugt rigtigt, kan det føre til bemærkelsesværdige forandringer i din træning. Desuden tager isometic træning ikke meget på krafterne hvilket må siges at være en bonus.

  7. Nu har jeg så efter meget lang tid begyndt at løbe... UDENDØRS.. normalt plejer jeg at gøre det på løbebånd alene, men jeg har et problem med min ryg, jeg ved ikke om det bare mig som klynker for ingenting, eller det er noget jeg gør forkert.. men når jeg løber et godt stykke tid kan jeg mærke at jeg får ondt i rygge, nærmere imellem rygslut og numse start ... Kan ikke lige huske hvad området hedder... er det noget jeg gør forkert eller bare ?

    Hej Crisis :)

    Det lyder meget som om, at dine føder er svage. Du må forstå at kroppen fungerer som en enhed, og hvis der er grus i maskineriet et sted, kan det sagtens komme til udtryk et andet. Er der et problem ved dine føder, delen som kommer i kontakt med jorden når du løber, så obsoberer(staves?) kroppen ikke stødet optimalt, og det fortsætter derfor op igennem knæ, ryg og kan faktisk komme helt op til nakke/skulder området og skabe irritation.

    Mit råd til dig vil være at søge nettet igennem for styrke/balance/smidighedsøvelser for dine føder og knæ og bruge disse dagligt. Og i mellemtiden passe holde dig fra smerteskabende løb.