RuneClausen

Medlemmer
  • Posts

    8
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by RuneClausen

  1. Hej

    Meget spændende at læse jeres indlæg omkring svømning og styrketræning. Det virker som om I begge har stor interesse i træningsprincipper og har erfaring med praktisk træning. Jeg skriver i øjeblikket en bachelor omkring cykling og styrketræning og hvis I er mere interesseret i noget litteratur/studier/anvendt styrketræning i udholdensidræt osv. vil jeg forslå at I kigger nærmere i Designing Resistance training programs - Steven J. Fleck and William J. Kramer. Endvidere har Per Aagaard lavet et hav af studier omkring styrketræning og udholdenhed.

    Jeg er generelt enig med Mads betragtninger omkring styrketræning og svømning - jeg kunne godt tænke mig en dybere forklaring for de 8*3 og hvorfor det sidste sæt skal føles "let" som det første (er ikke helt sikker på den neurologiske forklaring med minimal hypertrophy)?

    Med venlig hilsen Rune

  2. Det er på grund af protein indholdet. Der er lavet et studie på Københavns universitet, der går under cacaomælk studiet (Kender ikke nærmere til det!). Studiet har demonstreret en positvi sammenhæng mellem indtagelse af cacaomælk umiddelbart efter styrketræning og udvikling af muskel hypertrofi.....

  3. Jeg har måske formuleret det uklart, men som du selv skriver bidrager fedtet til at dække muskulaturens energiforbrug efter en glykogen tømmende arbejde. Indirekte bidrager de til opbygningen af glykogen lagrerne ved at dække noget af energibehovet som ellers skulle have været dækket af glucose/glykogen.

    Oprindeligt villle den kære Pige spejder gerne have at vide, hvad eller om hun skulle indtage noget efter hendes arbejde/motion og pointen er jo, at hun ikke skulle lade være med at indtage noget, fordi kulhydrater er "gratis" i den forstand at de går til opbygning af glykogen. Og selv om hun glykogen loader vil der være en forholdsvis høj omsætning af TGm... So, artiklen tydeligvis demonstrerer.

    Fedt kan omdannes til glucose, som du selv ved. Jeg kender ikke energi indholdet i glycerol molekylet, men fedt er et potent molekyle i forhold til energi indhold. Principelt er der jo masser af glycerol til stede og leveringen vil sandsynligvis ikke være en begrænsning, hvis det er nødvendigt (ved længerevarende sult f.eks.) Så at sige at det misvisende er noget sludder ganske enkelt.... Det sker f.eks under længere varende udholdensheds arbejde.

    Ved længere varende udholdensheds arbejde vil der forekomme hypo glykæmiske tilstande, hvor det er fundementalt at leveren leverer glukose udfra egne glykogen lagre og hvis de er tømte så udfra glycerol, glykogene aminosyrer og laktat til at opretholde blodglucose koncentrationen. Den glucose vil kunne optages af den arbejende muskel og sandsynligvis også efter arbejde på grunde af den øgede sensivitet overfor glucose og GLUT - 4 transportører er translokeret ud til cellemenbranen..

    Jeg kender ikke % for hvor meget dette bidrager til arbejde/genopbygning, men FAKTUM er at det kan lade sig gøre.

  4. Hej Helix

    Først og fremmest dejligt med en positiv dialog... Det er korrekt at der står "energy expenditure", men det koster energi at opbygge glykogen lagrene. Den bliver dækket af fe.ks. triglycerider, hvis der ikke kommer en loading af kulhydrater.

    Hvis man f.eks. arbejder over en længere periode med en relativ høj intensitet 75% af VO2max, så vil der ske en nedbrydning af glykogen lagerne og en større andel af substrat vil komme fra triglyceriderne som er mobiliseret fra fedtlagerne. Desuden vil der sandsynligvis forekomme en tilstand, hvor man bliver hypoglykæmist dvs. blodglucose falder under dens normale niveau. I den situation er leveren gennem gluconeogense i stand til at danne glucose udfra glycerol, glykogene aminosyrer, laktat osv. således at blodglucose koncentrationen opretholdes og stadigvæk kan bidrage til arbejdet hvis det fortsætter....

    Så af en omvej kan fedt omdannes til glucose og tilbydes muskulaturen som substrat til forbrænding og opbygning....

    Iøvrigt gik diskussionen på, at den kære pige spejder skulle tabe sig. Selvom hun indtager en moderat mængde kulhydrat efter træning vil der stadigvæk være en forholdsvis høj forbrænding af FFA i muskulaturen som indirekte bidrager til opbygningen af glykogen og oprretter det metabolske miljø f.eks bringe PH tilbage til normalniveau. Gendanne AMP og IMP osv.

  5. Til rette vedkommende...

    Det er jo interessant. Jeg kan jo tydeligt se på reaktionerne herinde og det ikke kan betale sig at skrive noget som er rigtigt, men samtidigt virker det jo som om i er meget interesseret i emnet.

    Jeg forslår at kigger i artiklen "Utilization of skeletal muscle triacylglycerol during postexercise recovery in humans" af Bente Kiens og Erik Richter. De er jo professorer, så det kan være at ind ændrer holdning?

    Til Stubbe:

    Jeg skrev et moderat indtag af kulhydrater efter træning. Du foreslår ikke at spise noget og lade fedtet klare opbygningen - det vil være problematisk idet opbygningsperioden bliver meget lang og derved vil gøre træningen "meget" hård og opslidende at udføre næste gang. Endvidere vil nogle opleve muskel ømhed. Ved at indtage moderate mængder kulhydrater vil kroppen prioritere glykogen opbygningen og herved bruge fede fri syrer fra blodet til opbygningen, så ved at intage utilstrækkeligt kulhydrat vil du få en højere omsætning af fedt i efterforbrændingen.

    Fedt kan faktisk godt omdannes til glucose i mennesker gennem gluconeogensen - hvis du er interesseret i den biokemiske gennemgang skal jeg med glæde ligge den her på siden, således at diverse misfoståelser bliver udryddet.

    Mvh. Rune - almidelig interesseret i idræt (den anden giver vist bare bagslag her i Danmark)

  6. Hej Spejder

    Der er mange mennesker herinde med en interessant viden om træning. Først og fremmest efter træning prioriterer kroppen at opbygge sine glykogenlagre. Umiddelbart skal den bruge noget kulhydrat til at genopbygge lagerne. Hvis man ikke indtager noget kulhydrat vil kroppen mobilisere fedtlagerne og bruge disse til opbygning af glykonlagerne.

    Hvis du er interesseret i at forbrænde fedt efter træning kan du lade være med at indtage store mængder kulhydrater. Idelt vil dog være at træne på relative høje intensiteter og indtage moderate mængder af kulhydrater sammen med noget protein efter træningen, det sikrer en høj omsætning af triglycerid (fedt) i efterforbrændingen og vil på længere sigt inducere et vægttab.

    Tab af muskelmasse som Arne skriver er fuldstændigt udelukket. Kroppen vil først begynde at nedbryde muskelmasse efter flere dage uden intagelse af næringsstoffer..

    Mvh. og god træning.

    Rune Clausen

    Bachelor i Idræt SDU.

  7. Hej Acmed

    Det er korrekt, at achillessenen er udspringet på m. Gastrocnemius (lægmusklen). Muskel ømhed kommer ofte meget træning og som grundregel kan man sige, at der sker "noget" i musklen f.eks. i form at opbygning af ødelagte fibre osv. Umiddelbart vurderer jeg dig til at være i god form med den træning som du laver, så ømheden kommer af træningsadaptioner ved jeg ikke...

    Indtager du noget under dine løbe ture og efter træningen?

    Manglende glykogen opfyldning efter træning kan medføre ømhed/muskeltræthed.

    Mvh.

    Rune Clausen

    Bachelor i Idræt SDU