Mikkel Gybel

Medlemmer
  • Posts

    57
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Mikkel Gybel

  1. Henrik Galbo og Bente Stallknecht fra Panum Inst. skrev en artikel i ugeskrift for læger i 2000 hvor de netop behandlede den diskuterede problemstilling. Sådan som jeg husker det konkluderes det:

    - at træning i sig selv ikke inducerer noget nævneværdigt vægttab,

    - at træning ikke øger vægttabet i forbindelse med diæt,

    - at træning er helt essentielt for at holde vægten efter et diætinduceret vægttab, det skyldes formentlig at træning tjener til at vedligeholde lean body mass selv i forbindelse med energiunderskud.

    De sædvanlige indvendinger kan laves mht. træningsmængde osv.

    Artiklen kan læses her: http://www.dadlnet.dk/ufl/ufl2015/v_p/30896.htm

    - Mikkel

  2. Der er vist rimelig enighed om, at man ved en kur som den beskrevne, kan øge glykogenlagrene i musklerne, men om det har en effekt på en efterfølgende udholdenhedspræstation, kan man vist ikke rigtig blive enige om...

    - Mikkel

  3. Det er fuldstændig umuligt at sige, hvorvidt du er i energiunderskud ud fra de oplysninger du giver. Den sikreste måde er at se på vægten... taber du dig? ja: så er du i energiunderskud - nej: så er du ikke!

    Iøvrigt, så er du sgu' da bindegal, hvis du med en vægt på 58 kg til en højde på 170 ønsker at tabe dig. Med den mængde motion du dyrker er der da ikke noget at bekymre sig om... I virkeligheden burde du nok øge dit proteinindtag lidt i stedet for at spise mindre.

    - Mikkel

  4. Diverse yoghurter med lav fedt, er et hit, f.eks. Cheasy 0,1 %, der indeholder 4,1 gr. protein per 100 gr. - så kan man nemt kyle 20 gr. protein ned på den konto, og evt. supplere med et glas kakaomælk eller to og en ostemad...

    Mikkel

  5. Der er heller ikke nogle der har forbudt kreatin. Men det virker som om, at hver eneste gang man nævner muligheden for at det er farligt, så himler folk om, at det ikke er bevist.

    Ikke desto mindre er der nu undersøgelser, der tyder på, at lang tids brug kan være farligt, det giver vel anledning til at, om ikke forbyde, så dog advare... præcis ligesom man advarer om rygning og fed mad.

    Jeg kender ikke selv de nævnte undersøgelser i detaljer, men de indledende overvejelser, jeg har læst viser, at kreatin ganske givet kan omdannes til formaldehyd i kroppen - om det så i praksis er skidt, det vil tiden vise. Mon ikke Morten Z. kan fortælle lidt mere om de foreløbige resultater?

    Mikkel

  6. Bengt Saltin har vist ikke på noget tidspunkt sagt, at kreatin ikke virker - i så fald ville der vel ikke være noget grund til at sætte det på dopinglisten, som han advokerer...

    Derimod mener han at det kan være farligt, og at man derfor ikke bør bruge det - det er vist noget helt andet.

    Der er vist ikke nogen tvivl om, at det virker/ vil virke for 60 - 70 % af befolkningen.

    Mikkel

  7. De småting jeg har hørt siden mit uskyldige spørgsmål er, at man spekulerer i at bruge forholdet mellem N15 og N14 (?), da kreatin dannet enzymatisk har en overrepræsentation af den ene isotop. Teorien er, at et eller flere enzymer i syntesen udviser en præference. Jeg "forsker videre" ;-)

    Mikkel

  8. Man skal ikke varme kreatinen alt for meget op, da nedbrydningshastigheden stiger med temperaturen, så kogende vand over kreatinen... så er det dødt! men til stuetemperatur (og skridtvarme) - det gør ikke noget.

    Husk iøvrigt også at man ikke skal lade kreatinen stå i opløsning gennem længere tid, så nedbrydes det også.

    Mikkel

  9. Hmmm -  ja,  jeg bliver vel også nødt til at købe det. Håber ikke at nogen fra det akademiske miljø ser mig på vej ud af kiosken

    Det er noteret Morten... jeg sladrer til næste seminar ;-)

    Mikkel

  10. Dels er det rent akademisk interessant, hvordan testen er udformet, og så er det da ret relevant, når der nu er en mulighed for, at kreatin kommer på dopinglisten - ellers kan man ikke vurdere om en eventuel test holder...

    Mikkel

  11. I artiklen om ADD seminaret nævnes det, at det sandsynligvis er muligt at detektere indtagelse af syntetisk kreatin.

    - Er der nogen, der har en idé om, hvordan det lader sig gøre?

    Mikkel

  12. Tjah! folk der kender mig, vil vide, at min holdning til udstrækning er lidt ambivalent. På den ene side, så er det en rar fornemmelse, at strække - og det i sig selv, er naturligvis en god grund til at gøre det.

    De ved så også, at jeg er overbeviset om, at det ikke hjælper en hujende fis på muskelømhed eller restitution! det er der ihvert fald ikke nogle af de undersøgelser jeg har læst, der tyder på. Hertil skal det siges, at der ikke er lavet mange studier med styketræning, sådan nogle ville jeg være interesseret i, hvis I kender til dem.

    Derudover er jeg interesseret i den undersøgelse, der blev nævnt med udstræknings indflydelse på styrken.

    For at sammenfatte: Man bør strække, hvis man synes, at det er rart - ellers er det ligemeget.

    Mikkel

  13. Der er talrige spekulationer omkring kvalitet og indtagelse af protein: Skal/skal ikke, pulver/alm. mad, før/efter træning etc.

    Som hovedregel vil jeg sige, at det er grænsende til tåbeligt at købe alle de fine pulvere med firehundrede forskellige additiver - de fleste tilsætninger har ingen effekt og deres eneste bidrag er, at forhandleren kan øge prisen. Det simpleste proteintilskud er en god proteinholdig kost i det daglige, evt. suppleret med lidt ekstra protein i forbindelse med træning.

    Cykelfolk har formentlig et lidt lavere behov end vægttræningsfolk, måske 1,4 - 1,7 gram per kg per dag - og det kan man rigeligt få dækket ved almindelig kost. Dagen i dag kommer f.eks nok til at se ud som dette for mit vedkommen (jeg cykler og vægttræner i det daglige, 95 kg kropsvægt):

    Morgen: 1 skål yoghurt m. drys + to glas kakaomælk. (~35 gram protein)

    Frokost: 1 dåse tun, lidt hytteost, et par skiver kødpålæg på rugbrød (~50 gram protein)

    Aftensmad: Lidt kød, lidt pasta/ris (~50-70 gram protein) (lidt svært, da jeg ikke selv laver maden)

    Mellemmåltider: Lidt brød, lidt hytteost, lidt kødpålæg, kakaomælk (~25 gram protein)

    Altsammen uden at spise svinske mængder mad, men måske nok med lidt fokus på at spise proteinholdige madvarer.

    Så mit tip er: Drop proteinpulveret - det er for dyrt! spis noget almindelig mad.

    Mikkel

  14. Man kan vel sige, at man ved lav-intensitetstræning (="long slow distance") kan forbedre løbeøkonomien, men ikke iltoptagelsen. Om der er publiceret studier på dette ved jeg ikke, men på Bispebjerg Hospital har man set, at utrænede, der lavede seks måneders LSD-træning ikke fik forbedret VO2max men derimod sås en væsentligt lavere puls ved en given submaksimal belastning (løB) - og det kan vel kun fortolkes som en forbedret løbeøkonomi (?)

    Mikkel

  15. I forbindelse med træning på tom mave...

    • For at forbrænde fedt i stor stil, er det tvingende nødvendigt, at der er kulhydrat tilstede.
    • Er der således ikke kulhydrat tilstede sker der det, at intensiteten går voldsomt ned til et niveau, hvor kroppen kan klare at tilføre det nødvendige brændstof.
    • Når kroppen er i sulttilstand dannes en række hormoner, der bevirker at kroppen vil forsøge at konservere energi, derfor øges forbrændingen ikke, ligesom, der tæres på proteinlagrene (muskler!)
    • Motion efter mad øger madens termogene effekt, således kan den udgøre helt op til 25% af den indtagne fødes energiindhold.

    Det er derfor relativt fjollet at træne på tom mave - og tillige fuldstændig unødvendigt.

  16. Men for at vende tilbage det teoretiske med DOMS. Så holder jeg på teorien om hydroxyprolin. Og hvis dette er således det hænger sammen er øget blodgennemstrømning med til at formindske DOMS. Og hvis vi skal se bort fra det teoretiske aspekt, vil mange på dette forum sikkert give mig ret i at man til dels kan begrænse DOMS ved at forcere blod gennem musklen

    Vi skal lige være enige om, hvad vi snakker om... diskuterer vi DOMS eller diskuterer vi umiddelbart-efter-trænings-ømhed??

    Jeg udtaler mig udelukkende om, at der ikke er noget der tyder på, at blodgennemstrømningen er øget i nævneværdig grad efter udstrækning - hvilke målinger har du foretaget, der viser noget andet? eller du kan måske bedømme blodgennemstrømningen ved at mærke på musklen?[1,2,3]

    Derimod er der tydeligt evidens for at blodgennemstrømningen øges kraftigt umiddelbart efter en kontraktion, hvorfor let muskelarbejde er et kæmpe hit for at fjerne laktat og andre metabolitter.[1,2,3]

    Derudover mener jeg ikke, at der er noget som helst der tyder på, at udstrækning kan mindske ømhed efter træning - og i endnu mindre grad DOMS! det er da fint, hvis dit indtryk er noget andet, men anekdoter kan vi sikkert allesammen masser af...

    Lad os lige få på det rene, at vi allesammen har masser af personlige erfaringer - det er også fint! og det virker ganske glimrende for os selv, men herfra, og så til at sige, at det er den eviggyldige sandhed for alle i hele verden, det holder altså ikke.

    Iøvrigt, jeg kender ikke til hydroxyprolin-teorien, kan du ikke uddybe?

    Mikkel

    P.S. Til Thomas: Alt videnskab er erfaringsbaseret, forskellen er blot, at man i videnskabelige forsøg kontrollere omstændighederne for de erfaringer man gør sig.

    1: Astrom M, Westlin N.

    Blood flow in the human Achilles tendon assessed by laser Doppler flowmetry.

    J Orthop Res. 1994 Mar;12(2):246-52.

    PMID: 8164098 [PubMed - indexed for MEDLINE]

    2: Matchanov AT, Levtov VA, Orlov VV.

    [Changes in blood flow after longitudinal stretching of the cat m.

    gastrocnemius].

    Fiziol Zh SSSR Im I M Sechenova. 1983 Jan;69(1):74-83. Russian.

    PMID: 6825891 [PubMed - indexed for MEDLINE]

    3: Wisnes A, Kirkebo A.

    Regional distribution of blood flow in calf muscles of rat during passive

    stretch and sustained contraction.

    Acta Physiol Scand. 1976 Feb;96(2):256-66.

    PMID: 1258671 [PubMed - indexed for MEDLINE]

  17. Jeg skal snart carbloade inden et motionsløb. Kan det med fordel gøres med maltodextrin? (og hvordan).

    Ja, det kan godt lade sig gøremed maltodextrin, men hvorfor ikke bare bruge pasta, ris og brød? En stor portion pasta hver aften plus rigeligt med groft brød (med pålæg) i løbet af dagen er helt fint til at carboloade.

    Mikkel

  18. Min opfattelse er den at blodgennemstrømningen ikke øges under udstrækning som du siger, men derimod øges efter udstrækning.
    Det har jeg ikke set noget belæg for i litteraturen.
    Denne forsvinden i ømheden må vel skylles øget blodgennemstrømning?? Det virker i hvert fald sådan på mig

    Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig at en ømhed der forsvinder har noget som helst med en øget blodgennemstrømning at gøre - det er snarer fordi muskler og sener ikke længere er udsat for belastning fra det udførte arbejde, altså en rent mekanisk effekt.

    Mikkel

  19. Hvis jeg løber om morgene, vil det altså være optimalt at spise lidt først,...
    Ja! hvis der ikke er noget energi tilstede bliver du træt og ugidelig, og kan ikke yde noget. Desuden skal der være kulhydrat til stede for at kroppen kan udnytte fedt som brændstof - ikke at det betyder noget, hvor du får dit brændstof fra...
    men inden jeg spiser begefter vil det så ikke være en god ide at vente1½-2 timer for at forbrænde ekstra (kulhydrater stopper jo forbrændingen væsentligt) og så spise et solidt måltid????

    Nej! det er vigtigt at spise noget lige efter, så man ikke går død, og det vil ikke få nogen stor indflydelse på dit energiforbrug.

    Udover det, så er det rigtigt, at du skal have så meget knald på som muligt, så vil du nemlig opleve at du har en fortsat højt energiforbrug efter træning, hvilket ikke er tilfældet ved lavere intensitet.

    Mikkel