Stubager

Medlemmer
  • Posts

    73
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Stubager

  1. Hej MOL

    Jeg overhørte en halvspændende samtale i badet i svømmehallen i dag. Den ene gut fortalte, at han var begyndt på et træningsprogram, hvor han fik en e-mail om dagen, hvor der stod, hvad han skulle gøre. Det kunne være 30 armbøjninger den ene dag, en cykeltur på 16 km den anden.

    Det lød som noget, jeg vil prøve. Er der nogen af jer, der kender til det program, eller lukkede gutten i badet bare fis ud for at imponere sin nøgne kammerat med sin træningsviden?

    Med venlig hilsen

    Steffen Stubager

  2. Godaften!

    Jeg kunne godt tænke mig at prøve kræfter med noget pulstræning. Problemet er, at jeg ikke ved noget som helst om det. Eller jo, jeg ved, at min hvilepuls er omkring 46-48 stykker (målt efter jeg har sidder stille et stykke tid), men det er så også alt, jeg kan sige om netop dette emne. Er det en god ide at købe sig et pulsur, eller kan jeg bare måle måle den manuelt som jeg lige prøvede for lidt siden?

    Jeg vil være i så god kondi som muligt, og det kan man vel se udfra pulsen (eller hvad?), så jeg tænkte, at jeg ville forsøge med dette, så jeg ikke bare løber, cykler, svømmer, osv. uden at kunne se det på tal, om jeg egentlig kommer i bedre form. Jeg kan sagtens mærke, at min form er ok, og at jeg har forbedret den markant i forhold til f.eks. et år siden, men det kan selvfølgelig altid blive bedre. Mit indtryk er, at man nok bliver nødt til at se lidt mere på detaljerne, hvis man skal have en rigtig god form, så det prøver jeg nu.

    Jeg ved da, at det er godt med en lav hvilepuls, men hvad med maxpuls - skal den så være så høj som muligt? Har I nogle effektive metoder til pulstræning? Her tænker jeg, at jeg primært vil løbe, da jeg om 10 dage kommer til at bo et sted med bakker og rig mulighed for sjove ture i skoven. Jeg tænkte, at fartleg sikkert er godt, men så længe jeg ikke kan se det på tal, har jeg ikke rigtig noget at gå ud fra, og så kan jeg ikke rigtig tage det seriøst, udover jeg selvfølgelig kan mærke, at jeg bliver forpustet og træt.

    Fortæl mig alt, hvad jeg behøver om max- og minimumspuls, træningsmetoder, ja kort sagt mål og midler...

    Glæder mig til at høre, hvad I har at sige :)

    Mvh

    Steffen Stubagerr

  3. Synes bare du skal starte stille og roligt ud og løbe dig varm. Hvis du spiller fodbold en gang om ugen, så burde du i hvert fald også være bare i en LILLE smule form, og så kan du jo bare trække den sikkert hjem og løbe lige under de 3 timer.

    Der er vel sat nogle mål op, så man kan se, hvor langt man har løbet på ruten? Så tag et ur med og sørg for at holde dig lige omkring 9-10 km i timen konstant. Det er et ret fint tempo, og så går det dermed også lidt hurtigere end tre timer.

    Udover det, så få slappet af og spist masser af kulhydrater og lad være med at drikke dig stiv fredag og/eller lørdag, for så er formen i hvert fald dårligere, og sørg for, at du får sovet ordentligt i dagene op til.

    Godt løb :)

  4. lakselasagne med spinat er ikke svært at lave og smager super, men ja nok altid en god ide lige at teste retten inden...

    Her er en opskrift klippet fra sol.dk (mine kommentarer i kursiv):

    Fiskelasagne

    600 g fileteret fisk, f.eks. torsk, sej eller ørred

    450 g frossen hel spinat (1 kg frisk)

    1/2 liter Sauce Naturel (eller med mælk)

    1 æg

    1/2 tsk revet muskatnød

    200 g lasagneplader

    salt og peber

    50 g revet ost (f.eks. Samsø eller Mozarella)

    Tilbehør: Brød

    1. Tag spinaten ud af fryseren om morgenen, og lad den tø op i køleskabet, eller tø den op i en gryde. Skær fiskefileten i tynde skiver. (Frisk spinat er bedre, det skal bare lige dampes inden, men på SU budget så er det frosne fint)

    2. Pisk ægget sammen med muskatnød ud i den færdige sovs.

    3. Læg lasagnen i lag i et firkantet ovnfast fad: Sovs, lasagneplader, fisk, lasagneplader, spinat, sovs, plader, fisk, plader, spinat og sovs. Drys salt og peber på fiskelagene.

    4. Drys med revet ost, og sæt fadet i ovnen ved 200° i ca. 45 min. (du kan også lige koge pladerne 2 min. og så nøjes med at smide den i ovnen 30 min. så risikerer du ikke at fisken får for meget)

    Du kan også sagtens lave saucen selv eller bruge hytteost, det gør retten lidt sundere. Og rød peber smager også godt i.

    Det skal fandeme prøves, mums!

  5. altså f.eks. lakselasagne eller fiskelasagne med flere forskellige slags salater.

    Andet foreslag kan være stegt tun (altså den røde), med forskellige salater og rodfrugter.

    Jeg tør slet ikke rode mig ud i lakselasagne, men det lyder rigtig lækkert :) Det må piger være helt vilde med, så det kunne være jeg lige skulle øve mig på den et par gange først så :)

    Lasagne med spinat og ricotta - det spiller max!

    Ved ikke engang, hvad ricotta er! Kunne være fedt at præsentere det :) "Her har vi så lasagne med ricotta og "et fint ord for spinat"", så er den hjemme :)

    Lasagne og spaghetti siger jeg næsten aldrig nej til, i hvert fald. Og eftersom det var én som sagde hun ikke rigtigt havde nogen yndlingsret, men bare kunne lide mad i hele taget, går jeg lidt ud fra at det ikke er en gourmand du får på besøg, som kræver noget avanceret.

    Bøffer er også klart godkendt, synes jeg. Men så må du bare lave flutes uden smag til :smile:

    Er du et han- eller hunkønsvæsen? Det er jo rimelig vigtigt bare lige for at sammenligne. Men okay, man kan vel heller ikke tillade sig at forlange så forfærdelig meget andet end lasagne eller spaghetti når jeg bare bor på et kollegie og ikke har de store rådighedsbeløb til den slags. Så er der jo den klassiske med at lade hende få den sidste kødbolle ;)

  6. Hej Stubager,

    Hvordan gik Tri'en så? Jeg tror at du bliver underafkølet på cykelturen. En kold mavse, kan ikke optage hverken væske eller energi. Også brokker den sig. Jeg har problemet om vinteren, hvor jeg har løst det med en undertrøje som er vindtæt. Jeg kender andre som istedet, er nødt til at skifte trøje mellem svøm og cykling. Så bliver man ikke nær så kold :4thumbup:

    Klaus Preisler

    Ninjas.dk

    Hej Klaus

    Vi blev nødt til at melde fra, desværre. Jeg skulle køre den med min ven i en intern plan vi har, hvor vi skal gennemføre X antal triathlon, og det skal vi gøre sammen, så desværre blev jeg nødt til at melde fra, fordi han ikke kunne få fat i en ordentlig cykel. Jeg ved ikke, hvornår vi skal til tri igen, men foreløbig går det bare med at øve svømmeteknik, øve svømmeteknik, øve svømmeteknik, løbe og cykle. Det er ligesom at terpe tyske verber, bare hvor det er sjovt ;)

    Ja, det med underafkølet er (undskyld, alle I andre) det første, jeg synes lyder som noget af det rigtige. Det minder mig nemlig om en løbetur i vinters, hvor jeg ikke havde så meget tøj på, og der fik jeg det lidt underligt, men så tog jeg en fleece på dagen efter, og der var det der slet ikke.

    Mvh

    Steffen Stubager

  7. Taler vi stadig en kvinde?

    De fleste kan vel lide lasagne evt. fiskelasagne :4mewantfood:

    Spaghetti med kødsovs (uden hvidløg i) :4mewantfood:

    Lasagne og spaghetti. Er det ikke lidt for let og brugt? Altså jeg plejer altid bare at lave lasagne eller kæmpe, flotte bøffer (MED HVIDLØGSFLUTES TIL!!!) når mine venner kommer på besøg.

  8. Det med vandet er en skrøne - man kan sagtens spise et godt stort måltid og gå i vandet bagefter - ingen problemer - lidt ligesom at folk mener man direkte kan blive forkølet af træk.

    Mht. til mavesyre - antacida som jeg snakkede om er ikke rigtig medicin - dvs. det bliver ikke optaget i kroppen - det samme det ryger ned i mavesækken reagerer det med mavesyre og bliver herefter dannet om til luft (kuldioxid) så det fungerer ikke reelt som "rigtig medicin". Synes den nemmeste måde at få afklaret det på er ved at prøve at tage sådan en lille tyggetablet næste gang du får problemer. Kaffe, stress, alkohol, stærk mad og NSAID kan også give problemer i dagligdagen.

    For megen mavesyre føles som en brændende fornemmelse i brystkassen eller nede i maven, smerten kan også være stikkende, eventuelt med surt opstød til følge.

    Jeg har aldrig drukket kaffe og jeg drikker sjældent alkohol. Stærk mad er heller ikke noget jeg gør i og jeg tror næppe, at jeg er stresset, da jeg pt. er i gang med at afslutte et friår efter gymnasiet. Jeg aner ikke, hvad NSAID er. Jeg har aldrig følt det som brændende eller stikkende og jeg har heller ikke fået sure opstød i forbindelse med træning eller konkurrence. Til gengæld vil jeg betegne smerten som knugende eller som om kramper.

  9. Godaften!

    Nu flytter jeg snart fra mor og far i lille hyggelige Dragør på Amager til smørhullet i Århus - nemlig Risskov -, hvor jeg skal studere lidt. Dette indebærer selvfølgelig, at jeg skal sige farvel til de daglige festmåltider og tag selv-bordet i køleskabet, der måske også har været med til, at jeg i de tre år i gymnasiet fra 2003-06 var skyld i, at min form rent synligt ikke var pæn.

    Her kommer jeg til at leve af SU, så jeg skal bruge nogle gode råd til maden generelt - altså opskrifter, indkøbsrutiner, sund, spændende, varieret og stadig billig kost, osv. I er jo en del studerende, så I må vel være eksperter på det område? Jeg har besluttet mig for, at jeg vil gøre det rigtigt fra start af, selvom det selvfølgelig er ret individuelt, hvad der er rigtigt :)

    Så lad mig høre alle jeres små hemmeligheder om mad - ikke bare ketchup/pasta og alle de der kedelige ensformige "retter", som man bliver træt af efter en uge. Der må være nogle billige og gode alternativer! Morgenmad behøver I ikke give nogen råd til - jeg spiser havregrød med to teskefulde sukker på HVER dag, og det har jeg gjort siden firserne. Det bliver jeg aldrig træt af.

    Det skal måske lige nævnes, at jeg ikke løfter så meget som én vægt, men til gengæld løber jeg 30-40 km om ugen, cykler to-tre gange, svømmer så ofte jeg kan komme til det, og så begynder jeg til springgymnastik igen, da jeg kommer til at bo lige ved siden af alle tiders springcenter. Måske skal kosten tilpasses en smule efter dette?

    På forhånd mange tak!

  10. Erfaring og træning kan flytte meget. Mit bud er at det er skiftene, der gør udslaget. Skulle du lave længere distancer er tempoet et andet og der er bedre tid til at vænne kroppen til den nye diciplin. Det giver lidt mere ro på (men nogle andre udfordringer).

    Mange atleter har stor gavn af kryds-træning (X-træning). Hvor der skiftes hurtigt mellem løb og cykling. Find en ca. 5km rundstrækning på cyklen og en løberute på 1-2km. Så er det en tur rundt på cyklen og et hurtigt skift (som i konkurrence) og en runde på løbet. Tilbage på cyklen i en rasende fart og en løbetur mere osv. 1 time eller 1½ på den måde med fuld skrue en gang eller 2 om ugen som en del af din træning og så er du hurtigt konkurrenceskarp :) Husk cykelhjelm og hvad du ellers skal bruge i konkurrence - så du træner det samtidig.

    Det er nok en god ide at lægge din cykel et sted, hvor den kan være i fred - også selvom du kun er på løbeturen i kort tid! Ellers kan du måske få en træner til at kigge lidt efter den mens du giver den gas.

    Jeg har en rute på to km, hvor jeg cykler den to-tre gange og løber den en gang. Jeg har dog aldrig gjort det mere end en halv time af gangen, og jeg har aldrig prøvet at få den følelse i læggene, som jeg synes man får til konkurrence, så det kunne godt være, jeg skulle prøve det. Tak for rådet :)

    Fordi du danner for megen mavesyre behøver problemet jo ikke opstå hver gang du træner, eller på samme tidspunkt. Produktionen af mavesyre har heller ikke noget at gøre med den mængde blod der cirkulerer i det splankniske gebet. For øvrigt er blodtilførslen til mave-tarmkanal så godt som ikke-eksisterende under fysisk aktivitet (hvilket også er hvorfor man ikke kan fordøje mad mens man træner).

    Jeg siger ikke at det med sikkerhed er et problem med mavesyre, jeg siger bare at de ting du skriver der så sandeligt ikke skulle afvise at det er der problemet ligger.

    Da jeg tog livredderbevis spurgte vores kursusleder os, hvorfor man havde en uskreven regel om ikke at gå i vandet før en time efter man havde spist, og der svarede jeg, at det bare var en latterlig skrøne, da hun henvendte sig til mig. Hun sagde så netop, at det er fordi blodtilførslen er vældig høj når man lige har spist, og kroppen derfor bruger ekstra energi på at fordøje det, og derfor er chancen for at man bliver træt og dermed ikke kan klare svømmeturen større. Jeg synes stadig, at det lyder som noget latterligt noget. Så er der vel en anden grund?

    For lige at komme tilbage på sporet. Jeg skal ikke gøre mig klog på mavesyreproblemer, men er der en måde, man kan finde ud af det på? Altså en bestemt form for smerte et bestemt sted, eller noget i den stil? Jeg vil dog hellere have den smerte en sjælden gang i mellem end at tage medicin, da jeg generelt ikke mener, at man bør udsætte sig selv for medicin, hvis man ikke fejler noget virkelig slemt. Men tak for forklaringerne :)

  11. Jeg kan ikke lige se hvad de ting du nævner skulle have at gøre med mavesyre?

    Til dels. Mit sidste triathlon var jeg en time og otte minutter om at gennemføre og der fik jeg ondt i maven efter cirka én kilometers løb, dvs. efter omkring 50 minutters udøvelse. I går løb jeg i over en time uden det mindste problem med maven. I mandags løb jeg lige under en time uden problemer. Hvis der skulle være problemer med min mavesyre, så skulle jeg vel have følt noget - bare lidt, måske. Jeg var meget opmærksom på, om jeg følte noget "anderledes" i maven.

    Desuden prøvede jeg at ekserimentere lidt, da jeg har fået af vide, at blodet samler sig omkring maven når man har spist og skal fordøje og man skal bruge ekstra energi på den netop indtagede mad:

    I mandags spiste jeg omkring klokken 14 og løb omkring klokken 17. I går spiste jeg omkring 18 og løb omkring 18.30. Det gjorde jeg lidt for at eksperimentere, og jeg følte ingen forskel i kroppen nogen af de to gange. Jeg må indrømme, at jeg ikke kunne mærke forskel.

  12. Kost og triathlon er et svært emne. Der findes lige så mange svar som atleter. De grundprincipper jeg er stødt på der ofte virker er:

    1) Hold dig fra meget fiberigkost dagen før/dagene optil konkurrencen. Ingen store røde bøffer kl 22 aftenen før raceday. Spis f.eks. pasta og tomatsovs ved 18-tiden før raceday.

    2) Hold dig til mad du kender. Det er ikke tiden at eksperimentere med stærk Indisk mad lavet som de gør på de kanter.

    3) Spis lidt havregryn/joghurt m. musli eller drink lidt smoothie nogle timer før konkurrencestart, så maven har lidt at arbejde med. Det skal helst være let fordøjeligt.

    4) HUSK at tømme maven og kroppen af før konkurrencestart! Nogle atleter bruger kaffe andre en kort joggetur for at få "systemet" igang.

    På en kort distance, hvor du kun er igang 1 time til 1,5 behøver du ikke sluge store mængder vand. De fleste går og sutter lidt på en dunk med energidrik mellem morgenmad og konkurrencestart. Har du ligeledes en 0,5-0,75l dunk på cyklen med lidt energidrik er det rigeligt fint. Det giver lidt energi og tager den grimme smag af havvand ;) Du behøver ikke drikke det hele.

    Tjaaa derfra er det vist bare at fyre den max. AF!

    Efterhånden som du får mere erfaring i sporten vil du kunne tilpasse dit indtag meget bedre. Men igen der er ingen garantier. Jeg har mødt folk der har lavet 4 ironmans hvor de har spist det samme. På den 5. får de pludselig problemer med det der ellers virkede på de 4 foregående.

    Mange tak, det lyder som nogle gode råd. Egentlig stort set det samme, jeg gør i forvejen, men kan ikke lige huske, hvad jeg fik dagen før de to sidste gange. Er ikke så meget til energidrik - så hellere et par gels under turen (hvis den vel og mærke varer længere end en time eller to).

    Hos nogle personer er der tendens til at dannes for megen mavesyre ved fysiske aktiviteter.

    Hvis det er tilfældet for dig kan problemet afhælpes med såkaldte antacida der kan købes i håndkøb forskellige steder. Det er stoffer der neutraliserer aktuelt dannet mavesyre (der omdannes til co2) og derfor virker rimelig hurtigt efter indtagelse. Kendte produkter kan bl.a. være samarin (som nok er upraktisk under løB) og balancid som er tyggetabletter som nok er lidt mere praktiske i din situation.

    Reelt kan den samme effekt opnåes ved indtagelse af fx bagepulver eller natron omend det nok heller ikke er så realistisk i din situation :smile:

    Produkterne er ret billige og helt uskadelige hvorfor det da er forsøget værd at se om de skulle hjælpe.

    Sort.

    Jeg tvivler på, at jeg har tendens til at danne for meget mavesyre, må jeg indrømme. Mit sidste korte triathlon tog en time og otte minutter og i går løb jeg 13 km på lidt over en time, og der var ingen problemer hverken med ben eller led, der blev ømme, mave, vejrtrækning, sidesting eller noget andet. Det var på trods af, at jeg lige havde spist aftensmad.

    P.s.: Jeg skal ikke til triathlon på søndag alligevel, men ellers tak for hjælpen allesammen! Vil forsøge at eksperimentere lidt.

  13. Jeg drikker på ingen måde energidrik, men det kan vel godt være, at jeg drikker for meget vand, måske? Altså det er bare korte distancer indtil videre. En tiendedel iron man. Næste gang er det 800 m svømning, 34,3 km cykling og 7,2 km løb, og jeg vil helst gerne slippe for at have ondt i maven.

    Sådan som jeg har gjort det indtil videre, har jeg spist morgenmad cirka tre timer før start, dvs. en portion havregrød med lidt sukker, så har jeg drukket rigtig meget vand op til løbet, og så har jeg drukket cirka en halv liter vand imens jeg cyklede. Det kan vel også være, jeg har slugt noget havvand imens jeg svømmede - det er nok heller ikke rart for maven?

    Næste gang gør jeg på samme måde, bare med to indlagte energi-gel, så jeg ikke går helt død.

  14. Nu ved jeg ikke hvilken form du er i, men jeg anser mig selv som værende i rigitg god løbe form.

    Allivegel vil jeg altså ikke tage let på at skulle løbe 100km på 12 timer.

    Blot at gå 100km på et halvt døgn er altså ikke noget man bare gør...

    Iøvrigt giver 100km/12timer ca. 8,33km/timen

    Min fejl, det var selvfølgelig 14 timer, jeg mente. God løbeform betyder ikke nødvendigvis god udholdenhed, det har jeg i hvert fald erfaret. Men det er nok ret forskelligt fra person til person.

  15. Jeg vil bare lige sige, at der er et udmærket 100 km-løb d. 9. september fra Århus og ned mod Odder og tilbage igen. Man har 12 timer til at gennemføre og der er indlagt depoter hver femte km.

    Det er altså ikke noget problem. Bare tag det stille og roligt. Man skal løbe med lidt over 7 km i gennemsnit for at klare det, og et er altså nærmest gang. Desuden er der en meget flot natur, så man kan også bare vælge at tage det som en dagsudflugt langs det østjydske :)