Yetti

Medlemmer
  • Posts

    1,428
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Yetti

  1. Well, de resultater jeg kender er netop ved at blive at blive udgivet, så det kan jeg ikke endnu. Men vil give smide en ref når de er der :4smartass: . Som jeg lige husker dem er der stadigvæk en del retension efter 72 timer så hvornår det er aftaget ved jeg ikke. Faktisk ret voldsomt. Hvorvidt det så er mere eller mindre efter en træningsperiode og typen af styrketræning ved jeg ikke. Men det er nok noget man bør være obs på.

    Tak.. I såfald tror jeg faktisk, at jeg har hørt om pågældende resultater.

  2. Yetti!

    En muskel indeholder ca 2% glycogen, såfremt man er et sundt menneske i almindelig foderstand. Denne mængde kan fordobles ved træning og kulhydratrig kost. Træning alene vil kunne øge mængden til ca 3%, og den træning der skal til, skal være kulhydratforbrugende. Jo mere glycogen der nedbrydes, desto mere glycogen vil der efterfølgende kunne opbygges. Glycogen binder ca 2,7 gange sin egen vægt i vand. Af dette kan man slutte at øgningen af glycogenmængen i en muskel med 1% (fra 2 til 3 i dette tilfælde) vil betyde en øgning af muskelstørrelsen på ca 3,5%. Tallene kan du slå op i lærebøger i fysiologi.

    Ja, rent teoretisk har du selvfølgelig ret.

    Men det afgørende spørgsmål i dette tilfælde er vel, om det rent faktisk er plausibelt, om det finder sted i denne kontekst - her vil jeg nok stille mig skeptisk taget træningsregimet i betragtning.

  3. Jeg tænker ikke umiddelbart glycogen deponering skulle spille nogen stor rolle, men vand retention efter træning ser ud som om først at aftage ret sent (72-96 timer) hvilket kan være et problem hvis de ikke har taget højde for det.

    Hej Bukse. Vil du ikke vøre flink at ligge en reference (gerne flere) på ovenstående water retention efter styrketræning.

    Bukse! Er helt med på dine pointer og tror jeg ser resultatet omtrent som du gør. Har ikke nogen anelse om hvordan deres statistik er kørt og hvilke ting der er taget højde for. Men når du ser på volumen ændringer i MRI og spredningen, er der en ret stor forskel mellem 1s og 3s. Hvis det var eneste tal man forholdte sig til, så er jeg temmelig sikker på at resultatet ville være ret så signifikant, da du har grupper af ca 10 og en forskel på gruppegennemsnit der er mere end 5x spredningen, så vidt jeg husker. Glycogendepoter udgør optil ca 10% ar en muskels masse (ca 5% vil jeg antage for almindelige mennesker i almindelig trænings- og ernærings tilstand). Ændringer i glycogendepoter kan udgøre målelige ændringer in en muskels volumen på op i mod 5%, dog næppe så meget i dette forsøg, 2-3% volumenændring vil sikkert kunne udgøres af glycogen og mest i 3s 30% og 3s 80% grupperne.

    Vil du være flink at referere til ovenstående studier ifht. glykogendepoter. Det lyder som voldsomme ændringer.

    Det nye er så, som jeg ser det, at der nu foreligger solid og valid dokumentation for noget som, i hvert fald nogen i visse, træningsmiljøer godt vidst i forvejen. Jeg har en lille tanke om at man som forsker glemmer eller kommer til at tilsidesætte den viden der findes derude. Selbvom en tese, et fænomen eller et forhold ikke er grundigt undersøgt og/eller videenskabeligt dokumenteret er det jo ikke ensbetydende med at det ikke eksisterer. Der må være en del empiri at hente ude i træningscentrene, det er trods alt der, der ....ja trænes :pumpin:

    Bruun

    De fleste forskere, der arbejder med området muskelvækst i form af styrketræning mv., har lagt/ligger en del tid under vægtene...

  4. Hej folkens.

    Jeg har tidligere skrevet herinde omkring en knæskade jeg havde, og det vil jeg så gøre igen..

    Jeg står med den her skade, som jeg har haft i godt tre år, og det er kun blevet værre med tiden!

    Det e sådan, at mit knæ hæver op, bliver blåt i siderne, begynder at sove i tæerne, føles som om der er væske der bliver presset ind i knæet, som om der ikke er plads i knæet (som om det skal sige knæk), dunker, kan knap nok gå, jag/stød og i det helt taget bare smerter!

    I går aftes gik det sådan til, at jeg måtte sidde og bide voldsomme smerter i mig, mens jeg ikke kunne holde gråden tilbage (dette varede i 15 min)

    Jeg har både fået kikkertoperation, MR-scanning, røntgen og meget andet, men intet viser, at knæet fejler noget.

    Så.. Hvis der er nogle der ved noget omkring det, så må i meget gerne kontakte mig, da jeg snart er ved at gå ned omkring det!

    Du bliver nok nød til at være mere uddybende i s´din beskrivelse.

    hvornår, hvordan opstår problemet osv.

    Jo flere detaljer, jo bedre råd.

  5. Hej,

    Jeg er en 18-årig fyr, der går i 3.g på gym. I idræt har vi lige fået målt vores kondital ved bib-test, hvor jeg fik den på 51,3. Fra den dag og otte uger frem, skal vi forbedre vores kondition.

    Det vil jeg også meget gerne, da jeg spiller fodbold, men netop fordi jeg spiller fodbold, er jeg i tvivl om, hvordan jeg skal "blande" det?

    Jeg træner bold mandag og onsdag og spiller som regel to kampe "omkring" weekenden.

    Jeg er ikke sikker på, hvor godt det vil være, hvis jeg træner bold mandag, tager en løbetur tirsdag, træner bold onsdag, løber om torsdagen, og spiller kampe i weekenden.

    Har I nogle erfaringer? Jeg vil jo gerne forbedre min kondition, men ved ikke, hvor meget jeg EGENTLIGT forbedrer den ved bare at spille fodbold? Det kan vel ikke være nok?

    Jeg vil nemlig helst ikke sætte min krop under for meget pres, hvis det alligevel ikke giver noget i den lange ende. Tænker på om superkompensationen kan blive "brudt"?

    Mvh.

    Rau

    Hvad er formålet med din fremgang i kondition?

  6. Mærket eller en konkret pakke?

    Til squat skal du jo have de dobbelte sæt, og det skal være de 41 tommer lange.

    En "athletic package" virker meget passende.

    Det kraftigste i den pakke grøn giver omkring 25kg pr band når den er udstrakt ~50cm, en passende størrelse for ROM i squat og dødløft.

    Blå giver ~20kg, rød lige over 12kg og den lilla mindst (har ikke lige mulighed for at måle på den).

    Pakke.., som du allerede har svaret på.

    take endnu engang

  7. Såvidt jeg lige husker, er det fordi du opbruger alt tilgængeligt ATP og derefter må hente energi fra andre kilder. Der forsurer "cellemiljøet" og efterhånden gøres kemiske processer nødvendige for muskelsammentrækning, umulige.

    Husker kreatin som kortvarrig buffer, for ATP?

    Ja, det er muligt, at det er så simpelt.

    Umiddelbart tror jeg du har ret i, at metabolisk træthed spiller en væsentlig rolle, når vi snakker 8-12 gentagelser, men jeg tvivler på, at vi har fat i den samme mekanisme, når vi snakker helt tunge belastninger (1-5RM)...

    Spiller CNS ind her?

  8. Kære Molboer.

    Jeg har aldrig tænkt over dette før, og det skal umiddelbart tilskrives, at det bare virkede så naturligt, at man stopper sit 5RM sæt efter 5 gentagelser.

    Jeg har ledt vidt og bredt efter en forklaring på, hvorfor man udtrættes under et enkelt sæt.. Enten er der ikke nogen, der har undersøgt det, fordi svaret er himmelråbende enkelt, eller alternativt fordi man det er svært at undersøge.

    Nogle bud?

  9. Fordi det forcerer overkroppen i en mere oprejst position versus low bar.

    Jeg spørger, fordi min opfattelse er i den modsatte retning. High bar = længere vægtstangsarm, hvilket vil forårsage, at løfteren formentligt arbejder mere horisontalt relativt til vertikalt over hele torso.

    Hvis du mener, at han er tvungent til at arbejde aktivt i overkroppen i high bar, så er jeg selvfølgelig enig. Men det er vigtigt, at han har fokus her, da mange falder sammen i overkroppen.

    I så fald hvorfor vil du have ham til det?

    Ps. Jeg spørger af ren faglig nysgerrighed, som ikke skal forveksles med kværulanteri :)

  10. Ikke desto mindre er det stadig svært i det kemoreceptorerne i medulla oblongata stadig vil registrere høj pCO2 hvilket vil gøre det svært at holde vejret...

    Den impuls kan man i stor grad vende sig til (og overvinde)... Eksempelvis svømmere oplever at besvime ifbm. hård træning.

  11. Jeg har gået til fodbold i 11 år (er også 14), og tro mig ens hurtighed er bestemt ikke ligegyldig! :blink::bigsmile:

    RuneB mener formentligt, at hurtighed ikke er særlig trænerbar i den aldersgruppe..

    For ja hurtighed er selvfølgelig en væsentlig faktor på alderstrin.

  12. Er I snart færdige med at nørde videnskabsteori? :tongue:

    Anyway, jeg er helt i tråd med Incog. og Sina, at der er mange variabler, der bør prioteres før trådens problemfelt.

    Det er givet ikke store forskelle, man kan opnå, hvis man satte to kloner til at træne med samme træningsprogram, hvor den eneste variation var placering af træningsdagene.. Men i elitens verden søger vi jo selv de små marginale forskelle, så det er en interessant diskussion.

    Men andre ting (anden træning/arbejde/familie/studie) vil for mange atleter kommer før placering af styrketræningsdage..

    Diskussionen bliver desværre lidt tænkt, da vi ikke har bedre dokumentation til rådighed. Så Sina, du må i gang med de russiske værker :4thumbup:

    Ps. Helio - jeg har forøvrigt lige sendt dig en PM.

  13. Jeg er i tvivl om hvor hvor mange kalorier jeg har brug for? Ikke at jeg vil begyndt at udregne kalorier, for jeg har hverken en køkkenvægt og er ikke særlig meget for at veje alt hvad jeg spiser, men mere at jeg gerne vil have et fingerpeg på hvor meget jeg må spise for at være i 500kcal underskud. Jeg vil gerne veje 70 kg. Jeg er også i tvivl om der er overhovedet er godt for mig at være i stort kalorierunderskud, da jeg stadig er igang med at vokse og er endnu ikke færdig med det?

    Prøv denne - http://www.motion-online.dk/sundhed_og_vaegt/sundhed_generelt/stofskifteberegner/

    Et af de største problemer er at jeg ikke bliver mæt. Jeg ved ikke om det er, fordi jeg opfatter mæthed som at hele maven skal fyldes op og derfor helt har mistet en normal mæthedsfølelse. Jeg er vant til at spise store mængder mad og jeg har da også nogle dage kun spise sunde ting som indeholder mange proteiner og fibre(for netop at gøre mig mæt), men det ender ALTID med at jeg om aftenen får enorm trang til hvad jeg plejer at spise. Kan det have noget at gøre med at man skal tilvænne sig til at spise mindre mængder mad og at man også samtidig skal blive vant til at spise noget som man ikke helt er vant til?

    Du har ganske ret, men kan vende sig til at spise mere, end det er nødvendigt. Det kan være hensigtmæssigt at mindske sine portioner som en start, så man lige så stille vender sig til et mindre kost indtag og dermed energi indtag.

    Motion: Jeg vil gerne tage til fitnesscenteret tre gange om ugen. Da jeg gerne vil beholde og (forhåbentlig) få mere muskelmasse, vil jeg gerne styrketræne. Så er fuld igang med at finde et program. Efter jeg har udført min styrketræning, vil jeg gerne være fysisk aktiv en time på enten løbebånd eller cykel. Lidt forskelligt afhængigt af mit humør. Generalt vil jeg også begyndt at gå mere og ALTID tage trapperne fra nu af end at bruge rulletrapperne.

    Det vigtigste i din situation er ofte og øge energi forbruget gennem dagen, som du selv er inde på. Tag cyklen i stedet for bussen, tag trapperne i stedet for rulletrapperne osv..

    Mht. fitness centret, så tror jeg, at du vil få nemmere ved din omstilling af vaner ved at starte stille op. Begynd med styrketræningsprogrammet, og når det er indarbejdet som en god vane, så tilføj noget kredsløbstræning. Hvis du gaber over for meget på en gang, så kan din krop måske ikke følge med (skade) og du har måske ikke energi til det (du er samtidig i energi underskud).

    Søvn: Skal tage mig sammen og få 8-9 timers sammenhængende søvn HVER dag, da det påvirker min vægt meget.

    Lyder fornuftigt... meget tyder dog på, at det er lige så vigtigt, at man har faste sovevaner (i seng kl. 23 og op kl. 7 hver dag) som varigheden. Så prøv at få det med ind i overvejelserne.

    Mit mål/vision: At jeg kommer ned på de 70 kg og får en flottere krop. Jeg er i tvivl om hvor lang tid mit vægttab kommer til at tage? Jeg prøvet at regne på det. Man siger at man max kan tabe sig 0,5 kg om ugen, right? Dvs. 19/0,5=38 uger. Det er jo 9,5 måneder. Det synes jeg godt nok tager lang tid. Kan det ikke gøres hurtigere?

    Man kan sagtens tabe sig mere end 0,5 kg per uge, men det er overvejende ikke hensigtsmæssigt, da man herved normalt vil tage muskelmasse, da energi underskuddet bliver for stort. Muskelmasse er et aktivt væv (energi forbrændende væv), hvorfor man som tommelfingerregel vil sænke sin forbrænding i hvile og under arbejde ved tab af muskelmasse.

    Ifht. din mål-vægt - hvor høj er du?

    Generelt ifht. vægttab, så er det langt vigtigere at indarbejde gode vaner, så man på langt sigt opretholder sin målsætning. Men det virker som om, at du har nogle fornuftige overvejelser omkring din vej mod målet, så det skal nok blive godt!

    God rejse!

  14. det er nok ikke så meget forskerne du skal have fat, som det er journalisterne der har formidlet det. Hvis du har læst originalartiklen vil du læse at i den er sprogbrugen forholdsvis afdæmpet (omend den imho sagtens kunne være mere forbeholden).

    Hvis man reelt snakker målt ikkefraktioneret muskelproteinsyntese, så forstår jeg ikke forbeholdene. Der er vel ikke så meget overraskende i det. Det er lavet på utrænede med en lavere responstærskel i forhold til intensitet og dem der har arbejdet ved den lavere vægt har samlet lavet større volumen...

    Helt enig... Det er ganske overraskende, at netop dette studie har vagt så meget opsigt indenfor "populærvidenskaben".

    Overraskende nok er studiet faktisk lavet på en trænet gruppe (det er sjældent set), uden forfatterne dog kommer nærmere ind på det. Det kan måske endda forklare den forskel på grupperne, de finder, da lav intensitets failure træning formentligt repræsenterer et helt anderledes stimuli, end den træning man har lavet tidligere - ifht. den mere konventionelle styrketræning.

    Misforståelsen hænger nok sammen med at begrebet "væksthormoner" ofte bliver brugt forkert som en samlet kasse for alle mulige hormoner der giver vækst. Det er det ikke. Væksthormon er et specifikt hormon (human growth hormone), som oprindeligt fik sit navn fordi det fik knogleceller til at vokse. Hormonet øget proteinsyntesen i en masse celler (især knogle og bindevæv). Dertil øger stimulerer det fedtstofskiftet, men det øger IKKE væksten af muskelceller.

    Jeg ville måske hellere bruge ordet tilsyneladende, selvom stort set alt evidens selvfølgelig peger i den retning, som du nævner. Men noget tyder dog på, at væksthormon har et effekt i sammenfald med det rette stimuli - uden jeg dog kan dokumentere det videnskabeligt :)

    Ps. forhåbentligt lidt bedre forståelse :tongue: