Indolencia Posted October 29, 2003 Report Share Posted October 29, 2003 Spørgsmålet lyder i den korte version: er fedtet i mayonnaise af den sunde eller den usunde slags? Og er der forskel på de købte og de hjemmelavede versioner?Jeg forsøger at fjerne noget af fedtet fra min kost, men synes det er for hårdt at rive alt væk på én gang, så jeg hælder mod at lade mayonnaisen blive lidt endnu. Når jeg selv laver mayonnaise ved at røre et æg sammen med et par dl. vindruekerneolie, synes jeg teoretisk set at det burde være noget OK-fedt der er i, men der er selvfølgelig ægget. Derudover emulgerer olien og ægget og jeg kan ikke huske om det betyder noget for fedtkæderne(?). Købemayonnaise kan jeg slet ikke overskue... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dillerman Posted October 29, 2003 Report Share Posted October 29, 2003 (edited) Om mayonnaise er "sundt" eller usundt kommer vel i høj grad an på, hvilken type olie man bruger til at fremstille den. Når vi snakker sundt fedt, snakker vi primært fedt med et højt indhold af Omega 3 og 6 fedtsyrere, og et lavt indhold af enkeltumættede og umættede fedtsyrere. Hvis du f.eks. laver din mayonnaise af hørfrøolie, er den derfor rimeligt "sund", men vi må nok gå ud fra, at det er de færeste producenter der gør det. En liste over sunde og usunde olier kan findes under fedt FAQ'en her.Jeg tror ikke emulgeringsprocessen påvirker fedtkæderne, dette sker primært ved relativ kraftig opvarmning (nu kan jeg ikke huske hvordan man laver mayonnaise, men jeg mener da ikke at man varmer det kraftigt op?). Jeg ville heller ikke bekymre mig om den relativt lille mængde fedt du får fra blommen. Det er godt nok ikke den sundeste type fedt, men til gengæld kommer langt den største del af fedtet i mayo'en fra olien. Edited October 29, 2003 by Dillerman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indolencia Posted October 29, 2003 Author Report Share Posted October 29, 2003 Tak for svar :) Nej, man varmer ikke mayonnaise op under fremstillingen, ægget røres bare op med olien, der så tilgengæld helst skal være smagsneutral, hvilket jeg ikke ved om hørfrøolie er. Men det må jo komme an på en prøve! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meadow Posted October 29, 2003 Report Share Posted October 29, 2003 Et lille mayonaise tip...Det smager altså også godt lavet på olivenolie... Og med lidt citronsaft i... Men det er lidt luksus... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indolencia Posted October 29, 2003 Author Report Share Posted October 29, 2003 Hmmm, jeg synes nu at olivenolie smager af lidt for meget til mayonnaise. Men citron og salt skal der altid i, hvidløg er også godt og hvis det skal være vildt: safran B) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted October 29, 2003 Report Share Posted October 29, 2003 Emulgeringsprocessen påvirker ikke fedtsyrerne.Den "sundeste" olie vil være rapsolie, når du har fravalgt olivenolie i kategorien af muligheder. Rapsolie: mættet fedt 5%enkeltumættet 54%flerumættet 41%Der kan godt tilsættes lidt vand. Det er ofte nemmere at lave emulgeringen, hvis der er tilsat lidt vand til blommen inden piskning, men kun lidt. Lidt mere kan tilsættes senere i forløbet. ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.