Dagens gode ide


Blackmoore
 Share

Recommended Posts

Nu er det ved at være sidste udkald til noget rigtigt lækkert.

Slåen buskene er snart ryddet af sultne fugle, men der er stadig tid til at hente sig en huefuld bær til noget af det bedste til en kold vinterdag..slåensnaps

Smut ud og find en god slåenbusk..de er i mange parker. nemme at kende nu..stikkende torne, næsten ingen blade og smukke blåsorte bær. Sank dig en huefuld af disse smukke syrlige bær. De smager normalt ækelt surt, men nu har de fået lidt nattefrost. Tag dem med hjem, skyl dem, og smid dem i frysern en dags tid. Det nedbryder sukkerkæderne yderligere og fremmer sødmen. Køb en flaske sprit. Blå Aalborg er lækkert, men alm billig smagsneutral vodka er lige så godt. Undgå snaps med for megen smag i sig selv. Smid de smukke bær herned i og lad den stå mørke i 3-6 uger . se hvordan den klare sprit skifter farve til den dejligste røde nuance.

Filtreres og puttes på flaske. Fortyndes med ekstra alkohol hvis smagen er for intens. Kan nydes med det samme eller gemmes et mørkt sted. Smager vidunderligt og giver et spark af efterårets farver i munden på en mørk vinterdag..og så koster det kun en flaske billig aldi vodka!

velbekomme

Link to comment
Share on other sites

Slåen buskene er snart ryddet af sultne fugle, men der er stadig tid til at hente sig en huefuld bær til noget af det bedste til en kold vinterdag..slåensnaps

Lyder som en rigtig god idé ... men har du ikke en lidt mere nøjagtig opskrift ?

Tvivler lidt på at der er plads til en hel huefuld bær i en flaske snaps, hvis der også skal kunne være snaps tilbage ... :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Joda..

jeg plejer at bruge et stort 1 litters glas jeg har til samme formål. Jeg tilsætter bær så de fylder ca 1/3-1/2 del af glasset. det kommer sig ikke så nøje, man smager jo til senere. Så hælder jeg alkoholen over. Alle bær skal være dækket.

Når den er klar (må gerne stå op til 6-8 uger) og den er filtreret kan man chekke om den er sød nok. Hvis ikke kan man opløse en smuke honning i kogende vand og FORSIGTIGT søde snapsen. Omvendt, hvis det hele smager for kraftigt (bærrene er jo forskellige) tilsætter man snaps indtil den ønskede smagsnuance er der. det kræver godt med prøvenipning :) Jo længere man lader bærrene trække, jo mere kommer den nøddeagtige/kirsebæragtige smag fra kernen med.

Link to comment
Share on other sites

3412h.jpg

Med efteråret standser snapseblanderens muligheder for at indsamle friske planter og blomster, men så kommer i stedet for frø samt bær og frugter fra buske og træer.

Kommen, dild, anis, fennikel

Lad os tage frøene først. Det drejer sig om kommen, anis, fennikel og dild, og de er alle meget velegnede til at sætte god smag på snaps. Kommen og dild kendes fra de officielle snapse, og anis og fennikel giver begge en god variant i snapsene.

Der gælder samme fremgangsmåde for alle fire; et par teskefulde frø i et syltetøjsglas og 12 dl sprit over. Det står en uge. Efter filtrering gennem et kaffefilter har man en god essens til for-tynding, enten alene eller til blanding.

Slåen

(Prunus spinosa)

Slåen er en ret almindelig stor busk, hvis bær kan anvendes både til vin og bjesk. Bærrene skal være helt modne, næsten sorte, og så skal man vente med at plukke dem, til de har fået frost, men her kan en fryser komme ind i billedet, hvis frosten lader vente på sig. Umodne bær og bær, der ikke har fået frost, kan være meget bitre.

Kom bærrene i et glas med dobbelt så meget sprit, og efter mindst 23 måneder får man en smuk lilla essens, som fortyndes efter behag.

Havtorn

(Hippophae rhamnoides)

Havtorn, også kaldet sandtidse, vokser som navnet siger, i klitområder, hvor den i øvrigt er med til at binde sandet og forhindre sandflugt. Hunplanten, planten er tvebo, får nogle gule/orange bærlignende frugter, som skal have samme behandling som slåen; altså have været udsat for frost. Fremstilles på samme måde som for slåen, men giver en smuk gylden dram.

Rønnebær

(Sorbus aucuparia)

Den almindelige vildtvoksende røn findes overalt, men vær opmærksom på, at røn findes i mange varianter, og er man ikke sikker, så slå efter i floraen. Bærrene skal være godt modne, renses og puttes i glasset, overhældes med rigeligt sprit og prøvesmages efter en lille uges tid. Den er lidt bitter, og synes man, det er for meget, så justér med lidt sødt

Enebær

(Juniperus communis)

Enebær findes på heder og sandede områder, og man tager ikke fejl af de meget spidse kransstillede nåle. Den har tvebo, så man skal finde et huntræ, som bærer de små bær. Bærrene er to-årige, de er altså to år om at udvikle sig, og man skal bruge de gamle, næsten sorte bær. De er vanskelige at plukke. Det nemmeste er at medbringe et par aviser, som man breder ud under træet, og så slå på grenen med en stok eller kæp, så falder de modne bær af. Bærrene skal trække i sprit en halv snes dage, man smager sig frem.

Klitrose

(Rosa pimpinellifolia)

Det skal være hyben fra de hvidblomstrende klitroser. De vilde roser med de røde blomster og de store hyben kan faktisk kun bruges til marmelade, fordi de har nogle slim- og gelédannende stoffer i sig, og det dur ikke til snaps. De små sortrøde klitrosehyben derimod er gode til bjesk.

Prøv dem sammen med tørrede perikumblomster. 2 håndfulde hyben, 1 håndfuld perikum og så 45 porseblade, sprit så det dækker, og så trækker det 1014 dage, en dejlig snaps.

Valnød

(Juglans regia)

Valnødder hører rent faktisk ikke med til Danmarks vilde planter, men der er mange af dem i ældre haver og på

landejendommenes gårdspladser. De umodne, grønne valnødder plukkes, når de er på størrelse med en stor hasselnød og sættes på sprit. De skal stå lang tid, adskillige måneder. Resultatet er en mørkebrun essens, som med honning/sukker tilsat og tilpas fortyndet giver en dejlig likøragtig snaps.

Indsamlingstiden er slut, men har man samlet en beholdning af tørrede eller frosne blomster og plantedele, kan man jo fortsætte med at eksperimentere med snapsefremstilling.

'Pyt

Edited by Vandpyt
Link to comment
Share on other sites

Mester A: det er ædel, men farlig drik, thi den smager så lifligt og frisk at han helt glemmer at opdage man har hældt en halv litter alkohol i ganen.. God til after ski, kan jeg så sandelig love dem :)

Luci....finsprit giver en lidt speciel bismag, men kan sagtens bruges. Husk at fortynde ned til ca 40% ellers bliver bitterstofferne for fremtrædende. (Jeg har prøvet ) Ved finsprit er finten med en smule honning eller et par dråber ahornsirup tilsidst vigtig, det tager ligesom "lab" smagen. Hvis du vil have den klar til julefrokosten har du travlt.... den tager som sagt mindst 4 uger før den er liflig...

Hvis du vil lave en hurtig nem en, køb en pakke frosne hinbær, smid dem direkte i fortyndet finsprit..vent en uge, og så er svinet klart!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share