Madpyramiden vendt på hovedet


Henrik C
 Share

Recommended Posts

Guest PlayboY

Ja, det var da på tide.. Synes egentlig ikke der er noget "Nyskabende" over den nye pyramide.. Den gamle var jo direkte idiotisk, da man mente at ca. 90gr protein dagligt, var rigeligt til at opfylde kroppens behov.. <_<

Og det er jo klart at mange folk blev fede, hvis de hurtige kuldhydrater havde første prioritering..

En anden ting der ikke giver mening i mine ører, er at de vil sammenligne med hvad der er bedst til at opretholde en given vægt ved.. Dette afhænger jo fuldstændig af hvor store mænder mad personen indtager.. Man tør da håbe på at de enten sørger for personen indtager sig ligevægtsindtag fra den pyramide personen spiser efter, eller også at der spises lige store mængder mad (Vægtmæssigt) fra begge pyramiderne. Desuden bør der tages højde for fysisk aktivitet mm. Ellers ville det jo være en forfejlet konklussion at sige at den ene pyramide ville gøre folk mere fede end den anden.. Tror egentlig også bare at essensen af det hele, er at påvise det absolut ikke er usundt at indtage størere mænger kød og mælkeprodukter, til fordel for mere kulhydratholdig mad.

Link to comment
Share on other sites

Spis brød til den 'ny' madpyramide

Vores nuværende syv kostråd behøver blot nogle småjusteringer for at være dækkende for vores aktuelle viden om sund mad.

Af Peter Marckmann, 1. reservelæge, dr.med., medicinsk afdeling, Roskilde Sygehus, tidligere lektor i human ernæring ved Landbohøjskolen inden for kost og hjerte-karsygdomme

DEBATTEN OM SUND mad og sundhedsprofeter er evig aktuel, indimellem ophedet, og oftest ganske forvirrende. Senest har profeten Willett præsenteret sin nye madpyramide, som af både Dagens Medicin (nr. 6/03: Fokus på Hjerte-Kar) og af Walter Willett selv bliver fremstillet som et totalt brud med tidligere opfattelser. Sådan ser jeg ikke på sagen. Faktisk mener jeg, at vores nuværende syv kostråd alene behøver nogle småjusteringer i indhold og form for at være dækkende for vores aktuelle viden om sund mad. Willetts madpyramide er bestemt ikke tosset, men den skal forstås rigtigt. Rigtigt forstået er dens budskab til gengæld ikke så pokkers forskelligt fra budskabet i vores egne kostråd.

Når vegetabilske olier optræder i bunden af Willetts pyramide, er det ikke fordi olier bør udgøre en hovedbestanddel af kosten, men et udtryk for, at vi fortrinsvis skal benytte planteolier som fedtstof i vores måltider. Planteolier kommer dermed til at optræde hyppigt i vores mad. Og det er de hyppigst optrædende madvarer, som optræder i bunden af Willetts pyramide. Den handler om hyppigheder og ikke mængder. Og det er en meget vigtig pointe.

Det ville være meget uheldigt, hvis man af Willetts pyramide blev forledt til at tro, at man roligt kan spise løs af planteolierne. Det er nemlig en uomtvistelig kendsgerning, at blot 2-3 dl olie er nok til at dække de fleste personers daglige energibehov. Man kan derfor fortsat ikke skylle olier i sig uden at tage på. Derimod kan man spise uanede mængder af frugt og grønt uden at tage på, fordi de for en stor del består af vand og kostfibre (avocado og oliven hører til de få, fede undtagelser). Der skal f.eks. omkring seks kilo æbler til for at dække en voksen persons daglige energibehov. Eller seks kilo gulerødder. Det er der næppe mange, der magter i ret lang tid.

WILLETT GØR ET stort nummer ud af at advare mod de fine stivelsesprodukter, som han placerer i toppen, men dog ikke helt udelukker af pyramiden. I vores nugældende kostråd hedder det »spis kartofler, ris og pasta hver dag,« hvorved der menes som tilbehør til det varme måltid. Det giver en hyppighed på blot en gang per dag, og dermed ligger kartofler, ris og pasta i forvejen i toppen af en pyramide efter Willetts koncept. Så hvad er det nye? Det er såmænd blot, at Willett får betonet, at man godt kan spise for mange kartofler, hvide ris og for meget pasta (og hvidt brød). Og det er rigtig nok. Disse fødevarer er relativt energitunge (men dog langt fra så energitunge som fedtstofferne). Men hvis kostrådene om at spise rigeligt med frugt og grønt også efterleves ved de varme måltider, vil det næppe kunne blive et problem. Der vil ikke være appetit tilbage til overspisning af de energitunge stivelsesprodukter.

NÅR DET GÆLDER sukker, er der intet nyt i Willetts budskab. Kostrådene har altid omtalt sukker og dermed også sukkersødet sodavand, som noget der bør spares på. Hvidt sukker rummer nemlig helt minimalt med andre næringsstoffer end sucrose og bidrager dermed overhovedet ikke til lødigheden af vores kost. Glem derfor roligt snakken om sukker, der feder eller ikke feder. Det skal under alle omstændigheder indtages i begrænset mængde. I næringsstofanbefalinger anbefales et loft på 10 pct. af det daglige energibehov. Til sammenligning indeholder halvanden liter cola sukker svarende til 20-25 pct. af det daglige energibehov.

Vores kostråd kunne godt trænge til en opfriskning og justering, men de er slet ikke så tossede, som de nu gøres til. Der skal spises brød til den måde, Walter Willetts kostpyramide er blevet serveret på.

Kilde: Dagens Medicin

Synes lige at jeg post dette.

Austina :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Austina- go artikel, den kan måske hjælpe på forståelsen omkring "den nye kostpyramide", som der også fremgår ikke er så ny enda.

Har du posted det hele fra artiklen?

Playboy- 90g protein dagligt er også nok til størstedelen af den danske befolkning.

Undtagelser er personer med stor fysisk aktivitet, hvilket aldrig er blevet skjult for nogen. De vil dog som regel spise det mere, og derfor indtage det de har brug for alligevel.

Ved nogle sygdomme er behovet også større, hvilket også normalt tages højde for de aktuelle steder.

En anden ting der ikke giver mening i mine ører, er at de vil sammenligne med hvad der er bedst til at opretholde en given vægt ved.. Dette afhænger jo fuldstændig af hvor store mænder mad personen indtager.. Man tør da håbe på at de enten sørger for personen indtager sig ligevægtsindtag fra den pyramide personen spiser efter, eller også at der spises lige store mængder mad (Vægtmæssigt) fra begge pyramiderne. Desuden bør der tages højde for fysisk aktivitet mm. Ellers ville det jo være en forfejlet konklussion at sige at den ene pyramide ville gøre folk mere fede end den anden
Er en fejlfortolkning af forsøget.
Tror egentlig også bare at essensen af det hele, er at påvise det absolut ikke er usundt at indtage størere mænger kød og mælkeprodukter, til fordel for mere kulhydratholdig mad.

Ikke forstået. Giver ingen mening.

Link to comment
Share on other sites

Har du posted det hele fra artiklen?

Jep jeg har posted det hele. Kan lige fortale at jeg fandt artiklen på Hjerteforeningen´s hjemmeside. En hjemmeside som jeg synes er et besøg værd, hvis man har interesse i kost, der findes en masse gode fedtfattige opskrifter. Kan også nævne den side som hedder www.altomkost.dk den er også et besøg værd, på deres side kan man finde en side, hvor man kan "mål sin mad"

Austina :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share