Idræts på Universitet


Guest Slettet_020112
 Share

Recommended Posts

Hey Forum!

Jeg kunne godt tænke mig at høre om der er nogen herinde som har læst idræt på Universitet?

I så fald kunne jeg godt tænke mig at høre lidt om hvilke erfaringer i har med det (både de gode og dårlige) omkring undervisningen og studiemilijøet!

Sådan bare lidt om det hele :)

Jeg overvejer nemlig at søge ind til sommer, men vil da gerne lige høre lidt om det først!

Hvis man går til sådan et info-møde er det jo ikke altid lige objektivt.

Tak, DBM

Link to comment
Share on other sites

Hej DBM og KristianS,

Jeg læser idræt på Institut for Idræt på Københavns Universitet, og påbegynder 6. semester til februar. Jeg vil gerne bidrage med lidt information og egne erfaringer om undervisning, etc., men jeg læser til en halv-heftig eksamen på mandag, så hvis det er okay vil jeg helst vende tilbage om en uges tid.

Link to comment
Share on other sites

Helt ok, Jakob - det glæder jeg (vi) os til!!

Kristian -> Jeg har sådan set ikke bestemt mig endnu.. helst KBH, men jeg mangler nogle fag/point for at klare optagelseskravene på KBH! :(

Jeg vil lige se om det er noget jeg kan nå at indhente inden skolestart!

Hva har du overvejet?

DBM

Link to comment
Share on other sites

Hej med jer.

Jeg har laest idraet paa Aarhus Uni og senere Odense Uni, saa jeg kan bidrage med en lille smule. Strukturen paa Aarhus er med tiden blevet meget bedre, for det er et nystartet studie. Odense derimod er en gammel ganger, som lige er flyttet til helt nye faciliteter, som ligger samlet paa et meget overskueligt omraade (i Aarhus skal man cykle byen rundt til forsk. faciliteter (og det giver et godt indblik i en Tour de France-rytters hverdag i juli, naar man maa sluge maden paa cyklen midt i en bjergspurt op ad Langelands Alle)).

Men der er andet end faciliteterne... Nu ved jeg ikke, hvor meget I allerede ved, men I boer under alle omstaendigheder kontakte institutterne (Aarhus 8942 4896, Odense 6550 3448, Kbh. 3532 0829) og bede om at faa tilsendt en studievejledning, saa I paa forhaand kan vurdere indholdet af faget. Mange bliver overraskede, naar de finder ud af, at en stor del af de foerste 4 semestres undervisning er rytmisk gymnastik, svoemning og humanistisk-samfundsvidenskabelig idraetsteori (idraetssociologi, -psykologi, -historie, -paedagogik m.v.) for blot lige at naevne nogle af de fag, som skraemte nogle fra mit studie. Og ja, vi havde sgu' da ogsaa aerobic...

Hvis man er til de ovennaevnte discipliner, er det jo bare fedt. Men den staar ogsaa paa anatomi, almen fysiologi, biomekanik, arbejdsfysiologi, boldspil i alle varianter, atletik, friluftsliv m.v.

Ang. studiemiljoeet - der var (er?) paa Aarhus en meget afslappet tone, og det hjaelper lidt paa det hele, at du klaeder om sammen med din underviser. Der er ikke noget stift over de praktiske fag, mens de teoretiske godt kan ramme den klassiske undervisningssituation, hvor den studerende blot er et nummer paa en opslagstavle, og underviseren ikke ved, hvem du er. Men det er jo helt normalt for et universitet. Hvis man er 100% vild med sport, er det jo det unikke ved idraetsstudiet - vi faar lov til at 'lege' os til en uddannelse.

Hvis jeg skal fremhaeve nogle til tider daarlige sider, er det nok graden af gruppearbejde... Ikke at jeg er en selvcentreret enspaender, men langt det meste arbejde er koncentreret omkring gruppeoplaeg/-undervisning/-rapporter, og det er et tidsberoevende foretagende. Isaer naar man de foerste 4 semestre har relativt mange undervisningstimer 20-25, kan tiden godt blive knap, og vi fandt det heller ikke altid optimalt. Omvendt er gruppearbejde en god maade at udveksle erfaringer og diskutere loesninger paa, saa den skal heller ikke afskrives helt.

Og hvis I er eliteudoevere, faar I svaert ved at holde karrieren paa optimalt blus, for I vil opleve at vaere traette meget af tiden. Vi havde fx. en fredag med svoemning fra 8-10, atletik fra 10-12 og volley fra 13-15... Det er sgu svaert at mande sig op til at lave 'pandekager' hen ad gulvet kl. 14.45, naar man har lavet pulsmaalinger paa 4 min. intervaller i timerne foer og oevet vandpoloteknik og boldlege i vand i morgentimerne. Saa er fredagsbaren virkelig tiltraengt!

Og det er saa det naeste punkt: det sociale. Som alt andet er det vel, hvad man selv laegger i det, men mulighederne er enorme, eftersom man er sammen hele tiden om stort set de samme ting. Indroemmet, hvis (naar !)) I kommer ind, vil I opleve at diskutere, hvorfor Karl, Kim og Karina fik 9 i basket, naar de ikke ved, hvad en guard er og ikke kan ramme kurven ordentlig. Men det ved/kan I, og I fik 8... Hvor fanden er retfaerdigheden henne? Maaske de blot er bedre undervisere og bedre til at skrive opgave? Hvem ved? Men det korte af det lange er, at det sociale synes at vaere hoejere paa idraet sammenlignet med andre studier, og det kan isaer tilskrives de mange praktiske timer.

Men uanset hvordan og hvorledes - soeg dog for Guds skyld ind, hvis I er interesserede i sport paa alle leder og kanter. De foerste aar er generelle, mens den sidste del af studiet bestaar af en langt stoerre specialisering, hvor vaerktoejsfagene fra 1.-4. semester kommer jer til gode.

Venlig hilsen

Morten

Link to comment
Share on other sites

My words indeed, mosola!

Når man så endelig har "overstået" "hoppeborgs-delen" har man en rigtig god mulighed for at opnå et solidt teoretisk fundament i fysiologi og senere specialiseringsmoduler i eks. muskelfunktion og styrketræning med kompetente undervisere. Det skal siges, at dette gælder såfremt man går på KU. I Odense og Århus er der - såvidt jeg ved - ikke de samme muligheder for overbygningsfag som i Kbh. Desuden befinder forskningen på IfI (August Krogh Instituttet) sig i eliten indenfor mange idrætsfysiologiske områder.

Alt i alt et fedt studie, og selve bacheloruddannelsen giver en et godt teoretisk fundament koblet med praktiske timer, også i eksempelvis styrketræning. I denne sammenhæng skal siges, at man selv bestemmer, hvor meget man vil have ud af det. Mine erfaringer er, at underviserne udviser velvilje, såfremt man ønsker at vide mere om et emne (jeg plager f.eks. Morten Z i virkelighedens verden med styrketræningsrelaterede emner :) ).

Skriv til mig på [email protected], hvis I vil vide mere

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share