Morten D Posted April 1, 2002 Report Share Posted April 1, 2002 En læge (kan desværre ikke huske navnet) advarede for nylig om transfedtsyrer i Kærgaarden. I radioen hørte jeg en kommunikationsmedarbejder fra Arla Foods kommentere den påstand med noget lignende: "Vi har et produkt, som er smørbart direkte fra køleskabet, og det har de danske forbrugere taget til sig."Dette kan jo ikke ligefrem tages som et argument mod eksistensen af transfedtsyrer i Kærgaarden - nærmere som et forsøg på at tale uden om. Derfor konkluderede jeg, at der må være noget om snakken.Siden har jeg dog hørt, at Arla officielt har benægtet, at der skulle være transfedtsyrer i Kærgaarden. Er der nogen af jer, der kan præsentere kolde fakta om dette?Morten, der opildnet af Michael har startet et korstog mod transfedtsyrer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas J Posted April 1, 2002 Report Share Posted April 1, 2002 Hvis mættet fedt og kolesterol er bad guys, så er transfedtsyre the devil himself. Man skal virkelig undgå transfedtsyre, hvis man er interesseret i en sund krop. Jeg spiser heldigvis ALDRIG smør :)Thomas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michael Posted April 1, 2002 Report Share Posted April 1, 2002 I går opdagede jeg at stort set alle Knorrs produkter er befængt med transfedtsyrer. Skandaløst. Det var en jagt uden lige at finde en boullionterning. Jeg overvejer seriøst at lave transfedt.dk, hvor man kan hænge navngivne produkter ud.Jeg har også spekuleret over Kærgaarden, selv om jeg ikke bruger det. Hvis man læser på pakken, så står der tydeligt "transfedtsyre-frit". Hvor nævnte Arla ikke det, da deres produkt blev angrebet? Man undres.(FYI Smør er pr. definition transfedtsyre-frit.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas J Posted April 1, 2002 Report Share Posted April 1, 2002 Hej Michael,Kanon ide. Så kan man printe en liste ud med de produkter man skal undgå og de produkter man kan anvende som alternativ. Så kan det være man i sidste ende er fri for at læse deklarationer konstant. Thomas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas J Posted April 1, 2002 Report Share Posted April 1, 2002 Forøvrigt, hvilke Knorr produkter snakker du specifikt om ?? Jeg laver tit Knorr´s lasagne og risretter. Jeg kunne da ikke forestille mig at der var transfedtsyrer i dem ?? Fortæl os mere :)Thomas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michael Posted April 1, 2002 Report Share Posted April 1, 2002 Jeg fandt ingen Knorr sovser, supper eller boullionterninger fri for transfedt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carina Posted April 1, 2002 Report Share Posted April 1, 2002 Fødevaredirektoratet kommer snart med et udspil om hvor meget transfedtsyre der må være i fødevarer.På nuværende tidspunkt må der være 5% transfedtsyrer, beregnet på det samlede fedtindhold. Over en peride på et par år skal dette tal reduceres til 1-2% af det samlede fedtindhold.På nuværende tidspunkt må Kærgården (80% fedt) godt indeholde 4 gram transfedtsyrer per 100 gram.Det er lovligt at fødevarer indeholder en hvis mængde af transfedtsyrer.Mange fødevarer indeholder naturligt indhold af transfedtsyre, hvis vi tager alm. smør f.eks. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan911 Posted April 1, 2002 Report Share Posted April 1, 2002 Hej MichaelHvor er det lige at du ser på f.eks. et Knorr produkt om det indeholder transfedtsyrer ??Jeg bruger nemlig tit deres produkter... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michael Posted April 1, 2002 Report Share Posted April 1, 2002 Knorr Minestrone indeholder ifgl. varedeklarationen "hærdet vegetabilsk fedtstof", aka. transfedtsyre.Det kaldes også hydrogeneret eller partielt hydrogeneret fedt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan911 Posted April 1, 2002 Report Share Posted April 1, 2002 Hej MichaelEr hærdet vegetabilsk fedtstof = transfedtsyrer ?? I så fald er de jo i næsten alle produkter.Hvad så med AMA solsikkemagarine ?? Det er ifølgende dekleration fri for transfedtsyrer, men indeholder hærdet vegetabilsk fedt (ellers kunne det jo ikke være magarine) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus B Posted April 2, 2002 Report Share Posted April 2, 2002 partielt hydrogeneret fedt er vel ikke lig transfedt?Men ved hydrogenering kan der være fare for at prod. transfedt.Jeg kender dog ikke fremstillingsmåden.Det lader ellers til, at folk har set sig godt sure på transfedt :)Det er muligt, at jeg har overset en ny artikel eller lign., men ud fra de artikler jeg har set, jeg har altså svært ved at se, hvad der skulle være så farligt ved indtag af transfedt i de mængder, som normalt indtages.Hvilke undersøgelser baserer I jeres "hetz" på? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morten D Posted April 2, 2002 Author Report Share Posted April 2, 2002 Do not question our beliefs! *g*Jeg reagerer primært på en artikel, som Thomas J postede på Getbig:Fats, the Good, the Bad, and the UglyMorten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morten D Posted April 2, 2002 Author Report Share Posted April 2, 2002 Jeg har nu fundet en grundig rapport fra Ernæringsrådet om transfedtsyrer:Transfedtsyrers betydning for sundhedenRapporten konkluderer, at det gennemsnitlige daglige indtag i Danmark ikke pt. er faretruende, men anbefaler samtidig, at tilsætning af kunstigt fremstillede transfedtsyrer elimineres. Dette vil dog kræve lovændring i EU-regi.Tilsidst i rapporten er der tabeller over en række "fødevarers" indhold af delvist hærdet fedt og transfedtsyrer.Morten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helix Posted April 2, 2002 Report Share Posted April 2, 2002 Fornylig blev følgende undersøgelse publiceret: Cell membrane trans-fatty acids and the risk of primary cardiac arrestDen blev nævnt nogle gange medierne.Jeg mener har også hørt noget om, en uheldig sammenhæng mellem graviditetens længde og transfedtsyrer, jeg har dog ikke kunne finde undersøgelsen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michael Posted April 2, 2002 Report Share Posted April 2, 2002 partielt hydrogeneret fedt er vel ikke lig transfedt?Jo, sådan har jeg forstået det. I hvertfald i praksis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morten D Posted April 2, 2002 Author Report Share Posted April 2, 2002 Hvis du læser Ernæringsrådet artikel, vil du se, at partielt hydrogeneret fedt ikke er lig transfedt i praksis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus B Posted April 2, 2002 Report Share Posted April 2, 2002 ang. nyfødtes vægt: læs denneJeg kender godt den artikel du linker til helix, men en undersøgelse gør det jo ikke(selv om jeg jo eftersøgte en artikel :) )Der har tidligere været andre undersøgelser, som ikke viser nogen øget risiko ved transfedtsyrer.Det er vel også vigtigt at vurdere, hvad vi så skal indtage istedet. Så vidt jeg lige kan se, bruger man transfedt istedet for mættet fedt. Dvs. at hvis man fjerner transfedt indtager man bare mere mættet fedt, som viser sig at være værre end transfedt i nogle parametre.Så det er desværre ikke helt så lige til at udpege en synder. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helix Posted April 2, 2002 Report Share Posted April 2, 2002 Nu læser jeg ikke medicin, derfor har jeg fundet nogle avisartikler, hvor en overlæge (og formand for ernæringsrådets transfedtsyregruppe (jeg vidste ikke, at man havde sådan en gruppe :D))kommenterer problemstillingen ved transfedtsyrer. I politiken bliver linket omtalt. Transfedtsyrer bag hjertestop(jeg ved godt at der et tale om forøget mistanke ;))I berlingske tidende er samme læge også citeret. Usundt fedt skal undersøges på nyEt par små spørgsmål. :)Hvordan definerer du en undersøglse og artikel ???Er det et review du mangler ?Du skrev en ny artikel eller lign.Hvad er det galt med undersøgelsen ?Kan du ikke poste et par link, til undersøgelser som ikke viser, forøget risiko ved transfedtsyrer. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antaeus Posted April 2, 2002 Report Share Posted April 2, 2002 I Ernæringsrådets nyhedsbrev angives hvilke betegnelser, som kan dække over trans fedt (s.3-4).ErnæringsrådetSom nævnt af andre kan man på Ernæringsrådets hjemmeside læse selve rapporten eller et resumé:Ernæringsrådet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MultiCoach Posted April 2, 2002 Report Share Posted April 2, 2002 Udover der findes transfedtsyrer i diverse færdiglavede produkter så vær opmærksom på, at der også dannes "uheldige fedtsyrer" (f.eks. transfedtsyrer) når olier der indeholder flerumættede fedtsyrer f.eks. opvarmes eller udsættes for lys og ilt.Så hvis du bruger olie til at stege i, så vær opmærksom på ovenstående!Generelt bør man ikke stege sin mad (sundhedsmæssigt set). Skal maden steges er det faktisk bedre at bruge en eller anden form for mættet fedt (smør), da det er væsentligt mere varmestabilt og derfor ikke danner transfedtsyrer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus B Posted April 3, 2002 Report Share Posted April 3, 2002 det er ikke fordi, der er noget galt med din undersøgelse, men jeg ville bare gerne se nogle flere :)Der findes jo ofte artikler, der taler for og nogle, der taler imod :)Det skal lige siges, at jeg af en eller anden grund ikke havde læst Los's indlæg - ernæringsrådets udlægning giver jo unægteligt lidt bedre lys over sagen :)Men ikke desto mindre, er der stadig nogle undersøgelser og nyere metaundersøgleser, som modsiger ernæringsrådet.Det er en af grundene til, at jeg ikke umiddelbart hopper med på vognen.Hovedforklaringen på transfedts dårlige egenskaber, synes at være dets effekt på LDL/HDL-ratioen, hvor ernæringsrådets gennemgang viser, at transfedt er værre end "alm." mættet fedt.citat fra norsk metaundersøgelse:"indicate that trans fatty acids are less hypercholesterolemic than the saturated fatty acids 14 : 0 and 16 : 0"Og i et nyt review:"Trans fatty acids,...., have been shown to be modestly hypercholesterolemic in studies that have substituted hydrogenated vegetable oils for unhydrogenated oils. In contrast, when partially hydrogenated vegetable oils containing trans fatty acids are substituted for cholesterol-raising saturated fats, blood cholesterol levels are reduced. Partially hydrogenated vegetable oils are used in place of saturated fat in many food products. These foods can help consumers lower their saturated fat intake to achieve dietary recommendations." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helix Posted April 3, 2002 Report Share Posted April 3, 2002 Claus B-> det er ikke fordi, der er noget galt med din undersøgelse, men jeg ville bare gerne se nogle flereOK, så er jeg med. Jeg synes selv, den er meget god. :DSå prøv denne her:Transfedtsyrers betydning for sundhedenDet er en oversigtsartikel fra Ugeskrift for læger nr.17 d. 23 april 2001 (det kan være, at du også kender den ???).Der er referencer til undersøgelser.Jeg kan dog godt følge dig, ang. undersøgelse der modsiger hinanden. ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antaeus Posted April 4, 2002 Report Share Posted April 4, 2002 Et eller andet sted må det gå galt i fortolkningen af studierne for en af forsker grupperne. De tre reviews er alle nye og har alle de samme studier til rådighed, men dette ser man jo adskillelige gange i videnskabelige artikler. Bl.a. har en kendt svensk forsker udgivet adskillelige review artikler samt en række letters i bl.a. Lancet og andre velansete tidsskrifter, hvor han betvivler at mættet fedt fører til hjerte-karsygdomme. Se f.eks.Mættet fedt og Hjerte-karsygdomeller foretag en søgning i Medline. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.