Hardcore Motionister


RunnersHigh
 Share

Recommended Posts

ENDORFIN

Kondiløbere kan spæne sig til en narkorus

Kraftig motion udløser et morfin-lignende stof fra hjernen - det såkaldte endorfin

Når mange mennesker efter kraftig motion føler et stigende velvære, skyldes det bl. a., at de er blevet påvirket af narkotika.

Fænomenet kendes af idrætsfolk i hård træning, men også joggere, ivrige gymnaster eller folk der bruger motionscykler, har oplevet den euforiserende virkning, som udfoldelsen giver.

Forklaringen er den , at kraftig motion udløser et morfin-lignende stof fra hjernen - det såkaldte endorfin . Det har bl.a. den virkning, at det dæmper smertefølelse.

Det er grunden til at folk i hård træning, kan byde sig selv mere, end kroppen normalt er vant til. De tager heller ikke så let notits af småskader undervejs.

Opløftende

Men ud over at dæmpe smerter har endorfin ligesom andre narkotiske stoffer, en opløftende virkning. Motionisterne føler sig lidt "høje" - noget normalt opfattet som behageligt velvære.

Abstinenser

Motionisterne udsætter sig imidlertid også for de ubehageligheder, som narkomaner kommer ud for.

Hvis de efter en længere periodes træning pludselig må indstille aktiviteten en dag eller to, kan de få abstinenser. De føler sig dårligt tilpas og får det først godt igen , når de starter træningen på ny. For mange joggere er disse abstinens - symptomer et vigtigt incitament for at holde træningen ved lige - dag efter dag.

Nu skal man ikke tro , at man går i fare for at blive narkoman, fordi man tager sig en løbetur hver morgen. Følelsen af at være "høj" kommer normalt først efter 50 - 60 minutters jogging, og kun hvis den pågældende jogger konstant. Endelig er den narkotiske virkning så mild, at den næppe vil gøre nogen uegnet til at leve et normalt liv.

Virkningen er af motionisten beskrevet som en høj form af velvære.

Det er den amerikanske forsker, Daniel Carr fra Massachusetts Genera Hospital, som i sidste nummer af New England Journal of Medicine, som har redegjort for endorfinets indflydelse på motionisterne.

Daniel Carr fandt syv kvindelige lægestuderende, som tidligere havde dyrket sport under nogen form. De gik med til i otte uger at træne en time hver dag - enten med jogging, gymnastik eller på motionscykel.

Efter hver time blev deres blev deres blods indhold af endorfin målt. Efter de første uger var indholdet steget med 57 procent. Midt i perioden var der 79 procents stigning, og da otte uger var gået, havde de 145 procent mere endorfin i blodet end før starten.

Præventivt

En af bivirkningerne ved den forøgede endorfin - produktion i hjernen, er muligvis, at kvindelige idrætsfolk får uregelmæssige menstruationer. Det kan skyldes, at endorfinet har en regulerende virkning på kvindens modtagelighed for svangerskab, eller at endorfinet hæmmer kroppens fornyelse af celler.

Dette problem tager Daniel Carr ikke stilling til.

Herhjemme siger formanden for hjerteforeningen motionsklub, speciallæge Peter Schnohr, at hjernens øgede produktion af endorfin under træning kun er en af mange kropsfunktioner, som øges i en sådan situation - og de er alle med til at skabe den følelse af velvære som motionisterne sætter så højt.

Vi er skabt til at bevæge os, siger Peter Schnohr til Jyllands - Posten. Det stillesiddende liv - denne dvaletilstand, som vi har tillagt os i det 20' århundrede, er unaturlig. Den gør, at vi får lidt for mange hormoner. Når vi så begynder at løbe f.eks., så ruskes der op i hormonproduktionen og bl.a. i produktionen af endorfin. Det skal ikke undre mig, om vi vil komme til at høre om en lang række andre hormoner, som aktiveres, når vi træner. Det er denne aktivitet, som giver velvære, slutter Peter Schnohr.

- Jyllandsposten

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share