Poll på forsiden


Jan
 Share

Recommended Posts

Der kører i øjeblikket en poll på MOLs forside, om lægerne skal kunne udskrive receptpligtig motion til deres patienter?

Til min store overraskelse mener næsten 2/3 at det skal de.....

Mit spørgsmål til jer er hvorfor?, hvor langt skal vi gå i vores "kapitulationssamfund", der er ingen tvivl om, at mere motion vil kunne hjælpe en masse mennesker med deres småskavanker og vil kunne reducere udskrivningen af receptpligtig medicin, men er det samfundets opgave, at betale folks motion?

Personligt får jeg problemer med ryggen pga. stillesiddende arbejde, hvis jeg ikke får trænet i motionscentret, men det er min krop, det er mig der har valgt mit job, og derfor synes jeg også, at det er mig der skal betale mit kontingent i motionscentret............

Hvad siger i?

Mvh

Link to comment
Share on other sites

De herre - jeg er helt uenig. Ja har stemt ja med overbevisning!

Det er vigtigt at diskutere til hvem og hvorfor. Mit ja drejer sig om mennesker, som f.eks har erhvervet sig diabestes (som ikke behøver at være selvforskyldt). Motion er meget en fremragende behandling for type 2 diabetes. Mine egne problemer med den sygdom forsvandt som dug for solen, da jeg begyndte at træne - vel at mærke under rådgivning fra idrætsudannet træner, diatist og læge.

Samfundet kunne spare rigtigt mange penge, og hjælpe nogle menensker med at undgå problemer i hverdagen og senere koplikationer, hvis man kunne tilbyde en indføring i at træne rigtigt. Jeg taler ikke om at betale træner og faciliteter i al evighed, kun om at tilbyde nogle måneders koncenterert indstruktion/træning, så den enkelte ,i samarbejde med læge/træner, finder det niveau som passer til den enkelte. den medicinske ekspertise er vigtig i den proces. Derefter er det den enkeltes ansvar at fortsætte, evt med nogel muligheder for en kontrol 1- 2- 3 gange om året.

Kan de ikke bare gå igang selv de dovne hunde? Nej så simpelt er det ikke, hvad enten det er diabeste, fedme, hjertesygdomme eller andet. Mange er nervøse for om de kan holde til det, hved ikke hvordan de skal træne osv. Min tiltro til at man får korekt rådgivning i et motionscenter hvis man f.eks kommer som diabetiker kan ligge på et meget lille sted.

Det er for mig at se problemer på linje med så meget andet vi behandler i sundhedssystemet - hvis i tænker efter et meget liberalt samfundssyn kan det også "betale sig". Jeg er sikker på at en cost-benefit analyse vil falde ud til fordel for at tilbyde motion som behandling. Det gælder f.eks også på ældreområdet hvor mange tror de er blevet for gamle til at komme i bedre form

Nu er jeg ikke liberal. For mig er samfund netop samfund, ikke kun rammen for at vi hver i sær kan opnå mest muligt, men noget med at tage et kollektivt ansvar for hinanden - med de muligheder, ansvar og begrænsninger det giver. Hvis nogle er kommet i problemer, sevlforskyldt i mere eller mindre grad eller slet ikke, ja så synes jeg det er et godt samfund når det kan hjælpe.

Link to comment
Share on other sites

jamen vi kan da ikke have, at I bare sidder der uden at have noget at lave :)

Jeg er stort set enig med Arne.

I DK er det jo faktisk sådan, at forebyggelse skal man selv bekoste, mens beh. og genoptræning bliver betalt.

Man kan selvfølgelig ikke forlange, at syge mennsker selv skal betale, men tænk bare et øjeblik på, hvad der ville ske, hvis vi vendte systemet om 180grader :)

Al forebyggelse er gratis, mens betaling koster.

Det ville nok få mange til at tænke sig om en ekstra gang :)

Motion og anden slags forebyggelse er simpelthen for godt til, at man bare blindt lader alle folk tage deres eget initiativ.

Der findes selvfølgelig mange, som sagtens kan tage deres sundhed i egen hånd, men et langt liv med usunde vaner gør det meget svært.

Derudover er der grupper, som ikke selv kan - fx. psykisk syge mennesker!

Motion er en meget god beh. for flere slags mentale sygdomme/skavanker.

Det med at det første stykke tid skal kunne ordineres og dermed være gratis er en god ide.

Men hvorfor ikke tilbyde det til alle?

En eller anden skal selvfølgelig betale men mon ikke at centrene selv kan financiere det, eftersom der kommer flere medlemmer.

Link to comment
Share on other sites

Hvem siger at motionen skal koste nogen noget??? Så vidt jeg ved er det også motion at gå/løbe en rask tur, eller tage sin cykel til og fra arbejde. Jeg synes i det hele taget det er ved at tage en skæv drejning, hvis man foregiver over for fede og/eller syge mennesker, at motion er noget man får i et kommercielt træningscenter, hvor maskinerne er flotte og kontingentet er højt!

Lad da bare lægerne udskrive motion, men jeg synes ikke at der behøves at medfølge et offenligt financieret medlemskab til et motionscenter. På den måde kan det offentlige spare penge på medicin, uden at skulle betale og financiere kommercielle "motions-templer".

Link to comment
Share on other sites

Personligt kan jeg ikke se at vi skal få det bedre af af at betale medlemskontingent via skatten(som der reelt er tale om her) i stedet for direkte ud af egen lomme. Medlemsskab af motionscenter heller er ikke SÅ dyrt, at det vil være pengene som afgør om man begynder at træne, og desuden behøver man ikke træne i et motionscenter.

Derimod tror jeg, at det vil være et uhyre spild af penge, hvis staten begynder at betale for en masse umotiverede overvægtiges medlemsskab i sportscentre. Omvendt vil en motiveret person da sagtens kunne undvære de penge for at se resultater.

Er der så ikke noget, som staten bør gøre for at afhjælpe de store fedmerelaterede problemer i samfundet? Jo, på et enkelt område vil jeg da mene, at bør gå ind i langt højere grad, nemlig for at viderebringe saglig information i et jævnt sprog. Ret beset er det jo problematisk at stole på information som kommer fra kommercielt hold, da personer med kommercielle interesser ikke har som formål at viderebringe saglig information, men derimod den (muligvis mis-)information, som giver den største profit. Derfor må staten være med til at sørge for, at ordentlig information kommer ud.

På den anden side har vi jo Motion Online...:thumbs-up:

Link to comment
Share on other sites

Mieses – det her handler ikke om penge for den enkelte, hvis det var så enkelt havde du ret. Det her handler om den bedst mulige behandling – og faktisk også i mange tilfælde om en væsentlig billiggørelse af behandlingen. Der er i øvrigt heller ikke kun tale om fede personer, men også om f.eks. diabetikere, folk med hjerteproblemer, ældre med tilbagegang i helbredet m.fl. Vi taler om mennesker, der ofte er angste for at røre sig, som har svært ved det og tror det måske forværre deres situation.

Jeg forstiller mig ikke, at det her skal være i form af, at betale medlemsskaber i sportscentre. De har slet ikke ekspertisen medicinsk og menneskeligt til at løfte denne opgave.

Jeg taler om at der skal kunne henvises til behandlere der har specialiseret sig i at bruge motion som behandling. Mange er slet ikke klar over hvilken gavnlig effekt motion ville have på deres situation. Jeg ser det ikke som anderledes end at sende folk til øjenlægen eller fysioterapeuten.

Vi bruger simpelthen ikke motionen nok som behandling - vi kan som samfund formentligt spare penge ved at udskrive motion på recept. Lad os få folk i gang og så motivere dem for at fortsætte i sportsklubber og motionscentre når de er blevet fortrolige med hvordan træningen hjælper dem og ved hvordan de skal fortsætte.

Link to comment
Share on other sites

Nej, det her handler ikke om penge, men om folks mulighed for at tage bevidste valg ud fra pålidelig information. Valg ud fra information om, at hvis man ikke dyrker motion, spiser sundt, kan forvente at få et mere sygdomsfyldt og kortere liv, at jojo-kure ikke fungerer osv. Om man så vælger at ignorere den information er ens eget valg. Det er trods alt fordelen ved ikke at leve i et totalitært samfund. Og hvis man véd, at det nu er usundt at spise alt det fedt og sukker, burde man så ikke selv betale for behandlingen for det istedet for at prakke regningen på samfundet?

Motion er for 99,9% af de mennesker, som kunne få et sundere liv ved at dyrke motion, ikke så kompliceret en affære. Man køber sig en træningsdragt + et par sko og kører derudad i et tempo man kan tåle. At involvere personlige trænere eller behandlere en masse vil være et uhyre ressourcespild til en egentlig så simpelt problemstilling.

Mange er slet ikke klar over hvilken gavnlig effekt motion ville have på deres situation.

Hvilket netop er grunden til at man skal ud og gøre dem bevidste om det!

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror alle vil være enige om at motion vil kunne gavne mange mennesker personligt og hele samfundet økonomisk. Det er ikke det vi er ueninge om.

Det der er problemet er, at vi i som borgere efterhånden i meget høj grad bliver gjort passive. Jeg mener den passivitet er meget skadelig. Jeg mener at vi på nogle punkter allerede har det lidt for godt i den vestlige verden, og et forslag om statsstøttet motion på recept vil kun gøre os endnu mere passive.

Hvem er i tvivl om at kraftig overvægt er sundhedsskadeligt. Det er almen viden på samme niveau som cigaretters skadesvirkning....

Jeg mener at det problem vi har skal løses på et andet plan end ved økonimisk støtte. Det er et spørgsmål om holdninger. Holdninger som der herinde på MOL også ofte er fremme. Fx. er alkohol og fed mad en meget central del af vores samfund, og det er ikke altid nemt at sidde ved det store julefrokostbord og sige nej tak til flæskesteg, snaps og juleøl. Siger du nej tak melder du dig ud af et fællesskab, og det synes jeg er forkert. Vi bør have lov til at have vores egne meninger og holdninger til alt, men det er bare ikke accepteret altid.

En helt anden side af sagen er vel også at vi i den vestlige verden når det kommer til stykket ikke er i tvivl om hvad der gør os overvægtige. Der er heller ikke mange der kan være i tvivl om hvordan man smider vægten. Det man kan få hjælp til er at man kan får nogle gode råd til at optimere sin træning og kost. Det kan man fx. få HER GRATIS, men når det kommer til stykket er det os selv der skal tage løbeskoene på og løbe en tur i det gode vejr.....det er der ikke andre der kan gøre for os!

Link to comment
Share on other sites

Siger du nej tak melder du dig ud af et fællesskab, og det synes jeg er forkert. Vi bør have lov til at have vores egne meninger og holdninger til alt, men det er bare ikke accepteret altid.

Det synes jeg også vi skal have lov til at have. At det ikke altid bliver accepteret synes jeg er irriterende. Hvis man siger nej tak tror de enten man har anoreksi eller noget i den stil.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share