Kolesterol


JesperT
 Share

Recommended Posts

Af Mary Enig, PhD

Translation by Uffe Ravnskov

English original

"The Soft Science of Dietary Fats," af Gary Taubes, publiceret den 30. Marts2001 i Science,1 afslører rævepelsene i McGoverns Senatskomitté og dens efterfølgere i forskellige regeringsinstanser som i halvfjerdserne startede den verdensomspændende kampagne mod kolesterolet og det mættede fedt. Gary Taube’s artikel supplerer "The Oiling of America"2 af Enig og Fallon og The Cholesterol Myths3 af Ravnskov. Alle tre giver tilsammen stof til alvorlig eftertanke. For det første er kolesteroltal mellem 5,1 og 6,2 helt normale og har altid været normale. Hos ældre kvinder har det vist sig at selv højere kolesteroltal er forbundet med et langt liv. I USA og andre dele af den vestlige verden har man imidlertid betragtet kolesteroltal af denne størrelse som et tegn på sygdom eller som en risiko for fremtidig sygdom.

Et resultat af denne misinformation, spredt med overlæg af ledelsen i National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) i 1984, behandles nu millioner af raske mennesker med kostbar medicin for at forhindre udbrud af en ikke eksisterende sygdom. Hvis medicinen så bare var dyr og ikke livstruende, kunne man sikkert afvise det som harmløst bondefangeri, men det er et faktum at mange af de kolesterolsænkende præparater er potentielt farlige, både for krop og sjæl. De er farlige for kroppen fordi de kan medføre alvorlige, uhelbredelige sygdomme som leverkræft og nyresygdom, og for sjælen fordi de bekræfter myten om at kolesterol er farligt.

I sin bog The Cholesterol Myths, fortæller Dr. Uffe Ravnskov hvad der skete med en ældre kvinde med et såkaldt højt kolesteroltal . Ved en obligatorisk kolesterolundersøgelse blev kolesterolmyten brugt til at retfærdiggøre en behandling af hendes ikke-eksisterende sygdom og hun mistede sin livsglæde og sit gode helbred.

De officielle råd om at sænke kolesteroltallet har frembragt utallige kolesterolsænkende præparater som derved bekræfter myten om kolesterol som en uønsket substans i kroppen og i kosten. Sandheden er, at kroppen anvender kolesterol til reparation og beskyttelse. En måned efter Gary Taubes' afslørende artikel i Science, reagerede NHLBI med at yderligere sænke de anbefalede grænseværdier for kolesteroltallet og øgede dermed antallet af mennesker som de ønsker at behandle med kolesterolsænkende medicin. Men der findes håb om at sandheden vil sejre. Uafhængige forskere har gang på gang peget på behovet for at de fejlagtige oplysninger om kostens fedt, som befolkningen er blevet påduttet, bliver korrigeret. Ny forskning fortsætter med at dokumentere at mættet fedt ikke udgør nogen sundhedsrisiko, at transfedtsyrer fra delvist hærdede vegetabilske fedtstoffer og olier er et stort problem, at et uhensigtsmæssigt forhold mellem de flerumættede omega-3 og omega-6 fedtsyrer i kosten også er et problem. og at en fedtfattig kost ikke er sundhedsfremmende.

Det man kan lære af alt dette er at de gode gammeldags mættede fedtsyrer udgør fundamentet for en sund kost og at en sund kost kan resultere i et godt helbred. Der er ingen grund til at bekymre sig om sit kolesterol.

Om Forfatteren

Mary G. Enig, PhD har skrevet Know Your Fats: The Complete Primer for Understanding the Nutrition of Fats, Oils, and Cholesterol, Bethesda Press, May 2000. Køb her: www.enig.com/trans.html.

Referencer

Gary Taubes, "The Soft Science of Dietary Fats," Science, March 30, 2001.

Mary Enig, PhD and Sally Fallon, "The Oiling of America."

Uffe Ravnskov, MD, PhD, The Cholesterol Myths: Exposing the Fallacy that Cholesterol and Saturated Fat Cause Heart Disease, NewTrends Publishing, Washington, DC, 2000. Mere information findes på: www.ravnskov.nu/cholesterol.htm, og på www.thincs.org , hjemmesiden for The International Network of Cholesterol Skeptics

Link to comment
Share on other sites

Enig, Ravnskov m.fl. er af den opfattelse, at meget mættet fedt og at højt kolesterol (i blodet) ikke er skadeligt. Men generelt holder de fleste eksperter og de generelle anbefalinger stadig fast på at for højt kolesterol bestemt ikke er anbefalelsesværdigt.

Så vidt jeg husker kommer vi en lille smule ind på det i denne tråd

Edited by Antaeus
Link to comment
Share on other sites

Hvis man er arvelig belastet, ryger, har højt blodtryk el. diabetes bør man helst have under 5.5 mmol/l for andre er risikoen beskeden. Her er rettesnoren 7 mmol/l.

Umiddelbart er du ikke i problemer selv om man helst bør lægge under 5 mmol/l. Interessant er det at kineserne hele livet lægger omkring 3 mmol/l, mens danskernes kolesterol tal allerede stiger fra man er barn.

Du kan finde meget mere i "Medicinsk Kompendium" og der er sikkert også en del på nettet. Prøv fx. Netdoktor.

En interessant Harvard artikel finder du her

Edited by Antaeus
Link to comment
Share on other sites

Hos diabetikere og andre i høj-risiko gruppe for hjertekarsygdom er behandlingsmålene for total og LDL-kolesterol henholdsvis 5 og 3. Det er planen at det skal sænkes til henholdsvis 4,5 og 2,5

Der er god info på dansk i "Forebyggelse af iskæmisk hjertekarsygdom i almen praksis" som kan findes på DSAM hjemmeside.

Edited by Stubbe
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share