Claus B Posted June 11, 2002 Report Share Posted June 11, 2002 taget fra netdoktors nyheder:"Mange kosttilskud er radioaktivt bestråledeEn engelsk undersøgelse viser, at en stor andel af kosttilskud, der også sælges i Danmark, er blevet radioaktivt bestrålede. I 58 ud af de 138 undersøgte tilfælde havde kosttilskuddene været udsat for bestråling. I Danmark er det kun tilladt for krydderier at være bestrålede, og der skal være en tydelig mærkning på varen. Men både Danmarks Aktive Forbrugere og Politiken fandt flere produkter i de danske butikker, der ifølge den engelske undersøgelse var bestrålede. Vicedirektør i Fødevaredirektoratet Henrik G. Nielsen håber, at de danske producenter af kosttilskud har en god forklaring på disse undersøgelser, men hvis de er rigtige, kan producenterne forvente en bøde. Det er blandt andet det danske selskab Pharma Nords produkter, som den engelske undersøgelse har slået ned på. Christian Sindberg fra Pharma Nords forskningsafdeling mener ikke, at undersøgelsen er korrekt, men vil alligevel tilbagekøbe restgruppen af de testede varer og undersøge sagen. Bestråling af madvarer bruges til at fjerne synlige hygiejneproblemer i madvarerne. FN mener, at bestråling er vejen frem for at mindske fødevarespild i de fattigste lande.T. Hundsbæk, Politiken, 1. sektion, 13" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mette_Musen Posted June 11, 2002 Report Share Posted June 11, 2002 Jamen, så må de da også sælge de bestrålede varer dér, istedet for i vores dejlige Danmark... desværre får vi forvejen alt for megen giftig mad, og det bliver bestemt ikke bedre af, at EU sænker kravene påfødevarer :angry: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luciferase Posted June 11, 2002 Report Share Posted June 11, 2002 Rolig nu....hvem sagde giftig????Hvorfor skulle beståling gøre maden giftig?Det der er problemet går jeg ud fra er kvaliteten af maden ikke om det er giftigt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mette_Musen Posted June 12, 2002 Report Share Posted June 12, 2002 Kvaliteten af sprøjtede fødevarer, vil efter min overbevisning altid indeholde skadelige kemiske stoffer, som vi ikke kender de præcise bivirkninger af. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luciferase Posted June 12, 2002 Report Share Posted June 12, 2002 Mette_Musen: Det vil jeg egentligt godt give dig ret i, men det er bare ikke det emnet handler om. Det handler om bestråling af fødevarer.....hvilket på ingen måde kan sættes lig med sprøjtning af afgrøder.Grunden til at man beståler fødevarer er at man derved kan dræbe det meste af bakterier og andet godt levende kryb der evt. skulle være i varen. Det er ikke umiddelbart farligt for os, men jeg mener at huske at have læst at kvaliteten (altså indholdet af fx. vitaminer osv.) skulle falde ved processen. Derfor er det godt at det kommer frem at reglerne ikke bliver overholdt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mette_Musen Posted June 12, 2002 Report Share Posted June 12, 2002 Nå ja, men så fik vi da også diskuteret det... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus B Posted June 12, 2002 Author Report Share Posted June 12, 2002 ja, men vi er ikke færdige endnu :)Grunden til, at det er ulovligt, er nok som luciferase siger, at det kan føre til dårlig hygiejne (hvis man må beståle maden, er der jo ingen grund til at holde streng madhygiejne.)Man får godt nok dræbt sygdomskim, men ikke maden bliver ikke nødvendigt mere sikker - der kan være preformerede giftstoffer tilstede, som så skjules.Desuden fører bestråling til prod. af frie radikaler(det er hele ideen), som reagerer med andre stoffer end bare bakteriers DNA.Der kan derfor dannes "sjove stoffer", som vi fx. diskuterede i UHT-kakao-diskussionen :)Desuden kan de frie radikaler måles op til mange dage efter bestråling.Som sagt kan udnyttelsen af forsk. næringsstoffer også ændres.Man kan også se forandringer i madens indhold af allergener - nedsat mængde: bestråling tænkes bl.a. brugt til mælke- og skaldyrsallergikere- øget mængde: kan også forekomme. Om end ikke andet, så dannes der jo nogle andre stoffer, som så kan give allergiproblemer.Hvor store problemerne i virkeligheden er, findes der ikke så mange studier af. Jeg tror da også at "ulovliggørelsen" mest er baseret på hygiejnespørgsmålet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.