Østrogen i tun


Nexus
 Share

Recommended Posts

I forbindelse med en debat på Getbig, om kost-tilskud blev der sagt at der var østrogen i tun (læs: fisk). Jeg synes umiddelbart at det lyder plausibelt når man tænker på at kvindeurin indeholder østrogen. Urinen bliver ledt via rensning-anlæg (homonet overlever tilsyneladende denne rensningsprocces ifølge "viden om" på DR TV",ud i åer og floder, og som konsekvens deraf, ud i havet, hvor det bliver optaget af fiskene. Dette mistænkes for at give anledning til hormonelle forstyrelser hos forskellige fiskeracer.

Nu er mit spørgsmål: Kunne man i teorien ikke risikere at få tævepatter af at spise tun/fisk???

:confused2:

Link to comment
Share on other sites

Den holder sku ikke. Hvornår har du sidst set en tunfisk blive fanget ved siden af et rensningsanlæg????

Hvis du så endeligt have fanget en tun ved det lokale rensningsanlæg vil der være en anden ting som jeg synes man bør overveje......hvor ofte spiser du kød der kommer fra en ko. En ko har vel også en del østrogen i sig (selvom den ikke har badet ved rensningsanlæget).

Link to comment
Share on other sites

Nexus -> Du har helt ret i at der er noget om snakken. Man kender også til dette fænomen i andre lande. Nogle stykker fra mit studie skrev projekt om det i dette semester. Derfor er der bestemt en risiko ved at spise fisk fra de områder hvor der findes østrogenlignende stoffer, men nu spurgte du om faren ved at spise dåsetun.

læs mere her

Link to comment
Share on other sites

Spis tun der ikke er fanget er nærheden af vandløb er vel det bedste råd man kan give, men der er bare ikke så ofte der bliver halet en tun på 5 kg op ved Århus Å. :)

Der lang vej fra hormonforstyrrelser i fisk til tævepatter......jeg synes der virker langt ude.....

Link to comment
Share on other sites

Det er ret svært at forklare hvad hormoner ret kemisk består af. Grunden til dette er at hormoner ikke er karakteriseret efter hvad de kemisk er opbygget af men i stedet efter nogle bestemte kriterier:

1: Dannes i specifikt væv.

2: Bliver ofte udskildt i blodet hvilket medvirker at hormonet kan virke helt steder som ikke har noget at gøre med hvor de bliver dannet.

3: De ændre specifikt opførslen (ved regulrering) af det væv som de virker på.

Hormoner er altså en meget overordnet beskrivele af kemiske stoffer som passer på mange helt forskellige kemiske stoffer. Hvis man derimod ser på steroid hormoner (som mange er interesseret i af forskellige årsager) bliver det lidt nemmere at karakterisere stofferne. Disse har også vidt forskellige anvendelser i kroppen men den generelle opbygning af alle stofferne er:

STERIOD.GIF

Dette er den basale struktur af steroid hormoner. Alt efter hvilke sidekæder og modifikationer man laver på denne kan man danne stoffer der er så forskellige som: cholesterol, testosteron, østrogen og cortisol.

Anvendelserne i kroppen bliver som regel indenfor BB sat i box med muskelopbygning med dette er en fejl. Hvis man er interesseret i muskelopbygning skal man ind og se på en undergruppe af steriod hormonerne: anabole steroid hormoner.

Link to comment
Share on other sites

Enig i at østrogenlignende stoffer er et stor miljøproblem, men det er sgu da ikke fordi at kvinder "pisser" stofferne ud. Problemet er stråforkortere, plastblødgører, kosmetiske produkter m.v.

Hvis problemet var at kvinder afgiver store mængder østrogen i naturen via urin, så ville vi vel omvendt også få store mængder testosteron via vores mad, idet mænd så også ville udskille store mængder test. via urinen :huh:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share