Overtræning


Powerbaby
 Share

Recommended Posts

Taget fra Getbig:

• Addisonic overtræning – denne type overtræning har fået dette navn, fordi symptomerne minder meget om den lidelse som hedder Addison´s sygdom, hvor der sker en mangelfuld sekretion af adrenocorticale hormoner. Atleter som lider af denne her type overtræning oplever ofte svag træthed, lav puls og lavt blodtryk. Denne type overtræning har efter sigende meget med den overordnede træningsvolumen at gøre, hvorfor det ofte er udholdenhedsatleter som bliver ramt af denne type overtræning.

• Parasympatisk overtræning – parasympatisk overtræning minder meget om addisonic overtræning, men også her er det symptomatiske billede noget udvidet. Men vil ofte opleve lav puls, lavt blodtryk, nedsat ydeevne, forandret endokrin respons på stress og forøget søvnbehov.

Det lyder lidt som det jeg har... lav puls, øget søvn men sover alligevel uroligt, nedsat ydeevne osv.

Taget fra DGI:

Trænings-/restitutionsbalance

Der skal være balance mellem den samlede træningsmængde og restitutionen, dvs. genopbygningen af kroppens celler og væv. Denne balance kan illustreres som "en vægt":

Restitution

Restitution er et udtryk for at kroppen får mulighed for at "bygge op" igen efter belastninger. Og det er den fantastisk god til når den får de rette betingelser, som lidt groft deles i nogle "kasser":

Ernæring: Kost og væske spiller en central rolle. Det er kroppens "byggesten" under restitutionen. (Se artikel i Krumspring nr. 8, 2002). Husk at det er en god ide at indtage kulhydrater (for eksempel frugt, grønsager, brød) umiddelbart efter træning, også protein (for eksempel skummetmælk eller kakaomælk) efter styrketræning eller træning, hvor styrkeelementer indgår.

Pauser/hvile: Vi har behov for pauser, fysisk som psykisk. Og behovet bliver større jo hårdere vi træner eller jo større pres, vi udsættes for.

Søvn er måske den allervigtigste hvile. Søvnbehovet kan variere en del fra person til person, men den bør have høj prioritet i perioder med meget træning.

Sociale relationer: Gode og tilfredsstillende forhold, såvel private som arbejdsmæssige, er også af betydning, jævnfør stress og de problemer, det kan medføre.

Træning

Den samlede træningsmængde er et udtryk for de belastninger, som kroppen udsættes for i træningen. Herved sker nogle mindre "nedbrydninger", og den fysiske form bliver forringet under selve træningen (Se Krumspring nr. 7, 2003). Desuden skal dagligdagens belastninger også tages i betragtning. Også det kan puttes i "kasser":

Træningstiden: Hvor lang tid (minutter/timer) træner du? Og det er vel at mærke den effektive træningstid, som er interessant, altså den tid hvor kroppen reelt belastes.

Træningshyppighed: Hvor tit (antal gange pr. uge) træner du?

Træningsintensiteten: Hvor hårdt træner du? Ved konditionstræning kan arbejdspulsen (procent af max. puls) være en måle-enhed for intensiteten. Ved styrketræning kan vægten (procent af max.) angive intensitet.

Dagligdagens belastninger: Det gør naturligvis en forskel om man har hårdt fysisk arbejde eller sidder stille ved computeren dagen lang.

Symptomer

Hvordan opdager man symptomerne på overtræning? Det er ikke helt enkelt, fordi disse kan være meget forskellige fra person til person. Dog er det nok sådan at de fleste, som træner meget, har en klar fornemmelse af hvornår det er ved at være for meget. Hvis man tør være ærlig over for sig selv - og ikke lader sig presse af kammerater, træner eller egne ambitioner. Det sidste er måske det mest almindelige.

Typiske symptomer på

overtræning:

- Forøget hvilepuls (kræver at man nøje kender sin hvilepuls)

- Nedsat ydeevne (psykisk og fysisk), træthed

- Forlænget restitution efter træning, vedvarende ømheder

- Øget skadesrisiko, flere små-skader

- Dalende irritationstærskel, du er for eksempel opfarende

- Følelsesmæssig ubalance

- Søvnproblemer

- Manglende lyst til træning

- Svækket immunforsvar, du er

for eksempel ofte forkølet, får

"forkølelsessår"

- Nedsat appetit og vægttab

En eller flere af disse symptomer kan være fremtrædende hos den enkelte idrætsudøver. Desuden er det formentlig sådan, at genetiske faktorer også spiller en rolle. Nogle kan ganske simpelt bedre holde til den hårde træning end andre.

Grundige overvejelser

Hvad gør man så, hvis man er på vej ind i eller er kommet ind i en overtræning. Man gør to ting:

1-Skruer ned for træningsmængden. Det bør ske her og nu!

2)-Gør sig nogle grundige overvejelser med hensyn til ens trænings-/restitutionsbalance. Mangler der noget på én af vægtens "skåle"? Eller er der kommet for meget på én af "skålene"?

Ups... der var lige nogle flere ting der passede på mig dér... :blush: det er bare så pisse træls at det er kommet !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share