Kreatin værdier


R0mme1
 Share

Recommended Posts

Min mor som er sygeplejeske, havde for nyligt et skema over forskellige værdier over en person, og nogle af værdierne havde noget med Kreatin at gøre. Og spørgsmålet er så, om nogle har prøvet at få sine kreatin værdier målt før, og efter Kreatin indtag(som kosttilskud).

Der skal lige tilføjes at det koster penge at få lavet sådan en test, medmindre man er syg eller ligende.

Link to comment
Share on other sites

Man måler normalt ikke kreatin-niveauer i forbindelse med hospitalsindlæggelse.

Et helt normal serumparameter at måle er derimod blod-kreatinin niveauerne. Disse måles ofte når der er mistanke om nyresvigt eller nedsat nyrefunktion (eventuelt sammen med urea koncentration).

Kreatinin, nedbrydningstoffet fra kreatinfosfat, nedbrydes nogenlunde ved en konstant ratio hos mennesker, og stoffet har ydermere den unikke egenskab at det ikke absorberes eller secerneres fra nyre-tubuli overhovedet, alt det kreatinin der filtereres i nyrene ekskretioneres derfor som del af urinen.

Ved moderat nyresvigt vil serum-kreatinin niveauerne derfor stige som et tegn på dårligere ultrafiltrering i nyrene, ved komplet nyresvigt kan kreatinin niveauerne dog ofte blive upålidlige. Det at måle nyrefunktion i forbindelse med hvor hurtigt nyrene kan udskille et stof kaldes også clearance, her, kreatinin-clearance.

Normalområdet for kreatinin afhænger lidt af hvem du spørger, en god fingerregel siger 75mikromol/L (omkring 1mg pr dL), men det afhænger selvfølgelig af aktiv muskelmasse (hvorfor det bl.a. svinger meget mellem mænd og kvinder) - det er klart at serum kreatinin vil være markant højere hvis man netop har været nede i centeret og BB lidt - men som regel er kreatinin-niveauerne i blodet nogenlunde konstant, køn alder vægt og lign. medregnet selvfølgelig.

Mig bekendt måles der ikke (overhovedet?) kreatin niveauer - har også svært ved at se hvordan dette skulle foregå in vivo , måske en muskelbiopsi in vitro, ved det ikke.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share