styrke til klatring


Matzlink
 Share

Recommended Posts

Hej er lige begyndt til klatring, og ville høre om nogle af jer ved hvilken muskelgrupper og træningsøvelser, der er gode til at gøre en stærkere, så man nemmere kan klare at klatre.

Du bør ihf. fokusere på din rotator manchet, da denne er stærkt udsat for skader ved klatring. Ellers er det bare om at gå igang med at almindeligt fundament program. :smile:

Link to comment
Share on other sites

Uden at have nogen forstand på klatring, vil jeg tro at du ville kunne få noget ud af særligt at træne:

- Kropshævninger

- Stepups eller lunges

Derudover er en generelt stærk krop vel en fordel, hvorfor et klassisk fullbody program ligger lige til højre benet.

Link to comment
Share on other sites

..ville høre om nogle af jer ved hvilken muskelgrupper og træningsøvelser, der er gode til at gøre en stærkere, så man nemmere kan klare at klatre.

Jeg ville træne benene, både statisk og dynamisk styrke. Derudover skal du pleje dine underarme/håndled med udstrækning og ligende idet der nemt kommer overbelastningsskader der.

Jeg har selv, under klatretræning, haft succes med at indtage fiskeolie-kapsler dagligt, for at holde inflammetionen nede i mine underarme. Nogle vil måske mene noget andet. Det blir dit valg.

Derudover kan man sige; Vil man være god til klatring, så skal man klatretræne Dermed ment, at det er sekundært at gå i motionscenter og løfte jern, når du i virkeligheden skal være god til noget andet. Pratisk kan det sagtens lade sig gøre at gennemføre det meste styrketræning i klatrehallen og på klatrevæggen. (det kan dog godt se lidt underligt ud i andres øjne, at du for 20. gang laver knæbøjninger på nogle "bamse greb"

Go' træning

/CountySheriff

Link to comment
Share on other sites

Et enkelt godt råd, hvis du vil lære noget om styrketræning ift. klatring: Køb "Training for Climbing" af Eric Horst. Det er temmelig svært at sige noget entydigt om træning i forhold til klatring - der er fx stor forskel på træning til sportsklatring, traditionel klatring, bjergbestigning og bouldering. For slet ikke at tale om alle nuancerne derudover...

Horst har dog nogle gode retningslinier, og han har rimeligt godt styr på træningsfysiologi. Og for lige at give et direkte råd fra bogen, som du måske kan bruge:

Horst vurderer, at en begynder i klatring skal bruge sin tid således:

70% på direkte klatring

5% på specifik styrketræning

25% på generel træning (dvs almindelig træning med både styrke og kondition)

Den del der består af specifik styrketræning vil normalt bestå af en blanding af chinups (eller pullups - i hvert fald skal det være med overhåndsgreb) og udholdenhedstræning = hænge i fingre osv.

Og som allerede nævnt er det vigtigt at sørge for at holde sine fingre og underarme skadesfri (bl.a. ved træning) samt få noget smidighed i benene...

Du er velkommen til at smide en PM.

Sindbad

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share