Begynder / crosstrainer


Carsten O
 Share

Recommended Posts

Hey, hey...

Mit første indlæg her.

Har ikke bevæget mig ret meget de sidste 5-6 år, og min "sofa-puls" lå omkring 76-78.

Da vægten den 26/12 nåede 111.3kg til mine 183cm, indledte jeg fraterniseringen med min nyligt indkøbte (billige) cross trainer.

Investerede sågar i et pulsur (også billigt) for ca. 3 uger siden. Startede d. 26/12 med 10 min. på crosstraineren... og så var jeg døden nær. Fik lidt gode råd og vejledning af forskellige venner og bekendte, og øgede derfor for effektens skyld i løbet af en uges tid varigheden fra førnævnte 10 min. til 15 min. - 20 min. - og besluttede derefter at holde mig til 30 min. træningspas.

Manualen foreskriver 2 ugentlige træninger, som efter nogle måneder gradvist kan øges til 5 ugentlige træninger.

Mit "problem" er at jeg efter 2 uger var oppe på 6 ugentlige intervaltræninger af minimum 30 mins. varighed. Målene blev pludselig nogle andre end de famøse 30 min. og blev til noget med distance eller "forbrændt energi". Enkelte gange tog det lidt overhånd, og jeg kom til at hoppe i maskinen i 1-1½ .... og så lige godt og vel 2 timer en enkelt gang.

I går Mandag nappede jeg så lige 100 min. intervaltræning med en gennemsnitspuls på 163 (43år). I dag blev det kun til 1½ time med 156 i gennemsnit.

Min ældste knægt har iøvrigt instrueret mig i nogle øvelser med 15 kg håndvægte så jeg også "styrketræner" de samme 6 dage om ugen. Typisk 4-5 sæt x12 af hver øvelse. Skuldre/nakke dag 1 - biceps/triceps/bryst dag 2 - underarm/mave/ryg dag 3 ..... og så forfra igen.

Spørgsmål: Er det helt hen i vejret med 6 ugentlige interval træninger af ½-1½ times varighed på sådan en cross trainer?? I givet fald.... kan jeg stadig træne 6 dage om ugen, bare jeg dropper nogle af intervaltræningerne??

Oh btw... vægten sagde i morges 100,8kg.

Link to comment
Share on other sites

Hej Carsten - velkommen til!

Jeg kan sagtens følge dig i din nyfundne glæde ved at komme igang! Specielt konditionstræning kan man få følelsen af at det hele bare glider og at tiden går hurtigt på en hel anden måde. Man kan faktisk godt blive lidt høj af det :bigsmile:

Nu vil jeg ikke ødelægge glæden for dig, men 6 gange om ugen klinger lige voldsomt nok i mine ører. Ikke fordi jeg tror det skadeligt. Når begejstringen har lagt sig lidt igen og du har haft en dårlig dag på kontoret og det er det sædvanlige kedelige regnvejr i dk (og kroppen måske iøvrigt har sendt nogle udmatningssignaler gennem længere tid) er det min erfaring, at man så risikere at hele træningsprojektet går i vasken..

Min filosofi med min træning er at den skal bygges ind i min hverdag/liv, som en fast og behagelig rutine, men den må ikke fylde hele mit liv.

Jeg kan virkelig godt forstå din nyfundne glæde for træningen, men jeg vil nok foreslå et lidt mindre ambitiøst program f.eks. træning hver anden dag ved høj intensitet i én time.

Godt at høre at du også har høstet nogle positive sidegevinster med hensyn vægten :4thumbup:

Det lyder også fornuftigt med lidt styrketræning, så du ikke taber muskelmasse igennem dit vægttab.

Jeg håber ikke mit indlæg ødelægger din glæde. Du skal have al held og lykke med din træning fremover!

MVH Morten

Edited by tiavulu
Link to comment
Share on other sites

Hej Morten

Tak for velkomsten, svaret og de gode råd.

Nej, du ødelægger overhovedet ikke.... erhm... glæden ved mit "projekt". Jeg har netop registreret mig som bruger og stillet spørgsmål for at få svar og vejledning. Jeg er mest bekymret for om udfoldelserne på nogen måde kan skade mere end de gavner, og her tænker jeg ikke på risikoen for evt. skader.

Jeg må hellere med det samme erkende at jeg aldrig tidligere har dyrket nogen form for motion... så jeg har faktisk ikke meget begreb om hvad jeg foretager mig. Jeg har søgt info på nettet, men det er altså rart med lidt feedback en gang imellem... og det er jo heller ikke utænkeligt at jeg har misforstået noget af det jeg har læst. :blush:

Mht. træningens udførelse. Jeg er invalidepensionist efter en mc-ulykke i 2001, så jeg har tilrettelagt træningen således at cross-traineren står i stuen og konditionsdelen udføres samtidig med morgen-tv. Hva' fa'en... jeg kan jo lige så godt lave noget i stedet for at sidde passivt i sofaen.

Jeg har selv gået og funderet lidt over det der med udmattelsestegn/signaler... noget generelt jeg kan/skal være opmærksom på??

Oh btw.... er iøvrigt også begyndt at svømme 1-1½ time hver torsdag sammen med min yngste søn.

Link to comment
Share on other sites

Da jeg i sin tid konditionstrænede, var jeg bekymret med hensyn til at træne med så høj puls igennem længere tid. Altså jeg pressede jo mig selv. Svaret jeg fik herinde var imidlertidig, at der kun skulle være positive effekter ved træningen og ingen risici mht. hjertet osv. Jeg synes de svar jeg fik virkede meget seriøse og jeg har stor tiltro deres forfattere.

Nu er du jo lidt ældre end mig, så det er muligt at det forholder sig anderledes for dig. Du kan eventuelt oprette en tråd, hvor du spørger specifikt til det, hvis det er noget du tænker på.

Mht. udmatning mener jeg bare, at hvis det med tiden bliver hårdt at komme i gang med træningen, er det muligvis fordi kroppen prøver at fortælle, at den trænger til en pause. Så hellere køre lidt ned i gear med hensyn til hyppigheden af træningen, istedet for at holde et alt for højt ambitionsniveau.

Du skriver, at du har været ude for en motorcykel-ulykke. Derfor skal du være opmærksom på om du har nogle gamle skader som forværres af træningen. Men det er du selvfølgelig helt klar over.

Link to comment
Share on other sites

Ha, ha.... ja, jeg var faktisk en smule bekymret over at træne med så relativt høj puls i starten, men blev beroliget efter at have læst div. artikler og indlæg på fora, da jeg kom til samme forståelse som du vedr. positiv effekt.

Mht. udmatning.... hmmmm... tjoeh... synes faktisk det bliver stadigt sværere at komme i gang om morgenen. Men det er såmænd lykkedes indtil nu, og det er som om jeg bare skal forbi en 10-15 mins. "grænse" før det kører for mig.

Hmmmm.... må nok hellere begynde at planlægge træningen i stedet for bare at trampe derud af- :bigsmile:

Link to comment
Share on other sites

Hej Carsten, også et velkommen til herfra.

Indledningsvis må jeg sige at hvis flere af de mennesker som jeg lægger programmer for som fitness instruktør havde din begejstring for træning, så ville vi se væsentlig flere resultater i vores centre.

Jeg er helt enig med Morten i at der ikke for almindeligt raske mennesker er nogle sundhedsricisi ved konditionstræning, med mindre man falder af udstyret og på den måde pådrager sig skade.. :crazy:

Dit træningsniveau (puls) virker også umiddelbart også sundt nok, måske nogengange lidt højt. Med de informationer som du har leveret i dit indledende opslag skulle din puls ligge mellem 139 og 160 (65-85 % af maxpuls)

Jeg må dog nok også tilslutte mig holdningen med at du skal tage nogle hviledage i løbet af ugen, Eller dele din træning på i styrketræning den ene dag og konditionstræning den anden. Kroppen har brug for hvile, og for at motivationen ikke pludselig skal svinde ind, er det meget godt at glæde sig til sin træning også.

Det eneste der egentlig bekymrer mig er hastigheden du taber dig med. 10 kilo på 7 uger, virker umiddelbart som lige i overkanten i mine ører.

Normalt anbefaler vægttabsspecialister at man taber sig ½-1 kilo om ugen. dette for at vægttabet bliver varigt, og væskebalancen også opretholdes. Hvis det bare er væske du taber, så ryger det hurtigt på igen.

Den nemmeste måde at regulere hastigheden af vægttabet på er ganske simplet ved at træne mindre. Hold en extra dags pause i løbet af ugen, så kroppen har mulighed for at hvile, Dine muskler har mulighed for at restituere sig, og din hjerne kan tage en slapper.

Hvad siger du og morten til denne kategori ?

Hilsen Peter

Link to comment
Share on other sites

Hej Peter

Tak, tak... både for velkomsten og dit svar.

Rart at høre at jeg ikke er HELT på afveje... :wink:

Mht min puls... uha... det har været MEGET værre. Jeg har ført lidt statistik over både kondition og vægttab. D. 21/1 målte jeg en max puls på 203 og et gennemsnit på 170 den første ½ time og et gennemsnit på 165 den efterfølgende ½ time. Umiddelbart synes jeg dog ikke længere at kunne drive pulsen over 185?? Der er nok nogle mekanismer der jeg ikke har meget begreb om.

Med en puls på 150 kan jeg blive ved i dagevis... samtidig med at jeg kan knævre i mobiltlf.

Mht. vægttab. Mjaeh... erhm... må nok indrømme at det lykkedes mig at smide 10 kg i løbet af lige præcis 1 måned på dato. Derefter er vægttabet egentlig mere eller mindre gået i stå, men målt med "cowboy-bukse" metoden er der stadig tydelig fremgang at spore (99,8 kg i morges). Jeg formoder at det er lykkedes mig at konvertere noget fedt til muskelmasse. Jeg har naturligvis også med hård hånd været inde over kostvanerne. Jeg er klar over at jeg skal passe på med for hurtigt vægttab, men pga. min hobby ville det faktisk være genialt hvis jeg vejer 10-15 kg mindre om et par måneders tid. Og lad mig indrømme det med det samme. Selv om jeg fra naturens hånd er solidt skruet sammen, var jeg altså blevet noget "velpolstret" inden jeg indledte det her projekt.

Hmmm.... en tanke faldt mig lige ind. Vil det være smart at dæmpe vægttabet ved hjælp af noget proteinpulver tilskud??

Jeg må lige overveje den der med at reducere hyppigheden af træningen. Vil det evt. være i orden at tilrettelægge træningen således??.. så har jeg da i det mindste fjernet en konditionsdag... :wink:

Mandag: hård int. træning + styrketræning 1

Tirsdag: restitutions træning (lavere puls, evt. længere distance) + styrketræning 2

Onsdag: hård int. træning + styrketræning 3

Torsdag: Svømning (hvor jeg bla. leger med min yngste søn) + styrketræning 1

Fredag: hård int. træning + styrketræning 2

Lørdag: restitutions træning (lavere puls, længere distance) + styrketræning 3

Motivationen bliver ikke noget problem. Netop den massive fremgang motiverer ganske utroligt..... sammen med det faktum at jeg igen kan passe mine bukser.... og som sagt er vægttab og forbedret kondition hensigtsmæssig i forb. med min hobby.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share