Soleksem


Medicineren
 Share

Recommended Posts

Jeg har de seneste somre sydpå døjet med rødligt og kløende udslæt på brystet og dele af halsen - et enkelt år fik jeg også lidt røde knopper på underarmene - og lægen mente, at det var soleksem.

Jeg har investeret i en solcreme med høj faktor, altså faktor 40 og faktor 60, uden parfume og parabener. Det har da også hjulpet, men ikke "kureret" mig fuldstændig.

Efter søgen på nettet samt forhør blandt bekendte er jeg kommet frem til, at tidseloliekapsler, calcium og betacaroten skulle hjælpe. Jeg har nu investeret i Dolomit, 9 mg. betakaroten-piller samt tidselolie i flydende form, som jeg putter henover mine salater. Har I nogen erfaringer med denne kombination? Det ville være dejligt at slippe for kløen og irritation. At holde sig væk fra solen er ikke et alternativ, da jeg skal til Club La Santa om en måned, hvor der er en masse udendørsaktiviter.

På forhånd tak for hjælpen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har de seneste somre sydpå døjet med rødligt og kløende udslæt på brystet og dele af halsen - et enkelt år fik jeg også lidt røde knopper på underarmene - og lægen mente, at det var soleksem.

Jeg har investeret i en solcreme med høj faktor, altså faktor 40 og faktor 60, uden parfume og parabener. Det har da også hjulpet, men ikke "kureret" mig fuldstændig.

Efter søgen på nettet samt forhør blandt bekendte er jeg kommet frem til, at tidseloliekapsler, calcium og betacaroten skulle hjælpe. Jeg har nu investeret i Dolomit, 9 mg. betakaroten-piller samt tidselolie i flydende form, som jeg putter henover mine salater. Har I nogen erfaringer med denne kombination? Det ville være dejligt at slippe for kløen og irritation. At holde sig væk fra solen er ikke et alternativ, da jeg skal til Club La Santa om en måned, hvor der er en masse udendørsaktiviter.

På forhånd tak for hjælpen.

Jeg har lige lavet en hurtig google på emnet. Det eneste jeg kan finde angående tidseloliekapsler, calcium og betacaroten er fra denne side, Alternativinfo.dk - forebyggelse af soleksem.. De skriver bl.a.:

Nyheds sektion:

Forebyggelse af soleksem

At se solen igen efter en lang vinter er for de fleste mennesker vidunderligt. Især i det tidlige forår bliver mange fristet til at dyrke solen intensivt. Folk, der har tendens til soleksem, kan dog få problemer med for megen soldyrkning. Ærgerligt er det også, hvis man efter et par dage på ferie i syden, må holde sig i skyggen resten af tiden, fordi man ikke kan tåle solen. Selv den danske sol er især om foråret hård ved huden.

Der sker nemlig en reaktion i kroppen, når solen rammer huden, og der dannes D-vitamin. Hos nogle mennesker dannes der så store mængder D-vitamin, at huden reagerer med knopper og kløende udslet. Dette kan skyldes, at D-vitamin binder calcium i blodet, så hudens væv kommer til at mangle kalk.

For at modvirke dette problem kan man med fordel tage en kombination af Berthelsen Tidselolie og Berthelsen Calcium+D. Det bedste er at komme i gang så hurtigt som muligt og gerne 1 til 2 måneder før soldyrkningen.

De skriver altså at årsagen til soleksem skyldes overproduktion af D-vitamin, men når man læser på andre sider på nettet, f.eks. Sundhedsguiden.dk - Soleksem (Polymorft lysudslæt) får man en noget anderledes forklaring, der står blandt andet:

Definition og årsager

Soleksem er en meget almindelig tilstand. 10-20 af Danmarks befolkning oplever soleksem i deres liv. Langt de fleste er børn og unge mellem 10 og 30 år. Soleksem kan se ud på rigtig mange forskellige måder, men hos den enkelte vil det ligne sig selv år efter år.

Soleksem opstår på områder, der er meget udsat for lys. Man ved, at solens stråler udløser eksemet, men man ved ikke præcis hvordan eller hvorfor. Soleksem opstår 1 til 3 døgn efter udsættelsen for sollys og hvis man ikke udsætter huden for mere sol, vil det forsvinde af sig selv efter et par uger.

Ved megen solbadning starter soleksem som regel om foråret og kan vare hen over hele sommeren for så at forsvinde i efteråret og dukke op igen året efter. Hos mange vil eksemet efter en årrække blive mindre eller forsvinde helt.

Her skrives altså at man ikke ved hvad årsagen til eksemen er.

Hvilken en af kilderne du vælger at henholde dig til er op til dig, men jeg ville nok vælge at spare pengene og i stedet bruge dem på min ferie fremfor den alternative behandling. Desuden ville jeg - hvis jeg var dig - beskytte mig selv med sunblock og/eller et tyndt lag tøj og ellers bare lytte til min krops signaler. Er man ved at blive krebsefarvet bør man nok søge skygge eller dække sig til på anden vis.

Link to comment
Share on other sites

Hej Medicineren. :smile:

Jeg ved ikke, hvor meget, at jeg kan bidrage med. Men jeg kan fortælle, at det er ihvertfald mindst 12 år siden, at de alternative kostvejledere anbefalede betacaroten, kalcium og tidselolie - eller en lignende olie - mod hudproblemer i solen. Så denne anbefaling er mindst 12 år gammel.

At et råd kan holde sig i 10-15 år viser måske, at der nok er noget om snakken (?). Eller modsat viser det måske, at et råd kan overleve i 10-15 år, da de alternative behandlere måske ikke altid er så kildekritiske og opdaterer deres viden (?). Jeg ved det ikke. Men som sagt er det et gammelt meget kendt råd i alternative kredse.

Når du siger 9 mg betacaroten, går jeg ud fra, at du mener 9 mg efter den gamle omregningsmetode. Så vidt som jeg har kunnet forstå på en butikansat, svarer disse 9 mg nu til 3 mg betacaroten. Det må du ikke hænge mig op på, men det var sådan, at jeg forstod den butiksansatte efter, at hun havde ringet til en producent.

Som såkaldt "kostvejleder" har jeg ikke længere nogen mening om betacaroten udover, at jeg synes, at myndighedernes etablerede fagfolk kørte en urimelig og unuanceret skræmme-kampagne mod betacaroten for mange år siden. Men som sagt har jeg - som "kostvejleder" - ikke længere nogen mening om dette kost-tilskud.

Men som privatperson har jeg valgt at tage den halve mængde af dit tilskud; altså 4,5 mg efter den gamle omregningsmetode, som - vistnok - svarer til 1,5 mg efter den ny metode. Jeg går nemlig ind for det, som jeg kalder Den Gyldne Middelvej (Se evt. andre tråde). Næste gang, at du køber betacaroten, kan du spørge om den nye omregningsmetode, så du får de rigtige oplysninger m.h.t. omregningsfaktoren. det forvirrer nemlig mig.

Jeg ved ikke, om mit indlæg kunne hjælpe dig. Men god tur til Club La santa.

venlig hilsen Jan, Projekt Smørhul

Link to comment
Share on other sites

Hej Medicineren. :smile:

I 1994-1995 gav jeg bl.a zoneterapi (FDZ) til et personale. Der snakkede vi bl.a. om betacaroten, kalcium og tidselolie - eller lignende olie - mod hudproblemer i solen.

Jeg vil gerne fortælle dig lidt om, hvordan sådanne råd bliver holdt i live. Da jeg tog FDZ-zoneterapeut-uddannelsen for mange år siden, lærte vi lidt om alternativ kost-teorier. Vi havde bl.a. en kendt kostvejleder, der hedder Frede Damgård. Han nævnte eller anbefalede bl.a. Omnimin og Maximum som den daglige multi-vitamin/mineral-pille, hvilket jeg i dag tager afstand fra idag.

Frede Damgård og en anden behandler gav os råd m.h.t. hvilke kosttilskud og naturlægemidler, der hjalp mod forskellige sygdomme. Med andre ord var FDZ-zoneterapeuter med til at holde dette eller lignende råd i live. Det var iøvrigt den anden behandler, der sagde, at hvis man var syg, burde man måske hellere gå til en dyrlæge end til en almindelig læge!!!!!! Så pas på med de alternative behandlere.

Jeg kan ikke tage stilling til, om rådene er rigtigt eller forkerte. Men jeg kan sige, at jeg krummede tæer, når jeg hørte FDZ-zoneterapeueter give kostvejledning til folk/patienter. De havde nemlig et alt for spinkelt grundlag til at udtale sig om ernæring.

Det er så hamrende nemt for de daværende zoneterapeuter at henvise til nogle bøger og sige, at her står, at Vitamin X virker mod sygdom Y. Men er det god kildekritik? Og hvor gode var de daværende zoneterapeuter til at skelne mellem de forskellig typer af undersøgelser? Tager de nok højde for placebo-effekten?

Jeg ved ikke, om du har læst mine bemærkninger om kildekritik i forskellige tråde. Men jeg har mere respekt for højtudannede kandidater med etablerede uddannelser, der har lært statistik og som kan lave artikelsøgning på de videnskabelige databaser Medline/Pubmed og Cochrane. Disse har - i modsætning til de daværende zoneterapeuter - lært at tænke videnskabeligt.

Jeg vil foreslå dig at du bruger følgende 2 kilder; en etableret kilde og en alternativ kilde. Så får du alle nuancer med. Du kan prøve at kontakte disse.

Kilde 1: VIFAB - Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling. ViFAB er en selvejende institution under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Med andre ord er det en af myndighedernes etablerede kilder. Måske kan de give dig et svar m.h.t. betacaroten, kalcium og tidselolie.

Kilde 2: Vitalrådet. Rådet består bl.a. af alternativt tænkende læger, som måske er påvirket af industrien. Vitalrådet er ikke en erstatnig for myndighedernes etablerede eksperter, men derimod et supplement, så man hører sagen fra flere sider. En af lægerne har arbejder længe med kosttilskud og naturlægemidler, førend at han kom i Vitalrådet.

Med hensyn til tidselolie ved jeg ikke, om du er klar over, at den indeholder langt flere n-6-fedtsyrer end n-3-fedtsyrer, dersom der ikke er kommet nye eller alternative sorter på markedet. Din kost bør kun indeholde 3-4 gange flere n-6-fedtsyrer end n-3-fedtsyrer. Bl.a. derfor er jeg stoppet med at bruge tidselolie. Men måske er den god ved soleksem. Det ved jeg ikke.

Venlig hilsen

Jan Hervig Nielsen

Ideudvikler

Projekt Smørhul

Projekt Smørhul er et afslappet fritidsforetagende uden økonomiske

interesser. - For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a

bevægeapparatet), fysiologi, biokemi og ernæring på næsten bachelorniveau. -

Men jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som fagfolk

bruger. - "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke

dyrker "intens" sport".

Link to comment
Share on other sites

Min mor led i mange år af soleksem - og i de sidste år kunne hun SLET IKKE tåle at opholde sig solen. Hun havde bl.a. handsker på og bånd om ørene. Pga andre problemer fik hun checket sidste stofskife, som viste sig at være for lavt, og hun kom i behandling. Efter hun er started på behandlingen har hun så at sige ikke soleskem mere. Nu skal man passe på med forhastede beslutninger, men noget kunne måske tyde på en sammenhæng. Men lidt underligt er det når hun havde haft det i 30 år. Der er i hvert fald ikke noget galt i at få checket stofskiftet - så det kunne du overveje.

En anden skriver om vitaminer - herunder Omnimin. Jeg har taget Omnimin i flere år og jeg mærker bestemt en forskel i mit energiniveau og almentilstand. Jeg er multiallergiker, hvilket - udover de konkrete gener - medfører meget træthed, og jeg kan ganske enkelt mærke forskel på om jeg tager dem eller ej. Dermed ikke sagt at Omnimin kan kurere sygdomme, for det tror jeg bestemt ikke, men hvis man fejler "ting og sager" og måske har problemer med at få dækket sit vitaminbehov via kosten (jeg tåler så at sige intet frisk frugt og kun få rå grøntsagstyper), så er et kraftigt vitamintilskud en god hjælp.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har de seneste somre sydpå døjet med rødligt og kløende udslæt på brystet og dele af halsen - et enkelt år fik jeg også lidt røde knopper på underarmene - og lægen mente, at det var soleksem.

Jeg har investeret i en solcreme med høj faktor, altså faktor 40 og faktor 60, uden parfume og parabener. Det har da også hjulpet, men ikke "kureret" mig fuldstændig.

Efter søgen på nettet samt forhør blandt bekendte er jeg kommet frem til, at tidseloliekapsler, calcium og betacaroten skulle hjælpe. Jeg har nu investeret i Dolomit, 9 mg. betakaroten-piller samt tidselolie i flydende form, som jeg putter henover mine salater. Har I nogen erfaringer med denne kombination? Det ville være dejligt at slippe for kløen og irritation. At holde sig væk fra solen er ikke et alternativ, da jeg skal til Club La Santa om en måned, hvor der er en masse udendørsaktiviter.

På forhånd tak for hjælpen.

Soleksem kan nogen gang være lidt af en "slask-diagnos" som dækker flere lidelser som kommer i udryk når man bliver udsat for sollys. LadyRunners mor kan f eks have været ramt af en eller anden form for thyreoidit (inflammation i kirtlen der producerer flere af de hormon som reglerer vores stofskifte - kender du sikkert, nu hvor du læser medicin :smile:). Problemer med thyreoidea skyldes i flere tilfælde en autoimmunitet - d v s at dit immunforsvar danner antistoffer mod dig selv. Eksemer af forskellige slags skyldes også tit en autoimmunitet og det ses ofte at samme person udvikler immuniteten mod flere ting i sin krop. Derfor kan der sagtens være et sammenhæng med problemer med thyreoidea.

Men der behøver ikke være et sammenhæng, du kan sagtens have soleksemer uden at det skyldes problemer med dit stofskifte. Den læge du har set, er det din egen læge, eller er du blevet henvist til en hudlæge? Almen praktiserende læger har ofte rigtigt meget styr på mange ting, men de er trods alt ikke eksperter - jeg synes altid man har meget at vinde på at be om at blive henvist til specialist. Hudlæger ser SÅ mange flere varianter af hyppige gener med huden og kan bedre have en idé om hvad det drejer sig om. Desuden kan de lave tester for at undersøge for evt autoimmunitet som almen praktiserende ikke har tilladelse at udføre.

Link to comment
Share on other sites

Forklarer behandlingen af stofskiftet så at eksemet mere eller mindre forsvinder? Min mor har været hos flere hudlæger, men ingen har nævnt det, som du nævner her. Hun har iøvrigt også psoriasis - som selvfølgelig er bedre nu, hvor hun kan tåle at være i solen.

Link to comment
Share on other sites

Hej Medicineren,

Jeg har selv døjet med soleksem så længe jeg kan huske. Så jeg læser for det første lige med da jeg heller ikke har fundet en egentlig kur mod det.

Det der har virket nogenlunde for mig er at starte 14 dage før ferien med 6 tidselolie kapsler om dagen. Jeg kender en mg på hver kapsel og kan af gode grunde ikke nævne mærket. Men det hjælper i hvert fald på at det ikke klør så forbandet meget. De røde knopper kommer stadig frem, men kløen er der ikke. Du skal fortsætte med kapslerne under ferien.

Håber det hjælper lidt

Ha en god dag.

Link to comment
Share on other sites

Forklarer behandlingen af stofskiftet så at eksemet mere eller mindre forsvinder? Min mor har været hos flere hudlæger, men ingen har nævnt det, som du nævner her. Hun har iøvrigt også psoriasis - som selvfølgelig er bedre nu, hvor hun kan tåle at være i solen.

Det kan sagtens hjælpe. Men synes det er meget mærkeligt ingen læger har fundet ud af det - jeg husker ikke vildt meget fra hudblokken og mine bøger og slides ligger et eller andet sted i flytteroden, så gider ikke i øjeblikket søge efter dem...:innocent:, men jeg er da meget sikker på at underviseren nævnte sammenhænget mellem autoimmune lidelser og hudproblemer. Videre kan man sagtens have en blanding af psoriasis og eksemer. Psoriasis bliver typisk bedre af sol, hvorimod eksem bliver værre - så det er noget værre noget når man har en kombination.

Men et lavt stofskifte kan i sig selv også give hudproblemer med hud der flager, uden at det har med autoimmuniteten at gøre - og det vil også forsvinde efter behandling.

Jeg har tidligere haft det man kalder temperatureksemer og mine hænder reagerede for køle. Men det er også blevet bedre siden jeg øget mit indtag af fedt - jeg spiser dog IKKE tidselolie. Synes det smager forfærderligt. Jeg spiser bare mere smør og hørfrø :smile:

Link to comment
Share on other sites

Det kan sagtens hjælpe. Men synes det er meget mærkeligt ingen læger har fundet ud af det - jeg husker ikke vildt meget fra hudblokken og mine bøger og slides ligger et eller andet sted i flytteroden, så gider ikke i øjeblikket søge efter dem...:innocent:, men jeg er da meget sikker på at underviseren nævnte sammenhænget mellem autoimmune lidelser og hudproblemer. Videre kan man sagtens have en blanding af psoriasis og eksemer. Psoriasis bliver typisk bedre af sol, hvorimod eksem bliver værre - så det er noget værre noget når man har en kombination.

Men et lavt stofskifte kan i sig selv også give hudproblemer med hud der flager, uden at det har med autoimmuniteten at gøre - og det vil også forsvinde efter behandling.

Jeg har tidligere haft det man kalder temperatureksemer og mine hænder reagerede for køle. Men det er også blevet bedre siden jeg øget mit indtag af fedt - jeg spiser dog IKKE tidselolie. Synes det smager forfærderligt. Jeg spiser bare mere smør og hørfrø :smile:

Ja, jeg undrer mig jo også over, at det aldrig har været nævnt. Jeg spørger også udfra et ønske om at tage mig af mig selv. Udover div. luftvejs/hudallergier har jeg let psoriasis, soleksem på brystet/halsen (som kan holdes væk med faktor 50) og tendens til for lavt d-vitamin - og så ligger jeg lige på kanten til diabetes. Så jeg befinder mig i et par grænseområder og forsøger at passe på mig selv.

Jeg har en - lægmands - teori om at tingene måske hænger sammen. Jeg har ikke så meget at binde det op på :blush: udover læsning af div. arktikler, hvor jeg har fået en fornemmelse af, at der måske er tale om én grundlæggende (ukendt) faktor. Altså en dybereliggende defekt - evt. bundet i DNA, da mit sygdomsmønster er lig de fleste i min fars familie.

Hvor går man hen og bliver testet vedr. thyreoidea - og er det bare blodprøver?

Link to comment
Share on other sites

Ja, jeg undrer mig jo også over, at det aldrig har været nævnt. Jeg spørger også udfra et ønske om at tage mig af mig selv. Udover div. luftvejs/hudallergier har jeg let psoriasis, soleksem på brystet/halsen (som kan holdes væk med faktor 50) og tendens til for lavt d-vitamin - og så ligger jeg lige på kanten til diabetes. Så jeg befinder mig i et par grænseområder og forsøger at passe på mig selv.

Jeg har en - lægmands - teori om at tingene måske hænger sammen. Jeg har ikke så meget at binde det op på :blush: udover læsning af div. arktikler, hvor jeg har fået en fornemmelse af, at der måske er tale om én grundlæggende (ukendt) faktor. Altså en dybereliggende defekt - evt. bundet i DNA, da mit sygdomsmønster er lig de fleste i min fars familie.

Hvor går man hen og bliver testet vedr. thyreoidea - og er det bare blodprøver?

Du er nok slet ikke på afveje når du tror at der er en sammenhæng mellem dine lidelser - der ses tit luftvejsproblemer og eksmer i den samme familie og nogen gang også hos den samme individ.

Thyreoidea tester man i første omgang funktionen hos med blodprøver. Dem kan du be din egen læge om at få lavet, hvis du tror det er det du fejler.

Var det for øvrigt for lavt eller for højt stofskifte din mor blev diagnostiseret med?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share