Motion får hjertet til at reparere sig selv


Waits
 Share

Recommended Posts

http://fpn.dk/liv/krop_valvare/article1078341.ece

Motion får hjertet til at reparere sig selv

Fysisk aktivitet belaster hjertets arterier og muskler ved at sende 10 gange den normale mængde blod til de muskler, som bliver brugt. Stamceller bliver sendt ud for afhjælpe denne stresssituation og kan endda reparere de ødelagte dele. Foto: Colourbox

Af MORTEN ZAHLE

Offentliggjort 07.09.07 kl. 10:21

Fysisk træning over længere tid kan hjælpe et dårligt hjerte til at reparere sig selv, viser ny forskning. Hjertet danner simpelthen nye blodkar og stamceller.

Hvis du har dårligt hjerte, betyder det ikke, at du skal vinke farvel til al fysisk træning. Tværtimod kan træning hjælpe dit hjerte til at reparere sig selv.

Det viser ny forskning, som ifølge msnbc netop er blevet præsenteret ved et møde i European Society of Cardiology, den europæiske hjerteforening.

I et studie af 37 mennesker på universitetet i Leipzig i Tyskland har dr. Robert Hollriegel opdaget, at patienter med alvorlige hjertefejl kunne producere nye stamceller til deres knogler, hvis de cyklede en halv time om dagen i fire måneder.

De fik også flere små blodkar i deres muskler. Kontrolgruppen, som ikke cyklede, havde ingen ændringer i blodkar og muskler.

Mere blod igennem

De fleste patienter med hjertefejl er over 70 år, og en del af dem kan knap gå nogle få skridt uden at holde pause. Lægerne tror, at selv disse patienter kan have glæde af let træning, f.eks. cykling eller gåture. For ikke at presse dem ud over bristepunktet foreslår lægerne, at man tester patienterne med henblik på at finde ud af, hvor stor en belastning de kan klare.

Fysisk aktivitet belaster hjertets arterier og muskler ved at sende 10 gange den normale mængde blod til de muskler, som bliver brugt. Stamceller bliver sendt ud for afhjælpe denne stresssituation og kan endda reparere de ødelagte dele. Hvis man fortsætter med at træne, hjælper stamcellerne kroppen til at vænne til stresset ved at opbygge nye blodkar og forstærke musklerne.

Men ifølge forskerne skal man træne regelmæssigt over længere tid for at opnå den gavnlige virkning.

"Folk, som har fået konstateret hjertefejl, tror, at de ikke længere må træne, men denne undersøgelse viser, at fysisk træning kan være gavnligt for selv folk med en alvorlig hjertesygdom," siger dr. Freek Verheugt, cardiolog ved University of Nijmegen i Holland.

Læs mere om undersøgelsen her

Link to comment
Share on other sites

Spændende læsning :4thumbup: Det beviser jo endnu engang hvor vigtig træning er for helbredet. Hjertet er sgu nu gang den vigtigste muskel - og har hørt noget lignede før, at personer med forkalkninger i blodårerne kan "holde den kørende" i noget tid - fordi der dannes nye blodkar/årer omkring hjertet hvor blodet kan cirkulerer.

God artikel - :4smartass:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share