msk Posted December 4, 2007 Report Share Posted December 4, 2007 (edited) Er der nogle af de kloge hoveder på mol som kan forklare lidt om Glykoproteinernes funktion ?Jeg kan ikke finde ud af andet en at de sidder på de rødeblodlegmer, og at antigenerne sidder på disse. Edited December 4, 2007 by msk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sortiarius Posted December 4, 2007 Report Share Posted December 4, 2007 (edited) Puha det var da godt nok et omfattende spørgsmål at stille på en så sen aftentime - er på vej i seng så du får lige et ultrakort svar.Glykoproteiner er kort sagt proteiner hvorpå der er installeret sukkergrupper. Disse kan have mange formål, vigtigst er nok den antigene funktion, der hjælper kroppens andre celler (i et væv) til at skelne mellem forskellige celletyper og fremmede celletyper (eventuelle patogener som virus, bakterier, parasitter, svampe osv). Fremmede bakterier har fx ukendte glykosyleringer på deres overfladeproteiner der ikke kan genkendes af kroppens immunceller hvorved et immun-respons kan indledes (innat: komplement, makrofag, neutrofil, NK. Adaptivt: B-celle antistoffer og T-celle angreb). Glykosyleringer på proteiner kan også fungere som genkendelsessignaler fx for et signalstof der skal nå en cellulær receptor. Endelig beskytter glykosyleringen af proteiner også til beskyttelse af disse mod denaturering (unaturlig rummelig omformning, konformationsændring) og proteolytisk nedbrydning (ubiquitin-medieret gennem proteasomer). Endelig kan glykosyleringer også øge opløseligheden af en række proteiner. Celle-til-celle kontakter er også medieret af glykosylerede proteiner, fx når en immuncelle skal vandre fra blodbanen til et inficeret væv, her bindes immuncellen til blodkarcellen (endothelet) hvorpå cellen kan trænge ud i det angrebne væv. Celle-til-cellekontakter kan også være med til at detektere vævsskader, og herved stimulere nydannelse af beskadiget væv (hyperplasi/hypertrofi/metaplasi/dysplasi).En meget kort gennemgang, der findes tusinder af andre funktioner - men se på glykosylering som en slags modificering af proteinet - der gør det unikt. Edited December 4, 2007 by Sortiarius Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
msk Posted December 4, 2007 Author Report Share Posted December 4, 2007 Jeg siger mange tak, så kan jeg blive færdig med min biologi rapport :4thumbup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sortiarius Posted December 5, 2007 Report Share Posted December 5, 2007 Det blev lidt hurtigt i nat, så hvis der er noget der er lidt langhåret er du velkommen til at skrive eller PM'e. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
msk Posted December 5, 2007 Author Report Share Posted December 5, 2007 Jeg skulle bare give en hurtig genemgang af nogle eksmpler på hvad de ellers bliver brugt til, så det er fint nok.Men tak for tilbudet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaMotta Posted December 5, 2007 Report Share Posted December 5, 2007 Jeg siger mange tak, så kan jeg blive færdig med min biologi rapport :4thumbup:Hvorfor anvender du ikke en lærebog eller internettet. Det kan ikke tage mange sekunder at støve funktionerne op vha Google, wikipedia eller lignende? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.