Glykoproteinernes funktion


msk
 Share

Recommended Posts

Er der nogle af de kloge hoveder på mol som kan forklare lidt om Glykoproteinernes funktion ?

Jeg kan ikke finde ud af andet en at de sidder på de rødeblodlegmer, og at antigenerne sidder på disse.

Edited by msk
Link to comment
Share on other sites

Puha det var da godt nok et omfattende spørgsmål at stille på en så sen aftentime - er på vej i seng så du får lige et ultrakort svar.

Glykoproteiner er kort sagt proteiner hvorpå der er installeret sukkergrupper. Disse kan have mange formål, vigtigst er nok den antigene funktion, der hjælper kroppens andre celler (i et væv) til at skelne mellem forskellige celletyper og fremmede celletyper (eventuelle patogener som virus, bakterier, parasitter, svampe osv). Fremmede bakterier har fx ukendte glykosyleringer på deres overfladeproteiner der ikke kan genkendes af kroppens immunceller hvorved et immun-respons kan indledes (innat: komplement, makrofag, neutrofil, NK. Adaptivt: B-celle antistoffer og T-celle angreb). Glykosyleringer på proteiner kan også fungere som genkendelsessignaler fx for et signalstof der skal nå en cellulær receptor. Endelig beskytter glykosyleringen af proteiner også til beskyttelse af disse mod denaturering (unaturlig rummelig omformning, konformationsændring) og proteolytisk nedbrydning (ubiquitin-medieret gennem proteasomer). Endelig kan glykosyleringer også øge opløseligheden af en række proteiner. Celle-til-celle kontakter er også medieret af glykosylerede proteiner, fx når en immuncelle skal vandre fra blodbanen til et inficeret væv, her bindes immuncellen til blodkarcellen (endothelet) hvorpå cellen kan trænge ud i det angrebne væv. Celle-til-cellekontakter kan også være med til at detektere vævsskader, og herved stimulere nydannelse af beskadiget væv (hyperplasi/hypertrofi/metaplasi/dysplasi).

En meget kort gennemgang, der findes tusinder af andre funktioner - men se på glykosylering som en slags modificering af proteinet - der gør det unikt.

Edited by Sortiarius
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share