Skade i ryggen? :(


Eagle
 Share

Recommended Posts

Hej MOL!

Jeg er en dreng på 15 (snart 16).

For ca. et år siden spillede mine venner og jeg fodbold hver søndag. Det var nok lidt før jul at det skete, men der fik jeg så bolden og skød på mål, og jeg tror jeg kom fra en lidt skæv vinkel, fordi under/efter skuddet gjorde det skide hamrende ondt for at sige det rent ud, lige oven over højre balde eller nederst til højre i ryggen. Der gik nok omkring 1½ måned før jeg kunne spille fodbold helt rigtigt igen osv uden at mærke smerte når jeg skød til en bold fx :( Men så lige siden har det kommet sådan igen fx. under fodboldkampe i en glidende takling, når jeg har sprintet maksimal og skudt (på samme tid) og ellers bare skudt til en bold. Nogle af gangene er det sket hvor jeg ikke har varmet op, men det er i hvert fald også sket nogle gange hvor jeg har været varm osv. Så her i onsdags til træning inden vi startede skulle jeg jo lige se om jeg kunne ramme kassen inden løbetræning og der skete det igen.

Nu er jeg bare så træt af det fordi der går lidt tid hver gang det sker før jeg kan være 100% med igen. Hvad tror I det kan være? Har spurgt min træner og han siger at det umiddelbart nok har været en fibersprængning i starten? :(

Og evt. hvad kan man gøre ved det?

Jeg håber virkelig I kan hjælpe mig ! :) På forhånd tak!

Link to comment
Share on other sites

Du har formodentlig beskadiget noget bindevæv i forbindelse med psoas muskelens tilhæftning på rygsøjlen. Alternativt kunne det være noget andet væv i det område men varigheden af smerterne indikerer at det er bindevæv og ikke muskelvæv der beskadiget. Får du smerter af bestemte bevægelser? Det kunne være bestemte vridninger eller bøjninger på rygsøjlen eller når du løfter højre ben fremad eller lign! Uanset hvad det er så er det nok smart at undgå at irritere skaden de næste måneder og derefter gradvisk prøve hvad du kan gøre uden at skaden bryder op igen!

Link to comment
Share on other sites

Når jeg nu fx. bare står på gulvet og så bevæger kroppen idt rundt osv, kan jeg godt mærke det, men ikke sådan hvor det gør "ondt" ligefrem. Men i givet fald hvis det er hvad andres har skrevet det kunne være, går det væk igen? af sig selv? og hvad kan man selv gøre?

Link to comment
Share on other sites

Nu ved jeg godt I ikke er læger osv, men hvor lang tids pause tror I ville være realistisk? Snakker vi nogle måneder eller helt op til et halvt år?

Og i givet fald i pausen, kan jeg så styrketræne? Fordi styrketræner det meste af kroppen med håndvægte og med kropsvægt i hjemmet.

Mit ryg program er:

3 x 15-20 rygbøjninger

3 x 8-12 seesaw rows med 5kg på hver vægt. Det er "dumbell" eller hvad det nu hedder når det er med to vægte ;)

3 x 8 Rear laterals med lav vægt da jeg lige er startet på den øvelse

desuden laver jeg også squat som også træner ryggen lidt. Og så ellers træner jeg ben, mave og arme/bryst og så ryggen.

Vil jeg kunne blive ved med det i pausen?

Link to comment
Share on other sites

Hej Eagle

Rygskader er noget lort. intet mindre. Det er derfor vigtigt du går til din læge og spørger efter en henvisning til en specialist.

Ryggen er svær at have med at gøre også for fagfolk, så få en rygspecialist på.

Den skade har varet alt alt for længe.

Tag en pause fra squats, og når du laver rygbøjninger så sørg for ikke at få for meget svaj i ryggen.

Når/ hvis du laver mavebøjninger, skal du lade være med at gå helt op, men blive med hele den nederste del af ryggen i underlaget.

Løft ikke tunge genstande, og skal du, så brug benene og hold vægten tæt til kroppen uden at svaje bagud i ryggen.

Hold pause fra fodbolden, og andre aktiviteter der provokerer skaden.

Gå til din læge, bed om at komme til en specialist. Det er det der er at sige til dig.

mvh

Peter Voigt

Link to comment
Share on other sites

Men :)

Hvorfor skal jeg evt. tage en pause fra squat? Jeg laver den der hedder "Dumbell-squat", med to håndvægte à 7kg ;) Altså 14 kg i alt. Og med rygbøjninger, skal jeg så kun løfte til navlen ca. eller bare sådan 15 cm over jorden?

Og tror I man kan træne den muskel der er synderen i alt det her? :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det er ikke sikkert at det er en muskel der er for svag som årsagen. Såfremt mit bud er korrekt (psoas major tilhæftning på rygsøjlen) så er muskelens funtion at bøje i hofteledet. Men det er slet ikke sikkert at det er manglende styrke i denne muskel der er årsagen. Og dermed er det heller ikke sikkert at yderligere træning af denne muskel vil forbedre din tilstand!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share