Er en kcal en kcal?


Nigo
 Share

Recommended Posts

Ok. Ved godt at emnet lyder sært, men jeg tænkte på hvorvidt sammensætningen mellem protein, fedt og kulhydrat har en betydning for det "effektive" kalorieindhold?

Man plejer jo at sige at der er 4,5 kcal/g i protein og kulhydrat og dobbelt så meget i fedt... Men! Hvis kroppen har langt lettere ved at udnytte en kcal fra kulhydrat i forhold til protein (kroppen bruger mere energi på at nedbryde protein) burde 100 g protein så ikke tælle mindre end 100 g kulhydrat?

Så vidt jeg husker er kcal-angivelser på fødevarer baseret på en analyse hvor man brænder en afmålt mængde af og måler den afgivne energi, men det er jo ikke helt det samme som kroppen gør.

Håber nogen med mere forstand på kroppens metabolisme kan byde ind. Jeg er "kun" kemiingeniør ;-)

Link to comment
Share on other sites

Du er inde på noget interessant. Som sådan er energi jo energi (som bruges til at opvarme 1g vand 1 grad som du nok husker)

Indholdsdeklarationen kan vel bruges som "nøglehullet" - til at guide forbrugeren. Den er ingen der kan love dig at du faktisk kan optage alle de vitaminer der står, der er i pakken - dét afhænger også af hvad du eller spiser - nogle mineraler er afhængige af du også spiser andre - eller måske undlader (vise versa)

Sukker er ikke bare sukker - fx omsætter nogle gærceller hellere og hurtigere fructose ift glucose. Som du er inde på er nogle af den mening at protein "koster" mere energi at omsætte, og derfor populært sagt slanker - samme opfattelse er der med forskellig mad.

Leveren forbrænder fx forskelligt afhængig af forskellige forhold. Har du spist brød inden du tager en snaps, bliver alkoholen ikke optaget så hurtigt, men drikke du champagne på tom mave vil "boblerne" hurtigere stige dig til hovedet. Der er også forskel på styrken fx en øl, vin, spiritus (hvor hutigt det optages/omdannes).

Maveindholdet/tømning er også afhængig af fx sukker/salte indh. derfor er det vigtigt at justere konc. så du faktisk optager både væske og næring i din energidrik, i stedet for du begynder at "fordøje" og blodet går til maveregionen ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share