Forsøgspersoner søges!


Bukse
 Share

Recommended Posts

FORSØGSPERSONER SØGES TIL VIDENSKABELIGT PROJEKT

” Effekt af valleprotein versus placebo på protein-syntese efter forskelligartet styrketræning.”

Formål:

Formålet med dette studie er at sammenligne muskelvækst hos personer, der udfører styrketræning med benene arbejdende forskelligt og hvor den ene træningsgruppe indtager valleprotein og den anden indtager en sukkeropløsning. Formålet at undersøge hvorledes valleproteinet øger muskelvæksten forskelligt imellem de to træningsformer.

Vi søger raske mænd, der ikke regelmæssigt dyrker styrketræning af benene. Du kan altså godt deltage selvom du er utrænet. Personer, som de seneste måneder eller deltaget i regelmæssig struktureret idrætsaktivitet involverende ben-muskulaturen (løb, cykling, skiløb, roning, boldspil, ketcherspil eller kampsport), kan ikke deltage i forsøget. Ligeledes er det et krav for deltagelse at man ikke har knæleds-problemer samt at man ikke indtager receptpligtig medicin eller kosttilskud der kan have indflydelse på muskelvækst.

For forsøgspersoner indbefatter deltagelse i projektet:

• Lodtrækningsbaseret placering i en af 2 grupper: 1) styrketræning og protein-sukker-indtag, eller 2) styrketræning og sukkerindtag

• Du møder på Institut for Idræt til et antal besøg:

o Indledende samtale og måling af kropskomposition

o Tilvænningperiode: 3 gange i løbet a 10 dage

o Akutforsøg: 1 gang

o Træningsperiode: 12 uger med 3 ugentlige træningspas samt test af styrke før og efter træningsperioden

o Måling af kropskomposition efter træningsperiode

• I alt tages 6 muskelvævsprøver i det ene ben og 5 i det andet ben fordelt over 4 besøgsgange.

Tidsplan for forsøget:

• Indledende samtale, tilvænningsperiode og akutforsøget afvikles samlet over ca. 20 dage i perioden april til slutningen af juni

• Træningsperioden på 12 uger forventes opstartet i august

Deltagere i forsøget vil modtage økonomisk kompensation på 4000 kr.

Ved gennemførelse af hele forsøget udbetales en økonomisk skattepligtig kompensation på 4000 kr. til dig som forsøgsperson. Hvis du kun gennemfører akutforsøget udbetales en økonomisk skattepligtig kompensation på 1000 kr. Hvis du forlader forsøget før akutstudie gives ikke honorar.

Forsøgene vil blive afviklet på Institut for Idræt, Aarhus Universitet, Dalgas Avenue 4, 8000 Århus.

Måling af kropskomposition foregår på Medicinsk Afdeling M, Århus Universitetshospital, Nørrebrogade 44.

Hvis du er interesseret i at høre mere om forsøget, bedes du skrive til en af nedenstående kontakt-mailadresse eller ring til Stine eller Jean. Du vil derefter blive tilsendt yderligere information – herunder kontaktinformation du skal bruge hvis du stadig er interesseret.

Jean Farup

[email protected]

Stine Klejs

[email protected]

Link to comment
Share on other sites

Jeg er bare nysgerrig: I de der protein-effekt-forsøg - hvorfor er der aldrig restriktioner på resten af føden? Eller i hvert fald i timerne inden og efter?

Og hvilken bentræning skal udføres?

Hejsa

Hvorfra er det du ved at der ikke er restriktioner på resten af føden generelt eller inden eventuelle akut-forsøg?

Ved langvarige (eks 10-16 uger) træningsforsøg hvor man anvender eks valle-protein og placebo gør man ofte det at man sørge for at forsøgspersonerne ikke spise noget i tiden lige inden (eks 1.5 time) træning og lige efter træning (eks 1.5 time) udover det de nu får ifm forsøget. Mht det generelle fødeindtag gør man ofte det at de bare skal foresætte deres normale spisemønster. Eventuelt kan man lave noget kostregistrering i eks antal dage for at have en ide om indtaget. Skal man vide hvad alle forsøgspersoner spise hver dag på alle tidspunkter i 12 uger er det et kæmpe arbejde og enormt omkostningsfuldt ift udbyttet af sådan en viden.

Hvorvidt der er restriktioner på afhænger føden ifm akut-forsøg afhænger en del af hvad det er man kigger på og hvorvidt det responderer på fødeindtaget. I praksis gør man ofte det at man lade forsøgspersonerne faste fra aftenen før inden de kommer ind til akut-forsøget om morgenen. Hvis forsøgspersoner skal lave noget træning kan man yderligere inkluderer en kontrolgruppe der ikke laver noget træning, men som også har fastet fra aftenen før. På denne måde kan man få en ide om de ting man kigger på er et resultat af træningen eller fasten.

Ben træningen vil bestå af knæ-ekstensioner i en knæ-ekstensor maskine. Ekscentrisk for det ene ben, koncentrisk for det andet, begge med ca 8-10 RM belastning. Meget lidt "funktionelt" (hvad det så end er), men meget praktisk i denne forbindelse. Men man skal nok bliver godt stærk i knæ ekstensorne af det. Desuden må man træne overkroppen hvis man ønsker det (dog på andre dage end bentræningsdage).

Edited by Bukse
Link to comment
Share on other sites

Det ved jeg da i og for sig heller ikke. Men det stod ikke anført i jeres oplag; og heller ikke på andre lign. opslag (der hang en del opslag om samme, da jeg gik på uni i canada). Men nu ved jeg det - og tak :)

Det kunne være sjovt, at være med, hvis det bare ikke havde været for biopsierne :4disguise:

Link to comment
Share on other sites

Det ved jeg da i og for sig heller ikke. Men det stod ikke anført i jeres oplag; og heller ikke på andre lign. opslag (der hang en del opslag om samme, da jeg gik på uni i canada). Men nu ved jeg det - og tak :)

Det kunne være sjovt, at være med, hvis det bare ikke havde været for biopsierne :4disguise:

Your welcome.

Biopsierne skal du nu ikke være så bange for :-) Du bliver væsentligt mere øm/skadet af den excentriske træning end muskelbiopsierne som sådan. Desuden kan man jo få adgang til nogle sjove data når man får taget biopsier som fibertype fordeling, fiber størrelser, kapillærisering mv. (Men jeg er nu godt klar over at det ofte er biopsier der skræmmer folk væk)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

En skam at man ikke må løbe i forvejen, ville være sjovt og lige på den anden side af vejen.

Det kommer an på hvor meget løb der er tale om, samt om man er villig til at sætte det på standby imens forsøget kører?

Link to comment
Share on other sites

Er en 10 til 15 km om ugen og så lidt træning, men regner med at træne mere i sommerferien, hvilket jo er lige inden forsøget..

Ville ikke have noget imod at stoppe imens det stod på..

Tag lige og skriv en mail til [email protected] og forklar din træningsmængde lidt mere præcist (altså om du også dyrker noget styrketræning og hvor meget). :-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share