Forbedring af løb


juliemalou
 Share

Recommended Posts

Hej

Jeg har løbet i mange år, siden jeg var 14 faktisk og nu er jeg 19.

Mit issue er at jeg nu løber 5-10km hver gang jeg løber. Jeg har enkelte gange løbet 15km.

Jeg kan løbe 5km på løbebånd på 25min altså med 12km/t på et hængende hår på en god dag. Dvs. jeg er helt færdig bagefter og det er så hårdt at det er ubehageligt synes jeg. Jeg kan uden problemer løbe 10km på 1 time, altså med 10km/t, det føles stille og roligt og behageligt.

Mit spørgsmål er hvordan jeg kommer videre herfra. Jeg vil gerne både blive hurtigere og mere udholdende. Jeg vil gerne løbe et halvmarathon i nær fremtid og jeg vil gerne kunne løbe endnu hurtigere på min 5km.

Jeg har kigget lidt på nogle løbeprogrammer, men jeg synes ikke rigtig at de passer til mit niveau eller mine mål.

Mit eneste problem er at jeg for et halvt års tid siden er startet på at styrketræne og jeg har taget meget på i muskelmasse, hvilket har gjort det hårdere for mig at løbe. Er styrketræning med henblik på større muskelmasse foreneligt med et mål om maksimering af hastighed indenfor løb?

Hmm håber at nogle har nogle forslag...

Knus

Silverchair

Link to comment
Share on other sites

Hej

Du vil kunne få besvaret dine spørgsmål og flere til ved at kigge rundt på dette website og dets fora. Men jeg vil gerne give et besyv med.

Der så vidt jeg kan læse en række gode emner du vender i dit spørgsmål.

Et(A) drejer sig om at du gerne vil løbe ½marathon(udover du vil løbe længere vil du vist også gerne løbe hurtigere)

Et(B) andet knytter sig tilens evne til at løbe og størrelsen af ens krop.

Og© sidst men ikke mindst om styrketræning er forenligt med løb

A

Det første med at træne op til ½ marathon skulle ikke være et problem. Der er masser af programmer rundt omkring med bud på træning op til marathon etc, og så på dette website. En hjemmeside som http://www.loebesiden.dk/ er også værd at besøge.

Mange programmer er bygget op 3 pas om ugen :

1 tempo tur: en tur der er lidt mindre en den distance man stræber efter at løbe/kan løbe, dvs i dit tilfælde kan du løbe 10km, så kunne det være en 5-7 med lidt højere tempo.

1 interval pas..noget med at løbe meget stærkt, og holde pause, og så gentage igen.

Et langt+langsomt løbe pas.

Loebesiden har et program er kan udregne dine tider for forskellige distancer, med udgangspunkt i din 5km på 25min(som vist er din maks præstation pt) se her http://www.loebesiden.dk/beregn_tid.php

Hvis du ikke bryder dig om at løbe ”laktat tærskel pas” og ”intervaller” etc. alt det der er svært ubehageligt, kan du stadig godt komme til at løbe et 1marathon.. så skal du bare langsomt øge længden at dine løbe ture når du er af sted.

Man deler nogen gange træning i volumen og intensitet, og det at løbe et ½marathon er som udgangpsunkt bare mere af noget du kan i forvejen, i stedet for at løbe 10km, løber du 21.

Men du nævner også at du gerne vil løbe hurtigere...og hvis du gerne vil forbedre dine tider, det være sig på 5km, 10km eller ½marathon, så kommer du nok ikke uden om at arbejde med intensitet, dvs intervaller etc.

B

din krop størrelse betyder noget, små mennesker er som udgangspunkt bedre til at løbe længere distancer(sådan lidt firkantet sagt) de har et større vo2max end store mennesker...for mere info tjek disse links

http://www.motion-online.dk/konditionstraening/kondition_-_artikler/effekt_af_kropsvaegt_paa_den_maksimale_iltoptagelse/

samt evt

http://www.marathonsport.dk/viden-om-loeb/artikler/traeningsteori/konditallet-%E2%80%93-loeberens-motorstoerrelse

eller samme artivkel ca postet andetsteds

http://www.gomotion.dk/artikler.asp?mode=detail&p_id=111&a_id=85&page=5&title=art

og hvis du ikker er faldet af

evt.

http://www.motion-online.dk/konditionstraening/testning/retfaerdig_vurdering_af_overvaegtiges_kondition/

MEN MEN men

der er altså flere personer med bmi over 25 som kan løfte store vægte og som er kraftige/muskelløse der løber udmærket. Jeg er selv + 25i bmi og har løbet +3000m på en cooper dvs 4min pr km, og i følgende tråd er der folk der vender bmi vs. løb og når fremtil at +25 i bmi ikke er en hindring for at løbe ganske udmærket cooper(eller ½matathon).

http://www.motion-online.dk/fora/index.php?showtopic=57662

Men OL guld bliver det nok ikke til med mindre du taber(både fedt og muskler, og selv hvis du gør det er OL guld stadig ikke garanteret) og hvis du gerne vil løbe hurtigere skal der nok laves noget af den træning du bliver svært forpustet af : interval tempo etc.

C

I forhold til om styrketræning er foreneligt med løb må det korte svar være: ja i allerhøjeste grad( men du kan ikke lære at løbe/ blive god til at løbe ved at styrke træne)

Vh Don155

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share