Vægttab - myter og anekdotiske beviser?


petergdk
 Share

Recommended Posts

Hej.

Jeg er igang med et vægttab, og der går som sådan ok.

Jeg er 200 cm høj, vejer 140 kg og er 38 år gammel. Mine kropsmål i cm er:

Hals: 44

Bryst: 130

Hofte: 120

mave: 124

Lår: 76

Overarm: 40 (ikke spændt) 45 (spændt)

Mine arme og lår har ikke noget nævneværdigt fedt, men bryst og mave (og ryg "håndtag") har. Hals og hofteregionen har en smule, men jeg har en bred hofteregion rent knoglemæssigt.

Jeg har trænet en del fitness (eller måske nærmere bodybuilding) engang og heldigt for mig, så har jeg bibeholdt en del af muskelmassen fra dengang.

Men efter en rygskade, som desværre aldrig bliver helt god igen, så stoppede træningen, og jeg spiste forkert og for meget i 6 år, hvilket resulterede i at jeg gik fra 113 kg (hvor jeg var ok slank) til 150 kg. Men nu er jeg vågnet op, og en så massiv vægt hjælper jo heller ikke på ryggen.

Jeg har smidt de første 10 kg, på 2 måneder, ved at køre en ret streng ketogenisk diæt (altså low carb), men må indrømme jeg synes det er for langsomt. De første 3-4 kg er jo væske og udtømning af glykogendepoter, fordi jeg er skiftet fra en kulhydratrig kost, til en kost med max 30 gram kulhydrat om dagen.

Dvs. jeg reelt kun har tabt 6 kilo på 2 måneder. Det synes jeg er sløjt i starten af så rå en diæt, da man jo normalt plejer at få et ordentligt boost i starten.

Jeg spiser 2200 kcal om dagen, hvilket er en del (1500 kcal) under min krops teoretiske energiforbrug på en dag, med mit nuværende aktivitetsniveau. Jeg vejer ALT, drikker aldrig alkohol, og laver al mad fra bunden selv, af fine råvarer.

Jeg træner tunge vægte, og kan for at give et indtryk af hvor jeg er, sige, at på trods af at jeg nu kun har trænet halvanden måned (2-3 gange om ugen), kan bænkpresse 120 kg. Squat og dødløft er desværre udelukket med min ryg.

Jeg træner et ca. 40 minutters helkropsprogram med frie vægte og en suspensiontrainer, så det er tungt og basic.

Desuden går jeg 3-4 gange 40 minutter om ugen, da det er hvad min ryg kan holde til.

Så her er min forvirring:

- Ja - muskler vejer mere end fedt, men selv med en optimal diæt, så er det ikke realistisk at øge sin muskelmasse i et kaloirieunderskud, så tror ikke det handler om det.

- Spiser jeg for lidt? Er det med "starvation mode" en myte? Jeg tror ikke på det gamle dogme med at kalorier ind - kalorier ud. Der er trods alt lavet forsøg hvor mennesker der fastede i 10 dage tabte mindre fedt, end folk der fik 1000 kcal fedt om dagen i 10 dage. Det mener jeg også bekræftes af at mit vægttab ikke passer med mit kalorieunderskud.

- Jeg spiser ca. 150 gram protein om dagen, og "fylder op" med fedt til jeg rammer de 2200 kcal. Jeg har valgt de 150 gram udfra en betragtning om at det holder min nuværende muskulatur nogenlunde intakt (selvom jeg nok må acceptere at lidt ryger sammen med fedtet). Har før spist 300 gram protein om dagen, men det var da jeg var i form, og accepterede at jeg tog fedt på, bare der også kom muskler, hvorefter man så tabte fedtet med en low carb diæt. Er det helt forkert?

Skal jeg bare fortsætte med de 2200 kcal, og så acceptere at der kun ryger 300-500 gram om ugen, for så snakker vi jo sommeren 2013 før jeg er på 110 kg, som er mit mål. Min kostomlægning er livslang, men havde dog håbet at kunne reintruducere en 80-100 gram kulhydrat om dagen, om kunne spise omkring 2900 kcal om dagen, for den nuværende diæt er sgu hård.

Link to comment
Share on other sites

Tak for svaret.

Jeg spiser ikke brød, ris, pasta, frugt eller nogen som helst form for kornprodukter. Ej heller sukker, kager eller slik.

Min kost består af:

Kylling og andet fjerkræ, broccoli, blomkål, iceberg salat, laks og anden fisk, æg, sort koffeinfri kaffe, grøn te, fiskeolietabs, D-vitamin tilskud, og ca 5 gram citronsaft tilsat de 3 liter vand jeg drikker om dagen. Jeg spiser også andre former for kød, men grundstenen er fjerkræ.

Når jeg ikke får nok fedt igennem kosten spiser jeg paranødder, mandler og valnødder.

Med andre ord - de 20-30 gram kulhydrat der sniger sig ind, kommer fra ellers kulhydratfattige grøntsager, som jeg spiser for at få kostfibre og fra de nødder jeg spiser for at få fedt nok.

Har lige fået taget et helt batteri af blodprøver, før jeg gik i gang med kuren, der viste alle værdier var indenfor normalen (også mit kolesterol), altså lige bortset fra at mit d-vitamin lå i den lave ende, hvilket jeg så korrigerer nu, ved at tage 5000ui om dagen.

Jeg har konsulteret ganske meget litteratur på ketogenisk diæt området f.eks. det fine værk "The ketogenic diet" af Lyle McDonald, der er et 320 siders værk, skrevet som manual til læger, der ønsker at vejlede deres patienter i kulhydratfattig kost.

Men ligegyldigt hvilken hvilestofskifte-beregningsmodel jeg kigger på, så er der ikke en eneste der siger, at mit nuværende kalorieforbrug ikke er under 1000 kcal i underskud. Men jeg ser meget gerne, om der er nogen der kan vise mig én, for mine data er jo tilgængelige.

Jeg vil IKKE vænne min krop til at nøjes med færre kalorier, for det ville gøre den efterfølgende livslange vægtvedligeholdelse ganske problematisk, med dårlig ryg, idet fald at min krop pludselig kun skal have 1800 kcal for at jeg ikke skal tage på.

Grunden til min nervøsitet for at jeg spiser for lidt er f.eks. at jeg fryser mere end normalt. Min frossenpind af en kone var ved at brække sig af varme, imens jeg egentlig synes en temperatur på 26 grader i stuen var meget tilpas, hvor jeg før synes 20 var at stramme den.

Det er helt ok der er en omvendelsesfase, fra man stort set kun bruger kulhydrater til brændstof, og så til at vænner kroppen til at bruge ketonstoffer der frigives i stedet, når man kører low carb, og ca. en til en i antal gram fedt og protein. Men når jeg pludselig er blevet kuldskær, og stadig er det 2 måneder efter kurens start, så bliver jeg betænkelig, og vil derfor nødigt blot skære yderligere ned på kalorierne.

For man kan jo se i udviklingslandene at kalorieunderskuds-diæt giver vægttab, men spørgsmålet er om det er hensigtsmæssigt, eller om jeg blot sætter mig selv op til en gang yo yo vægt.

Link to comment
Share on other sites

Tak for svaret.

Jeg spiser ikke brød, ris, pasta, frugt eller nogen som helst form for kornprodukter. Ej heller sukker, kager eller slik.

Min kost består af:

Kylling og andet fjerkræ, broccoli, blomkål, iceberg salat, laks og anden fisk, æg, sort koffeinfri kaffe, grøn te, fiskeolietabs, D-vitamin tilskud, og ca 5 gram citronsaft tilsat de 3 liter vand jeg drikker om dagen. Jeg spiser også andre former for kød, men grundstenen er fjerkræ.

Når jeg ikke får nok fedt igennem kosten spiser jeg paranødder, mandler og valnødder.

Med andre ord - de 20-30 gram kulhydrat der sniger sig ind, kommer fra ellers kulhydratfattige grøntsager, som jeg spiser for at få kostfibre og fra de nødder jeg spiser for at få fedt nok.

Har lige fået taget et helt batteri af blodprøver, før jeg gik i gang med kuren, der viste alle værdier var indenfor normalen (også mit kolesterol), altså lige bortset fra at mit d-vitamin lå i den lave ende, hvilket jeg så korrigerer nu, ved at tage 5000ui om dagen.

Jeg har konsulteret ganske meget litteratur på ketogenisk diæt området f.eks. det fine værk "The ketogenic diet" af Lyle McDonald, der er et 320 siders værk, skrevet som manual til læger, der ønsker at vejlede deres patienter i kulhydratfattig kost.

Men ligegyldigt hvilken hvilestofskifte-beregningsmodel jeg kigger på, så er der ikke en eneste der siger, at mit nuværende kalorieforbrug ikke er under 1000 kcal i underskud. Men jeg ser meget gerne, om der er nogen der kan vise mig én, for mine data er jo tilgængelige.

Jeg vil IKKE vænne min krop til at nøjes med færre kalorier, for det ville gøre den efterfølgende livslange vægtvedligeholdelse ganske problematisk, med dårlig ryg, idet fald at min krop pludselig kun skal have 1800 kcal for at jeg ikke skal tage på.

Grunden til min nervøsitet for at jeg spiser for lidt er f.eks. at jeg fryser mere end normalt. Min frossenpind af en kone var ved at brække sig af varme, imens jeg egentlig synes en temperatur på 26 grader i stuen var meget tilpas, hvor jeg før synes 20 var at stramme den.

Det er helt ok der er en omvendelsesfase, fra man stort set kun bruger kulhydrater til brændstof, og så til at vænner kroppen til at bruge ketonstoffer der frigives i stedet, når man kører low carb, og ca. en til en i antal gram fedt og protein. Men når jeg pludselig er blevet kuldskær, og stadig er det 2 måneder efter kurens start, så bliver jeg betænkelig, og vil derfor nødigt blot skære yderligere ned på kalorierne.

For man kan jo se i udviklingslandene at kalorieunderskuds-diæt giver vægttab, men spørgsmålet er om det er hensigtsmæssigt, eller om jeg blot sætter mig selv op til en gang yo yo vægt.

Ketogene diæter kan være gode til meget, men de er ikke altid det rigtige. Det lyder som om at dit stofskifte er sænket, hvilket er ret normalt på low carb diæter. Løsning: begynd at spise mere kulhydrater, gradvist naturligvis, når din kropstemperatur er normal, har du fundet den mængde der passer til dit nuværende behov. Vil tro at du bør op på 250g dagligt eller deromkring.

Vil du tabe dig hurtige så er du nød til at forbrænde mere af din egen krop, og det er svært at se hvordan det skulle gå til uden at du skal spise mindre. En normalisering af din kropstemperatur vil dog også hjælpe.

Mvh Andreas

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Din-nye-livsstil

Hej.

Jeg er igang med et vægttab, og der går som sådan ok.

Jeg er 200 cm høj, vejer 140 kg og er 38 år gammel. Mine kropsmål i cm er:

Hals: 44

Bryst: 130

Hofte: 120

mave: 124

Lår: 76

Overarm: 40 (ikke spændt) 45 (spændt)

Mine arme og lår har ikke noget nævneværdigt fedt, men bryst og mave (og ryg "håndtag") har. Hals og hofteregionen har en smule, men jeg har en bred hofteregion rent knoglemæssigt.

Jeg har trænet en del fitness (eller måske nærmere bodybuilding) engang og heldigt for mig, så har jeg bibeholdt en del af muskelmassen fra dengang.

Men efter en rygskade, som desværre aldrig bliver helt god igen, så stoppede træningen, og jeg spiste forkert og for meget i 6 år, hvilket resulterede i at jeg gik fra 113 kg (hvor jeg var ok slank) til 150 kg. Men nu er jeg vågnet op, og en så massiv vægt hjælper jo heller ikke på ryggen.

Jeg har smidt de første 10 kg, på 2 måneder, ved at køre en ret streng ketogenisk diæt (altså low carb), men må indrømme jeg synes det er for langsomt. De første 3-4 kg er jo væske og udtømning af glykogendepoter, fordi jeg er skiftet fra en kulhydratrig kost, til en kost med max 30 gram kulhydrat om dagen.

Dvs. jeg reelt kun har tabt 6 kilo på 2 måneder. Det synes jeg er sløjt i starten af så rå en diæt, da man jo normalt plejer at få et ordentligt boost i starten.

Jeg spiser 2200 kcal om dagen, hvilket er en del (1500 kcal) under min krops teoretiske energiforbrug på en dag, med mit nuværende aktivitetsniveau. Jeg vejer ALT, drikker aldrig alkohol, og laver al mad fra bunden selv, af fine råvarer.

Jeg træner tunge vægte, og kan for at give et indtryk af hvor jeg er, sige, at på trods af at jeg nu kun har trænet halvanden måned (2-3 gange om ugen), kan bænkpresse 120 kg. Squat og dødløft er desværre udelukket med min ryg.

Jeg træner et ca. 40 minutters helkropsprogram med frie vægte og en suspensiontrainer, så det er tungt og basic.

Desuden går jeg 3-4 gange 40 minutter om ugen, da det er hvad min ryg kan holde til.

Så her er min forvirring:

- Ja - muskler vejer mere end fedt, men selv med en optimal diæt, så er det ikke realistisk at øge sin muskelmasse i et kaloirieunderskud, så tror ikke det handler om det.

- Spiser jeg for lidt? Er det med "starvation mode" en myte? Jeg tror ikke på det gamle dogme med at kalorier ind - kalorier ud. Der er trods alt lavet forsøg hvor mennesker der fastede i 10 dage tabte mindre fedt, end folk der fik 1000 kcal fedt om dagen i 10 dage. Det mener jeg også bekræftes af at mit vægttab ikke passer med mit kalorieunderskud.

- Jeg spiser ca. 150 gram protein om dagen, og "fylder op" med fedt til jeg rammer de 2200 kcal. Jeg har valgt de 150 gram udfra en betragtning om at det holder min nuværende muskulatur nogenlunde intakt (selvom jeg nok må acceptere at lidt ryger sammen med fedtet). Har før spist 300 gram protein om dagen, men det var da jeg var i form, og accepterede at jeg tog fedt på, bare der også kom muskler, hvorefter man så tabte fedtet med en low carb diæt. Er det helt forkert?

Skal jeg bare fortsætte med de 2200 kcal, og så acceptere at der kun ryger 300-500 gram om ugen, for så snakker vi jo sommeren 2013 før jeg er på 110 kg, som er mit mål. Min kostomlægning er livslang, men havde dog håbet at kunne reintruducere en 80-100 gram kulhydrat om dagen, om kunne spise omkring 2900 kcal om dagen, for den nuværende diæt er sgu hård.

Hej petergdk.

Jeg har masser af gode ideer til hvad du kan gøre.

Jeg har selv vejet 130 kg for 2 år siden men tabte 43 kg på 8 måneder.

Hvis du er interesseret i at få hjælp til at tabe dig hurtigere så tjek min hjemmeside:

www.123hjemmeside.dk/din-nye-livsstil

Kærligste hilsner

Din-nye-livsstil

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share