biologisk værdi for protein


Jakob
 Share

Recommended Posts

Ud fra hvilke kriterier bestemmer man præcist en proteinkildes biologiske værdi (BV) og optagelighed?

Et helt æg repræsenterer værdien 100 til brug ved sammenligning. Har æg opnået denne værdi fordi dens aminosyresammensætning ( og optagelighed) tilfredsstiller skeletmuskulaturs behov om man så må sige?

I forlængelse heraf vil jeg gerne vide om, når proteinproducenter reklamerer med en BV på eksempelvis 130, om selskabet lyver/har misforstået noget eller om BV kan forøges som følge af aminosyreprofil og optagelighed?

Kan man sammenlægge forskellige fødevarers BV og herigennem opnå en højere BV ved måltidsammensætning eller definerer den kun den enkelte fødevares BV?

Mvh Jakob

Link to comment
Share on other sites

Det er ekstremt besværligt at måle biologisk værdi (BV) på et protein. Det foregår over flere uger, hvor man manipulerer med forsøgsdyrs eller -personers diæt.

Kort fortalt, så udtrykker tallet hvor mange procent af en lille mængde protein kroppen vil optage, når den er i proteinunderskud. Målemæssigt kan tallet godt blive over hundrede, men i så fald giver det ingen mening. Målingen er kun relevant når man vil undersøge værdien af proteintyper som muligvis er kritiske. F.eks. i forbindelse med ernæring i u-lande.

Et andet begreb er "chemical score" som går på et proteins sammensætning af essentielle aminosyrer sammenlignet med et referenceprotein. Denne værdi tager til gengæld ikke højde for fysiologiske forhold som absorption o.lign.

Ingen af de to ovenstående metoder giver et endegyldigt svar på hvilket protein der er optimalt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share