Rå æggehvider!?


G MAN
 Share

Recommended Posts

Nå, så kunne jeg endelig komme igennem med et indlæg.

Angel, hvad gakker du om mand. Pip pip til dig selv!! Gå hjem og studere lidt mere i din biokemibog!! Det er rigtigt at proteinet denaturere under opvarmning. Det ses meget tydeligt ved fx. kogning af et æg. Hviden bliver stiv, hvilket er et klart bevis på denatureringen. Problemet er dog at enzymerne i ægget ødelægges ved en opvarmning på meget over 40 gr C.

Derved mister proteinerne sin virkning, og man får slet ikke i fuld udstrækning gavn af de aminosyrer, man ellers så gerne vil have fra æggene!!

Og ja, hvis du vil have et referat fra min egen biokemibog fra den skole jeg læser på, så sig til! Lad være med at tro at du er professor, bare fordi du læser noget i en bog du har lånt på biblioteket! Du giver jo mange andre en fejlagtig opfattelse.

Og gå så hjem til din mor og få et glas mælk og en tudekiks. PIP PIP, hvad er det for noget at skrive?? Udtal dig dog om noget du har forstand på, såsom Anna og Lotte!!

Link to comment
Share on other sites

Øhhh, lige et par kommentarer.

-Proteiners denautering har intet at gøre med æggeblommens emulgering.

-Det er korrekt at enzymer kan blive ødelagt ved forkert temperatur/pH, men jeg har ikke hørt om der skulle eksistere enzymer i ægget der er gavnligt for nedbrydningen til aminosyrer.

At mundens spyt, mavesækken og tyndtarmen indeholder sådanne enzymer er derimod en helt anden sag.

Link to comment
Share on other sites

Direkte referat af min biokemibog fra Ingeniørhøjskolerne:

"Ved opvarmning af et protein denatureres det. For et opløseligt protein viser denatureingen sig bl.a ved at proteinens opløselighed nedsættes stærkt. Ved denatureringen sker der ingen ændring af peptidbindingerne, men proteinens rummelige struktur ødelægges.

Kogning af et æg er et dagligdags eks. på denaturering. Ved denatureringen stivner æggehviden. Som tidligere nævnt udgør protein en væsenlig bestanddel af alle enzymer. Enzymet mister sin virkning, hvis proteinet denatureres. Enzymer kan derfor ikke virke ved høje temperaturer. Enzymerne i vores krop mister typisk deres virkning pga denaturering, hvis temperaturen kommer noget over 40 gr C.

De fleste vaskemidler indeholder proteinspaltede enzymer. Mange pletter på tøj indeholder protein. Ved vaskeprocessen spalter enzymet proteinet i mindre, vandopløselige (polære) brudstykker. Nogle vaskemidler indeholder også fedtspaltede enzymer. På vaskemiddeldeklarationer kan man læse, at enzymerne mister deres virkning ved høje temperaturer.

Link to comment
Share on other sites

Okay lad se på hva der står i din bog:

-->Ved opvarmning af et protiein denauterer det.

Det er vi vidst enige i.

-->Proteiners opløslighed nedsættes ved denautering.

Jep ingen benægter det.

-->Proteinernes rummelige struktur ødelægges.

Korrekt

-->Ved deanutering stivner æggehviden.

JA!, ved næsten samme temperatur som proteinerne denauterer. Blommen emulgerer (stivner) nemlig ved 73 grader C. mens proteinerne denauterer ved 56-56 grader C.

Jeg må dog anse dette som værende en formuleringsfejl i jeres bog, blommen emulgerer næsten på samme tid som proteinernes denautering, men de to processer har ikke meget med hinanden at gøre.

--> Protein udgør væsentlig bestanddel af alle enzymer

Ja da, hvad jeg sagde var at jeg ikke kendte til nogen enzymer i ægget der var gavnlige for nedbrydningen til aminosyrer i kroppen.

-->Enzymet mister sin virkning ved denauteringen

Sandsynligvis men bogen nævner ikke HVAD for nogle enzymer. - Det er enzymer nede i vores fordøjelsessystem der nedbryder proteinet til aminosyrer.

-->Enzymer kan ikke virke ved høje temperaturer.

Jo det kan nogle, måske ikke dem i et æg men nogle kan.

-->Enzymerne mister deres vikrning i vores krop hvis temperaturen kommer over 40 grader C.

Ja det er derfor godt at vores krop er 37 grader C., BEMÆRK der står i vores krop, og vores krop ændrer altså ikke temperaturen pga. et et æg har kogt for meget.

De sidste har jeg ingen kommentar til.

Link to comment
Share on other sites

Inden jeg har en kommentar til dit indlæg, bliver du lige nødt til at forklare helt præcis hvad du mener! Hvorfor snakker du hele tiden om blommen. Den har ingen relavans her i "æggehvide-snakken"!

Vi snakker om at spise/drikke rå æggehvider.

Link to comment
Share on other sites

For at kunne svare på dit spørgsmål skal man ind og kigge på en skala kaldet PER (Protein Efficiency Ratio) eller en nyere skala kaldet PDCAAS (Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score).

De to skalaer angiver som det fremgår af navnet proteinets "effektivitet" som er defineret på Digestibility og Bioavailability, som på dårlig dansk kan oversættes til proteinets "nedbrydningsevne" og proteinets biologiske "fordele". Disse faktorer er naturligvis baseret på antallet af aminosyrer proteinet indeholder, samt variationen af aminosyrene.

Man kan derfor i et biologisk opslagsværk se på hvilken PDCAAS værdi, som det vigtigste æggehvide protein albumin, har, før, og tilnærmelsesvis efter, den typiske denaturering.

Efter hvad jeg husker så er det kun proteinets molekylære form der ændres ved denaturering  og selvføgelige også proteinets kemiske egenskaber (fx mister albumin sin evne til at blive opløst i vand efter irreversibel denaturering som g-man nævnte), derimod bør det pointeres at aminosyrene (og peptidbindingerne) IKKE ændres.

Det vil sige at medmindre der eksisterer nogle mystifystiske enzymer der hjælper maven (mavesækken og tolvingertarmen) med at nedbryde proteinet til aminosyrer (hvilket jeg tvivler stærkt på) så behøver du overhovedet ikke at bekymre dig om ægge-proteinernes denaturereing.

Dermed håber jeg, at jeg samtidig fik sat punktum i denne diskussion.  

P.S. i opslagsværket så jeg samtidig at der eksisterede mange soya proteiner der havde en bedre PDCAAS end kasein og i nogle tilfælde valle-protein... Tag den valle elskere!!! :thefinger_red:

Link to comment
Share on other sites

Jens' lille "P.S." betyder dog, at jeg er nødt til at fortsætte debatten lidt, omend i en anden retning end den startede... :)

Jens: soyaproteinerne med den gode PDCAAS-værdi, hvor forefindes de, i den virkelige verden?

Hvis soyaprotein er bedre en f.eks. valleprotein, hvorfor er det modsatte så en udbredt opfattelse, og hvorfor er det meget billigere?

Er det producenterne af det dyre pulver, der har spillet os?

Tjuhej

Morten

Link to comment
Share on other sites

Hehe.. grunden til jeg selv er soya-fortaler er at jeg selv arbejder på en fabrik der fremstiller ovennævnte.

Jeg fik dog en ordentlig en på sinka-dusen da testrone.net lancererede en mean artikel der gjorde rede for øget aktivitet blandt østrogen receptorne ved indtagelse af soya protein.

Det viste sig imidlertid af det kun var enkelte soyakondesationer der bevirkede det meget lille test. negative østrogen feedback.

Du snakker på et tidspunkt om soya protein i den virkelige verden.  

Til det vil jeg gøre opmærksom på at der er der utallige soya GMO-produkter ude på "det virkelige marked"  (GMO er en europæisk standard Gene Modified Organism og betyder bl.a. at soya planten er genmodificeret til at kunne modstå Round Up)  

Faktisk er det meget svært at finde et produkt på hylderne idag der ikke indeholder soya protein. Dette medfører at vi unægteligt også indtager mange af de gode soya-kodensationer i vores almindelige kost.

Nu over til BB verdenen.

Når der herinde er blevet snakket om proteiners effektivitet er det oftest optagelseshastigheden der er blevet diskuteret mest blodigt.

Et proteins optagelseshastighed er skam også vigtigt, men der er også andre ting at tage stilling til.

For øvrigt afhjælpes problemet let ved at indtage soya proteinet under træning, i stedet for en valle-shake efter træning. Nu vil den opmærksomme læser imidlertid spontant udbryde, at man ved indtagelse af proteinpulver også vil få kulhydrater indenbords, hvilket vil medføre insulin-respons, til det kan jeg kun svare at de proffesionelle protein-producenter altid lader deres protein gennemgå en individuel proces, hvori hovedbestandeelen af kulhyraterne fjernes.

Du spørger hvorfor man ikke bruger soya protein i stedet for valle, hvis soya er bedre. Dertil vil jeg gerne pointere at der ikke nødvendigvis findes proteiner der er "bedre" end andre.

Et protein er kun en (kæmpestor!!!) samling af aminosyrer, og der findes altså kun 20 stk derfor er det begrænset om nogle proteiner er "bedre" end andre, man kan i stedet sige, nogle aminosyrer er godt for nogen funktioner , mens andre er gode for andre.

Og når en fabrik specialiserer sig i at fremstille proteinpulver vælger de ofte deres pordukt til at indeholde "gode" proteiner, dvs. proteiner med en god kombo af aminosyrer med henblik på styrketræning/BB. Dette gælder uanset om det er en valle producent eller en soya producent.

Hvorfor "opfattelsen" om valle protein som værende det eneste ene i BB kredse er så udbredt er IMO også en fejltagelse, måske sådanne opfattelser opstår når forretninger som Matas kaster deres latterlige produkter som deres "proteinpille" ud til salg, uden produktet er blevet forarbejdet optimalt mht. til carbonhydrat/proteinsammensætning i styrketræningsøjemed.

Hvorfor er det billigere? - tjaeh når vi snakker kvalitets soya pulver det faktisk heller ikke meget billigere end valle eller kasein, men måske forklaringen kan findes i den meget enklere fremstillingsproces ved soya end ved valle/kasein.

Alt i alt synes jeg snart det er på tide at aflive soya-spøgelset, da der ikke rigtig findes nogen reele tegn på at et typisk soya-proteiner er dårligere end et typisk valle protein.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share