Motion er godt for en masse ting. Det mindsker risikoen for alle væsentlige livsstilssygdomme og reducerer dermed markant risikoen for at dø tidligere end man ellers er programmeret til. For de fleste er det et plus til humøret, at man ikke er syg – og dermed får motion også en effekt på det mentale velvære, uanset om man kan lide at motionere eller ej.

Der findes imidlertid en masse mennesker for hvem sygdommen sidder et sted i sindet – deciderede psykiske lidelser. Er motion også godt for dem – eller er det bedre at “slappe af”? I det nedenstående tager vi udgangspunkt i depression som en udbredt repræsentant for psykiske lidelser.

I en nylig undersøgelse inddelte man 156 patienter med middel til svær depression i 3 grupper. Den ene gruppe fik medicin, den anden gruppe fik motion og den tredie gruppe fik både medicin og motion. Resultaterne viste at gruppen der kun havde fået motion havde ligeså stor reduktion i depressionssymptomerne som grupperne der også havde fået medicin. Umiddelbart var motion altså ligeså effektivt som medicin. Da man seks måneder efter forsøgets afslutning igen tjekkede hvordan patienterne havde det, havde de to grupper der havde fået motion mindre tilbagefald en gruppen der kun havde fået medicin. Dette pegede ligefrem på, at motion kunne være en mere hensigtsmæssig behandling end medicin alene.

Andre studier peger i samme retning – at motion har en klar reducerende effekt på depressionssymptomer. En del undersøgelser er lavet på patienters tendens til depression efter f.eks. en hjerteoperation, og her tyder undersøgelserne på, at både kredsløbstræning og styrketræning kan have en positiv effekt.

Hvordan virker motionen?
Motion medvirker til at styrke og normalisere en masse funktioner i kroppen: kredsløbet, immunforsvaret, stofskiftet, appetitregulering etc, men man ved også, at en del funktioner der har direkte relation til det mentale påvirkes. Bl.a. påvirkes koncentrationer af forskellige hormoner og signalstoffer som er aktive i centralnervesystemet, eksempelvis:
– Serotonin (signalstof i hjernen)
– Adrenalin og noradrenalin (stresshormoner)
– Endorfiner (kroppens eget morfin)
Dels kan niveauerne af disse stoffer påvirkes, og dels kan kroppen bedre “håndtere” f.eks. høje koncentrationer af stresshormoner, når man regelmæssigt motionerer.

Meget medicin giver overvægt
En del af de præparater der anvendes til behandling af psykiske lidelser har fedme som en udtalt bivirkning. Ikke just den kropsforandring man har brug for, når man i forvejen har det dårligt. Ved udskrivning af disse præparater burde lægen også kunne ordinere passende kost og motionsanvisninger.

Alt i alt må man sige at motion burde spille en større rolle i diverse behandleres bevidsthed end hvad tilfældet er nu. Hvis man kigger på “Den onde cirkel” her ved siden af, så er det oplagt at man som behandler forsøger at bryde kæden ved det led, der hedder “Ulyst til aktivitet”. Det vil være rimeligt simpelthen at udskrive “Motion på recept” – også til psykiske lidelser.

Hvis man skal være grov, kan man endda finde på at kalde det direkte uanstændigt, at forsøge at løse problemerne ad biokemisk vej, når nu man man ved at aktivering af kroppens naturlige ressourcer er en bedre løsning. Vi anbefaler naturligvis ikke nogen at forkaste lægens råd for på egen hånd at erstatte det med motion, men under alle omstændigheder bør motion være et væsentligt supplement til enhver medicinsk behandling. Vi opfordrer hermed til et øget samarbejde mellem behandlere af psykiske lidelser og idrætsfysiologer.

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 12. november 2002

Referencer

Exercise and the treatment of clinical depression in adults: recent findings and future directions.
Brosse AL, Sheets ES, Lett HS, Blumenthal JA.
Sports Med 2002;32(12):741-60

Arch Intern Med 1999 Oct 25;159(19):2349-56
Effects of exercise training on older patients with major depression.
Blumenthal JA, Babyak MA, Moore KA, Craighead WE, Herman S, Khatri P, Waugh R, Napolitano MA, Forman LM, Appelbaum M, Doraiswamy PM, Krishnan KR.

Effects of high-intensity strength training on quality-of-life parameters in cardiac rehabilitation patients.
Beniamini Y, Rubenstein JJ, Zaichkowsky LD, Crim MC.
Am J Cardiol 1997 Oct 1;80(7):841-6

Exercise and muscle strength training and their effect on quality of life in patients with chronic heart failure.
Radzewitz A, Miche E, Herrmann G, Nowak M, Montanus U, Adam U, Stockmann Y, Barth M.
Eur J Heart Fail 2002 Oct;4(5):627-34

Similar Posts

5 Comments

  1. Hej

    Jeg har prøvet 5-6 præparater mod depression/angs t, men ingen af dem havde den store virkning. Derimod har det virkelig hjulpet at jeg er begyndt at dyrke motion. Jeg har idag et skånejob hvor jeg cykler ca. 15 km. to gange ugentligt. Derudover har jeg to avisruter. Hvorfor ikke tjene nogle penge samtidig med at du får motion?

    Skånejobbet er ikke så godt lønnet, men giver en del social kontakt. Der er ikke den store sociale kontakt i at køre aviser, men til gengæld er lønnen ret god når først du kan ruten/ruterne i hovedet og du er kommet i nogenlunde form (150 kr. timen i rask tempo).

  2. 😉
    heej
    jeg har prøvet at få mere motion men kan ikke kan i give nogle råde til mig for af tabe mig lidt…
    p.s. jeg vender svar

  3. hej, jeg har lige været gennem en svær depression, sygdommen blev kaldt selvmorskandida t. i begynnelsen af sygdommen er det skide svært at komme igang med motion. men jeg blev innlagt og på sygehuset havde de et rum med sykler og vægter. det første de sagte ved mig var at motion hjælp, og selv om jeg var langt nede havde jeg en stærk vilje til at blive frisk igen at jeg begyndte at træne. motion hjælper godt, det aktiverer de hormoner i dit hovede som gør dig glað. 3 de vigtieste ting mod en deprision er. vilje. motion og samtaler. du er nødt til at dele dine problemer, helst med en som har haft en depression, forde så ved du selv at hann forstår vad du mener med, og personen kan give dig gode råd. viljen er lige så vigtig som motion, du skal virkelig have viljen til at få det bedre, forde viljen får dig igang med motion og det hele. min svære depression begynde 20 januar og jeg begyndte at arbeide 1 august. så vilje. motion og samtaler folkens, det er nøglen til succes:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *