NæsetapeMan ser tit atleter med det lille hvide stykke tape på næsen, men hvad siger videnskaben om effekten?
Næse-tape har ingen effekt på præstation, iltoptagelse eller ventilation

Et forsøg udført på Florida Atlantic Universitet undersøgte effekten af næse-dilator-tape på 15 personer. De femten personer udførte tre maksimale tests på cykel med hver test adskilt af 7 dage. Første test foregik med næseklemme så der kun var mulighed for at trække luften ind gennem munden. De to andre tests foregik med enten næse-tape (Breathe Rite TM fra CNS Inc.) eller et placebo-tape. Resultaterne viste, at der ingen forskel var i hverken maksimal iltoptagelse, maksimal ventilation eller præstation mellem de tre forsøg. Konklusion fremgår klart af resultaterne, næse-tape havde ingen effekt i dette studie.

Reference:
O’KROY, J. A. Oxygen uptake and ventilatory effects of an external nasal dilator during ergometry. Med. Sci. Sports Exerc., Vol. 32, No. 8, pp. 1491-1495, 2000.

Redaktionens kommentar: Resultaterne fra studiet er ikke overraskende. Studiet viser, at den maksimale iltoptagelse ikke øges ved brug af næse-dilator-tape, men samtidig kan studiet ikke bruges til at fælde en afgørende dom over brug af næse-tape som præstationsfremmende middel. Hvis du ønsker at vide, hvorfor redaktionen absolut mener man ikke skal bruge næse-tape, så læs nedenstående.

 

Næse-tape giver kun en “lang næse”

 Atleter og motionister fra svømmere til cykelryttere og fodboldspillere bruger næse-tape i håbet om en genvej eller bare en vej til at øge præstationen. De håber på at gøre vejrtrækningen lettere eller ligefrem øge vejtrækningen (ventilationen). Men virker næse-tape eller er det blot varm luft tilsat smart markedsføring?

Det fysiologiske rationale for brug af næse-tape er:

1) Nedsat modstand for luft der skal transporteres gennem næsen. Dette skulle betyde mindre arbejde for åndedrætsmuskulaturen og medføre en bedre nyttevirkning = større udført arbejde for den samme mængde energi, hvilket naturligvis ville være en fordel i en lang række udholdenhedsidrætsgrene som løb, cykling og langrend.

2) Øget maksimal ventilation under hårdt maksimalt arbejde skulle føre til et øget ilt-tryk i lunge-alveolerne som igen skulle forbedre transporten af ilt fra lungerne til blodet. Dette skulle betyde en øget maksimal ilt-optagelse for især veltrænede sportsfolk.

Derfor skal du ikke bruge næse-dilator-tape:

I hvile transporteres 80 procent af luften gennem næsen, under arbejde transporteres højst 25-40 procent luft gennem næsen. Under hårdt arbejde for veltrænede personer med høje iltoptagelser (4-6 liter ilt/min) er ventilationen under længerevarende konkurrence på ca. 100-150 liter/min, dvs. 37 til 60 liter luft bliver maksimalt transporteret gennem næsen hvert minut.

Energiforbruget for at trække vejret er ca. 3 ml ilt per liter luft, så energiforbruget til lufttransporten gennem næsen er maksimalt ca. 100-180 ml ilt/min. Hvis næse-tape teoretisk skulle reducere energiforbruget, ville det påvirke iltoptagelsen så lidt at det dårligt ville kunne måles.

Endvidere har vi selv udført forsøg på submaksimale belastninger, hvor der skiftevis blev kørt med næse-tape, placebo-tape eller næseklemme som forhindrede vejrtrækning gennem næsen. Forsøgene viste uændret, puls og mælkesyre-koncentrationer under de tre forsøg. En tydelig indikation på, at næse-tape ikke påvirkede energiforbruget under submaksimalt arbejde.

Under maksimalt arbejde er det velkendt, at selv en forøgelse af lungeventilationen på 20 liter luft ikke forøger den maksimale iltoptagelse.

Når så mange atleter stadig bruger næse-tape må det enten skyldes , at de er sponsoreret af de firmaer der producerer og sælger næse-tape eller at de får foræret næse-tapen gratis.

Så spar pengene til næse-tape eller få en “lang næse”.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *