Denne artikel fortæller dig ikke direkte, hvordan du får store muskler, men den forklarer hvilke fysiologiske mekanismer der ligger bagved og hvorfor det er så kompliceret at sige præcist, hvad der skal til.Muskelvækst kaldes også for hypertrofi. Fænomenet er interessant udfra 3 perspektiver:
1. Evnen til at udvikle kraft er proportional med det fysiologiske muskeltværsnit. Dette har betydning i forbindelse med idræt og dagligdags muskelfunktion.
2. Æstetikken. For mange mennesker er det et middel til at sælge sig selv som et biologisk attraktivt væsen.
3. Forskningsmæssigt. Skeletmuskulaturens utrolige plasticitet (tilpasningsevne) er et spændende biologisk fænomen.Der er forskellige faktorer, der påvirker muskelvæksten. Først og fremmest træningen man laver og kosten man indtager. Det enkelte individs genetiske disponering er imidlertid også ekstrem vigtig.

Træningen påvirker ikke bare de enkelte muskler, men også kroppen som helhed. Det er f.eks. vigtigt, at man træner således, at de anabolske (opbyggende) hormoner bliver opregulerede og de katabolske (nedbrydende) bliver holdt nede.

Når man laver styrketræning (stimulus) sker der en masse ting i muskelcellerne som giver anledning til at der bliver frigivet vækstfaktorer (angivet med “?”). (Hvad der udløser vækstfaktorer, kan du læse om her)

Vækstfaktorerne går ind og aktiverer generne (DNA) direkte eller indirekte.

En opskrift (mRNA) bliver sendt ud fra cellekernen. Denne opskrift fortæller hvordan cellen skal sammensætte aminosyrer, så der bliver dannet lige det protein, der er brug for. Proteinerne bliver brugt til at danne ny muskelmasse.

Vækstfaktorerne kan påvirke både hvor meget mRNA der skal laves, samt hvor effektivt mRNA skal oversættes.

Vækstfaktorerne er også proteiner, som også er af hængige af, at deres mRNA bliver lavet og oversat. Der er derfor taler om en slags kaskade af begivenheder:

Stimulus => mRNA for primære vækstfaktorer => primære vækstfaktorer => mRNA for sekundære vækstfaktorer => sekundære vækstfaktorer => mRNA for muskelprotein => muskelprotein

Ovenstående figur illustrerer, hvordan de forskellige ting opreguleres og nedreguleres i en kæde af begivenheder. Man skal forestille sig at “grøn” udløser “rød”, som igen udløser “blå”. Inde i cellen foregår foregår der en masse af sådanne sekvenser samtidigt. Hvis man venter for kort tid inden man træner igen, risikerer man at bryde kæden inden den er løbet til ende og man derfor ikke får opreguleret de endelige stoffer (blå).

Generelt kan man sige, at hvis man kun træner med moderat træningsindsats hver gang behøver man kortere restitutionstid (få dage). Træner man hårdt hver gang behøver længere restitutionstid (flere dage).

Afsluttende kommentar : Som ovenstående figurer antyder, er der næsten flere ubesvarede spørgsmål end svar mht. hvad der styrer musklernes vækst. Der er masser af kulørte magasiner “derude”, der vil påstå at de kender svarene. Her på Motion-online accepterer vi begrænsninger i den eksisterende viden. Til gengæld skriver vi om det, ligeså snart den seriøse forskning kommer med nye spændende resultater.

Similar Posts

7 Comments

  1. Men hvad er det reelt som vokser og gør at tværsnitsareale t bliver større? Får vi flere fibre?

  2. Nej.
    Hypertrofi sker kun i meget lille grad fra et oeget fiberantal. Ydermere har nyeste forsking vist at det ogsaa er yderst sjaeldent at man faar en aendring af fibertyper. Dvs. at tesen om at man via styrketraening kan aendre type 1 fibre til type 2 fibre ikke holder.

    Det som reelt faar musklen til at vokse er man, som hjemmesiden ogsaa indikerer, generelt ikke 100% sikker paa. Og der er givetvis flere faktorer som spiller ind.

    En faktor man dog er rimelig sikker paa i forskerverdenen er en oeget myofibril taethed (flere sarkomerer) og dermed et oeget areal pr. fiber. Dette betyder i simpel forstand, at en muskelfiber (muskelcelle) kan vokse, ud fra proteinsyntesen (DNA-mRNA) som bliver paavirket af et stimulus (traening.)

    For ikke at blive for videnskabelig, kan det altsaa konkluderes at effekten af traeningen (i dette tilfaelde hypertrofi), ofte er genetisk bestemt. Dette er pga. af at type type 2a og 2x har en langt stoerre tendens til at fremprovokorere et oeget myofribil antal, og dermed faa et stoerre fysiologisk tvaersnit. Er man typen med mange type 1 fibre, vil man altsaa have en mindre tendens til hypertrofi.

    Dette betyder dog ikke at man ikke ville kunne udvikle samme kraft eller power. Dette har noget med neural tilpasning at goere.

    I praksis betyder dette, at person A og person B, vil med samme traening, ikke faa samme hypertrofi udbytte.

    Man kan dog goere flere ting for at fremme hypertrofi, selvom man ikke er foedt med de optimale fibre. Bla. er det muligt fremme (naturlig) vaeksthormon i kroppen. Dette har igen betydning fra insulin indholdet i kroppen, men dette vil jeg ikke komme ind paa, medmindre folk braender for naermere information?

    God Traening

    Simon
    stud. id. KU.

  3. Man øger antallet af myosin og aktintråde som står for kontraktionsevn en i musklen.

  4. Jeg træner med en som startvægten var 160. Efter 20 ugers træning blev han vejet på en Tanita vægt som viste at han havde taget 17kg på i muskler, vægten var dog stabilt. Træning har været blanding af kredsløb og styrke med lavt til moderat intensitet. kan det lade sig gøre? Og er der nogen artikler som påviser hvor hurtigt og hvor meget man kan tage på i muskelmasse?

  5. Jeg undre mig over at der er i 2011 stadig er så megen snakken frem og tilbage om den rigtige måde at opbygge muskelmasse på, og ikke mindst alle de blade og hjemmesider der stadig i dag kan tjene penge på emnet. Helt tilbage i år 1975 lavede Nautilus Sports/Medical Industries en af historiens største undersøgelser inden for Exercise Science og det projekt fik navnet “Project Total Conditioning” og blev udført på United States Military Academy og ledet af en fyr som hed Colonel James Anderson. Der blev afsat $1.000.000.000 til projektet den gang, og selv om der er forsket og forsket i det siden, er resultatet for mig klart. Vil man ha store muskler, så træner man få muskel grupper af gangen, så få Rep som mulig, men med så tunge vægte man overhoved kan løfte. Og så holder man fri fra træningcenteret mindst 5 dage, og så er det tid til 2-3 nye muskel grupper. Mike Mentzer har skrever og forsket i selv samme emne, fra han vandt Mr. Universe 1978 og frem til hans død i 2002

  6. After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now
    on when a comment is added I recieve 4 emails using the same comment.
    Will there be an easy method it is possible to remove me
    from that service? Thanks a lot!

    Feel free to surf to my web-site … RandyUYeater: http://hrbkjfwy.com/comment/html/index.php?page=1&id=38162

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *