Denne artikel er en del af vores store guide omkring bedste proteinpulver.

Hvad er Soja proteinpulver?

Soja proteinpulver er plantebaseret, højkvalitets protein. Deres kvalitet er meget lig bedste dyrebaserede proteiner, og de kan anvendes som erstatning for animalske proteiner.

Hvad er fordelene og hvornår er soja proteinpulver bedst at bruge, vil være det vigtigste fokus i denne artikel.

Sojabønner

Kvaliteten af sojaproteiner

Proteiner er de vigtigste byggesten i levende væv, i modsætning til kulhydrater og fedt, der hovedsageligt anvendes til energi. * Noget fedt har også rollen som byggeklodser af celler – kolesterol i cellevæggen i dyr (også mennesker).

Når vi taler om kvalitet, er få faktorer vigtige.

Aminosyresammensætning

Alle proteiner syntetiseret af levende celler er bygget fra maksimalt 20 aminosyrer (antallet af aminosyrer er meget større, omkring 300, men kun 20 har deres koder i DNA og kan lave proteiner).

Fra 20 aminosyrer, er 9 afgørende for den menneskelige krop, fordi kroppen ikke er i stand til at syntetisere dem, skal de indtages fra mad eller kosttilskud. Bedst for kroppen er, hvis proteiner har alle 9 essentielle aminosyrer og resten af syrerne sammensat på den måde, som kroppen har mest brug for.

Sojaproteiner er et “komplet protein”, fordi de har alle essentielle aminosyrer.

Høj fordøjelighed af sojaproteiner

Fordøjeligheden af sojaprotein isolat er meget højt, omkring 91%.

Hvis man sammenligner med valle og kasein, nogle af de bedste animalske proteiner, ligner sojas fordøjelighed mere valles fordøjelighed, der betragtes som “hurtigt” fordøjelige proteiner.

Protein Fordøjelighed Korrigeret Aminosyre Score (PDCAAS)

Dette er et mål for proteinværdien i menneskets ernæring.

Sojaproteiner har den højeste score på PDCAAS – 1 (sammen med valle, æg, kasein, og mælk).

Selv undersøgelser foretaget for hundrede år siden sammenlignede kost med miksede kilder til proteiner (mælk, æg, nødder smør, kød, kartofler og frugter) med kost med kun soja som kilde til proteiner. Resultaterne viste, at kvælstof (kommer fra aminosyrer) kun er en lille smule mindre udnyttes derefter kvælstof fra mix kost. Dette var beviset på, at sojaprotein kan være god erstatning for alle andre kilder til proteiner.

Soja proteinpulver

Soya, kasein og valleprotein isolat

I forsøg hvor sojaprotein isolat blev sammenlignet med valle og kasein, har sojaprotein isolat i de fleste tilfælde lignende virkning som valleprotein isolat.

Koncentration af aminosyre i blodet

Ifølge studier har sojaprotein isolat næsten samme sats for stigende koncentration af essentielle aminosyrer i blodet som valleprotein, og højere end kasein.

Hvordan kan man få mest gavn af soja proteinpulver kosttilskud?

Selvom sojaprotein isolat har tilsvarende kvalitet som valleprotein isolat, har studier i de seneste par år haft konfliktfyldte resultater som gør fytoøstrogen (planteøstrogen) har en indvirkning på den hormonelle status hos mænd. Dette er grunden til, at nogle af de mandlige atleter og bodybuildere undgår brug af soja proteinpulver.

For veganere og folk, der ikke er tilladte at spise animalske kilder af proteiner, er sojaprotein den bedste løsning.

For babyer født med underskud på enzymet laktase, afgørende for laktose fordøjelse, er formularer fremstillet på basis af soja gavnlige.

Sojaproteiner til reduktion af brystkræft risici

Undersøgelser viste lavere risiko for brystkræft hos kvinder, der indtager sojaprodukter. En undersøgelse viste resultater, af at soja kan være skadeligt for kvinder, der havde østrogenreceptorer som var positive for brystkræft, men denne forskning blev kun udført på dyr, så senere forskning blev enig om, at sojaprodukter er sikkert selv for kvinder med tidligere brystkræft. * Stadig, før betydelig stigning i sojaprodukter eller kosttilskud indtaget i tilfælde af brystkræft, anbefales samråd med onkolog.

Men i 2006 gjorde American Heart Association en gennemgang af disse undersøgelser og havde forskellige konklusioner, at der ikke er nogen effekt af soja isoflavoner – fytoøstrogen, på behandling eller forebyggelse af brystkræft.

Sojaproteiner formindsker niveauet af serumlipider

I 1999, 2000 og 2001 havde undersøgelser gode resultater ved brug af sojaproteiner til at sænke niveauet af kolesterol, triglycerider og LDL (lav-densitet lipoprotein). FDA (Food and Drug Administration) accepterede dette resultat og anbefalede brug af sojaproteiner som sundhedsmæssige fordele i forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.

Ovennævnte gennemgang fra 2006 fra American Heart Association var også uenige med resultaterne om, at isoflavoner er ansvarlige for at sænke niveauet af kolesterol, triglycerider og LDL, og at resultaterne formentlig er et resultat af faldende indtagelse af animalske proteiner som sænkede indtag af animalsk fedt (for det meste mættet).

http://en.academic.ru/dic.nsf/enwiki/3958035/Soy_protein#sel=32:44,32:63

Resultaterne fra forskellige undersøgelser er stadig blandede eller usikre, om det er bedst at bruge soja proteinpulver i ikke ekstremt høje mængder.

http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/soy-isoflavones

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *