Gennem en meget kort intensiv træning og efterfølgende stort kulhydratindtag blev musklernes sukkerdepoter næsten fordoblet på et døgn.

Forsøget: 7 veltrænede forsøgpersoner cyklede i 150 sekunder på en belastning svarende til 130 % af den maksimale iltoptagelse (VO2max) efterfulgt af 30 sekunders all-out cykling. I det efterfølgende døgn indtog de ekstra mange kulhydrater med et højt glykæmisk index (hurtigt optagelige). Mængden af kulhydrater i de 24 timer var 10,3 gram pr. kg kropsvægt (i gennemsnit knap 800 gram pr. person).

Resultatet var at glykogendepoterne (muskelsukkerdepoterne) blev næsten fordoblede på blot 24 timer (+82%). Muskelbiopsierne viste også at effekt var ligeligt fordelt på både de langsomme og de hurtige muskelfibre.

Redaktionens kommentar: Et forsøg med stor praktisk relevans. Idrætsfolk gør sig ofte store anstrengelser for at optimere deres glykogendepoter inden en konkurrence, da netop disse depoters størrelse kan være afgørende for hvornår man bliver udmattet. Man ved at depoterne fyldes hurtigere og mere, umiddelbart efter at de er blevet tømt, men dette forsøg viser, at man tilsyneladende ikke behøver at kaste sig ud i en langvarig aktivitet for at opnå den ønskede effekt.

Forsøget lider imidlertid under, at der ikke er blevet sammenlignet med en kontrolsituation. Man kan derfor ikke vide hvor stor en del af opfyldningen, der kan tilskrives den forudgående sprint. Andre forsøg, bl.a. fra samme forskergruppe, tyder på at idrætsfolk der normalt træner meget også opnår den hurtige effekt, blot ved at indtage en stor mængde kulhydrater på en hviledag uden en specifik forudgående sprint.

Reference:
Rapid carbohydrate loading after a short bout of near maximal-intensity exercise.
Fairchild TJ, Fletcher S, Steele P, Goodman C, Dawson B, Fournier PA.
Med Sci Sports Exerc 2002 Jun;34(6):980-6

Similar Posts

2 Comments

  1. “150 sekunder på en belastning svarende til 130 % af den maksimale iltoptagelse” kan ikke lade sig gøre. Der står i alle fysiologibøger at der kun er resourcer til anaerobt arbejde i ca. 30 sekunder. Hvis der er nogen der er i tvivl, kan de jo prøve hvor længe de kan arbejde over “syregrænden” = ca. 92 % af max. iltoptagelse = max. puls.

  2. Anders – Det har du galt fat i. Hvor lang tid man kan yde et anaerobt arbejde afhænger jo af hvor står en andel af ens maxiamle anaerobe ydeevene man udnytter. 130% af den maksimale iltoptagelse svarer typisk til under 50 % af den genemsnitlige effekt man kan yde på en 30 sekunders Wingate test. Derfor er det slet ikke urealistisk at en belastning svarende til 130 % af max VO2 kan holdes i 150 sekunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *