VegetarmadDe fleste vil nok tro, at vegetarer er sunde mennesker, men et nyligt østrigsk studie viste det modsatte: vegetarer har mere allergi, større risiko for cancer og dårligere sundhedsrelateret livskvalitet.

 

Studiet var baseret på en stor interview-baseret undersøgelse, som involverede mere end 15.000 personer. Herfra tog man alle dem der var vegetarer og matchede dem med 3 andre kostgrupper, således at grupperne kunne sammenlignes på tværs af køn, alder og socioøkonomiske faktorer. Efter matchning af grupperne var der 320 personer i hver gruppe.

De 4 kostgrupper var:

  • Vegetarer (inklusiv indtag af fisk, æg og mælkeprodukter)
  • Kødspisere med højt indtag af frugt og grøntsager
  • Kødspisere med lavt kødindtag
  • Kødspisere med højt kødindtag

Resultaterne af analysen var, at vegetargruppen havde generelt lavere BMI og lavere alkoholindtag. Hvad mere overraskende var at gruppen også havde:

  • højere forekomst af cancer
  • mere allergi
  • mere mental sygdom
  • højere forbrug af sundhedsydelser
  • dårligere livskvalitet

Man kan selvfølgelig spekulere i, at grunden til at vegetargruppen havde flere skavanker var, at personer med sundhedsproblemer måske vælger at blive vegetarer for at blive sundere.

Der findes også  andre studier som peger i den modsatte retning og derfor vil det nok være en overfortolkning at tage resultatet af dette studie som den endelige sandhed. Ikke desto mindre, så er det slående, at vegetargruppen som helhed var mere usund på en lang række parametre og studiet sætter et markant spørgsmålstegn ved, om man skal vælge at blive vegetar for sin sundheds skyld.

At være vegetar handler jo ikke kun om at spise mange grøntsager, men primært at man fravælger at spise kød. Godt kød er en god kilde til en lang række vigtige næringsstoffer, men kød er også en miljøbelastende måde at producere fødevarer på og produktionen involverer ofte dyremishandling i en grad, som de færreste af os ønsker at tænke på, når vi fylder kurven med billigt svinekød.

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient., 28. juli 2014

Reference

Nutrition and Health – The Association between Eating Behavior and Various Health Parameters: A Matched Sample Study. Burkert NT, Muckenhuber J, Großschädl F, Rásky E, Freidl W. PLoS One. 2014 Feb 7;9(2)

Similar Posts

4 Comments

  1. Hej Morten,

    Man skal ikke blive vegetar for sundhedens skyld, den sandsynlige sandhed peger derimod på at man skal blive veganer
    :
    https://www.youtube.com/watch?v=1DCjwIVJmMw&list=UUddn8dUxYdgJz3Qr5mjADtA

    Det er ikke unormalt for vegetarer at indtage æg, mælkeprodukter, fisk, kylling og hvad de ellers finder på at de gerne må spise 🙂 Derfor synes jeg at det er misvisende at sammenligne kødspisere med “plantespisere” som også indtager animalske produkter. I grunden kunne gruppen med kødspisere med højt indtag af frugt og grøntsager spise flere planter og færre animalske produkter procentvis end vegetargruppen.

  2. Men det der skyder undersøgelsen helt ud hvor kragerne vender efter min mening, er at der slet ikke bliver taget højde for energiindtaget:

    “Unfortunately, food intake was not measured in more
    detail, e.g. caloric intake was not covered. Hence, further studies will be necessary to analyze health and its relationship with different forms of dietary habits in more detail.”

    Der er mange fine videnskabelige artikler, af forskere som går ind for en plantebaseret kost.
    Forskere som jeg kan anbefale lige på falderebet:

    – T. Colin Campbell
    – Caldwell Esselstyn
    – Neal Barnard
    – John McDougall

    /Kasper fra Heleplanter.dk

  3. Så vidt jeg kan se, er der slet ingen vegetarer med i undersøgelsen. Man kalder fiskespisere vegetarer – det er de ikke. Overskriften “Vegetarer er mere usunde end kødspisere” er derfor ikke korrekt. Undersøgelsen omhandler slet ikke vegetarer.

  4. Min første tanke og spørgsmål er hvem der har finansieret undersøgelsen?! Der er i metervis af forskning der viser det stik modsatte og pudsigt nok viser statistikken at vegetarer i snit lever 8-10 år længere end kødspisere. Gå f.eks. ind på nutritionfacts. org og du kan finde læssevis af forskningsrappo rter om kødspisningens (inkl. fisk) negative virkninger. Vel at mærke også læssevis af rapporter fra højt estimerede universiteter fra USA, EU, Japan, etc.
    Du kan givetvis finde enkelte lignende undersøgelser, der f.eks. i Danmark kunne være finansieret af Landbrug og Fødevarer på samme sæt og vis som medicinalindust rien “bestiller” forskning, der priser deres reelt set dødsensfarlige produkter jfr. Peter Gøtsches “Dødelig Medicin og Organiseret Kriminalitet”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *